jajka nadziewane - 2091 przepisów (strona:13/140)

Pieczone pączuszki orkiszowe z kajmakiem 167

jasnej mąki orkiszowej 3,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 2 saszetki drożdży instant 2 szklanki letniego mleka 125 g ksylitolu lub cukru 80 g masła 2 jajka 1,5-2 puszki kajmaku do nadziewania cukier puder do oprószenia (u mnie Kupiec) Przygotowanie: Mąkę wsypać do wysokiego naczynia. Mleko lekko podgrzać, wsypać drożdże i wymieszać.  Następnie rozpuścić masło. Do mąki(...)dodać mleko z drożdżami, masło, ksylitol lub cukier i jajka. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące więc podczas wyrabiania nie dosypujemy zbyt dużo mąki. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie trwało to ponad 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i każdą wałkujemy na grubość

Ze smakiem i z pasją
Slodkie krokiety z bananami 153

Zwykle smażymy je dość grube i po prostu smarujemy dżemem. Tym razem stwierdziliśmy, że pora stworzyć coś bardziej ambitnego. Tak powstał przepyszny, choć niepozorny z wyglądu deser. Krokiety nadziewane bananami i kajmakiem, otulone kokosową panierką. Do uzyskania idealnie cienkiego naleśnika należy zrobić dość rzadkie ciasto i bardzo szybko rozprowadzić je po patelni. Przepis poniżej doskonale się do tego(...)smażyć mocniej z jednej strony, druga ma być blada, będzie ponownie przesmażona po zwinięciu. Pozostawiamy do ostygnięcia. NADZIENIE: PANIERKA:  masa kajmakowa  mąka  3 banany  2 jajka  odrobina mleka  wiórki kokosowe Naleśniki smarujemy kajmakiem i nadziewamy kawałkami banana. Zwijamy jak krokiety (przykład zdjęcie poniżej). Następnie przechodzimy do panierowania. Na początku roztrzepujemy jajka z odrobiną mleka. Wiórki można zemleć maszynką do kawy

Kuchnia od dwojga
Tartaletki z pomidorami, tuńczykiem i oliwkami 269

wieczór z winkiem i ploteczkami. Składniki: Ciasto francuskie (gotowe) Puszka tuńczyka (w dużych kawałkach) Twarożek naturalny puszysty Kilka oliwek Pomidorki koktajlowe Mozzarella Sól, pieprz świeżo mielony Opcjonalnie 2 jajka Przygotowanie: Zaczynamy od babeczek (8 sztuk). Wylepiamy foremki do tartaletek ciastem, nacinamy je nożem, aby nie urosły za bardzo. Podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem. Tak przygotowane(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, aż mozzarella się rozpuści, a brzegi ciasta zrumienią. Można także zalać nadzienie masą twarożkowo-jajeczną. Wówczas nadziewamy spody tuńczykiem, pomidorkami i oliwkami. Jajka roztrzepujemy z dwiema łyżkami twarożku, doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy taką masą środek tartaletek. Na wierzch odrobina mozzarelli i do pieca na 20 minut, aż nadzienie

Kulinarne Inspiracje
Pierogi z jajkami i pieczarkami 174

pokroić w dość drobną kostkę, podsmażyć na maśle i pozostawić do ostudzenia. Jajka pokroić w kostkę, dodać do nich ostudzone pieczarki z cebulą i surowe jajko. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewać ciasto, zlepić brzegi i ugotować w osolonej wodzie. Podawać ze zrumienioną cebulką.   Artykuł Pierogi z jajkami i pieczarkami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś

Pieguskowa Kuchnia
Nadziewane koperty z fetą 198

wrzucamy warzywa i dusimy około 10 minut tak by zostały chrupkie, ale ugotowane. Można troszkę podlać wodą. Dodajemy ulubione zioła oraz fetę, wszystko razem mieszamy. Nadziewamy naleśniki, składamy je w kopertę. Panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor. Są idealne na ciepło, ale i na zimno smakują wybornie

Magiczne Życie Marty
łatwe nadziane rogaliki drożdżowe 207

mąki orkiszowej lub pszennej 250 ml mleka 50 g drożdży 2-4 łyżki cukru 1 jajko 4 łyżki oleju 1 szczypta soli dodatkowo: jajko do smarowania marmolada lub krem czekoladowy do nadziewania wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz ok 4 łyżkami letniego mleka. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozmieszane drożdże, jajko, sól oraz pozostałe letnie mleko i mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Rogaliki Drożdżowe 175

Składniki na 12-16 rogalików 1/2 kostki margaryny/masła roztop. i ostudzonego 4 dag drożdży 1/4 szkl mleka 6 łyżeczek cukru 2 1/2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli czekolada bądź marmolada do nadziewania, a u mnie nawet i wiśnie z nalewki ;) 1. Mleko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżeczki cukru i rozpuszczamy w nim drożdże. Odstawiamy do ruszenia. 2. Do miski

