szklaneczkę lub dwie. To jest jedyny czas kiedy eggnog smakuje tak wyjątkowo. Po świętach już jakoś traci swój czar Składniki : 3 szklanki mleka migdałowego 1 szklanka śmietanki kokosowej cynamon łyżeczka gałki muszkatołowej ½ łyżeczki goździków laska wanili ⅓ lub ⅔ szklanki miodu (zależy jakie słodkie lubicie) 4 jajka (oddzielnie żółtko i białko) Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy śmietankę kokosową, miód, cynamon(...)dolewamy do mleka. Ubijamy również białka i też dolewamy do naszego przestudzonego eggnoga. Serwujemy posypane cynamonem lub gałką muszkatołową. A dla chętnych można go na koniec doprawić RUMem Wesołych świąt! Artykuł Eggnog świąteczny napój pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeimprezach okolicznościowych oraz świętach. Ja jakiś czas temu przygotowałam ją pod wpływem chwili i od tamtej pory dość często gościła na moim stole, nawet tak bez żadnej okazji. Polecam! Ps. Zerknijcie również na moją inną sałatkę przypominającą tort - klik . (Tortownica o średnicy około 20-22 cm) 100g ryżu (waga przed gotowaniem) 100g żółtego sera 3 jajka 2 puszki tuńczyka
Di gotujeChyba każdy z nas lubi sałatkę warzywną, nie wyobrażam sobie aby mogło jej zabraknąć na święta czy rodzinne spotkanie w większym gronie. Przygotowanie sałatki nie jest trudne, jednak potrzebujemy chwilę czasu, aż warzywa nam się ugotują. Cały jednak sekret tkwi w odpowiednim doprawieniu sałatki . Czasem mieszamy ją tylko z samym majonezem… ja Wam pokażę w jaki sposób(...)przygotować ją na trochę inny sposób. Tradycyjna sałatka warzywna – składniki 4 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 4 ziemniaki 4 jajka 1 mała cebula 4 ogórki kiszone 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól pieprz szczypta kwasku cytrynowego łyżeczka cukru Tradycyjna sałatka warzywna – przygotowanie Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w kostkę. Warzywa gotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepis na te pierniczki to już ostatni z serii korzennych, które upiekłam na te święta. Pojawią się jeszcze jedne ciasteczka, ale już nieco inne i mam nadzieję, że będą małym zaskoczeniem ;) Ale wracając do dzisiejszego wpisu, pierniczki wyszły aromatyczne, niezbyt twarde i bardzo smaczne. Dla osób, które unikają glutenu będą ciekawą propozycją świąteczną i nie tylko :) Aromatyczne pierniczki(...)bezglutenowe (bez cukru) 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki jaglanej 1/2 szklanki ksylitolu 5- 6 łyżek masła klarowanego 2 jajka 2 łyżki przyprawy korzennej 1 łyżka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli morskiej 1/4 łyżeczki sody Masło utrzeć z jajkami. Osobno wymieszać suche składniki. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Połączyć wszystko i wyrobić ciasto
FitKotorzechami. Mi te ciasto kojarzy się z zimą, świętami Bożego Narodzenia (pewnie przez dodatek miodu), jednak można go przygotowywać cały rok. Składniki Na formę o wymiarach 25x36 cm Na ciasto: 500 g mąki 1/2 szklanki cukru pudru 100 g miodu 125 g masła 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Na krem śmietanowy
My sweet a lifePieczeń rzymska to proste, efektowne i smaczne danie na co dzień i od święta. Jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu a efekt murowany. Pieczeń rzymską możecie podać na ciepło na obiad lub na zimno jako wędlinę. Jak ją zrobić? Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego (niezbyt chudego) 2 duże cebule 2 łyżki masła sól, pieprz(...)papryka słodka i ostra, majeranek szklanka mleka czerstwa bułka kilka plasterków boczku surowego wędzonego 2 ugotowane jajka, 2 ogórki kiszone (twarde) Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na maśle. W małej miseczce moczymy czerstwą bułke w mleku. Mielone mięso wrzucamy do miski, dodajemy usmażoną cebulę, odciśnietą z mleka bułkę, jajko, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz majeranek
Kulinarna Patilogiapewno Was zainteresują! Będą kluski z makiem, pierogi, kompot z suszu ... Pamiętajcie także o specjalnej zakładce "Święta" na blogu, gdzie zebrałam dla Was wszystkie świąteczne przepisy z całego bloga. Zapraszam! :) Składniki (na kluski): 550 gramów mąki 300 gramów wody 2 jajka Składniki (na masę makową): 300 gramów maku 1 szklanka mleka 200 gramów orzechów włoskich 100 gramów(...)wypłyną na powierzchnię wybierz je z garnka łyżką cedzakową. Kluski układaj w misce, dodaj odrobinę masła, aby się nie posklejały. Wymieszaj kluski z masą makową, podawaj. Wesołych Świąt
Garniec Magaliespis wszystkich dań, które pojawiły się do tej pory na blogu, a są związane ze zbliżającymi się Świętami Wielkiej Nocy. W dzisiejszym wpisie znajdziecie moje sprawdzone kulinarne inspiracje na wielkanocne potrawy. Są tu między innymi pomysły na faszerowane jajka, pasztety, śledzie i domowe wędliny. Jest też spory zbiór moich przepisów na świąteczne słodkości. Wystarczy kliknąć w nazwę wybranego dania
Kulinarne przygody Gatityprosta w przygotowaniu a zarazem smaczna sałatka z kilku składników. Idealna na śniadanie, kolację czy też imprezy lub święta. Znika ekspresowo, ledwo ją zrobiłam a już prawie jej nie było, co oznacza, że jest/ była naprawdę pyszna ;) Składniki: * 5 jajek * 1 puszka kukurydzy * 1 por (cała biała część i połowa zielonej) * 4 średnie ogórki kiszone * 2 łyżki majonezu
Zrób to smaczniestół, ale na każdy zimowy weekend. Korzystając z okazji chciałam złożyć wszystkim moim Czytelnikom słodkich, zdrowych i rodzinnych świąt Bożego Narodzenia! Strucla z orzechami i rumem Składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 12 g suchych drożdży 4 żółtka 1 jajko 3/4 szklanki mleka 90 g masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej szczypta soli 1 jajko
Raj dla PodniebieniaAgaty ) nie zastanawiałam się. Zmodyfikowałam lekko składniki, wymieszałam, wrzuciłam do pieca i są! Świąteczne, choinkowe, smaczne, idealne na święta! Smacznego! SKŁADNIKI: 1 szklanka brązowego cukru 1 łyżeczka przyprawy do ciasteczek korzennych 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki mleka 1 jajko 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszek do pieczenia większa szczypta soli Szklanka ma u mnie
Zasmakuj KuchniIdealna! Została zjedzona w mgnieniu oka Jest jedną z moich ulubionych babek, którą piekę nie tylko w święta. Zdecydowanie polecam Składniki: Babka migdałowa: 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka zmielonych migdałów 1 szklanka cukru 250 g masła 5 jajek 3 łyżki likieru Amaretto 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody
Oryginalny smakświęta Wielkanocne na naszych stołach oprócz żuru i barszczu białego może gościć zupa chrzanowa. Idealnie komponuje się z białą kiełbasą i jajkami. Składniki: - 2 białe kiełbasy - 150 g boczku wędzonego - 5 ziemniaków - 1,5 l bulionu - 1 cebula - 3 łyżki chrzanu - 2 łyżki oleju - śmietana 18% - ziele angielskie - liść laurowy - sól - pieprz - szczypiorek - jajka "Espumisan Max to wyrób
Kulinarne życie