chociażby podczas nadchodzących świąt? Polecam. Oprócz książki polecam Wam także na zbliżającą się Wielkanoc pyszny mazurek bakaliowy z kwestii smaku. Mazurki są stałym elementem kultury kulinarnej naszych wiosennych świąt. Różnie się je przygotowuje, ale kilka zasad jest stałych: cieniutki spód, masa lub pomada z bakaliami i … słodycz. Tak! Mazurki MUSZĄ być słodkie. Niektóre są nawet bardzo słodkie(...)odpowiadały. To jedno z takich połączeń. Polecam. Składniki: • 170 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki cynamonu • 50 g cukru • 150 g zimnego i twardego masła • 1 jajko • 5 łyżek powideł śliwkowych • około 1 i 1/2 szklanki bakalii: np. suszone śliwki i orzechy: włoskie, laskowe, nerkowce, suszona żurawina, suszone morele, obrane migdały, lub inne • polewa czekoladowa
W mojej kuchniMoje pierwsze ciasto po świętach to rolada dyniowa z mascarpone i jeżynami. Rzadko robię rolady. Właściwie nie wiem czemu, bo bardzo lubię tego typu ciasta. Proste, tanie i szybkie ciasto. Tylko 12 minut w piekarniku… Zwijanie rolady też nie wymaga jakiś pozaziemskich umiejętności. Zwijam roladę lekko przestudzoną, aby nabrała kształtu za nim ją posmaruję nadzieniem. Rolada dyniowa(...)Oczywiście smak rolady zależy w dużej mierze od rodzaju nadzienia. Jeżyny i dynia świetnie ze sobą harmonizują. Rolada dyniowa Składniki: do pieczenia, blaszka wielkości arkusza papieru do pieczenia 3 jajka 180 g cukru 1 łyżeczka zgniecionego kardamonu 100 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml puree z dyni 1 łyżka soku z cytryny ¼ łyżeczki soli Nadzienie
codojedzeniai rodzinne uroczystości. Jest niepowtarzalny i obok sernika "Złota Rosa" i "podwójnego sernika Oreo" jest jednym z tych najsmaczniejszych! Nie mogło go więc zabraknąć i w te święta. W tym roku zrobiłam go z dodatkiem ananasa, choć z brzoskwiniami czy truskawkami smakuje równie pysznie. Jest wilgotny, kremowy, pieczony na kruchutkim spodzie, przykryty słodką, kokosową pierzynką. Palce(...)serowa: 1 kg twarogu na serniki (może być z wiaderka, już zmielony) 200 g cukru 1,5 szkl mleka 1,5 op. budyniu waniliowego w proszku (60 g) 2 jajka 3 żółtka ½ szkl oleju Kokosowa pierzynka: 6 białek w temperaturze pokojowej (tych pozostałych z ciasta kruchego i masy serowej) szczypta soli 200 g cukru 120 g wiórek kokosowych
Nastoletnie WypiekaniePrzed świętami niestety totalny brak czasu. Moje projekty, Ł. praca inżynierska... Wszystko się udało chyba tylko dzięki jakiemuś tunelowi czasoprzestrzennemu, który połączył nasze mieszkanie z pwr ;). Przepisy nieco spóźnione, ale na sylwestrową noc będą w sam raz ;). Ciasto marchewkowe z kremem z serka i polewą kakaową zwane marchewkowym piernikiem Ciasto: Składniki 4 jaja 1 i 1/4 szklanki oleju(...)mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cynamonu (w wersji świątecznej polecam przyprawę do piernika :)) 3 szklanki startej na drobnych oczkach marchwi Przygotowanie Jajka wymieszać z olejem i cukrem. W większej misce wymieszać składniki sypkie (mąka, proszek, soda, przyprawa), dodać masę jajeczną, dokładnie wymieszać całość łyżką. Na końcu dodać startą marchew, wymieszać. Piec
Kuchnia w szuwarachwylepić masą ciasteczkową, ugnieść łyżką.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej.Serek zmiskować z miodem, mąką, startym imbirem i sokiem z cytryny. Wlać kremówkę, ubić. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Gruszki obrać, pokroić w kostkę. Wyłożyć na ciasteczkowy spód, zalać masą serową - powierzchnię wyrównać łyżką.Piec w 130 st. C. w kąpieli wodnej przez(...)cieplej. Wczoraj wieczorem siedziałam w ulubionym fotelu z książką, gorącą herbatą i kawałkiem sernika właśnie - chwila oddechu przed kolejnymi ciężkimi dniami w pracy. Naprawdę - już nie mogę doczekać się Świąt
