smaku i podsmażamy mieszając co jakiś czas. Po kilku minutach szpinak jest gotowy, aromatyczny i pyszny. Na podgrzanego w piekarniku tosta kładziemy solidną porcję szpinaku, na to jajko, polewamy sosem holenderskim, posypujemy świeżo zmielonym białym pieprzem i odrobiną szczypiorku. Niebo w gębie! Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy
Marder&Marder Manufacturecebulę i przyrumienić na maśle. Posypać mąką, zalać mlekiem, przyprawić i dokładnie wymieszać. Ugotować jajka na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Kamionki wysmarować masłem, ułożyć jajka, polać sosem i posypać startym serem, po czym zapiec w gorącym piekarniku przez 10 minut. Zapiekankę możemy również zapiec w jednym naczyniu
Tradycyjna KuchniaValsugama. W efekcie szczegółowo uregulowanej uprawy otrzymywane są szparagi o słodko-gorzkim smaku. Najpopularniejszym sposobem podania jest klasyczne danie Asparagi in Salsa di Uova Sode , czyli szparagi z sosem z jajek gotowanych i sardeli. Zaleca się spożycie w ciągu maksymalnie 2-3 dni od zebrania. Jak w przypadku wielu włoskich produktów w czasie sezonu odbywa się wiele lokalnych festynów poświęconych
Bon Ton Italiakostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy parówki, smażymy około 5 minut. Kolejno dorzucamy do nich cebulę i dalej smażymy do zarumienienia. Mieszamy dokładnie śmietanę, kefir oraz jajko, przygotowując sos. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno ziemniaki –parówki z cebulą-ziemniaki-parówki z cebulą i na górę znów ziemniaki przy czym każdą warstwę ziemniaków doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Wierzch polewamy
Symfonia smakowabędą gotowe obrać je i pokroić na mniejsze kawałki, następnie widelcem je "rozbić". W szklance pomieszać oliwę z oliwek, sól, pieprz oraz koperek i dokładnie wymieszać. Sałatę, jajka oraz sos dokładnie wymieszać i gotowe;) Smacznego
Krakowskie smaki Aniodrobinie wody. Solimy i dodajemy pieprz. Składniki na sos mieszamy ze sobą z dodatkiem soli i pieprzu. Na ciasto wykładamy farsz z ugotowanych warzyw, i zalewamy je sosem z jajek,śmietany i serów. Tartę pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. zagniatamy składniki na ciastozagniecione ciasto wkładamy do lodówkisurowe ciasto wylepiamy natłuszczone naczynieupieczone ciasto po 15 min pieczeniaTarta
Bon Appetit Małgorzatysmakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :) Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie, pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek).ŚWIĘCONKAInspiracje czerpie z tego video http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik, w tamtym roku przygotowywałam schab według jej przepisu
NA MOIM TALERZUSchabowy...ciut inaczej...lekko pikantny..a to za sprawą dodatku sosu Salsa Mexicana .. schab, karkówka lub polędwica sos Salsa Mexicana jajka vegeta bułka tarta Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem, posmarować z obu stron sosem salsa mexicana.Jajka roztrzepać razem z vegetą.Kotlety namoczyć w jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej.Usmażyć na rumiano
Moje domowe kucharzeniewielu daniach.Jeżeli chodzi o tradycyjne dania śródziemnomorskie wykorzystujące fasolkę szparagową, to od razu przychodzą mi na myśl dwa pyszne dania: sałatka nicejska (pomidory, zielona fasolka, tuńczyk, jajka, anchois, sos winegret) oraz makaron z pesto, ziemniakami i zieloną fasolką rodem z liguryjskiej Genui. Zagłębiając się w temat odkryjemy o wiele więcej ciekawych receptur wykorzystujących oliwę, cytrynę, świeże zioła i inne
Chilli Czosnek i Oliwakilka przepisów wśród którym może znajdziecie coś dla siebie: Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką Pieczone pierożki z wytrawnym farszem Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym Jajka faszerowane z łososiem Ruloniki z szynki faszerowane masą jajeczną Chińskie pierożki Roladki z wędzonego łososia Dipy do mięs, dań z grilla i warzyw Polecam także przejrzenie przepisów
