skomplikowanych receptur i najlepiej smakują w prostych połączeniach. Masło i jajko najbardziej mi do nich pasuje. Grzanka z razowego chleba na zakwasie, ze szparagami usmażonymi na maśle i jajko w koszulce ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem to prawdziwe śniadanie mistrzów. Skusicie się? Składniki: zielone szparagi masło sól pieprz jajko ocet szczypiorek grzanki z żytniego chleba Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy(...)łyżkę masła i smażymy szparagi około 7 minut. Po usmażeniu oprószamy solą morską i pieprzem. Jak przygotować jajko w koszulce? Potrzebujemy świeżych jajek w temperaturze pokojowej. Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnku gotujemy 1 litr wody. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, woda powinna delikatnie bulgotać. Do wody dodajemy 2 łyżki octu. Następnie wodę mieszamy w taki sposób, aby na środku
Smakowity Blog Kulinarnyblogu epopei bobowej ciąg dalszy 😍. Tym razem mam dla Was propozycję śniadaniową, najlepiej do przygotowania w weekend, kiedy to mamy czas, żeby wspólnie celebrować rodzinne posiłki. Jajko w koszulce z bobem, który został lekko przesmażony z czosnkiem i szalotką na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom tych pysznych zielonych fasolek. Zapraszam i mam nadzieję, że wspólne letnie śniadanie będzie(...)udane ! Jajko w koszulce z bobem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 duże wiejskie jajka 2 kromki białego chleba 1/2 szklani ugotowanego i obranego bobu 1 ząbek czosnku 1 szalotka olej do smażenia sól pieprz Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę, szalotkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy czosnek i szalotkę przez 4 minut, dodajemy bób, solimy, pieprzymy i smażymy
Kulinarne przygody GatityDzisiaj na śniadanie serwuję Tobie super szybki burger z batatów. Razem z jajkiem w koszulce zgrywają świetny duet. Śniadanie jest bardzo sycące i nie wymaga żadnego pieczywa. Porcja dla 2 osób Składniki: 1 batat ok 150 g 1 jajko mały pęczek pietruszki (ok 3 łyżek) 1 ząbek czosnku sól i pieprz pól awokado 1 mały pomidor(...)jajka w koszulce Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: batata obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy posiekaną pietruszkę, posiekany czosnek i jajko, delikatnie przyprawiamy. Wszystko mieszamy i formujemy dwa kotlety, które układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowy i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku na 200 C. W tym czasie przygotowujemy pomidora i awokado - tniemy w idealne dla Ciebie plastry
Niezły Młynekpewno ciekawa propozycja dla wszystkich jaglanoholików;) jest smaczna i sycąca:) Bazę stanowi oczywiście kasza jaglana, a dodatki takie jak podsmażone na masełku małe pieczarki, kiełki, bekon i jajko w koszulce tylko dodają jej atrakcyjności. Na około 4 porcje: 1 szkl. kaszy jaglanej 300-350 g małych pieczarek mix kiełków (rzodkiewka, brokuł) boczek w plastrach (u mnie surowy) 4 jajka(...)rumienimy na suchej i bardzo mocno rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej. Odkładamy na bok. Ugotowaną kaszę przedkładamy do miski, odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Dodajemy do niej podsmażone pieczarki. Przygotowujemy jajka w koszulkach – w wysokim garnku zagotowujemy wodę, wlewamy do niej około 1 łyżkę białego octu winnego i mieszamy łyżką. W powstały wir wbijamy jajko, moc palnika zmniejszamy i gotujemy jajo
