pracy nie zobaczę żadnego śniegu, ani wichury. Chciałabym, aby zrobiło się w końcu cieplej i żeby termometry pokazywały już tylko dodatnią temperaturę. Myślami na prawdę jestem już bliżej świąt i wiosny. Osoby śledzące mój profil na FB wiedzą, że od środy rozpoczynam warsztaty kulinarne w drugiej placówce. Więcej informacji znajdziecie na moim fan page'u na którego zapraszam(...)jajka200 g masła1 szklanka cukru2 szklanki mąki100 ml mleka2 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka z jednej dużej cytryny15 ml soku z cytrynycukier puder do posypania ciastaSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier- miksujemy do podwojenia objętości, następnie dolewamy mleko i sok z cytryny.W oddzielnej misce wsypujemy mąkę, ścieramy skórkę z jednej cytryny i dodajemy proszek do pieczenia.Do masy jajecznej
Słodkie PrzyjemnościPepparkakor to szwedzkie pierniczki o wyrazistym aromacie imbiru, goździków i cynamonu, czyli zapachów charakterystycznych dla Świąt Bożego Narodzenia. Ponadto pierniczki charakteryzuje cienkość i chrupkość, co sprawia, że można pokusić się o nazwanie ich "piernikowymi chipsami". Pepparkakor to pierniczki o niezwykłym, świątecznym smaku i gdy tylko skosztuje się jednego pierniczka - nie sposób nie sięgnąć po następny... i następny...Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące(...)Pierniczki - Pepparkakor - Składniki:150 g miodu100 g masła100 g brązowego cukru375 g mąki duże jajko 1/4 łyżeczki sody1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/4 łyżeczki mielonych goździkówłyżka przyprawy do piernikówSzwedzkie, Cienkie, Chrupiące Pierniczki - Pepparkakor - Sposób przygotowania:Masło, miód oraz cukier podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników. Całkowicie studzimy.Mąkę przesiewamy wraz z sodą i łączymy z przyprawami
Słodka StronaŚwięta coraz bliżej więc ruszamy z naszymi wypiekami świątecznymi. Dzisiaj robimy drożdżową babkę makową ale trochę ją urozmaicamy i robimy wzorki w środku. Za każdym razem jest coś nowego ślimaki, rulony a dzisiaj zygzaki. Ta propozycja jest bardzo ciekawa i może zagości na waszych świątecznych stołach :) Składniki:ciasto50 g drożdży30 g cukru trzcinowego540 g mąki(...)maku mielonego (dwa razy zmielić przez maszynkę)skórka otarta z cytrynyszczypta cynamonu1,5 szklanki cukru50 g płatków migdałów2 jajkaPrzygotowanie:Drożdże pokrusz i utrzyj z łyżką cukru. Mleko podgrzej. Mąkę, jajka, żółtko, olej i pozostały cukier przełóż do miski. Dodaj ciepłe mleko i drożdże, wyrabiaj mikserem. Miskę przykryj i odstawi na pół godziny
Niezły Młynekmakaron spaghetti z komosą ryżową. Komosa ryżowa? Większość pewnie zrobi wielkie oczy, a w głowie pojawi się pytanie typu: "A co to?".Już wyjaśniam ;) Quinoa, czyli komosa ryżowa to święte zboże dawnych Inków. Od tysiącleci uprawiane było na stokach Andów. Po okresie zapomnienia wraca do łask z powodu niezwykłych wartości odżywczych, leczniczych i kosmetycznych. Więcej na ten temat możecie(...)makaron z komosy ryżowej, który otrzymałam został wyprodukowany zgodnie z wytycznymi Fair Trade (Sprawiedliwego Handlu) oraz posiada certyfikat Organic Food Federation. Makaron ten jest produktem organicznym, nie zawierającym cholesterolu, jajek oraz jest to produkt bezglutenowy. Skład makaronu to: 75% mąki ryżowej i 25% organicznej mąki z komosy ryżowej quinoa. Kraj pochodzenia i pakowania to Boliwia, a producentem jest BioFair. Opakowanie
Emcia PichciWalentynki przywędrowały do Polski w latach 90. ubiegłego wieku. Głównym elementem tego święta jest obdarowywanie się kartkami zawierającymi często wyznania miłosne. Oprócz tego zakochani