Pasja Smakusmacznego i pożywnego - coś, co sprawdzi się w każdych okolicznościach, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ziemniaki faszerowane jajkiem wyśmienicie smakują z dodatkiem kefiru lub maślanki. Można oblać je roztopionym masłem lub sosem pomidorowym, posypać świeżymi ziołami. Z wydrążonego miąższu ziemniaka możesz przygotować smakowite chipsy w następujący sposób: kawałki miąższu wrzuć do miski(...)posól i popieprz tak przygotowane ziemniaki wypełniaj w następujący sposób: wbij jajko do miseczki przelej do wydrążonego ziemniaka dodaj 1/2 łyżeczki sosu pomidorowego (rozprosz krople sosu w różnych miejscach jajka) rozsyp szczyptę pokrojonej szynki dodaj zioła oraz ćwiartkę szalotki całość delikatnie dopraw solą i pieprzem ziemniak przykryj ściętym kapeluszem ziemniaki luźno obwiąż bawełnianym sznurkiem spożywczym
Szybko Szybkowardostały się pestki, dodać po łyżce gruboziarnistej musztardy francuskiej oraz oliwy i całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić aby sos się przegryzł. 5. W niedużym rondelku zagotować wodę na jajka przepiórcze. Gdy woda zacznie bulgotać włożyć do niej jajka i gotować 2,5 do 3 min. Przełożyć do naczynia z zimną(...)wodą i obrać. 6. Na talerzu położyć odrobinę sosu, następnie placek, na niego dużą łyżkę sosu, plaster łososia, paprykę, całość przykryć kolejnym plackiem. Na wierzchu położyć łyżkę sosu, udekorować przekrojonym na pół jajkiem przepiórczym, papryką i czarnym sezamem. Smacznego
DefinicjaSmakuwięc dwie wersje i co się okazało? Grzybowe zniknęły, schabowe zostały!!! Chrupiące, panierowane kotleciki z boczniaków 250 g małych boczniaków, lub dużych porwanych na kawałki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 jajko 2 łyżki wody po 1 łyżce mąki i startego sera typu Bursztyn 1/2 łyżeczki wędzonej papryki bułka tarta sól olej do smażenia Boczniaki myjemy i wkładamy do miseczki(...)skrapiamy sosem sojowym i mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy jajko z papryką, mąką, serem i wodą. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek grzyba zanurzamy najpierw w jajku z dodatkami a następnie obtaczamy w bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano i chrupiąco. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubioną surówką
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 -3 łyżki sosu Kielecki sól, pieprz zioła prowansalskie Pierś z kurczaka , ser i paprykę pokroić. Do miski wbić jajka, dodać mąki, sos. Wszystko wymieszać.Następnie dodać pierś z kurczaka,paprykę i ser.Wymieszać i doprawić. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć z dwóch stron na złoty
Moje domowe kucharzenieposiekane1 ząbek czosnku, starty na tarce1/2 łyżki świeżo startego imbiru1 łyżka sosu sojowegoZupa:1,5 l azjatyckiego bulionu drobiowego1 łyżeczka cukru trzcinowego1 ząbek czosnkuodrobina oleju2 łyżki sosu sojowegoDodatkowo:posiekany szczypiorekczosnek prażony**jajko do smarowania krawędziCZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 60 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Zaczynamy od farszu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy czosnek, starty imbir i posiekane dymki, smażymy do zeszklenia(...)Dodajemy mięso i smażymy, aż będzie gotowe (około 10 minut). Wlewamy sos sojowy, dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.2. Teraz przygotowujemy ciasto. W misce łączymy mąkę z solą, w szklance jajko z wodą. Po środku mąki tworzymy dziurę i cienkim strumieniem wlewamy jajko z wodą. Ciasto bardzo dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Gdyby było zbyt twarde