Smaki Na Talerzumisce lub na talerzu rozkładamy sałatę, układamy na niej podgrzanego wędzonego pstrąga, pokrojone na mniejsze kawałki grillowane szparagi, posypujemy pestkami dyni i sezamem. Na wierzchu układamy jajko w koszulce i podajemy. jajko w koszulce: 2 jajka (po jednym na osobę) 2 łyżki octu woda (ok. 1 litra) Przygotowanie: Wodę doprowadzamy
bistro mamakolejne danie z serii krzepiących i błyskawicznych. Lekko pikantne i bardzo sycące. Dzięki fasoli szparagowej i jajku w koszulce taki makaron może być pełnym daniem obiadowym. SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób) 250 gram makaronu chow mein 3 garście ugotowanej zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans(...)smażymy. Dodajemy makaron, pastę chilli hot beans oraz wymieszane wcześniej: sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, olej sezamowy. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy tak jak lubimy. Jajko w koszulce: Do garnka wlewamy ok. 15 cm wody. Gdy się zagotuje dodajemy 1-2 łyżki octu. Utrzymujemy wodę w takiej temperaturze by nie wrzała, a jedynie delikatnie bulgotała. Jajko wbijamy
OstryKęsSzparagi z chrupiącym boczkiem i rozpływającym się jajkiem w koszulce są naprawdę wyborne. Podane ze świeżym pieczywem będą stanowić pyszne śniadanie. Należy tylko pamiętać żeby ich nie rozgotować, bo będą włókniste i niesmaczne. Składniki na 2 porcje: 6 zielonych szparagów 6 cieniutkich plasterków boczku 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka octu winnego 2 jajka sól pieprz Przygotowanie(...)około 3 minuty. Nie dłużej, bo mają być chrupiące. Wyjąć, zawinąć ciasno w plasterki boczku i smażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek, aż boczek ładnie się przyrumieni. Jajka w koszulce: Do garnka wlać około 1 litra wody i łyżkę octu. Zagotować. W międzyczasie wbić do miseczki jajko. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i ostrożnie wlać jajko
Oryginalny smakSzparagi z botwinką na winie z jajkiem w koszulce Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 pęczek botwinki 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 2 jajka (wysokiej jakości) 100 ml różowego wina wytrawnego oliwa masło Wykonanie: Szparagi - odciąć końcówki, umyć, osuszyć, podzielić na pól. Botwinkę dobrze umyć, posiekać, to samo cebulę dymkę oraz czosnek. Na patelni(...)dymkę, szparagi i botwinkę, przyprawić solą morską, białym pieprzem, chwilkę smażyć, następnie podlać winem, dusić do zmiękczenia warzyw. Wyłożyć na talerze warzywa, ułożyć ugotowane jajko. Sposób na ugotowanie jajka w koszulce prezentuję w tym przepisie. (Młode buraczki ugotowałam osobno z odrobiną soli, okolo10 minut) Idealny sos do tego dania to oczywiście sos holenderski. Przepis na moim blogu już wkrótce
Wino Francja Kuchniaskomplikowane:/ A po drugie, jak je już przygotowałam to smak octu zdecydowanie mi nie przypadł do gustu. Jednak oglądając jakiś program kulinarny dowiedziałam się, że do przygotowania idealnych jajek w koszulkach, wcale nie potrzeba octu! Cała filozofia polega na tym, że jajka muszą być świeże. Kiedy jajko jest świeże to białko ściśle otula żółtko. Dzięki temu po ugotowaniu mają(...)ładny okrągły kształt. Jajko pocher, czyli jajko w koszulce Składniki: 1 porcja 1 jajko 1 l wody sól Wodę solimy i zagotowujemy w wysokim garnku. Kiedy woda wrze zmniejszamy płonień, żeby woda tylko delikatnie bulgotała. Jajko wbijamy do małej miseczki, albo do szklanki. Łyżką mieszamy wodę tak aby powstał wir na środku garnka i wlewamy do niego jajko. Gotujemy około
