jajko - 22300 przepisów (strona:382/1487)

Musaka 153

startego parmezanu sól, pieprz Sos: 60 g masła 50 g mąki pszennej, u mnie  mąka typ 450 od Pliczko 700 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej 2 jaja 50 g startego parmezanu sól, pieprz Bakłażany kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Plastry posypujemy solą i odstawiamy najlepiej na sito, aby wyciekł z nich sok z goryczą

MamaOskarka
Muffinka gigantka (Giant Cupcake) z niespodzianką 152

pieczenia.Należy bardzo dokładnie pokryć tłuszczem wszystkie zakamarki formy. Do dużej miski przesiać suche składniki: mąkę, sodę, kakao i cukier puder. W osobnym naczyniu połączyć mokre składniki: olej, mleko, jaja i sztuczny miód/golden syrup. Mieszankę mokrych składników wlać do suchych. Zmiksować razem, aż do momentu, gdy nie będzie grudek. Piec w 160°C przez ok.60-75 min. do tzw.suchego

Mania Wypiekania
Pianka szparagowa z pomidorami 121

Delikatna, lekka przystawka z zielonymi szparagami i soczystymi pomidorami. Składniki: (na około 4 porcje) 1 jajko 100 ml śmietany 18%  szczypta soli  szczypta pieprzu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Farsz: 1-2 pomidory pokrojone w kostkę bądź w łódki 2-3 szparagi pokrojone na plasterki świeży rozmaryn do dekoracji Przygotowanie: 1. Jajka ubić mikserem na puszystą pianę. 2. Dodać

KreatywnePiny
Kolorowe śniadanie 138

wybraliśmy się na słynny targ warzywny w Falenicy. Oszaleć można z radości, tyle wspaniałych produktów ! ! !  Przepuściliśmy trochę grosza ale warto było :) I tak oto powstało śniadanko ze swojskich jaj na mękko, sera korycińskiego z czarnuszką , miksem sałat ( roszponka, rukola, rukiew wodna, sałata kędzierzawa ) białą rzepą, pomidorami i papryką. Nie muszę chyba pisać o walorach tych produktów. Sałatę polałam

Jemy Pijemy
Domowe kokosowe ptasie mleczko - 250 kcal, bez chemii 158

pełne w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyna sojowa i E476, aromat), cukier, syrop glukozowy, masło, mleko zagęszczone słodzone, roztwór cukru inwertowanego, białko jaja w proszku, substancja żelująca (agar), aromaty, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (E 202) Dużo cukru, chemii, niezdrowego tłuszczu. Ale, ale jest na to rada - można je przecież zrobić

Powiedz dietom nie
Torcik czekoladowo-jagodowy 152

czekoladowe Kuleczki czekoladowe Liście melisy cytrynowej Sposób przygotowania: Ciasto: Olej, wodę, i pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania trzy łyżki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem

Wanilia i Kardamon
Pudding z rabarbarem i sosem karmelowym 189

mnie i moich przepisów troszkę więcej, a tymczasem zapraszam na pyszny pudding, mi najlepiej smakował jeszcze gorący wyjadany łyżeczką prosto z formy! Składniki: 5 jabłek 5 łodyg rabarbaru 2 jajka 1/2 szklanki brązowego cukru 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml mleka 150 g masła SOS KARMELOWY: 100 g brązowego cukru 50 g miodu 2 łyżki(...)posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do formy razem z pokrojonym na kawałki rabarbarem. Jajka ubić na puszystą pianę następnie dodać cukier i dalej ubijać przez około 5 minut aż piana będzie gęsta. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, następnie wlać mleko

dom-agi.pl
Babeczki z miodem gryczanym i orzechami 137

moczowego, dlatego też jest świetnym rozwiązaniem dla osób chorych na artretyzm. Zakupy możecie zrobić przez internet , a poniżej łapcie przepis na babeczki z miodu gryczanego z orzechami. Składniki: 2 jajka niepełna szklanka oleju roślinnego 4 łyżki miodu gryczanego 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, ziemne (możecie kupić mieszankę) Wykonanie(...)Jajka, olej i miód mieszacie mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dosypujecie mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mieszacie dalej, by wyrobić ciasto. Wsypujecie orzechy, łyżką łączycie je z ciastem i przekładacie na foremki do babeczek. Pieczecie w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Podajecie z dżemem jeżynowym, jagodowym albo z serkiem. Albo z jednym i z drugim! Smakują trochę