Smakołyki Berenikiświętach wielkanocnych. Przepis znalazłam jakiś czas temu na forum Cin Cin (poniżej przepis z moimi modyfikacjami). Przepis dodaje do propozycji ciast na Wielkanoc. Ta babka może stać się ozdobą stołu wielkanocnego. Babka snickersPRZEPISTemperatura: 180oC | Czas pieczenia: 50-60 min. Składniki 125 g masła 125 g cukru trzcinowego (może być zwykły) 125 ml mleka 250 g mąki pszennej 3 jajka
coolinarnastrefa.blogspot.comRodzina jest moim motorem, siłą napędową. W te święta poczujmy po prostu, że żyjemy! Czas, który możemy spędzić z bliskimi jest bezpowrotny. Czasem warto pomyśleć, że te święta mogą być dla kogoś ostatnimi. Dlatego doceniajmy te magiczne momenty! Pozwólmy sobie na łakomstwo przy rodzinnym stole! "Przez żołądek do serca,, - trafiłam tym tortem we wszystkie podniebienia. Czas(...)rozpuści tworząc gładką masę. Rondelek zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i energicznie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wbijamy jajka i mieszamy trzepaczką. Mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą w osobnej misce. Do suchych produktów wlewamy mleko z jajkami i na wolnych obrotach miksujemy mikserem. Gotową masę wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm (wcześniej wyłożoną papierem
VioletoweKucharzeniemoże zabraknąć pierniczków, dzieci je uwielbiają. U mnie oprócz pierniczków orkiszowych w tym roku zagoszczą także bezglutenowe, to dla tej części rodziny, która nie jada glutenu. A skoro w święta powinny się znaleźć pierniki, to i takowe u nas powstały. Ta wersja pierników jest dla tych wszystkich, którzy z różnych przyczyn glutenu jeść nie mogą lub nie powinni(...)syropu (np. z agawy, klonowy, itp.) - 70g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 1 jajko - szczypta soli + mąka gryczana do podsypywania Masło stopić w rondelku dodając do niego ksylitol i przyprawę piernikową. W misie miksera umieścić mąki i skrobię, wymieszane z sodą i solą, dodać płynne masło, karob, jajko i dokładnie wymieszać. Gotową masę dzielimy na 2-4 części, zawijamy
Smaczne Zdrowenamoczonych dzień wcześniej, 1 mała cebula, 1-2 łyżek masła, przyprawy:sól, pieprz, vegeta. WYKONANIE: ciasto: mąkę i tłuszcz siekamy, cukier, śmietanę i drożdże łączymy, zostawiamy do wyrośnięcia, jajko z żółtkami roztrzepać, po wyrośnięciu drożdży wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy i ciasto kładziemy do lodówki, teraz możemy zająć się farszem: grzyby gotujemy około 1/2 godz. z vegetą i cebulą , kapustę(...)oczkach. wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy wzdłuż farsz, zwijamy, odkrawamy i tniemy pod skosem na 3 cm. kawałki, można ozdobić delikatnymi kwiatkami, listkami-pewnie zrobię to na święta! pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-25 min. aż nabiorą rumianego koloru. Najlepsze są ciepłe, ale zimne też nikną szybciutko
Kuchnia BeatyDzisiaj zaproponuję babeczki, które swoim aromatem mocno nawiązują do zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Oprócz swojego niezwykłego aromatu, który wyczuwa się w cieście - wypełnione są w środku powidłami a na wierzchu pokryte - kremową pierzynką. Składniki na 12 szt.: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 płaska łyżka przyprawy(...)piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 soku pomarańczowego 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka Krem śmietanowy: 250 g serek mascarpone (schłodzony) 200 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej) 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1-2 słoiczka powideł śliwkowych Przygotować dwie miski. W jednej umieścić wszystkie składniki suche - zamieszać, a w drugiej wszystkie składniki mokre i również zamieszać razem (fot.1
