kurnika,bierze jajka, szybko znika,w drodze wszystkie je maluje,z trudem tempo utrzymuje.Z pisankami zdążyć musizanim z Rezurekcji wrócisz.Potem trochę chłop odpocznie,w ciepłym gniazdku sobie spocznie.Miejsca długo nie zagrzeje,coś mu się na głowę leje.Głośno śmieje się baranek:To już Lany Poniedziałek![źródło:http://www.zyczeniawielkanocne.org/]Kochani, życzę Wam zdrowym, pogodnych i spokojnych Świąt
Codzienna kuchnia niecodziennapytałam przed każdymi świętami: mamo, a będzie andrut na święta?? I kiedy inne matki szły z postępem czasu i przekładały wafle masą z mlekiem w proszku, moja mama trzymała się jednej starej receptury, której dziś nie śmiałabym opublikować na blogu. Bo była to masa z surowymi jajkami! Mało tego. Była też z margaryną! Bo kto w latach(...)żeby się nie ścięła. Najpierw margaryna z cukrem, później po jednym jajku i na końcu kakao, które rozsypywało się przy pierwszym ruchu dookoła po brzegach miski. A po skończonej robocie czekało najlepsze - oblizywanie drewnianej pałki! Pielęgnuję te wspomnienia jak największy skarb. Te i wiele innych. Święta sprzyjają refleksjom i nie wstydzę się przyznać, że lubię sobie
bistro mamadobre, ale nic nie mające wspólnego z polskimi tradycjami - był szwedzki stół, na którym oczywiście główną rolę odgrywały jajka na twardo, a na deser krem cytrynowy (pyszny, kiedyś podam Wam przepis). A później wszyscy z niedowierzaniem oglądali ciasto w jajkach... Widziałam takie cuda już w zeszłym roku, a może nawet wcześniej. Ogromnie mi się podobały, ale jednak troszkę mnie(...)różniły: jedne kazały jajka sparzyć, inne wypłukać wodą z solą, jeszcze inne po prostu dokładnie wypłukać. Ciasta w nich zamknięte też były różne - od prawdziwego, intensywnie czekoladowego brownie po świeżo-cytrynowe. Wyciągnęłam więc wnioski, i zabrałam się do pracy. Zrobienie dwudziestu wydmuszek zabiera sporo czasu, polecam więc zacząć je kompletować już kilka dni przed Świętami. Sparzonym, nic się
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodatek czekolady sprawia, że ciężko oprzeć się pokusie ich podjadania. Dobre na co dzień i od święta. Składniki: Na ciasto: 125 g miodu 90 g cukru 50 g smalcu 5 łyżek mleka 250 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków (przyprawy
My sweet a lifewyobrażam sobie świąt bez pierników. Dotychczas pokazywałam już przepis na małe ciasteczka pierniczki a tym razem pora na ciasto piernik Niezwykle aromatyczny, korzenny, wypełniony bakaliami jak tradycyjny piernik a jednak nadal zgodny z LCHF Składniki: 150 g mąki migdałowej lub zmielonych drobno migdałów 5 dużych jajek 10 g rozpuszczonego tłuszczu (oleju kokosowego – keto, LCHF, paleo, nietolerancja laktozy
Ola la LCHFprzygotowanie ciasta to tylko 5-7 minut :) a to dlatego, że odeszłam od standardowego ubijania jajek (lub jak w wielu przepisach osobno białek). Przyspieszenie wykonania daje nam tą korzyść, że prócz ekspresowego przygotowania do pieczenia mamy tylko jedną miskę do mycia :D przed świętami przyda się ta zaleta, bo w natłoku przygotowań na pewno wiele naczyń z kuchennych półek(...)mnie zdarza się problem, pt. "brak już misek, mieszam w garnku". Gorzej, jeśli i garnki zajęte, bo a to zupa z wczoraj, a to mięso się marynuje, to znów jajka się gotują... A taka babka wielkanocna to tylko jedna brudna miska/garnek i umiejętność trzymania miksera :) Polecam przepis zabieganym ;) przypomnę tylko, że jest kaloryczna :D Przygotowując babkę z myślą o oblaniu
