Faszerowane jajka obowiązkowo muszą pojawić się na wielkanocnym stole. Tak naprawdę można je nadziewać wszystkim na co tylko mamy ochotę. Ja miałam ochotę na suszone pomidory oraz ser pleśniowy i miodową musztardę. Wyszło pysznie :) SKŁADNIKI (20 połówek) 10 jaj 5 suszonych pomidorów 1 łyżka majonezu kilka listków świeżej bazylii 50g sera z niebieską pleśnią łyżeczka musztardy miodowej łyżka majonezu szczypiorek
DefinicjaSmakuMuszle makaronowe to bardzo wdzięczny materiał kulinarny. Dają się nadziewać naprawdę chyba wszystkim, ku mojemu zdziwieniu widziałam już nawet nadziane ryżem czy ziemniakami. Moje powstały z potrzeby wykorzystania nadmiaru sosu jajecznego do tortilli z poprzedniego dnia. Dodałam do niego trochę duszonego szpinaku, prażone chorizo i papryczkę chili. Na wierzch nieco parmezanu i tak mamy na talerzu trochę Włoch(...)minut. Lekko posolić i popieprzyć, wlać jajka i usmażyć jajecznicę, w taki sposób, aby się nie rozlewała, ale i nie była zbyt ścięta, a ser nie roztopił się. Następnie zdjąć z patelni na zimny talerz. 3. Piekarnik nagrzać do temp. 190°C. Naczynie, w którym będą zapiekały się muszle, wysmarować oliwą. Muszle nadziewać mieszaniną jajeczną, wyrównując powierzchnię łyżką i układać
Kuchnia PrezydentowejMięso wołowe mielone 20 dag Papryka świeża 1 szt. Pieczarki 10 dag Sól i pieprz do smaku Papryka słodka mielona do smaku Cebula biała 1 szt. Jajka 2 szt. Bułka tarta do panierki Masło 2 łyżki Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę, pieczarki, paprykę oczyścić, drobno posiekać i przysmażyć na maśle z dodatkiem mielonej papryki do smaku. Następnie dodać do wołowiny(...)dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem z dodatkiem pieprzu i soli. Gotowe kotlety nadziewać przygotowanym farszem, zwijać w roladki i spiąć wykałaczkami. Maczać w rozmąconym jajku i panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć roladki bardzo powoli z każdej strony na złoty kolor
Tradycyjna Kuchniamleka 120 g masła szczypta soli dodatkowo: tłuszcz do smażenia (ja używam oleju rzepakowego) dżem lub marmolada do nadziewania cukier puder do obsypania Mąkę przesiać do miski. Dodać 1 łyżkę cukier, drożdże i sól. Wszystko razem wymieszać. Jajka ubić lekko z resztą cukru, najłatwiej mikserem. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Mleko podgrzać, aby było ciepłe, ale nie gorące
Codzienna kuchnia niecodziennapieprz, maggi, majeranek jelitka wieprzowe Przygotowanie Jelita namoczyć w zimnej osolonej wodzie. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Ziemniaki połączyć wbić do nich jajka, dodać podsmażony boczek i cebulę. Wymieszać, porządnie doprawić i nadziewać do jelit. Do gorącej wody(z listkiem laurowym, zielem angielskim, solą, pieprzem i wędzoną skórką z boczku) włożyć kiszki i parzyć
Gaździnka warzyDominikiem Moskalenko o prostych przepisach wiekanocnych moim ulubionym prostym patentem z Sokołowa pozostaje nadziewany schab – taki jak w przepisie na schab nadziewany tuńczykiem. A pamiętacie przepis na schab po warszawsku z jajkami i chrzanem? W klasycznych przepisach schab byłby jeszcze zalany galaretą, która potem wszyscy zeskrobują z dania. A przecież można prościej, smaczniej i z pominięciem niepotrzebnych