Świat CiastaDzień dobry :-) Dzisiaj przepis na babkę, tak mnie naszło, bo bardzo lubię, a dawno nie było. Babka to u mnie obowiązkowy wypiek na każde święta, no jeszcze keks. Tym razem babka dwukolorowa, na dole kakaowa, a góra z dodatkiem kandyzowanych owoców, góra polewa czekoladowa i kolorowe kuleczki. Babka prosta i bardzo smaczna, polecam i życzę Wam miłego poniedziałku(...)mnie w Rzeszowie niestety od wczoraj pada, ciemno i wietrznie. Nie nastraja taka pogoda pozytywnie niestety ;-) Blaszka: 12 x 30 cm Składniki: 250 g masła (temp. pokojowa) 4 jajka L 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki pszennej typ 450 150 ml mleka 3 łyżki kakao 1 opakowanie owoców kandyzowanych
kruche babeczkiwyciskania na nich najróżniejszych wzorów. Możecie je podarować w prezencie lub poczęstować nimi Mikołaja Na pewno posmakują mu z kubkiem ciepłego mleka czy kakao Spróbujcie. Przygotowując się na Święta nie zapomnijcie kupić zapasu papieru do pieczenia. Polecam w szczególności papier w arkuszach od Stella . Od razu mamy gotowe kawałki papieru idealne do pieczenia ciasteczek, rogalików czy wykładania(...)inne ciasta. Składniki: (na 2 blaszki ciasteczek, ilość zależy od wielkości ciasteczek) 100 g miękkiego masła (dobrej jakości) 200 g mąki pszennej (typ 450) 70 g cukru pudru 1 jajko klasy M 2 łyżeczki cynamonu* *ilość cynamonu można dostosować do własnych upodobań Do wykonania potrzebujemy: papier do pieczenia w arkuszach Stella stemple do ciastek, foremkę do wykrawania ciasteczek i wałek
Słodkie okruszkiPowoli szykuję listę świątecznych wypieków. Skorzystałam ze sprawdzonej strony Kwestia Smaku i znalazłam tam prosty keks, który nadaje się nie tylko na święta ... Składniki na kwadratową blaszkę o wymiarach 21 x 21 cm : 500 g suszonych moreli pokrojonych na małe kawałeczki (ja użyłam około 350 g) 125 rodzynek (najlepiej złotych, sułtanek) 250 g orzech(...)mąki pszennej tortowej, przesianej 250 g miękkiego masła niesolonego 250 g cukru pudru skórka starta z 2 pomarańczy skórka starta z 1 cytryny 5 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy (ja użyłam nalewki z pigwy domowej roboty ) cukier puder do posypania
cucinareOszukane rogale marcińskie Tradycyjne rogale marcińskie są przygotowywane w Poznaniu i niektórych częściach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina – 11 listopada. Wykonane są z ciasta półfrancuskiego i nadziane białym makiem. Ja dziś polecam Wam przygotowanie równie smacznych i efektownych ale dużo prostszych w wykonaniu oszukanych krucho-drożdżowych rogali marcińskich nadzianych kaszą manną i orzechami. Masa ta rewelacyjnie imituje biały(...)jest bardzo smaczna i ekspresowa w wykonaniu. Ciasto również jest bardzo proste i szybkie. Polecam wypróbować! Składniki: Ciasto: 3 jajka szczypta soli 5 łyżeczek cukru 7g suchych drożdży 180g masła 180ml mleka 600g mąki Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików Nadzienie: 250ml mleka 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego) 4 łyżki kaszy manny 10dkg migdałów (lub płatków migdałowych) 5dkg
Blog z Apetytemćwiartki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać kurki. Smażyć, aż cały płyn odparuje. Wlać białe wino, smażyć nadal, aż alkohol odparuje. Posolić. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, ser i listki tymianku, doprawić solą i pieprzem. Na przestudzony spód wyłożyć kurki, zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec w 160 st. C. przez 25 minut, aż masa jajeczna(...)Podawać na ciepło. Smacznego! Przede mną wolny weekend - nie macie pojęcia, jak się cieszę! Ostatnio jestem ledwo żywa; praca naprawdę daje mi się we znaki. A za pasem Święta, czyli ruch w interesie będzie coraz większy
Pożeraczka, czyli raz adobrze