Kolorowy PrzepisownikBrzmi dobrze. Zatem zabieramy się za króla wśród sosów. Sos tatarski sprawdza się nie tylko do jajek. Ja używam go do kanapek z wędliną, jako dodatek do mięs, a nawet wykorzystuje go do grilla. To uniwersalny sos, który głównie kojarzony jest ze świętami wielkanocnymi. Przygotowanie sosu tatarskiego jest bardzo proste. Nie wymaga on wielu umiejętności w kuchni. Na jego(...)wiekiem na klamrę – zobaczcie je tutaj . To idealny sposób na przechowywanie sosu tatarskiego. Dobrze, bierzemy się za pracę, czas zaskoczyć swoich najbliższych nowym przepisem na sos tatarski do jajek. Możecie też zajrzeć do innych moich przepisów na sosy. Polecam wam sos tysiąca wysp , a także możecie wypróbować cydrowy sos do sałatek . Zobacz mój film z przygotowania sałatki Składniki
Kuchennyviral.plczęstym gościem na naszych stołach, zwykle jednak w charakterze zimnej przystawki, zarówno na co dzień jak i od święta. Pieczeń rzymska 2015-03-31 10:49:20 Popularna zimna przystawka z mielonego mięsa, w naszej wersji obowiązkowo z jajkami na twardo w środku. Można jednak podawać również na ciepło analogicznie jak kotlety mielone. Zapisz przepis Drukuj Składniki 750g
Kulinarna PokusaFajnym pomysłem na jadalne dekoracje świąteczne mogą być jajka marynowane w buraczkach. Prawda, że prezentują się zjawiskowo ? A do tego połączenie chrzanu wasabi i rzeżuchy tworzy
Ana Mari's worldFajnym pomysłem na jadalne dekoracje świąteczne mogą być jajka marynowane w buraczkach. Prawda, że prezentują się zjawiskowo ? A do tego połączenie chrzanu wasabi i rzeżuchy tworzy
Ana Mari's worldJuż za chwilę święta. Przygotowania do nich ruszyły pełną parą. W domu harmider i zamieszanie. W wolnej chwili w trakcie przed świątecznej zawieruchy proponuje
Ciasta z tradycjamidzisiejszy przepis na tradycyjn ą Pastiera Napoletana, ciasto, bez którego wielu Włochów, nie wyobraża sobie świąt Wielkanocnych. SKŁADNIKI Kruche ciasto 500 g m ą ki pszennej 230 g masła 200 g cukru 1 jajko 2 żółtka skorka otarta z 1 cytryny Nadzienie 580 g ugotowanych ziaren pszenicy* 250 ml mleka 500 g ricotty
La grande e la piccola cuocaPieczeń rzymska lub, jak ktoś woli klops z jajkiem, jest łatwym do przygotowania mięsem i dość często gości na moim stole. Łatwość wykonania, a przede wszystkim
Kuchcik gotujeŚledzie po szwedzku, to bardzo przyjemna wersja marynowanych śledzi, ponieważ są bardzo aromatyczne i nie są zbyt kwaśne. Delikatna w smaku cebulka i korzenne przyprawy
Codziennik KuchennyDzielę się z Wami moim najnowszym przepisem na rewelacyjne pierniczki marchewkowe bez dodatku białego cukru, jajek czy miodu. Dzięki marchewce pierniki są mięciutkie, więc nie trzeba ich piec z wyprzedzeniem, aby zmiękły na święta, a daktyle robią genialną robotę, bo zastępują cukier i miód. Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu i mam nadzieję, że Wy również będziecie. Myślę
Domowa Cookierenka Agi