Niedługo Święta więc trzeba coś pokombinować z wypiekami tak aby jak zawsze zaskoczyć Rodzinę i znajomych :) Tym razem proponuję makowiec ,niby zwykł ale zwinięty inaczej co nadaje mu ciekawego efektu a oto przecież nam chodzi. Składniki na dwa duże makowce : - Ciasto : - 600 g mąki pszennej u mnie typ 650 - 260 ml letniego mleka(...)cukru - 50 g świeżych drożdży - 3 jajka - szczypta soli - 90 g roztopionego masła ( min 82%) - kilka kropel olejku waniliowego Lukier : - sok z cytryny - szklanka cukru pudru Do cukru dolewamy po trochę sok z cytryny i cały czas mieszamy , ucieramy do konsystencji gęstej śmietany. Nadzienie : - 850 g maku z puszki u mnie Bakaland - 3 łyżki bułki tartej jeśli
Wypieki RenePrzepraszam, za takie zdjęcie , ale nie udało się zrobić lepszego...ciasto zostało szybko zjedzone...a upieczone dziś z okazji święta Trzech Króli...na blogu już jest jedno ciasto pieczone na takie święto [ klik ], a tym razem zrobiłam z innego przepisu, podpatrzonego tutaj .U mnie z braku kakao tzn.troszkę miałam ,ale za mało więc dodałam cynamon..zamiast migdału(...)niego [ nie widziała jak robię ciasto].. Składniki około 500 g przesianej mąki pszennej [ u mnie ciut więcej] 1 szkl. letniego mleka 1/3 szkl. ciepłego oleju 1 jajko + 3 żółtka 4 dkg. drożdży 1 łyżka cukru brązowego [ dałam 3 łyżki białego] Nadzienie 3 łyżki dobrego ciemnego kakao [ kakao +cynamon] 3 łyżki cukru brązowego 40 g twardego
Moje domowe kucharzenieBardzo smaczne, szybkie i efektowne ciasto bez pieczenia. Super na imprezy, uroczystości rodzinne czy święta. Najlepsze po nocy spędzonej w lodówce, wtedy herbatniki zmiękną, a smaki się fajnie przegryzą. Bardzo szybko znika z talerza i to jest jego jedyna wada. ok. 7-8 paczek herbatników (typu Petitki) 1,5 puszki gotowej masy krówkowej Masa budyniowa: 3 szklanki mleka(...)niepełna szklanka cukru 0,5 kostki masła 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 0,5 litra śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny kawałek czekolady lub kakao do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dno dużej blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na całości rozłożyć herbatniki. Na nie wyłożyć masę krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników. Masa
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePowoli zaczynam czuć zbliżające się Święta a po głowie chodzi mi kilka świątecznych wypieków. Dziś skusiłam się na piernikowe babeczki w formie choinek, z dużą ilością kremu. Świetnie wyglądają i na pewno byłby piękną ozdobą świątecznego stołu. Pieczenie takich babeczek to też fajny pomysł na spędzenie czasu z dzieckiem- moja córcia miała wielką frajdę ozdabiając choinki. Składniki(...)sztuk: na ciasto: 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 i 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 150 g powideł śliwkowych łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 600 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixu zielony barwnik spożywczy dekoracje cukrowe Jajka utrzeć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto trójsmakowe, idealne do kawki, każdy znajdzie w nim coś smacznego dla siebie. Na nadchodzące święta będzie w sam raz. Składniki: Kruchy spód: 20 dkg mąki pszennej 10 dkg margaryny 10 dkg cukru pudru 2 łyżki śmietany 18 % 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 1 puszka masy makowej ( ja dodałam jeszcze do niej skórkę pomarańczową(...)odrobinę olejku migdałowego ) Masa serowa: 50 dkg sera białego 12 dkg margaryny 20 dkg cukru pudru 3 jajka 2 łyżki rodzynek 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa orzechowa: 10 dkg orzechów włoskich 4 jajka 10 dkg cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach
Kuchnia u BietkiMakowiec jest ciastem kojarzącym się ze świętami. Pachnący, wilgotny, pełen maku. Wymaga trochę pracy, ale jego smak to wynagradza. Polecam wykonanie masy makowej samemu. Ja uwielbiam jak maku jest dużo. Ilość i dodatek bakalii zależy od smaków i gustów. Idealne są rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa. Z podanego przepisu upieczecie trzy makowce. Podaję dwa przepisy na ciasto drożdżowe. Przepis(...)drugi jest według mnie szybszy i prostszy, bez jajek. To ciasto polecam gdy będziecie chcieli przygotować paszteciki np. z kapustą lub mięsem do czerwonego barszczyku. ( Nie dodawajcie tylko cukru!) Wypróbowałam oba i oba polecam.Spróbujcie i porównajcie sami. Przepis na ciasto z jajkami (przepis pierwszy): 1 kg mąki kostka masła szklanka cukru 7 żółtek 7 dag świeżych
potrawyregionalnesłodko z kremem chałwowym. Ciasto o pysznych walorach smakowych, miękkie i wilgotne, powstało z miksu kilku przepisów, wbrew pozorom mało skomplikowany wypiek, polecam także osobom które pieką tylko od święta. Najlepszy na drugi dzień, gdy smaki sobą przejdą. Dla wielbicieli chałwowych smaków. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 3 żółtka 100 g masła(...)łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 3 białka 3 łyżki cukru pudru 100 g mieszanki bakaliowej - w tym orzechy włoskie Piątnica Ciasto czekoladowe: 5 jajek 1.5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Masa chałwowa
Wanilia i Kardamoncantuccini, podwójnie pieczone). W tym roku zrobiłam je sama i mam zamiar zrobić z nich słodki dodatek do prezentów (chciałoby się powiedzieć teraz - it's official , muszę przetrwać do świąt...). Mam nadzieję, że posmakują im tak bardzo, jak moim domowym degustatorom :). Ciasteczka są dość suche (z założenia), więc idealnie nadają się do maczania w porannej kawie lub herbacie. źródło(...)migdałami i suszoną żurawiną Składniki (ok.30-40 sztuk): - 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 3/4 szklanki cukru brązowego - 1 szklanka migdałów obranych ze skórki* - 3/4 szklanki suszonej żurawiny - 3 jajka - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - kilka kropel ekstraktu waniliowego Cukier utrzyj z jajkami w misce, dodaj ekstrakt. Migdały posiekaj, ale mają powstać dalej spore kawałki
Corner With Recipesbyło. Wyjazdowa rehabilitacja Mamy postawiła mnie przed koniecznością zmierzenia się z tym tradycyjnym wypiekiem. Na szczęście wspomogła mnie Babcia - wiekowa ostoja tradycji, również tych kulinarnych. Ponieważ zbliżają się kolejne święta, w które na stole nie może zbraknąć pasztetu postanowiłam podzielić się z Wami naszą rodzinną recepturą. Składniki (3 - 4 blachy w zależności od wielkości): 2 spore(...)wołowiny (np. pręga, udziec) do 1/2 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) ok. 40 dag chudego podgardla ok. 40 dag wątroby wieprzowej 4 suche kajzerki 4-5 jajek sól, pieprz ziarnisty 4-5 listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 ziarna jałowca imbir mielony 1 szt gałki muszkatołowej Przygotowanie: Umyte mięso dusimy w bardzo małej ilości wody wraz
Kuchnia po mojemuZimne nóżki zawsze kojarzą mi się ze świętami wielkanocnymi. W niektórych rejonach Polski to danie nazywa się galert albo studzienina. W moim rodzinnym domu robiło się je przede wszystkim właśnie na Wielkanoc , w dużej misce, a potem przed podaniem kroiło na trójkątne części. Niewiele w nich było mięsa bo nie w tym tkwi ich urok. Nie dodawano też warzyw(...)żadnych marchewek czy groszku a już na pewno nie jajek zatopionych w galarecie. Te składniki były zarezerwowane do galaretki jarzynowej , bezmięsnej albo z kurczakiem. Zimne nóżki to zimne nóżki i nic nie ma prawa pętać się w środku poza kawalątkami obranymi z dobrze wygotowanych kostek. Wiem, że niektórych to brzydzi - po prostu trzeba je lubić i już. Cały sekret przygotowania