Ugotowane pozamiatanedrożdżówki goszczą u mnie średnio raz w tygodniu. Są łatwe, puszyste i naprawdę znakomite. Idealny pomysł na coś słodkiego, gdy w lodówce brakuje jajek . Robiłam już w formie bułeczek maślanych z kruszonką oraz nadziewane z marmoladą różaną. Jak dla mnie obie wersje są super. Na przyszłość planuję jeszcze wersję z białym serem. Obiecuję, że Wam się tym pochwalę. Polecam
Pani na deserZawsze gdy zostają mi ziemniaki z obiadu następnego dnia robię z nich danie jarskie. Dzisiaj były to kotlety ziemniaczane nadziewane farszem jajecznym. Składniki: 1 kg ugotowane ziemniaki , 6 szt jajka , 1 szt cebula , 100 gram mąka pszenna , 2 łyżki mąka ziemniaczana , do smaku Sól , do smaku pieprz , do smażenia olej , do panierowania bułka tarta , 1 łyżka majonez Sposób
Darcia w kuchnipatelnię. Mięso mielone podsmażam na suchej patelni, dodaję wydrążony miąższ z cukinii. Cebulę i czosnek drobno siekam i dodaję do mięsa. Wbijam jajka, podsmażam chwilę. Doprawiam solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Farszem nadziewam cukiniowe łódeczki. Szczypiorek myję, osuszam, kroję i posypuję farsz po wierzchu. Piekarnik rozgrzewam do 180'C, wstawiam cukinie na 15-20 minut. Żółty ser ( mój
Bea(u)ty kitchenOd kilku dni przymierzałem się, żeby zrobić danie z cukinii i mięsa mielonego. W końcu się udało :) Doszły do tego jeszcze pieczarki. Przeważnie kupuje je bardzo
Parowar Facetacukier waniliowy 1 jajko 2 łyżki wiórek kokosowych Sposób przygotowania 1. Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto. 2. Ser wymieszać z cukrami , jajkiem i wiórkami kokosowymi . 3. Ciasto rozwałkować , wycinać kółeczka i nadziewać serem. Zlepiać jak pierogi. 4. Blaszkę wyłożyć papierem i układać pierożki w odstępach . 5. Piec w temp. 180 st na złoty kolor. 6. Po upieczeniu posypać
Sama słodycz i szczypta chiliKluski nadziewane owocami Składniki: 1 kg ziemniaków (ugotowanych) szklanka mąki 2 jajka sól śliwki (bez pestek) węgierki cukier Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodziekruche i nie bardzo słodkie całuski drożdżowe. 70 dag mąki 4 dag drożdży 4 łyżki cukru 200 g gęstej śmietany 4 dag masła 2 jajka 2 żółtka cukier wanilinowy szczypta soli dowolne owoce do nadziewania cukier puder do posypania Mąkę posiekać z masłem, zrobić zagłębienie, w którym rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Gdy drożdże się rozpuszczą dodać pozostałe składniki
Praktyczna plNaleśniki :) Czy to moje są najlepsze- moja rodzinka uważa że są przepyszne , nadają się do krokietów, na słodko, nadziewane ...Delikatne I przepyszne. Zapraszam Składniki: 300 gr mąki 4 jajka 25 gr masła 500 ml mleka 1/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli Wykonanie: Najpierw rozpuszczamy masło. Do miski wsypujemy wszystkie składniki I miksujemy je na kremową masę. Dodajemy schłodzone
Smaki EdytyBułeczki drożdżowe w formie stokrotki. Słodkie i puszyste. Tym razem z czekoladą. Można je nadziewać ulubionymi dodatkami np. marmoladą, serem, budyniem.Polecam do filiżanki kakao. Składniki ciasta: ok. 50 dag mąki 2 jajka 200 ml jogurtu naturalnego 1 opakowanie suchych drożdży 7 łyżek cukru 1/3 szklanki(...)dowolne dodatki do nadziewania W naczyniu wymieszać suche składniki, dodać jogurt, mleko i masło, wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć na blat obsypany mąką, lekko zagnieść. Podzielić ciasto na 9 części, uformować bułeczki nadziewając je wybranymi dodatkami. Na natłuszczonej blaszce lub w dużej tortownicy ułożyć stokrotkę. Na wierzchu posmarować jajkiem rozbełtanym z wodą, obsypać
Praktyczna pl