się z Wami podzielić moim ulubionym, sprawdzonym przepisem na keks. Próbowałam wielu przepisów, ale z tego zawsze się udaje i do tego robi się go naprawdę szybko. Składniki 4 jaja 3 3/4 szkl. mąki (50 dag) 1 1/2 szkl. cukru (30 dag) 1 margaryna ok 1/2 szkl. mleka cukier waniliowy małe opakowanie proszku do pieczenia 1 łyżka kandyzowanej skórki
Cynamonowe szczęściekawy być powinno. Podzielę się dziś z Wami, moja wersją tradycyjnego pleśniaka. Wersją jabłkową, która z reguły wychodzi bardziej wilgotna i znika w tempie niemal ekspresowym. Składniki: 5 jaj 1 szklanka i 3 łyżki cukru cukier waniliowy 1 margaryna 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 3 łyżki bułki tartej szczypta soli 4-5 jabłek
Cynamonowe szczęścieproste i szybkie wspominać nawet nie będę. Może nie wygląda jakoś specjalnie atrakcyjnie, ale ten smak na pewno zagości w moim śniadaniowym menu :) Składniki: 2 jaja 3 łyżki sera twarogowego ( u mnie kremowy president) banan 2-3 suszone daktyle rodzynki, 1 łyżka wiórek kokosowych szczypta cynamonu opcjonalnie łyżeczka miodu Jajka roztrzepać, dodać ser i cynamon i dokładnie wymieszać. Wrzucić
Cynamonowe szczęściepyszny, że muszę się podzielić przepisem. Tym razem nie będzie dietetycznie ale za to bardzo apetycznie. Lekki, puszysty z nutą kawowo alkoholową, po prostu niebo w gębie :) Biszkopt: 8 jaj 7 łyżek cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 8 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i cukier waniliowy, dalej ubijaj. Dodaj żółtka. Wsyp mąkę
Cynamonowe szczęściedelikatnie. Zrobienie placuszków zajmuje dłuższą chwilę, ale dla ich smaku i lekkości naprawdę warto. Zapraszam Was na mój całkiem udany eksperyment z serii zdrowe, dietetyczne śniadania. Składniki: 2 jaja 1 łyżka roztopionego masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista) 1 łyżka otrębów (użyłam orkiszowych) 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta
Cynamonowe szczęścieDziś mam dla Was tort karmelowo gruszkowy wg. przepisu z moje wypieki gdzie często szukam inspiracji. Tort jest leciutki i pyszny, a gruszki nadają mu wyjątkowego smaczku. Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania partiami
Cynamonowe szczęścieWszystkie składniki wykładamy na stolnicę i dokładnie zagniatamy. Dzielimy na połowę, rozwałkowujemy dwa placki i pieczemy w 180 st. C ok 15 minut, do uzyskania złotego koloru. Biszkopt: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, pod koniec ubijania wsypujemy
Cynamonowe szczęściepogoda nie sprzyja zaszywam się w kuchni i eksperymentuje, a z moich eksperymentów powstają takie pyszne cudeńka jak to lekkie kawowe ciasto, na które Was dziś zapraszam. Biszkopt: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielam od żółtek i ubijam z solą
Cynamonowe szczęścienieco więcej czasu i z pomocą Mojego Mężczyzny, który zawsze dzielnie asystuje w moich próbach cukierniczych, wyczarowaliśmy radosne, kolorowe kwiatki. Było nie tylko pysznie ale i pięknie. Biszkopt: 8 jaj 1 szklanka cukru 1 1/3 szklanki mąki 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
Cynamonowe szczęścielekkości. Musicie je koniecznie wypróbować. Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia) 1/3 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 margaryny lub masła 2 jaja Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Rozwałkowujemy, przekładamy do formy (u mnie tortownica 26 cm) i pieczemy
Cynamonowe szczęściejajka 1/4 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki około 3 łyżek posiekanej natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko i jaja. Wszystko razem mieszamy rózgą. Umytą cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, a obraną cebulę na najmniejszych. Z cukinii odsączamy sok i razem z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki
Qchnia po prostudeser, który dosłownie "robi dobrze". Słodki, kremowy, z dodatkiem owoców-idealny na lato. Może się na niego skusić praktycznie każdy, bo deser jest w 100% wegański, bez nabiału, bez jaj, bez glutenu, bez białej mąki, bez rafinowanego cukru. A najlepsze w nim jest to, że spokojnie możemy zjeść kawalek nawet na śniadanie czy na podwieczorek, bo świetnie syci
Zawsze głodna!kogo: dla fanów kruchych ciast dla lubiących ciasta z orzeźwiającym akcentem dla chcących powrócić myślami do czasów dzieciństwa Składniki: 6 jajek 250g masła (lub 200g masła i 2 łyżki smalcu) szklanka cukru + 3 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500g mąki krupczatki 2 łyżki kakao słoik kompotu agrestowego lub 2 małe słoiczki kwaśnego dżemu (najlepiej agrestowego, kiwi, limonka, wiśnia, porzeczka(...)części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakaa i ponownie wyrobić. Wszystkie 3 części odłożyć do lodówki (najlepiej owinięte w folię spożywczą). Wykonanie piany z białek: Białka jajek ubić ze szklanką cukru. Na sztywno. Wykonanie całego ciasta: Blaszkę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę zetrzeć na tarce jedną kulkę ciasta białego, na białe ciasto zetrzeć kulkę ciasta brązowego
Mania Wypiekaniapszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g ciasteczek amaretti 100 g serka kremowego 300 g jogurtu naturalnego 80 ml oleju 1 jajko 200 g rabarbaru Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem, cukrem waniliowym i pokruszonymi na większe kawałki ciasteczkami. Rabarbar pokroić na dość cienkie plasterki. Jajko roztrzepać, dodać olej, jogurt i serek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBułka tarta do wysypania formy 4. Opakowanie bitej śmietany PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do ubitej masy z jaj i cukru stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i przesiane kakao i delikatnie mieszamy. 2. Do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy wlewamy masę i pieczemy
Tradycyjna Kuchnia