Smaczna PyzaTo śniadanie planowałam już przed świętami, ale weekend wielkanocny nie sprzyjał takim smakołykom. Pancakes na sposób polski z twarożkiem, malinami, brzoskwiniami, syropem brzoskwiniowo-malinowym i
W kuchni wieczoremtego potrzebne. Pozostaje jedynie znalezienie czasu na przygotowanie tego wszystkiego :) Co też nie powinno być trudne bo od środy 19.12 robię sobie już święta :) Tegoroczne święta będą wyjątkowo rodzinne, więc chcę się postarać aby wszystko wyszło jak należy. Co do świątecznych czekoladowych propozycji przedstawiam Wam Miodowe Brownie z orzechami. Było naprawdę smaczne, dużo lepsze jeszcze ciepłe(...)włoskichplasterki cienko pokrojonej cytrynypolewa czekoladowa z tego przepisuSposób przygotowania:Masło i miód przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie dodajemy kakao i cukier i mieszamy. Jajka ubijamy w malakserze (u mnie robot kuchenny), gdy utworzy się na wierzchu piana, dodajemy ostudzone masło z dodatkami i mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy
Słodkie PrzyjemnościJest moc, jest energia, jest motywacja! Im bliżej świąt, tym bardziej miałam ochotę rzucić wszystko i odpocząć, ale od dziś postanowiłam się spiąć w sobie i przetrwać ten trudny okres. Poczułam, że mogę więcej:D Mam tylko nadzieję, że wytrwam.Puszyste, delikatne, naturalnie słodkie i tylko z dwóch składników!Możemy zabrać je ze sobą do pracy/szkoły/na uczelnię(...)Placki bananowe z serkiem twarogowym i cynamonem ~Składniki:banan2 jajkacynamon+ 150g serka twarogowegocynamonBanana rozgniatamy widelcem tak, aby powstał gładki mus. Dodajemy do niego jajka i ewentualnie cynamon. Rozgrzewamy patelnię, lekko natłuszczamy i smażymy małe placuszki (nie możemy ich za wcześnie przewrócić, bo się rozwalą). Wszystkie placuszki umieszczamy na talerzu i podajemy z dowolnymi dodatkami, u mnie serek naturalny z cynamonem
Kuchenny Skrawek Niebamakiem to idealny deser wigilijny. Przepis na kluski z makiem z pewnością znajdzie też kilku amatorów wśród czytelników bloga, jak i wszystkie pozostałe proponowane przeze mnie dania na Święta Bożego Narodzenia. Kluski z makiem są bardzo proste w przygotowaniu, jeśli ktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać mak z puszki i gotowy makaron łazanki, dla mnie(...)profanacja tego wigilijnego dania. Składniki: 200 g suchego maku mielonego 1/4 kostki masła 1/3-1/2 szklanki miodu bakalie (rodzynki,skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, żurawina, migdały siekane) 2 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oleju Przygotowanie masy makowej Ułatwiając sobie prace wykorzystałam już zmielony mak, oszczędziłam wiec sporo czasu, gdyż mak mielony znacznie skraca przygotowanie dania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwięta, święta i po świętach, w związku z tym pora na regularne przedstawianie Wam moich tegorocznych wypieków świątecznych :) Dzisiaj sernik z bezą orzechową, który zobaczyłam w programie Pani Ewy Wachowicz i wyglądał tak apetycznie, że postanowiłyśmy go wypróbować i faktycznie warto było :)Składniki:Ciasto:- 30 dag mąki- 10 dag cukru pudru- 2 łyżeczki(...)łyżka cukru waniliowego- 8 dag budyniu śmietankowego- 1 szklanka śmietanki 30 %- 1 szklanka mleka- 1 szklanka oleju z pestek winogron (ja użyłam oleju rzepakowego, bo taki akurat miałam)- 2 jajka- 4 żółtkaBeza orzechowa:- 6 białek- szczypta soli- 15 dag cukru- 15 dag mielonych orzechów włoskich- 1 łyżka mąki- 1 łyżka bułki tartejPrzygotowanie:Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem siekamy
Zainspirowana w kuchni