Zacznę od tego, że uwielbiam makowce. Połączenie miękkiego ciasta, chrupiącego słodkiego maku i lekko kwaśnego lukru - to połączenie idealne. Makowiec kojarzy mi się najbardziej z zimowymi świętami, ale tak naprawdę pojawia się na moim stole dużo częściej. Kiedyś rzadko go robiłam, oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta drożdżowego do tej pory mnie męczy, dlatego częściej na stole pojawiał się sklepowy wypiek(...)cukru100 g cukru pudru95 g masłałyżka ekstraktu waniliowego2 jajkażółtko1/2 kg masy makowej2 białkaDodatkowo szklanka cukru pudrułyżka soku z cytrynySposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, kawałki masła, jajka i rozmieszane w kubeczku drożdże razem z łyżką cukru (drożdże powinny zrobić się płynne). Całość szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.W tym czasie przygotowujemy masę makową
Słodkie PrzyjemnościJeśli jeszcze nie piekliście pierników, to ten przepis jest idealny. Znalazłam go w zbiorach receptur siostry Anastazji i zrobiłam z połowy porcji. Wyszło mi 70 niewielkich
Kuchnia domowa AniKorzenne ciasto dyniowe to niesamowicie miękkie i delikatne ciasto, które dzięki dodatkowi korzennych przypraw, już teraz może nas przenieść w klimat świąt. Purée z dyni sprawia, że ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne. Przyprawa korzenna nadaje ciastu charakterystyczny dla pierników smak i aromat, jednak struktura ciasta jest zupełnie inna niż w piernikach, które zazwyczaj są dosyć ciężkie i zwarte.Przepis(...)minut do nawet 1,5 godziny). Wykonanie:- składniki powinny mieć temperaturę pokojową- do większej miski przełożyć purée z dyni, cukry (lub cukier i ekstrakt), wlać olej, wbić jajka, składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (ręczną trzepaczką lub widelcem)- do mniejszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól, przyprawę do piernika, wymieszać- do mokrej mieszanki dodawać stopniowo
Smakołyki Berenikimusem pomarańczowym łączy w sobie głęboki smak czekolady oraz delikatną, orzeźwiającą pomarańczę. Jest to sernik wyglądający efektownie i z powodzeniem może pojawić się na naszym stole w okresie świąt.Zderzenie dwóch bardzo różnych smakowo i strukturalnie mas, jest wielkim atutem tego sernika. Ciężką, mocno czekoladową warstwę twarogową, idealnie uzupełnia delikatny w swojej konsystencji mus pomarańczowy. Dodatkowo masa serowa wzbogacona(...)stopni- twaróg przełożyć do miski, dodać cukier, przesianą mąkę, skórkę otartą z pomarańczy oraz ziarenka wyskrobane z 1/2 laski wanilii, wszystko krótko zmiksować- do masy wbijać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując- do miksowanej na niskich obrotach masy serowej wlać cienkim strumieniem letnią czekoladę (nie może być za zimna, gdyż w połączeniu z masą serową może utworzyć grudki), miksować tylko
Smakołyki BerenikiŚwiąt jeszcze daleko a u mnie dzisiaj krokiety kojarzące się z Wigilią .Był przepis na naleśniki i łazanki więc połączymy składniki z tych dwóch przepisów by zrobić krokiety.Do tego czerwony barszcz. Polecam !Przepis na naleśniki znajdziecie już u mnie na blogu dlatego nie wstawiam po raz kolejny tylko do niego Was odsyłam. Farsz :* pół kg kapusty kiszonej* garść bądź(...)godziny aż będzie miękka. Odstawiamy do wystygnięcia. Podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę na oleju. Całość mieszamy i przyprawiamy. Farszem nadziewamy naleśniki. Zwijamy jak na krokiety. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Najlepiej smakują ciepłe,ale i na zimno nie są złe
Magiczne Życie MartyTo jest jedno z najlepszych ciast u mnie na świątecznym stole. Wilgotne, aromatyczne, przepyszne, bardzo polecam! W cieście nie czuć alkoholu, wyparował i wierzcie mi, bardziej
Leśny ZakątekBabka czekoladowa to klasyczne ciasto ucierane z dodatkiem czekolady. Dzięki udekorowaniu polewą czekoladową, jest nie tylko bardziej wilgotna, ale też podwójnie czekoladowa w smaku. Babkę można
Smakołyki BerenikiMam nadzieję, że patrząc na to ciasto nie możecie oprzeć się pokusie, aby je upiec. Wspaniałe czekoladowe ciasto z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, puszystej
Pieguskowa KuchniaPierwszy w tym roku przepis ze świeżymi truskawkami, które jak wiecie są moimi ulubionymi owocami!!! Postanowiłam, że udoskonalę swoje umiejętności w pieczeniu serników i stąd pomysł
Ania i Marcin gotująWypieki-moja pięta Achillesowa-przyznaję bez bicia. Nie jadam słodyczy ale od czasu, do czasu mam chęć na coś pysznego-wtedy odkurzam ten przepis. SKŁADNIKI: Spód
Kopystką po garachDziś pyszne muffinki piernikowe z nadzieniem z domowego dżemu i polewą z mlecznej czekolady :) Z podanych składników wyszło mi 9 dużych babeczek, piekłam je w papilotkach
CiastkozercyPrzepis na ten sernik czekał, czekał, aż w końcu doczekał się publikacji ;) Lubię eksperymentować, gotować, piec. Gorzej już idzie mi zebranie się w sobie, spisanie i
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćW naszym kraju mamy wiele tradycji wigilijnych. Jedną z nich jest 12 postnych potraw na wigilijnym stole. Mało, że mają być na stole to jeszcze każdą
Kolizje Smakówmiarę szybkich ciast. Ciasto marchewkowe przygotowane na mące pełnoziarnistej i ciemnobrązowym cukrze dark muscovado wg receptury Gordona Ramsay’a, to wspaniały jesienny wypiek. Taki trochę pachnący już Świętami:) Mój mąż nie mógł się go nachwalić i kilka razy zasugerował, że zjadłby go niebawem ponownie:)) Ja mam co do niego pewną uwagę – mogłoby być minimalnie mniej słodkie. Następnym(...)łyżeczki: cynamonu, imbiru, kardamonu, mielonych goździków 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 250 g brązowego cukru dark muscovado 150 ml oleju słonecznikowego 2 średnie jajka 100 g rodzynek (można dać mniej) 50 g wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich sok z 1/2 dużej pomarańczy + skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny Mąkę przesiewamy
Smaki Na Talerzu