jajka na święta - 8296 przepisów (strona:82/554)

schab 120

Schab po kowalsku Przepis pochodzi z książki "Mięsa na święta i na co dzień" z serii Lubię gotować(...)SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości, 3 jajka, 10 dag ostrego żółtego sera, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule (20 dag),1 czerwona papryka ,30 dkg pieczarek, po pół szklanki keczupu i majonezu, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz, do smażenia: pół szklanki oleju.                            ------------------------------------ SPOSÓB

w mojej kuchni
Schab po kowalsku 179

Przepis pochodzi z książki "Mięsa na święta i na co dzień" z serii Lubię gotować.                                              SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości, 3 jajka, 10 dag ostrego żółtego sera, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule

w mojej kuchni
sałatka jarzynowa z surimi 315

każde Święta przygotowuję tradycyjne sałatki jarzynowe z szynką z gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, oraz gotowanych jajek na twardo, własnoręcznie przygotowanych ogórków kiszonych, niekiedy z groszkiem (Piotrek uwielbia groszek w sałatce, ja nie cierpię konserwowego groszku z puszki), soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, oraz szynki i majonezu. Sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa również na różnych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie pod pierzynką 3733

 Dzisiaj propozycja na najlepszą sałatkę śledziową jaką jadłam w całym swoim życiu (serio: )) Sałatka składa się z samych pysznych warstw takich jak buraki czy jajka

Kolizje Smaków
Kolorowa sałatka z tuńczykiem 31933

Wpis pochodzi z www.mgotuje.plBardzo smaczna i prosta sałatka z tuńczykiem i warzywami. Idealny przepis na świąteczny stół.Post Kolorowa sałatka z tuńczykiem

Marta Gotuje
Świąteczne ciasteczka cynamonowe 226

się pokusie słodyczy, gdy kolorowe, niemal bajkowe wzory zdobią każde ciasteczko. Dekorowanie ciasteczek to ogromna frajda i to nie tylko dla dzieci :) Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Nie ma Świąt bez kolorowych ciasteczek, które można powiesić na choince, albo zajadać do gorącej czekolady.Składniki:1 jajko100 g masła1/2 szklanki cukru1/2 szklanki miodu2 łyżeczki ekstraktu waniliowego3 szklanki mąki1/2 łyżeczki sody2(...)łyżeczki cynamonuszczypta soliPrzygotowanie:W garnuszku roztapiamy masło z cukrem, miodem i ekstraktem waniliowym. Mieszając doprowadzamy masę do wrzenia, następnie studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cynamon, sól, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto mikserem, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na wysypanej mąką stolnicy i foremkami wycinamy ciasteczka. Posiłkując się słomką możemy

Smakowity Blog Kulinarny
Dla dzieci - Statki na śniadanie 164

dniu święta naszych pociech na śniadanie warto im podać coś wyjątkowego. Naszą propozycją są statki wykonane z jajek wraz z żaglami z sera lub wędliny. By zwiększyć atrakcyjnośc posiłku (jak i jego ilość) dorzuciłyśmy ośmiornice atakującą statki. Gwarantujemy, że dzieci będą zachwycone takim śniadaniem

Kolizje Smaków
Zimne nóżki (Galat) 167

kurczaka w galarecie, albo kurczaka w galarecie z papryką? Do galatu drobiowego, który przygotowuję na Wielkanoc wkładam  do środka plasterek jajka. W moim domu rodzinnym galat wieprzowy, czyli tradycyjne zimne nóżki były obowiązkowo przygotowywane na każde święta w dużych ilościach, niemal hurtowych. Ale to dlatego, że je wszyscy lubiliśmy, ja zawsze na koniec jak mama obrała wszystkie kawałki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczeń rzymska 486

Pieczeń rzymska przygotowana moim sposobem jest doskonała w smaku i w swojej strukturze, nie pogardziłby nią żaden cesarz Z pewnością zadowoli wszystkich domowników. Pieczeń rzymska jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Murzynek 110

Przepis z maminego zeszytu. Czyli dawny smak i tradycja. Uwielbiam murzynka i jego lekko piernikowy aromat... Ach! Czuję święta! Składniki: 1 kostka margaryny 0,5 szklanki mleka 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki łyżka proszku do pieczenia przyprawa do piernika Wykonanie:1. Do garnka wlać mleko, dodać margarynę, cukier i kakao. Podgrzewać

Pasja Smaku
Królewiec 733

ciasto mogę jeść nie tylko od święta :)Składniki:Ciasto:- 30 dag mąki- 15 dag cukru- 2 łyżki miodu- 1 łyżka sody- 1 jajko- 15dag margarynyBiszkopt:- 4 jajka- 1 szklanka cukru- 2 łyżki wody- 1/2 szklanki mąki pszennej- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:- 20 dag cukru- 1/2 litra mleka- 1 łyżka mąki pszennej- 1 łyżka

Zainspirowana w kuchni
Szybka przystawka – roladki z szynki 367

szybką przystawkę, przygotujcie roladki z szynki. Przystawka ta idealnie będzie pasować na spotkanie ze znajomymi, Święta Wielkanocne, czy Bożego Narodzenia. Jako dodatek do roladek możecie podać chrzan, ćwikłę, albo sos czosnkowy . Roladki z szynki – składniki 12 dużych plastrów szynki 4 jajka 100 g szynki w kawałku szczypiorek 1/2 czerwonej papryki sól pieprz łyżka majonezu Roladki z szynki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi 200

drożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi parę tygodni po Świętach to trochę taka musztarda po obiedzie. Nie wyrobiłam się wcześniej, a ponieważ ciasto było takie smaczne, to szkoda, żeby przepis przeleżał w szufladzie do przyszłego roku. Ciekawostka to to, że ciasto drożdżowe jest bez jajek. Tak więc nie będzie

dolcevitainmykitchen
Muffinki czekoladowo – korzenne 89

cukru pół szklanki śmietany 12% Przygotowanie: Na samym początku rozpuścić margarynę na wolnym ogniu. Dodać rozdrobnioną czekoladę oraz kakao. Mieszać do uzyskania jednolitej masy – wtedy pozostawić do przestudzenia. Jajka (całe) ubić z cukrem przy pomocy miksera na gładką masę. Dodać margarynę z czekoladą nadal ubijając. Sypkie składniki (mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek do pieczenia) połączyć i dodawać(...)przez ok 20 minut. Ja piekłam w specjalnym urządzeniu do wypieku muffinek. Jeśli lubisz ten rodzaj wypieku – serdecznie polecam! Po wystudzeniu można polać rozpuszczoną białą czekoladą. Na święta – koniecznie posypać kolorową posypką! Smacznego!   Post Muffinki czekoladowo – korzenne pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Muffinki czekoladowo – korzenne 135

cukru pół szklanki śmietany 12% Przygotowanie: Na samym początku rozpuścić margarynę na wolnym ogniu. Dodać rozdrobnioną czekoladę oraz kakao. Mieszać do uzyskania jednolitej masy – wtedy pozostawić do przestudzenia. Jajka (całe) ubić z cukrem przy pomocy miksera na gładką masę. Dodać margarynę z czekoladą nadal ubijając. Sypkie składniki (mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek do pieczenia) połączyć i dodawać(...)przez ok 20 minut. Ja piekłam w specjalnym urządzeniu do wypieku muffinek. Jeśli lubisz ten rodzaj wypieku – serdecznie polecam! Po wystudzeniu można polać rozpuszczoną białą czekoladą. Na święta – koniecznie posypać kolorową posypką! Smacznego!   Post Muffinki czekoladowo – korzenne pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni

Proponowane wyszukiwania