Pomarańczowa babka z ricottą i migdałami to ciasto, które jest pełne smaków i aromatów. Mocno wyczuwalny smak migdałów, głęboki pomarańczowy aromat oraz puszystość
Smak mojego domuzabraknąć tego ciasta na świątecznym stole. Jeśli jeszcze nie wiecie co upiec, to serdecznie Wam polecam tą wersję sernika. Jest niezwykle szybki, aromatyczny i puszysty. Nada się doskonale na święta, jak i do weekendowej lub codziennej kawy. Spróbujcie, bo warto i cieszcie się smakiem tego pysznego ciasta. Dziękuję Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu za pyszną, przedświąteczna paczkę(...)łyżki skórki pomarańczowej 2-3 krople aromatu pomarańczowego 1/2 kg sera - polecam ser " Mój ulubiony" Wieluń (gęsty, idealny do serników) 125 g masła 1 szklanka drobnego cukru 4 jajka 1 1/2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) do dekoracji: dowolna posypka np. płatki czekoladowe Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do żółtek dodajemy pokrojone
Słodkie okruszkiZbliżają się święta... więc już najwyższy czas, żeby wypełnić dom aromatem przyprawy korzennej, cynamonu i skórki pomarańczowej. To przecież suma wszystkich zapachów, składa się na wyjątkową, przedświąteczną atmosferę. Moim pierwszym świątecznym wypiekiem w tym roku są babeczki piernikowo-serowe. Są bardzo mięciutkie, pachnące i pyszne. Nie są skomplikowane i czasochłonne w przygotowaniu, więc polecam każdemu. Z podanych składników wychodzi(...)masła 1/3 szklanki cukru 1 łyżka miodu 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżka kawy zbożowej (np. Inki) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1 jajko 150 g (1 szklanka) mąki pszennej Składniki na masę serową: 1/2 kg gęstego twarogu sernikowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub pszennej 2 łyżki cukru wanilinowego 1/2 puszki (266 g) słodzonego mleka
Świat Ciastaświąt zostało już całkiem niedużo czasu. Jeśli macie ochotę na pierniczki, które zdążą jeszcze zmięknąć do tego czasu to polecam poniższy przepis. Od razu po upieczeniu są miękkie i lekko kruche. Potem troszkę twardnieją. W takim wypadku można je zamknąć w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka i czekać aż zmiękną. Oczywiście jabłko od czasu do czasu należy wymienić :) Bardzo(...)zagniata się błyskawicznie i od razu można wykrawać ciasteczka. Polecam! ;) Z przepisu powstało około 60 sztuk pierniczków. Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 100 g miodu- jeśli ma stałą konsystencję, podgrzewamy w garnuszku, żeby stał się płynny 1 łyżka przyprawy do piernika
Czerwona PorzeczkaCałość otula cienka warstwa marcepanu, której szczyt wieńczy urocza marcepanowa różyczka. Prinsesstårta występuje najczęściej w dwóch kolorach: zielonym i różowym choć pojawiają się również inne np. czerwony na święta czy nawet żółty lub niebieski. U mnie zdecydowanie różowy :-) taki dziewczęcy kolor :-) Bywalcom sklepu Ikea ciasto powinno być znane. Można je kupić co prawda w nieco mniejszej(...)wyjątkowej oprawy :-) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: Ciasto: 100 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 150 g drobnego cukru 4 jajka Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Obie mąki należy wymieszać i przesiać. Dno okrągłej formy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Piekarnik
maniapieczeniaOstatnio miałam ochotę na coś pysznego, kakaowego i najlepiej serowego :) W poszukiwaniu ciasta, które spełni moje powyższe oczekiwania natrafiłam na przepis od teściowej na Izaurę. I
paapilotkaaWiosna Kochani, w końcu ją widać, słychać i czuć w powietrzu i do tego to słónce wdzierające się do każdego zakamarka, po prostu bajka. Trzeba się