Pożeraczka, czyli raz adobrzemogłam nie upiec tego mazurka na święta? Nie mogłam. Kiedy go zobaczyłam, wiedziałam, że znajdzie się na moim stole wielkanocnym. Zrobiłam go troszkę inaczej niż autorka tego przepisu, który pochodzi z Kwestia Smaku. Moje dziecko uwielbia czekoladę z orzechami, a w mojej szafce mam pierwszej jakości bakalie ze sklepu SKWORCU, więc nic nie mogło mnie powstrzymać, tym bardziej(...)kruchy spód. Musicie tego spróbować. Składniki:Spód: 170 g mąki pszennej tortowej 120 g zmielonych orzechów laskowych Skworcu 50 g cukru 150 g masła, zimnego i twardego 1 jajko Masa czekoladowa: 300 g czekolady mlecznej 2 garście pokrojonych na mniejsze kawałki orzechów brazylijskich Skworcu 80 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Jeśli nie posiadamy takich orzechów i nie zamierzamy
Blondynka Gotujerodzaju pierniczki <3 Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na kolorowe pierniki z dżemem. Składniki na około 3 blachy pierniczków: 420 g mąki orkiszowej typ 700 2 jajka L 100 g cukru lub ksylitolu 100 g masła ok 80 g miodu 1 płaska łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 pełna łyżka cynamonu(...)dżemem. Część pierniczków polukrować, pozostałą część posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i ozdobić kolorowymi posypkami. Pierniczki są miękkie już po upieczeniu, dlatego można przygotować je nawet dzień przed świętami
Ze smakiem i z pasjądużo praktycznych wskazówek. Ale zanim ogród, posilmy się ciastem LIMONKOWO-ROZMARYNOWA BABKA Z MAJONEZEM Ciasto: tłuszcz do nasmarowania formy 3 gałązki rozmarynu (każda jakieś 7cm; nasze!) 2 limonki 4 jajka szczypta soli 150g cukru 150g mąki pszennej 70g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki majonezu Lukier: 1 białko (albo lepiej pół) 1 szklanka cukru pudru(...)naprawdę jest genialne ciasto. Wilgotne, aromatyczne i proste w wykonaniu. Smakuje delikatnie cytrusowo i nie czuć w nim majonezu (wszyscy o to pytają ;-) ). Polecam nie tylko na święta! Wesołych moi drodzy
les mirabellestylko miękka część, co powoduje, że zostaje bardzo mało chleba a nie bardzo ma sens, bo ciabatta ma miękką skórkę a pieczywo namacza się w mleku ze śmietaną i jajkiem. Wprawdzie w przepisie jest sugestia co można zrobić z prawie połową pieczywa, które się marnuje, kiedy odcinamy skórkę, ale wydaje mi się dość wydumane. Na drugi raz nie odcinałabym żadnych(...)pieczonego kalafiora w sałatce. Całkiem dobra była też azjatycka sałatka z makaronu ryżowego z zielonym jabłkiem, ogórkiem i makiem. Mak w surówkach to dla mnie odkrycie, przecież w czasie świąt każdy ma go w swojej kuchni, więc dlaczego nie używamy go częściej? Smak nie jest bardzo wyczuwalny, ale za to mak to świetna dekoracja, która nadaje też strukturę sałatce
Ugotowane pozamiataneprzepis dedykuję wielbicielom obydwu ciast, ma bowiem formę i konsystencję sernika, ale lekko piernikowy smak z dodatkiem pysznej żurawiny. Skomponowałam go na święta, próba wyszła bardzo udana, więc przepis polecam do przygotowania w Waszych domach. Sernik został upieczony w kąpieli wodnej, dzięki temu sernik jest jeszcze bardziej delikatny niż pieczony tradycyjnie, oraz bardziej równy. I co najważniejsze(...)chłodzenie Składniki: – 160 g ciastek zbożowych żurawinowych – 60 g roztopionego masła – 500 g twarogu zmielonego do sernika – 250 ml śmietany kremówki 36% – 3 duże jajka – 2 łyżki płynnego miodu – 4 łyżki cukru drobnego do wypieków – 3 łyżki mąki pszennej – 1 łyżka domowej przyprawy do piernika (możecie użyć gotowej mieszkanki, ale sprawdźcie
