wyobrażam sobie Świąt Wielkiejnocy bez babki drożdżowej. Ta, która na stałe zadomowiła się u nas jest puszysta i delikatna a do tego polana cytrynowym lukrem. Jest to z całą pewnością jedna z najlepszych jakie kiedykolwiek miałam okazję próbować. Składniki: Rozczyn: 125 g mąki 200 ml lekko ciepłego mleka 40 g drożdży 2 łyżki cukru(...)Babka: 375 g mąki 80 g cukru 2 jajka 3 żółtka 100 g rostopionego masła szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny Lukier: 3 łyżeczki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki wody Sposób przygotowania: Z pierwszej partii składników zrobić rozczyn (powinien być konsystencją zbliżony do gęstej śmietany
Wielki apetytszczęście wystarczył sen i mam Syncia jak nowego. Trochę tylko kaszle i ma katar, może to dwie infekcje się nałożyły? i Córcia z temperaturą i katarem... nic tylko idą święta! A propos świat, jak tam Wasz zakwas na żur? jeśli ktoś z Was się zagapił a lubi zupy to ta, na którą zaraz przeczytacie przepis, będzie idealna(...)krem zarówno może być w wersji wege jak i mięsnej, u mnie z łososiem ale i idealny z przyrumienionym boczkiem lub też z samymi grzankami np czosnkowymi i kawałkami jajka. Przepis inspirowany tym z kwietniowej KUCHNI. Wielkanocny krem ziemniaczany z chrzanem i lososiem 1 cebula łyżka masła 50 ml białego wina 700 ml bulionu 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone
Dzieje kuchennej WiewióryŚniadanie Wielkanocne to bardzo ważna część Świąt- Niedziela Zmartwychwstania Pańskiego kończy Wielki Post. To czas, w którym zasiada się całą rodziną przy suto zastawionym stole. W centrum oczywiście Święconka, która jest tradycją w naszych domach. Każda z potraw ma swoje przesłanie, bardzo ważny jest ich dobór. Obok Święconki inne potrawy szczególnie lubiane przez domowników. Ja zawsze staram się podać(...)coś nowego w tym roku będą to JAJKA PO SZKOCKU. W poszukiwaniu inspiracji świątecznych w internecie trafiłam na ten przepis (szukałam przepisu z jajkami przepiórczymi), jest ich sporo- wybiorę co moim zdaniem najlepsze i na pewno będzie pysznie. SKŁADNIKI: 7 jajek przepiórczych 0,5kg. mięsa mielonego drobiowego(u mnie mielony filet) pęczek koperku sól, pieprz (świeżo mielony), vegeta 1 jajko
Kuchnia Beatywyobrażam sobie Świąt bez sernika. A ten jest rewelacyjny. To mój faworyt - tradycyjny z rodzynkami i na kruchym cienkim spodzie. Polecam! Składniki (na blaszkę 24x36 cm): ciasto: 1 czubata szklanka mąki (może być trochę więcej) 85 g masła / margaryny 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru cukier waniliowy ser: 1,25 kg sera białego (zmielić(...)razy) 7 jajek 85 g masła / margaryny 1 szklanka cukru pudru cukier waniliowy olejek waniliowy 1 budyń śmietankowy / waniliowy bakalie (u mnie rodzynki i skórka pomarańczowa) Sposób wykonania: 1. Zrobić kruche ciasto: sypkie produkty przesiać, posiekać z zimnym tłuszczem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. 2. Rodzynki zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić. 3. Zrobić
Kuchnia domowa AniSkładniki: Na około 40 sztuk: 2 szklanki mąki 2 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka
Luźna KuchniaTłusty Czwartek, czyli święto każdego Słodziaka :) Pączki, pączusie z różnymi nadzieniami, z lukrem, z cukrem pudrem... A ja w tym roku porzuciłam pączki na rzecz chrustu zwanego faworkami lub faworków zwanych chrustem :) Uwielbiam... szczególnie świeżo smażone, cieplutkie, a do tego kubeczek kawy ;) Ech.. nic tylko jeść ;) Tylko kto policzył kalorie dnia dzisiejszego? Faworki Składniki: 1/2 kg mąki(...)szklanka kwaśnej śmietany 1 jajko 1 żółtko 1 kieliszek spirytusu 5 dag masła Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, masło kroimy na małe kawałeczki i wszystkie te składniki trzeba wysiekać, a następnie wyrobić je ręcznie. Ciasto trzeba bardzo cienko rozwałkować i radełkiem wycinać paski, z dziurką na środku. Przekładać jeden koniec przez dziurkę i ładnie zakręcić. Gotowe faworki smażymy w głębokim
Lawendowe NieboSzukałam na święta jakiegoś innego ciasta, którego jeszcze nie robiłam, żeby co roku nie jeść tych samych do znudzenia ;) na blogu www.zjemto.blox.pl znalazłam smakowicie
upichcicPoniewaz w swieta nie moze zabraknac choinki,jest i choinka.U mnie z pysznych,malutkich chrupiacych buleczek z makiem.Buleczki sa delikatne,bardzo smaczne i doslownie na dwa kesy.Przepis na buleczki "pieguski"Skladniki na 22 buleczki:280 g maki180ml pol na pol mleka z woda35 g maku20 g masla1 lyzeczka miodu1/2 lyzeczki soli11/2 lyzeczki suchych drozdzy1 jajko M2 lyzki cukru perlowegodo posmarowania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Maślane babeczki z żelkami i bitą śmietanąNie znam zbyt wielu osób, które nie lubią żelków, a już na pewno nie znam żadnego takiego dziecka. Z okazji zbliżającego się święta dzieci chciałabym zaproponować Wam przepis na babeczki maślane z żelkami z dodatkiem bitej śmietany (babeczki dekorujemy zaraz przed podaniem, żeby śmietana nie miała czasu upaść). Przepis na babeczki maślane(...)tutaj.Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy mleko (najlepiej z lodówki, żeby nie było trzeba za długo czekać aż masło się ostudzi), jeśli masa nie jest już gorąca wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Suche składniki mieszamy razem w misce i łączymy z masłem, jajkami i mlekiem.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli
