dwóch warstw ciasta francuskiego i nadzienia ze szpinaku, ricotty, jajek, typowego dla liguryjskiej tradycji kulinarnej. Nie może zabraknąć te ż majeranku, gałki muszkata ł owej i czosnku, które dodają daniu dodatkowego smaku i aromatu. Przy okazji życzę Wam, aby święta Wielkanocne wniosły do Waszych serc wiosenną radość(...)Wielkanocnych! SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego (wersja okrągła)* 1 kg szpinaku (świeżego lub mrożonego) 500 g ricotty 70 g parmezanu 40 g bu ł ki tartej 6 jajek 3 ząbki czosnku majeranek gałka muszkata ł owa s ó l, pieprz * Jeżeli nie znajdziemy wersji okrągłej, możemy wyciąć ko ł o z prostokątnego ciasta. Moja okrągła
La grande e la piccola cuocaproduktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Zimą , kiedy brak nam witamin polecam sałatkę z porów, pożywną ,smaczną i łatwą w przygotowaniu. Składniki : 2 duże pory , 4 jajka gotowane, 3-4 ogórki w occie w zależności od wielkości , 1 kiełbasa
Pysznosci Babci BasiEfekty są zadowalające choć muszę popracować na jednolitością kolorów. Przygotowania do świąt zawsze zaczynam od zrobienia dekoracji wiosenno-wielkanocnych i od zbierania łupinek z cebuli. Ponieważ używam sporo cebuli w swojej kuchni więc w ciągu Wielkiego Postu bez problemu nazbieram ich tyle ile potrzebuję do farbowania jajek. Na pofarbowanych w cebuli jajkach, jak widać na zdjęciu na piękny kolor
Figa S-makiemdlatego, że zapragnęłam zrzucić ów zbędny kilogram, który to pojawił się po świętach. Kuchnia w stylu fit, czyli lekka, odpowiednio zbilansowana dieta, sprawia, że moje dobre samopoczucie i energia powróciły :D Dziś polecam Wam dietetyczną jajecznicę, danie inspirowane wyżej wspomnianą książką. Składniki: * 2 jajka * 1/2 awokado * 1 plaster papryki * sól, pieprz Wykonanie: Awokado wydrążyć, pozostawiając nieco miąższu. Wydrążony
kolorowotorcikowoZapach pierniczków w domu, powoduje, że czujemy święta. Uwielbiam to. Do garnuszka dodać masło, cukier, miód, przyprawy, zagotować i dokładnie wymieszać. Odstawić, żeby ostygło, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do miski i lekko zagnieść, formując kulę. Przykryć ręcznikiem i zostawić na co najmniej dwie godziny. Kulę ciasta podzielić na mniejsze(...)Wycinać ciastka za pomocą foremek. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez 12-15 minut. Ostudzić pierniczki i udekorować według uznania. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku. Wesołych Świąt. Dekorowała te pierniczki moja synowa Sylwia, ja jestem beztalęcie w dekorowaniu
Kuchnia Pokoleńdniach, więc dobrze zrobić go już tydzień przed Świętami:) Czas wykonania: 3 h Ilość porcji: 18 – 20 kawałków (forma 22 cm x 32 cm) Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 150 g cukru 70 g miodu 50 g masła 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa grysikowa: 3 szklanki mleka 4 czubate łyżki grysiku (drobnego, błyskawicznego
KuchniaWeDwoje.plbył nieco inny i gościły na nim inne smakołyki. Wiadomo, że musi być żurek z białą kiełbasą i jajkami , ale przecież można go za każdym razem nieco inaczej doprawić i zaserwować. Będą domowej roboty wędliny, pasztet, sałatki. Na pewno będą jajka faszerowane w kilku odsłonach i przynajmniej jedne z nich pojawią się po raz pierwszy. To samo jest z ciastami(...)właśnie ta - puszysta babeczka z majonezem i budyniem? Jeszcze nie zdecydowałam chociaż jest bardzo pyszna. Ma jednak kilka porządnych rywalek więc ostateczną decyzję podejmę pewnie spontanicznie na dzień przed świętami. Tymczasem upiekłam ją żeby przypomnieć sobie jaka jest dobra i Wam ją serdecznie polecić. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazawdzięcza swą nazwę oznaczało niegdyś mieszkańca Mazowsza. Określenie to przylgnęło do wypieku, ponieważ był on w tym rejonie popularny. Stanowił on nagrodę za wstrzemięźliwość w jedzeniu. Podawano go na Święta Wielkanocne, po 40 dniach postu. W dawnych czasach dobra gospodyni piekła aż kilkanaście mazurków, a dziś z tej okazji podawanych jest ich maksymalnie kilka sztuk, ale mimo(...)ziemniaczanej lub pszennego grysiku, a w celu podniesienia pulchności trochę proszku do pieczenia. Użycie proszku pozwala na zredukowanie ilości jajek i co za tym idzie zmniejszenie ilości cholesterolu.Dziś jego symbolika została zapomniana, ale wciąż jest chętnie podawany z okazji świąt. Sernik na kruchym spodzie (sernik królewski) Sernik na czekoladowym spodzie Pascha Pascha, czyli sernik na zimno. Narodowa
Ciastka - domowe słodkościwyszły obłędnie pyszne. Uwielbiam takie niespodziewane smakowitości! Wszystkim tatkom, tatusiom i tatuniom, życzymy wszystkiego słodkiego w ich święto! Placki z kaszą manną i truskawkami 1 szkl. dowolnego mleka (u nas orkiszowo-migdałowe) 3 łyżki kaszy manny ¼ szkl. wody 2 jajka 4 kopiaste łyżki mąki pszennej truskawki Mleko zagotować, jednocześnie mieszając kaszę mannę w szklance, razem z odrobiną wody. Kiedy mleko
Przepysznik - BLW i nie tylkosię po całej kuchni..po prostu czuć już święta..oj ,ale do świąt jeszcze daleko i piernik na pewno jeszcze będzie i to inny.. 250 g mąki 100 g masła lub margaryny 1 szkl. cukru 1 szkl. maślanki 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Moje domowe kucharzeniesmak, który był wyczuwalny w babeczkach. Na święta zapewne zamiast niego użyję ksylitolu. Wy możecie dodać takiego słodzidła by Wam smakowało, jednak wtedy musicie sami ustalić ilość jaką dodacie. Możecie też poszaleć z dodatkami i stworzyć swoje ulubione smaki. Udanej zabawy. Mini babeczki smakowe składniki na 30 sztuk 1 jajko 60 g mąki migdałowej 80 g mąki
Przysmaki Karolkipotrafię się wyrobić. Za dwa tygodnie święta, a ja jeszcze nawet nie mam pomysłu, co by tu poza tradycyjnymi daniami przygotować. O prezentach już nie wspomnę.Brakuje nawet czasu na porządne gotowanie. Dziś zdążyłem na śniadanie zrobić coś, co niestety rzadko na naszym talerzu się pojawia. W zasadzie jajko to robi się błyskawicznie, chyba prościej niż jajecznicę; ważne
BaRepasjednej części, dodałam kawę Inkę. Żeby dopełnić całości zrobiłam tez lukier z dodatkiem Inki :) Wyszło całkiem smacznie. Zbliżają się święta wielkanocne, więc myślę, że ten przepis, może Wam się przydać. Spróbujcie i dajcie znać czy smakowało :) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Agusiowe smakołyki