Cynamonowe szczęścieWłaśnie jestem w piernikowym raju! ;D jak ja lubię ten zapach i smak! całe mieszkanie wypełnione jest zapachem cynamonu i goździków! ;) to mój prowiant na jutrzejszy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćŚwięta, święta i po świętach. Wena na gotowanie, została zaćmiona przez przeziębienie. Męczący kaszel, pozbawia mnie energii. Ale przemogłam się :) Zwlekłam się z łóżka, aby upiec pieczywo, które jest na tyle miękkie, że nie podrażni bardziej mojego obolałego gardła. No i oczywiście, nie obyło się bez dodatkowych atrakcji. Gdy wyrośnięta chałka powędrowała do pieca(...)się upiec :) SKŁADNIKI: 50 g miękkiego masła 300 g mleka 20 g świeżych drożdży 60 g cukru 550 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko (roztrzepane do posmarowania) A jak to zrobić: Drożdże rozkruszyć do miski, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodać pozostałe składniki
Kuchnia w opałachUwielbiam smak i zapach kokosa, teraz zbliżają się Święta Wielkanocne, więc postanowiłam wykorzystać ten smak i zapach w babce. Już kilka babek pojawiło się na blogu, takie jak babka piaskowa, czy babka twarogowa, która dla mnie jest ewidentnym hitem. Babka kokosowa należy do tych cięższych, sycących babek:) Polewa czekoladowa jak dla mnie jest obowiązkowym elementem, gdyż podkreśla zapach(...)wiem, czy kiedyś się to zmieni Może z tego powodu, że tak rzadko je przyrządzam, tak bardzo mi smakują. Polecam do wypróbowania, bo jest pyszna. Składniki: - 5 jajek; - 100 g cukru; - szczypta soli; - łyżka ekstraktu waniliowego; - 150 ml oleju; - 250 ml mleka kokosowego; - 225 g mąki pszennej; - 85 g mąki ziemniaczanej; - 2 łyżeczki sody oczyszczonej; - 100 g wiórków kokosowych
dom-agi.plwielu lat podstawa moich Świąt. Jedne były udane inne trochę mniej, ale zawsze były inne. Lukrowane, oblewane czekoladą, można je zrobić na różne sposoby. Te czekają na święta już od tamtego tygodnia, schowane w puszce, odłożone do dekoracji, którą zrobię w sobotę. Zapytacie, dlaczego zostawiam to sobie na ostatnią chwilę? Dlatego, bo lukier też ma swoja przydatność(...)momentu, aż cukier się rozpuści.W dużej misce mieszamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakao i korzennymi przyprawami. Gdy masa maślana całkowicie ostygnie dodajemy do niej roztrzepane jajko i przelewamy do mąki.Wszystko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony blat i rozwałkowujemy na pasującą nam grubość - u mnie około
Słodkie PrzyjemnościNieodzownym słodkim przysmakiem na święta są na pewno wszelkiego rodzaju wypieki z dodatkiem przypraw korzennych. I u mnie też nie mogło ich zabraknąć. Bardzo ciekawy przepis znalazłam na blogu "Mała Cukierenka". Korzenne kruche ciasteczka - to przepis na kruche, delikatne maślane ciastka ze sporą ilością przypraw korzennych, które podczas pieczenia wypełniają swoim zapachem cały dom. Dodatkowo przedstawię ciekawy(...)cytrynybarwniki spożywcze: czerwony i czarnykakaoMąkę wymieszać razem z sodą, solą, cukrem waniliowym, cukrem i przyprawami (fot.1). Masło posiekać i dodać do mąki, przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i aromat rumowy, szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki jeszcze raz krótko je zagnieść i rozwałkować na grubość około
Świat CiastaDziś zapraszam na wyjątkową pizzę na cieście z dodatkiem mąki żytniej i ziół prowansalskich. Co do kompozycji dodatków... to w założeniu była pizza prawdziwie włoska... miało
Delicious Titbitstarce o drobnych oczkach. Szafran pokruszyć, zalać wrzątkiem i ostudzić.Masło utrzeć z pokruszonym marcepanem, cukrem i szafranem. Gdy masa będzie jasna i puszysta, po jednym wbijać jajka, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Mąki przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami. Partiami wsypywać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać marchewkę i amaretto, szybko wymieszać.Masę przełożyć(...)ostudzić.Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier. Polać nim babkę, udekorować płatkami migdałowymi.Smacznego!Nie jestem pewna, czy uda mi się jeszcze dodać jakieś przepisy przed Świętami. Chciałabym więc życzyć Wam cudownie spędzonej Wielkiej Nocy, w towarzystwie najbliższych, przy prawdziwie wiosennej pogodzie. Z pisankami, kurczaczkami i zajączkami. Z radością i śmiechem. Wesołych Świąt
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo rzadko, ale zdarza nam się zaglądać na blog prowadzony przez Kasie Tusk. Robimy to głównie przez wzgląd na przepisy kulinarne. Ostatnio naszą uwagę przykuły babeczki
Kolizje Smaków