PatiGotujekilkoma 4 w świadectwie. A teraz gdy o tym opowiadam młodszemu pokoleniu, patrzą na mnie jak na nieuka - ahaha, 5-ki i 4-ki... Wracają do śniadania, jajko w koszulce, czyli pochette lub jajko poszetowe wydawało się mi kiedyś sztuką kulinarną wyższych lotów. Posiłkowałam się nawet folią, ale chciałam się nauczyć robić prawdziwe jajko w koszulce. Po dwóch nieudanych(...)delikatnie sprawdzić palcami, czy jest już wystarczająco ugotowane. Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na rukoli lub kanapce, posypać solą i pieprzem. Smacznego! Krótki film jak ugotować jajko w koszulce
Obiad gotowymożna spróbować jednego :) Wyjmuję szparagi i wkładam do lodowatej wody (najlepiej z dodatkowym lodem w kostkach). Pięknie się zahartują i zachowają swój naturalny kolor. W między czasie przygotowuję jajka w koszulce. Przepis mega prosty znajduje się TUTAJ: http://myjemypijemy.blogspot.com/2016/05/jajko-w-koszulce-jajko-poszetowe-jajko.html Szparagi wyjmuję z zimnej wody i osuszam na ręczniku papierowym. Na patelni roztopiłam masło i wrzuciłam na nie wytarte(...)szparagi. Energicznie potrząsając patelnią podsmażałam je około pół minuty. Przełożyłam na talerz, dodałam jajko w koszulce i plastry wędzonego łososia, oprószyłam solą i pieprzem. Wyszły przepyszne i chrupiące. Tak zblanszowane szparagi można owinąć wilgotnym ręcznikiem i przechowywać w lodówce kilka dni. Można je dodać do sałatek, bulionu, past, pizzy... Co kto lubi. Tym razem jednak całe przeznaczyłam
Jemy Pijemypieczenia - oliwa z oliwek do smażenia Składniki wymieszajcie bardzo dokładnie za pomocą trzepaczki. Smażcie na minimalnej ilości tłuszczu, na patelni teflonowej. Pamiętajcie żeby dobrze rozgrzać ;-) Jajko poszetowe "jajko w koszulce" Jajko poszetowe robimy w następujący sposób, na wrzątek szybkim i sprytnym ruchem wybijamy jajko, gotujemy niecałą minutę, pamiętajcie żółtko w środku ma być płynne! A i mówię tu o jajku
SMYKWKUCHNIjajka. Gdy szparagi będą miękkie wyjmujemy je na talerze. Posypujemy je tartym parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i sezamem. Obok szparagów układamy gorące młode ziemniaki. Na szparagach układamy jajka w koszulkach. Jajka posypujemy parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i szczypiorkiem. Podajemy z maślanką albo kompotem z rabarbaru. Smacznego
OstryKęsDania na ogół nie są skomplikowane, ale zastosowane dodatki sprawiają, że są smaczne i wyróżniają się na tle podobnych dań. W tej zupie dodatek jajka w koszulce - to jest właśnie to! Prosta zupa szparagowa, jedwabiście gładka i całkiem pożywna. Jajko w koszulce położone na grzance, wylewające się żółtko(...)wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, aż główki lekko zmiękną. Kromki ciabatty opiec w tosterze. Podajemy z samymi grzankami lub z jajkiem w koszulce na grzance. Jeżeli podajemy zupę z jajkiem, należy tuż przed podaniem, zagotować osoloną wodę, w szerokim rondlu (8 do 10 cm wody) . Zmniejszyć ogień, by woda
Stare GaryPomysł na drugie śniadanie lub lekką kolację - sałatka z roszponką, ogórkiem, czerwoną cebulką, awokado i jajkiem w koszulce. Całość polana sosem musztardowo-miodowym. Sałatka smaczna i szybka do przygotowania. Składniki na 1 porcję: 2 garście roszponki 1 mały ogórek 1/2 miękkiego awokado 1/4 małej, czerwonej cebuli sól, pieprz sos musztardowo-miodowy 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka oleju odrobina(...)soku z cytryny jajko w koszulce 1 l wody 1 łyżka octu szczypta soli 1 jajko do dekoracji przyprawa do dań z jajek* *mieszanka suszonego szczypiorku, koperku, bazylii, cebuli, czerwonej i zielonej papryki, natki pietruszki oraz pieprzu Jajko wbić do płaskiej miseczki. Do garnuszka wlać wodę i ją posolić. Wlać do niej ocet. Gdy zacznie wrzeć
Ugotować