Tajskie smakiśledzi w oleju, 2 cebule, 4 jajka ugotowane na twardo, sos: 4 łyżki cukru, 4 łyżki soku z cytryny, 10 łyżek oliwy, Śledzie, jajka i cebule posiekać. Wymieszać dokładnie składniki sosu. Można podawać jako sałatkę – wszystko wymieszane z sosem, można podawać w miseczkach porcjowane – układane warstwowo lub wymieszane. To już zależy tylko od nas i naszej fantazji :) zastawa
królestwo garówdomu pociągiem, trzymając na kolanach szparagową zdobycz. JAJKA ZE SZPARAGAMI I KREMEM BESZAMEL. /autorski;/ na 4 porcje pęczek świeżych białych szparagów 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny 4 jajka olej do smażenia sól, pieprz, mielona papryka słodka krem: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 300 - 350 ml mleka sok z 1 cytryny sól, biały pieprz Szparagi obrałam, zagotowałam(...)zagotowałam ciągle mieszając, aby sos zgęstniał. Na patelni rozgrzałam olej, wbiłam jajka i usmażyłam, posypując zmieloną papryką, solą i pieprzem. Na talerz wyłożyłam porcję gorącego, gęstego sosu, ułożyłąm szparagi i jajko. Wszystko oprószyłam mieloną papryką i świeżo zmielonym pieprzem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiŚwietny dodatek do dań głównych. Składniki 100 g ryżu 1 łyżka masła 2 jajka 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy zgodnie z przepisem znajdującym się na opakowaniu. Odcedzamy. Na maśle smażymy jajka (na sucho), dodajemy ryż, chwilę razem smażymy. Do ryżu dodajemy sos rybny
R'n'G KitchenLekko kwaskowata ale i łagodna No cóż dużo gadać – lubię ją. Składniki: duży słoik pieczarek marynowanych puszka kukurydzy 5-6 jajek 20 dkg żółtego sera 1 por (biała część) 1-2 ząbki czosnku Sól pieprz majonez jogurt Przygotowanie: Sos – 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu lub śmietany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (lub dwa jeśli lubicie mocno czosnkowe sosy)wymieszać(...)pokroić w plasterki. Ułożyć jako kolejna warstwę. Polać 3 łyżkami sosu Warstwa 4 – ser zetrzeć na tarce i ułożyć w kolejna warstwę. Osolić, popieprzyć i wlać resztę sosu. Warstwa 5 – jajka ugotowane na twardo i wystudzone drobno posiekać i ułożyć w wierzchnia warstwę sałatki. Posolić i popieprzyć Sałatka gotowa. Ładnie wygląda w szklanych miskach. The post Sałatka warstwowa z marynowanymi
Kulinarna Patilogiamielony czarny pieprz Sos: 2 łyżeczki majonezu 2 łyżeczki oliwy z oliwek półtora łyżeczki musztardy sarepskiej półtora łyżeczki syropu klonowego Przygotowanie Ugotowałem jajka. Po obraniu pokroiłem na ćwiartki, doprawiłem solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przygotowałem sos mieszając składniki w miseczce. Obrałem awokado, przekroiłem na pół, usunąłem pestkę. Miąższ pokroiłem na kawałki. Skropiłem sokiem z cytryny, doprawiłem solą i pieprzem(...)oprószyłem solą i pieprzem, skropiłem także sokiem z cytryny. Ogórek i awokado wymieszałem z połową sosu. Na talerzu rozłożyłem sałatę , dodałem ogórki i awokado. Na wierzchu ułożyłem jajka i oliwki, polałem resztą sosu
R'n'G Kitchenkakao) ~łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie, nie zastępujcie aromatem) W garnuszku topimy masło i czekoladę cały czas mieszając, do momentu aż składniki się połączą i powstanie gładki "sos". Lekko studzimy. Jajko ubijamy z cukrem na puszystą, jasną pianę. Stopniowo, ciągle ubijając dodajemy "sos czekoladowy" (może być ciepły), miksując do połączenia składników. Przesiewamy mąkę i miksujemy. Spód tortownicy(...)trakcie pieczenia spodu przygotowujemy masę serową. Po wyjęciu formy z piekarnika owijamy ją dwukrotnie folią aluminiową. wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ~1kg zmielonego trzykrotnie twarogu ~3 duże jajka ~100g gorzkiej czekolady, roztopionej i przestudzonej (użyłam 70% kakao) ~szklanka cukru ~łyżka proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego ~łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie, nie zastępujcie aromatem) Wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksować
chili & sugar