Ciastkozercyinspiracja Babki są świetne nie tylko na święta: proste, smaczne, różne. U mnie "w domu" uwielbiają zwykłe, te najprostsze. Ja i mama jesteśmy minimalistkami - im mniej składników, tym bardziej nam smakuje :) a czas wykonania i ile z danym ciachem będzie zabawy, to pojęcie względne. Babka smakowała nawet babci, a to już wyczyn, więc polecam gorąco! ;-)Składniki(...)mąki pszennej150 g cukru 150 ml oleju4 jajka250g jogurtu naturalnego2 łyżeczki proszku do pieczeniaPół opakowania cukru waniliowegoOpcjonalnie: wanilia (ziarenka zmiksować z jajkami)Przygotowanie:Mąkę i proszek przesiewamy. Wsypujemy cukier waniliowy. W innej miseczce ubijamy jajka mikserem, dodajemy powolutku cukier. Stopniowo wlewamy jogurt i olej, nadal miksując. Wsypujemy do mąki (lub na odwrót: mąkę do masy) i delikatnie mieszamy szpatułką
CzarnawisienkaCiasto które jest pyszne i efektowne chociaż trochę pracochłonne. Mnóstwo w nim bakali i pyszny krem. Ciasto możecie upiec bez okazji, na uroczystości a także będzie idealnym pomysłem na święta. Nawet po 3-4 dniach jeśli oczywiście zostanie ciasto jest tak samo smaczne a nawet nie wiem czy nie lepsze. Składniki:Beza 7 białek szczypta soli(...)mielonych orzechów włoskich 100 g siekanych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g prince polo orzechowego (2 batony xxl, możecie też użyć klasycznego smaku) Biszkopt kakaowy 5 jajek 5 łyżek cukru 3,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem 3 szkl mleka 7 żółtek 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Ala piecze i gotujeDekoracja: 1 białko ok.1,5 szklanki cukru pudru Kolorowa posypka Gwiazdki Do miski przesiewamy mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Do miski wbijamy jajko oraz dodajemy kawałki masła. Całość wyrabiamy na stolnicy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Z gotowej masy rozwałkowujemy duży placek o grubości 0,5 mm. Foremkami w kształcie choinek wycinamy ciasteczka(...)puder i na wolnych obrotach miksera bądź ręcznie ucierać masę przez 15 minut. Wtedy lukier będzie lśniący. Przepis bierze udział w konkursie na portalu Durszlak ,,Przepis na udane święta". A tak wyglądają nasze kuchenne zabawy
VioletoweKucharzeniePyszna tarta z krewetkami, na żytnio pszennym cieście ze śmietanowym nadzieniem. Sprawdzi się na co dzień i od święta, podana np na kolację we dwoje. Świetnie sprawdzi się też na obiad czy lunch do lunchboxa. Smaczna na ciepło i na zimno. PRZEPIS NA TARTĘ Z KREWETKAMI Składniki na tartę z krewetkami: ciasto: 150g mąki żytniej 150g mąki pszennej(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka ulubionej mieszanki ziół 3 łyżki oliwy ok pół szkl wody nadzienie: 400g śmietany 18% 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ulubionych ziół 0,5 łyżeczki soli pieprz 250g krewetek 1 liść jarmużu – opcjonalnie Jak zrobić tartę z krewetkami: Do miski wsypujemy mąki, zioła, sól, mieszamy. Dodajemy oliwę i zaczynamy po trochu dodawać wodę mieszając
Dorota Smakujerzeczy. Jak zapewne wiecie serniki to jedne z tych sztandarowych wypieków, które regularnie pojawiają się na blogu. Dzisiaj kolejna odsłona z migdałami i przepysznym wierzchem. Idealny na święta. Z resztą myślę, że kształt formy, której użyłam do jego upieczenia,też jest bardzo sugestywny. Masa serowa wzbogacona o pyszną domową pastę migdałową, likier amaretto i kilka innych składników(...)mianowicie w Vermucie. Do tego chrupkie migdały i wypiek gotowy. Zapraszam. Składniki : Na sernik : 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 250 g śmietanki 36% 4 jajka duże 160 g masła 130 g miałkiego cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 60 g budyniu śmietankowego 15 ml likieru amaretto (lub mała buteleczka aromatu migdałowego) 20 g gęstej pasty migdałowej
vaniliowoczekoladowaniektórych, to zbyt wcześnie, ale wiadomo, że nikt później jednego dnia nie opublikuje kilkunastu przepisów świątecznych. Zresztą nie wiem, jak Wy, ale ja lubię też każde danie przed świętami przetestować. Dlatego od dzisiaj będę co jakiś czas podsyłać Wam takie cudowne pomysły świąteczne. Dzisiaj na pierwszy ogień klasyka pierniczki korzenne, idealne do mleka, kakao czy do kawki. Polecam(...)mąka orkiszowa pełneziarno - 100 g mąka pszenna tortowa - 100 g mąka żytnia - 50 g mąka gryczana - 350 ml miodu - 60 g cukru pudru - 3 łyżki kakao - 1 jajko - 120 g masła - 3 opakowania po 20 g przyprawy do piernika - 1,5 łyżeczki sody W/w składniki zagniatamy na jednolite i elastyczne ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na kwadrans. Ciasto
SMYKWKUCHNI