bulion nam odparuje. Nie solimy, nie doprawiamy, nie dolewamy zimnej wody, gorącej też nie dolewamy. Nic nie dokładamy. Raz na jakiś czas mieszamy i zostawiamy bulion w świętym spokoju. Po 12 h odcedzamy, wyciągając te mięsne kawałki, które chcemy obrać i wykorzystać mięso do wkładki. Resztę przecedzamy przez sitko. Ja dodatkowo sitko wyłożyłam gazą. Bulion studzimy i wynosimy(...)łyżki mirinu. Po zagotowaniu bulionu dodajemy tare, mieszamy i ściągamy garnek z palnika. Nie solimy, nie dodajemy pieprzu. Mamy intensywny i pyszny bulion. Dodatki do ramenu: ugotowane na półpłynnie jajko mięso boczek długo pieczony glony nori sezam prażony płatki chilli zielona cebulka. U mnie było jajko, chilli, cebulka, sezam, wołowina, makaron i szalotka. To w zupełności wystarczyło i chyba było
ladykitchenŚwięta tuż tuż, to i mój ulubiony sernik zyskał świąteczną odsłonę. Tym razem zrobiłam go na spodzie z ciasteczek korzennych i udekorowałam dużą ilością żurawiny w cukrze. Tym razem użyłam tej o dużych owocach, które po przekrojeniu wyglądają jeszcze ciekawiej. Całość ma zaskakujący smak - piernikowy spód świetnie komponuje się z półsłodką, kremową masą twarogową, a kwaskowa żurawina balansuje(...)furorę! Zwłaszcza żurawina, która mimo początkowej niechęci (związanej z jednak dość kwaśnym smakiem), zyskała podczas kolacji prawdziwych fanów. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 750 g twarogu dwukrotnie mielonego 4 jajka 2 żółtka 150 g cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 60 ml soku z cytryny 200 g ciasteczek korzennych 50 g masła garść żurawiny w cukrze Przygotowanie: Spód tortownicy
Kulinarne InspiracjeKostka orzechowa, to ciasto, które łączy ze sobą idealnie smak orzechowego biszkoptu z konfiturą truskawkową Łowicz , śmietaną i cynamonem. Wierzcie mi, że na prawdę trudno nie
Passions hobbies lifeDziś polecam Wam rodzinne ciasto serowo-czekoladowe z dżemem porzeczkowym . Dlaczego rodzinne? Bo doskonale sprawdza się na rodzinne spotkania. Ciasto piekę w dość dużej blaszce, łączę
Słodkie okruszkiLato, sezon piknikowy w pełni. Czasem nie ma nic piękniejszego niż spędzić ten dzień na łące w gronie najbliższych. Ale co zabrać ze sobą? Polecam Wam
Słodkie okruszkiWiecie pewnie, że określenie delicja oznacza jakiś smakołyk, specjał. Abstrahując od znanych ciasteczek, nazwa tego ciasta jest według mnie jak najbardziej zasadna. Ciasto jest przewspaniałe. Zarówno
Smaki Na TalerzuChcąc upiec coś nowego, weszłam na stronę Jamiego Olivera. Bardzo chciałam upiec to ciasto: Orange&polenta cake Upiekłan na świąteczny Wielkanocny stół. Ciasto jest
AZgotuj!gniazda z czekoladowymi jajeczkami. Będą idealną ozdobą świątecznego stołu. Jest to ostatni wpis z cyklu wpisów wielkanocnych w tym roku. Zatem, wszystkim moim Czytelnikom, życzę : Zdrowych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych. Składniki (na 18 gniazdek) - 1 szklanka mąki pszennej - 100g masła - 0,5 szklanki cukru pudru - 3 łyżki kakao - 1 żółtko - szczypta soli dodatkowo: - 2 opakowanie czekoladowych jajeczek - krem(...)butelki). Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 minut. Po upieczeniu zostawić na blaszce do wystudzenia. Na każde gniazdo nakładać niewielką ilość kremu czekoladowego i na to czekoladowe jajka. Smacznego
CookYourselfBardzo prosty a zarazem smaczny sernik czekoladowy na korzennym, kruchym spodzie. Słodki, znika w oka mgnieniu. Składniki (na formę 25 cm x 25 cm): Kruchy
Mango Papajazabawą, zapraszając znajomych i krewnych z innych parafii. Tradycją było obdarowywanie odjeżdżających gości jagodziankami, ponieważ bardzo dobrze znoszą transport i były smacznym wspomnieniem zabawy odpustowej. Lokalne obrzędy towarzyszące temu świętu, stały się dziedzictwem kulinarnym tutejszej społeczności - tyle z historii, a jagodzianki to kolejne wspomnienie lata i nadmorskich wojaży. Latem, kiedy wolnego czasu, choć ograniczonego ramami czasowymi, ale jednak w danej(...)pełne lasy nie może być inaczej niż jagodowymi klasyk. Składniki na 16 szt Czas przygotowania: 42 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 500 g mąki pszennej 1 jajko 5 żółtek 100 g cukru 100 g masła ok. 300 g jagód Dodatkowo 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder do podania Przygotowanie: 1. Drożdże kruszymy do wysokiego naczynia, dodajemy
Słodki Kompromissię ze świętami (może to syndrom dziecka PRL), a żurawiny zaczęły dopiero od niedawna (wpływ USA?). Co się komu z czym kojarzy, to często sprawa indywidualna, ale wokół świąt tworzą się wyjątkowo silne zbiorowe zespoły wyobrażeń. Tak silne, że wręcz się materializują. Zaczynają niezależny żywot. Dotyczy to również kwestii kulinarnych, bo (wspólne) jedzenie jest nieodłączną częścią jakiegokolwiek świętowania(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 szklanka suszonych żurawin sok i skórka otarta z 1 pomarańczy 1 jajko 4 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka brązowy cukier Wykonanie: Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na 1/2 godziny. Dokładnie odsączyć. Wymieszać wszystkie suche składniki. Połączyć jajko, olej, mleko, sok i skórkę pomarańczową oraz żurawiny
zadanie-gotowanieMój ulubiony przepis na rodzinny PASZTET.Prosty,tani i
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSłodki wypiek z dodatkiem cukinii nie zdziwi już nikogo. Bardzo neutralne warzywo, które podobnie jak dynia powoduje, że wypiek z jego dodatkiem jest lżejszy i wilgotniejszy
Mango PapajaPyszne ciasto, którego wersji jest niemalże tyle co sernika. W tej wersji wystarczy je upiec 2-3 dni przed jedzeniem. U mnie prosto, tradycyjnie. Trzy kruche
Bazując na smaku