GRUBY WAŁEK
Claufotis 187

minut Składniki : 2 jajka 100 g masła 7 łyżek cukru 20 łyżek maki 18 łyżek mleka 300 g truskawek Sposób przygotowania : Masło rozpuszczamy w rondelku. Miksujemy jajka. Do ubitych jaj dodajemy resztę składników tzn. cukier , rozpuszczone masło, mąkę i mleko. Foremkę lekko natłuszczamy , umyte truskawki i wysuszone ,wysypujemy na foremkę i zalewamy przygotowanym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Słodkości i nie tylko
szybkowar-pieczeń mielona z kiszonym ogórkiem... 152

Składniki: mięso mielone 75 dag, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cebula 2 średnie, ogórki kiszone 4 średnie, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 1,5 szklanki, woda 1/4 szklanki, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 1 szklanka mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z pieprzem, kucharkiem, jajkami, pokrojonymi w kostkę ogórkami, cebulą, tartą bułką

W Mojej Kuchni Lubię
Creme Patissiere z jagodami 181

kremem do wszelkiego rodzaju deserów, owoców, ciast oraz tart. Może być w kolorze od mocno żółtego po jasno żółty a nawet białawy. Kolor świadczy o zawartości masła, bądź jakości jaj. Składniki: (na około 1-2 porcje) Creme Patissiere : szklanka mleka 3 duże żółtka 1 łyżka cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii  1 łyżka pasty

KreatywnePiny
Chłodnik z botwiny trochę inaczej. 104

zachowane. Potrzebujemy: 3 pęczki botwiny opakowanie jogurtu naturalnego bądź kefiru 2 łyżki śmietany ocet balsamiczny łyżeczkę chrzanu cukier brązowy ogórek rzodkiewki czerwoną cebulę koperek i awokado miód majeranek szczypiorek jajka na twardo Siekam liście botwiny oraz buraczki (buraków nie obieram tylko je porządnie myję), zostawiam kilka buraków do pieczenia. Posiekane liście i buraki wsadzam do garnka i zalewam wodą. Dodaję(...)miodu. Ogórka, awokado, rzodkiewki, szczypiorek i koperek kroję najdrobniej jak się da. Mieszam w osobnej misce i doprawiam. Tak przygotowany tatar wykładam na talerz, dolewam chłodnik i podaję z jajkiem i pieczonym burakiem. Post Chłodnik z botwiny trochę inaczej. pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Placuszki z kukurydzą i cukinią. 198

okruszki nie zostały ;-). Wyglądem placki może nie powalają, ale smak wynagradza wszystko :-). Polecam! PLACUSZKI Z KUKURYDZĄ I CUKINIĄ. Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 średnia cukinia 2 cebule szalotki 4 jaja 4 łyżki mąki 1 łyżka bazylii sól pieprz czarny pieprz cayenne olej lub oliwa do smażenia Sos czosnkowy: 5 łyżek jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku oregano

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasto grysikowe z czekoladą i truskawkami 208

grysikową przykryć kolejną warstwą herbatników. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Pianka jogurtowa : 400 g jogurtu naturalnego gęstego ok. 100 g płatków śniadaniowych Cini Minis (truskawkowych;)) 2 białka jaja kurzego 2 łyżki cukru opakowanie truskawkowego kisielu instant  łyżka żelatyny + 1/4 szklanki mleka Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Żelatynę rozpuścić w ciepłym

Kuchnia Ellie
Galaretkowa pychotka 133

Składniki: 6 jaj 1 łyżka octu 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki pszennej Masa: 2 galaretki wiśniowe 2 galaretki agrestowe 2 śmietany 18% 1/2 kg świeżych truskawek Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier i dalej ubijając do rozpuszczenia się cukru. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia dodajemy do białek

kgwjanczewo