Gotowanie...to proste !
Knedkle śliwkowo jabłkowe 138

obrać zetrzeć na drobnej tarce dodać dodać 2 łyżki cukru cynamon i odsączamy od  nadmiaru soku - Śliwki wyjmujemy pestki z jabłek robimy malutkie kulki nadziewamy śliwki   3 . - Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko troszkę solimy dodajemy mąkę ziemniaczaną  i wyrabiamy  jak na kluski 4. - Z masy formujemy kulki spłaszczamy dajemy nadzianą śliwkę sklejamy knedle - Wrzucamy

W królestwie smaków Beaty
Nadziewane skrzydełka 195

Lubicie nadziewane skrzydełka? oto mój dzisiejszy obiad, podany z ziemniakami i bigosem. Składniki: - 7 skrzydełek - 400g chudego gotowanego mięso, może być z rosołu - natka pietruszki według uznania - sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek - do smaku - 1/2 łyżeczki cukru - 1/2 łyżki bułki tartej - 3 jajka - 1 łyżeczka masła - 1/2 cebula -  garstka(...)suszonych grzybków- niekoniecznie Wykonanie: Ze skrzydełek ostrym nożykiem wycinamy kostki, te cienkie kostki można zostawić, ale ja lubię jak są. Mielimy mięso, drobno siekamy pietruszkę roztrzepujemy jajka dodajemy zioła, masło i dokładnie mieszamy. Nadziewamy wydrążone skrzydełka i na końcu, albo zszywamy albo zapinamy wykałaczką. Na wierzchu posypałam trochę czerwoną słodką papryką i wkładamy do rękawa. Pieczemy w temp 180 stopni

Tanio szybko zdrowo
Szakszuka z boczkiem i czerwoną cebulą 220

chyba najbardziej mi smakuje ta z… zobaczcie przepis: Szakszuka z papryką i kiełbasą . A Wy jaką lubcie? Chętnie zainspiruje się Waszymi wersjami szakszuki Zobacz też: Nadziewane bułeczki na ciepło Chleb w jajku | Smak dzieciństwa Przepis na szakszukę z boczkiem Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 15 minut Składniki 3 jajka 100 g boczku wędzonego średnia cebula czerwona

Kuchnia Bazylii
Croissant z jajkiem sadzonym, szpinakiem i frankfurterkami 190

Croissanty na ogół jadane są na słodko. Mój ulubiony to ten z migdałowym kremem. Croissant z jajkiem sadzonym i kiełbaskami W sklepach poza tymi słodkimi można kupić croissanty nadziewane serem żółtym. Widziałam też nadziewane kiełbaskami i serem. Na śniadanie zrobiłam croissanta z frankfurterkami, szpinakiem i jajkiem sadzonym. Było to jedno z lepszych śniadań jakie ostatnio jadłam Jeśli zdecydujecie

mecooks
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami 207

Kurczak ma miliony fanów na całym świecie. Możemy go przygotować na różne sposoby. Na wczorajszy obiad przygotowałam roladki z piersi z kurczaka, nadziewane suszonymi pomidorami i panierowane w jajku i bułce. Chrupiące i soczyste... Roladki dodatkowo możemy podać z ulubionym sosem. Świetnie sprawdz ą  się jako przystawka na zimno lub na gorąco jako danie główne. Miłośnicy suszonych pomidorów

kulinarne odsłony pati
Pełnoziarniste drożdżówki z puree z dyni i dżemem z rokitnika 194

Zdrowe bułeczki zrobione w 100% z m ą ki pełnoziarnistej. Do ciasta zamiast jajek użyłam puree z pieczonej dyni. Nadziewane są dżemem z rokitnika, który jest bardzo zdrowy a zarazem pyszny. Bułeczki są mięciutkie i lekkie...Najlepiej smakują świeżutkie, kiedy są jeszcze ciep ł e 😋 Cudowny zapach drożdżówek

kulinarne odsłony pati
Pieczony kurczak nadziewany jabłkami i pomarańczami 153

Kurczak nadziewany Składniki: 1 kurczak 5 małych jabłek 2  małe pomarańcze 5-6 daktyli bez pestek 5-6 śliwek suszonych garstka rodzynek oliwa z

nietadieta
Udka faszerowane mięsem mielonym, fetą i papryką 183

pokroić w kostkę i podsmażyć). Do mięsa mielonego dodajemy przestudzone cebulę i pieczarki oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę i fetę. Całość łączymy jeszcze z dwoma jajkami, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Nadziewamy udka przygotowanym farszem i podsmażamy. Następnie dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function

Życie zamknięte w smaku