nietylkopasta.plsposób bardzo szczególny i ostrożny. Nie wiem, czy dziś z taką troską podchodzi się do pieczenia bab wielkanocnych, ale zapewne w wielu domach jest ona nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych. Jeśli więc marzy Wam się prawdziwa, drożdżowa baba ten przepis z pewnością się przyda. Jest wspaniała, mięciutka i lekka jak puch. Delikatna i wilgotna z subtelną, orzeźwiającą nutą cytryny(...)drożdży * 2-3 łyżki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki Pozostałe składniki 500 g mąki tortowej 125 ml ciepłego mleka 125 g masła 120 g cukru 2 jajka M 1 żółtko 70 g rodzynek 60 ml oleju 2 łyżeczki cukru waniliowego skórka otarta z ½ cytryny Lukier 140 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo 1 łyżka
Wędrówki po kuchniŻadne święta nie mogą obejść się bez sernika! To punkt obowiązkowy i nawet ja, nieprzepadająca za słodkościami zawsze się na niego skuszę Dlatego też mam dla Was dzisiaj przepis na sernik z białą czekoladą. Prosty w przygotowaniu i genialny w smaku. Jest wilgotny, a w smaku wyczuwamy delikatną nutę białej czekolady. Podsumowując zdecydowanie wskakuję w moje(...)Składniki: 1 kg twarogu z wiaderka na sernik lub trzykrotnie zmielonego 3 łyżki kaszy manny błyskawicznej (ew. można zastąpić zwykłą) 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego (15 g) 10 jajek 3/4 szklanki mleka 100 g miękkiego masła 100 g białej czekolady fix do sernika lub budyń waniliowy Dodatkowo: cukier puder do posypania Wymiary formy 30 cm x 25 cm. Wszystkie
PatiGotujeSernik z rosą i brzoskwiniami Puszysty i delikatny sernik na kruchym spodzie, z brzoskwiniami i bezową pianką. Po upieczeniu na cieście pojawiają się kropelki złotej rosy
Blog z Apetytemuzębienia. ;) Podobny zwyczaj istnieje również w Hiszpanii, gdzie ciasto nazywa się Roscón de Reyes i Portugalii, gdzie wypieka się Bolo Rei , na które przepisem podzieliłem się z Wami przed Świętami. Moja wersja galette des rois bazuje na uproszczonej recepturze Davida Lebovitza , z której pominąłem dodatek rumu oraz skórki pomarańczowej. Tak jest bardziej klasycznie. Chociaż warto nadmienić, że najsłynniejsze(...)ciasta francuskiego na maśle (2 płaty o wymiarach foremki) 100 g mielonych migdałów (najlepiej bez skórki) 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru 2 jajka w temperaturze pokojowej kilka kropli aromatu migdałowego 1 cały migdał lub ziarnko fasoli Do posmarowania ciasta: 1 żółtko 1 łyżeczka mleka * PRZYGOTOWANIE Ciastem francuskim wyłóż spód formy na tartę i odkrój boki. Możesz
Food SquareGrudzień to dla mnie najbardziej wyczekiwany miesiąc w roku. Przygotowywanie i oczekiwanie Świąt to magiczny, bardzo miły czas, który dzieląc z bliskimi tworzymy niezapomniane wspomnienia, do których z będziemy wracać z nostalgią i ciepłem w serduszku. W takim klimacie powstały te ciasteczka. Kruche, wyśmienite, przełożone marcepanem, bajecznie udekorowane przez najbliższych, zafundowały nam garść świetnej zabawy. Z trudem udało(...)ciasteczka z marcepanem : 300 g mąki tortowej lub krupczatki 100 g cukru pudru szczypta soli 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 1 jajko marcepan cukrowe posypki do dekoracji Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, solą i przesiewamy do miski. Dodajemy skórkę z cytryny, masło i rozcierając palcami tworzymy kruszonkę. Na końcu
Rozpustne gotowanie