Bożego Narodzenia, Wielkanoc, czy Sylwestra. A Wy? Lubicie sałatkę jarzynową ? Robicie ją na każde święta, czy może już się Wam przejadła? :) Co do niej dodajecie? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka jarzynowa – Składniki: 6 średnich ziemniaków – ok. 850g 5 jajek klasa M kawałek selera – ok. 180g 1 średnia cebula – ok. 110g (lub kawałek pora
Kulinarne Przebojealergiami. Zatem ciasto jest bez jajek, bez glutenu, jeśli użyjemy mleka roślinnego to również bez laktozy. Jest to również wypiek wegański. Chciałabym rzecz, że jest to ciasto piernikowe (i takie miało być), jednak po upieczeniu i ostudzeniu bardziej przypomina w smaku sernik. Mimo to ciasto jest bardzo smaczne, z pewnością idealne na święta. Pachnie piernikiem, pomarańczą, wanilią
Mango PapajaJeden z najbardziej chwalonych pierników. Wszyscy dookoła się nim zachwycają i chyba każdy o nim słyszał. W zeszłoroczne Święta zrobiłam go i ja, żeby przekonać się czy ten fenomen jest zasłużony. Jeśli chodzi o smak ciasta, to jest to faktycznie taki tradycyjny piernik. Bardzo smaczny, ale… jeśli chodzi o mnie, to chyba jednak wolę innego rodzaju ciasta(...)masła 3 jajka 1 kg mąki 1/2 szkl. mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 op. przyprawy do piernika Warstwa orzechowa: 450 g mielonych orzechów włoskich 300 g masła 320 g cukru 5 łyżek kremówki 36% 1-2 łyżki spirytusu Dodatkowo: 3 słoiczki powideł śliwkowych Na 4-6 tygodni przed Świętami (a najlepiej 6-7) przygotowujemy ciasto
Smaki Na TalerzuZabrał się w końcu za pierniczki.Wyszły super,tylko ciekawe czy dotrzymają do Świąt:) Składniki: 250g płynnego miodu 250g brązowego cukru 100g masła 600g mąki pszennej 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżka sody oczyszczonej 1 jajko Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem,dodać miód i jajko.Całość dokłądnie zmiksować.Dodawać stoniowo mąkę i sodą(...)nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.8 minut. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika po chwili stwardnieją.Z każdym dniem będą coraz lepsze,dlatego warto je zrobić minimum tydzień rzed świętami. Teraz pozostaje mi już tylko zabrać się za ich ozdabianie. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytDotarło do mnie, że za 3 tygodnie święta, że za chwile skończy się rok i wejdziemy z ciężkim kacem i poczuciem niespełnionych postanowień w kolejny rok naszego życia. Znowu będziemy planować, obiecywać sobie, że wątpliwie moralne zachowania i złe decyzje nas już nie będą dotyczyć i ogólnie „nowy rok, nowa ja”… blablablablaaaa. Umówmy się, pewne rzeczy się(...)spalone na czarno na suchej patelni 10 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 4 ząbki czosnku w łupinach 4 liście laurowe. Dodatkowo: 4 ugotowane na twardo jajka szklanka zielonego groszku (mrożony zalewamy wrzątkiem na 3 minuty, nie gotujemy). Opcjonalnie: listki pietruszki kukurydza konserwowa. Przygotowanie: Zaczynamy od gotowania bulionu. Do garnka wkładamy warzywa, przyprawy, szyje, porcje, łapki lub skrzydełka
ladykitchendodatek są pyszne szczególnie w połączeniu z tym kremem truflowym. Mam nadzieję, że zrobicie takie na święta i zaskoczycie swoich domowników i gości. Do upieczenia babeczek polecam foremki do muffinek Stella . Składniki: Babeczki: 18 szt 3 jajka 1 szklanka jogurtu greckiego 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szkl mąki kokosowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1i1/4 szklanki
Ala piecze i gotujeSałatka ziemniaczana ze śledziem, trafia bardzo dokładnie w polskie gusta. Śledzie, ziemniaki, ogórki kiszone, to produkty, które bardzo lubimy. Kupując ziemniaki na sałatkę pamiętajcie, aby była
Codziennik Kuchennyrazy i udaje się za każdym razem. A może zagości na Waszych stołach już niedługo z okazji zbliżających się świąt? Składniki: * 2 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 kostka (250 g) masła * 4 jajka * 2 łyżki miodu (użyłam miodu lipowego Huzar ) * sok z 1 wyciśniętej cytryny Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem
Zrób to smaczniezdążę ;) Makowiec zawijany już zamrożony, teraz piernik, jeszcze sernik i miodownik. A Wy co pieczecie na Święta? Składniki na piernik z suszoną śliwką: na formę 24x28 cm 125 g miękkiego masła 50 g płynnego miodu 2 jajka w temperaturze pokojowej 100 g brązowego cukru 150 g mąki 2 łyżeczki przyprawy do piernika szcypta soli 1 łyżeczka
Rozpustne gotowanieNazwa sałatki w zasadzie mówi o niej wszystko. W niej zawarte są bowiem główne jej składniki. Kolejny raz potwierdza się powiedzenie, że mniej znaczy więcej:) Sałatka
Smaki Na TalerzuWiem, że już po Świętach Wielkanocnych, ale jeszcze mi zostało takie zdjęcie niewrzuconej babki Więc podrzucam Wam i sobie, żeby przepis zapamiętać. Składniki: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 2/3 szklanki majonezu – majonez powinien być w temperaturze pokojowej 90 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
MojaQchnia.plznaleźć na stronie Stella Pack . A teraz wróćmy do sernika upieczonego na wynos, który wyrusza z nami na Święta Wielkiej Nocy. Składniki: ciasto kruche kakaowe 350g mąki 200g zimego masła 180g cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao 2 jajka 1 żółtko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia dwie szczypty soli masa serowa 1,5kg białego sera trzykrotnie zmielonego
Gotowanie i blogowaniedlatego idealnie nadadzą się do jego przyrządzenia mrożone maliny. Przygotowanie charlotte z mrożonymi malinami Hortex gorąco polecam na Święta Wielkanocne, nie tylko ozdobi świąteczny stół, ale również uwiedzie podniebienia wszystkich biesiadników. Składniki na biszkopty à la cuillère : ● 4 jajka (całe) ● 4 żółtka jajek ● 80 g drobnego cukru ● 40 g mąki pszennej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaorzeźwienia. Babki nasączone ponczem dłużej zachowują swieżość, ciasto nie wysycha, więc można przygotować je nawet 2-3 dni przez świętami. Polecam :) 25 g świeżych drożdży 50 ml mleka 350 g mąki pszennej 20 g cukru trzcinowego laska wanilii 4 jajka 120 g masła skórka starta z całej pomarańczy 50 g czereśni bez pestek namocznych w winie poncz
Mienta blogZupa chrzanowa kojarzona jest ze Świętami Wielkanocnymi, wtedy przeważnie jest gotowana. Bardzo smaczna i aromatyczna o zapachu tartego chrzanu. SKŁADNIKI : 4 kiełbasy białe surowe 4 jajka ugotowane na twardo 150 g szynki wędzonej 150-200 g chrzanu 1 cebula sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku
Kulinarne Fantazje Marioli