Sezon szparagowy w pełni, dlatego też postanowiłam wykorzystać to delikatne warzywo, połączyć je z jajkiem i przygotować kolejną wersję jajecznicy. W związku z akcją wspólnego gotowania przygotowaliśmy danie składające się z trzech składników: szparagów, jajek i sera. Podobne danie razem ze mną przygotowali: Bartoldzik , Maggie , Wiera , Dobromila , Siaska , Mirabelka , MalgosiaZ , Wojciech
Codzienne GotowanieDzisiaj jajecznica z purchawkami a konkretnie z czasznicami oczkowatymi . Wielu z Was na pewno bardzo się zdziwi co ta Pyza znowu dziwnego wymyśliła, ale zapewniam, że to wcale nie takie dziwactwo jakby się mogło wydawać. Purchawki, purchawice i czasznice to grzyby w przeważającej części jadalne, chociaż warunkowo. Tym warunkiem jest ich dojrzałość. Do zebrania i zjedzenia nadają się owocniki bardzo
Smaczna Pyzamusicie spróbować i dodać odpowiednią ilość według uznania. :) 8. Gotujemy na małym ogniu aż wszystko się zredukuje i będzie miało konsystencję jak na zdjęciu wyżej :) (trochę jak mało ścięta jajecznica ;) ) Kaloryczność: Całość - waga po zredukowaniu ok. 680 g - 1400 kcal Kcal na 100 g: ok. 205 kcal /100g 1 porcja (zdjęcie) ok. 150 g (0,22 całości) - 307 kcal
Malowane smakiemŚNIADANIE (godz. 7.00) Rano piję kawę z mlekiem bez cukru. Najczęściej jest to pierwsza i ostatnia kawa w ciągu dnia. nauczyłam się jeść śniadania w domu. Często jest to jajecznica lub kromka chleba żytniego pytlowego (od Wodnickiego lub Konfisza) z plastrem szynki i pomidora lub z plastrem twarogu i chrzanem, albo z twarogiem, orzechami i miodem. II ŚNIADANIE
bistro mamawanilii, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i powoli dolewamy do masy jajecznej, nigdy na odwrót. Jeśli dolejecie jajka do mleka to macie jak w banku efekt słodkiej, kluskowatej jajecznicy. Całość masy przelewamy do garnka, dodajemy ziarenka z laski wanilii i podgrzewamy aż do momentu uzyskania budyniowej konsystencji. Bardzo ważne jest tutaj mieszanie masy, bo chwila
sama złodycztymi plackami. [tu dowód] Ona nas nie zamęczyła. Zrobiła to blogosfera błyskawicznie porywając przepis i przekształcając go (nierzadko odchudzając do tego stopnia że zamiast kształtnych placuchów wychodziła serowa jajecznica) bądź dodając rodzinne akcenty eksperymentując i kombinując tak,że ze zwyczajnych placków z twarogu,smażonych na patelni - wychodziło Królewskie Śniadanie, a raczej deser. Kto nie popełnił małdrzyków niech pierwszy rzuci
Fiolka w kuchnikońca nigdy nie wiem, kiedy kurki się skończą i usłyszę od dostawców w PL, że sezon kurkowy zakończony. Zawsze więc na samym początku smażę jajecznicę z kurkami :), zaraz po niej gotuję zupę kurkową , no a jeśli sezon jeszcze trwa na końcu ląduje na talerzu makaron z sosem kurkowym. Po takiej kulinarnej uczcie mogę oświadczyć
Walijskie Pichceniepracy wcześniej, a mąż później i mijamy się. Natomiast niedziela jest dniem kiedy można przygotować wymyślne śniadanie i spotkać się przy wspólnym stole. Na najbliższą niedzielę zamiast tradycyjnej jajecznicy polecam bardziej wykwintne danie: jajka w kokilkach. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Składniki: (dla dwóch osób) 2 jajka 2 plasterki szynki parmeńskiej lub szwardwaldzkiej 2 suszone pomidorki garść rukoli odrobina
Pyza i SurówkaJajecznica to perfekcyjne śniadanie. Przygotowuje się je szybko, nawet bardzo szybko. O każdej porze roku smakuje inaczej – ze świeżymi ziołami latem, z pomidorami czy z dodatkiem grzybów na jesień. Takiej jesiennej wersji nie sposób sobie
Szybko Tanio Smaczniejestem pod wrażeniem i chętnie w przyszłości jeszcze raz zasmakuję haggis . English Breakfast W Szkocji tak samo jak w całej Anglii podaje się full English Breakfast , czyli smażone tosty, jajecznica, smażone plastry bekonu, parówki wieprzowe lub baranie, pieczone pomidory i fasolka w sosie pomidorowym. Do picia oczywiście herbata z mlekiem, ale jest również kawa i herbata bez mleka dla turystów
Projekty ze smakiemTrwa sezon na kurki. Grzyby kupiłam, bo na susza spowodowała, że nie ma grzybów w w podkarpackich, ale też w polskich lasach... Chciałam poczuć smak jajecznicy z kurkami i dlatego przygotowałam to kultowe danie na jedno z letnich niedzielnych śniadań. Pożywne poranne delicje przed wypadem nad Jezioro Tarnobrzeskie, gdzie mogłam w czystej i ciepłej wodzie pływać aż do utraty tchu
Czerwień i błękitmałe dzieci powinny ich unikać. Kurki nadają się świetnie do duszenia, smażenia, marynowania. Można przyrządzać je na różne sposoby. Można dodać je do omletu lub jajecznicy, ale wcześniej, przez ok 10 min należy poddać je obróbce termicznej. Można przygotować z nich farsz do pierogów czy naleśników. A jeśli coś pozostanie można je śmiało zamrozić. To chyba najlepsze
Naturalna Kuchniamyślicie o naszej starej polskiej jajecznicy? A jak by dodać podsmażoną kiełbaskę .To dopiero bomba kaloryczna . Nie wspomnę o zdrowotności . No ale co tam ! Od czasu do czasu pozwalam sobie na coś takiego . Składnik 2 porcje 2 jajka 1 mała cebula kiełbasa ( ilość według uznania ) sól, pieprz do smaku 1 łyzka oliwy Wykonanie Kiełbasę pokroić
Eli GotowanieBył taki czas, bardzo dawno temu, kiedy nie umiałam ani piec ani gotować. Szczytem moich umiejętności była jajecznica i naleśniki (mam wrażenie, że umiem je smażyć od urodzenia). Moja mama co prawda gotowała i gotuje bardzo dobrze i z czasem wiele się od niej nauczyłam, ale jakoś nie miałam jeszcze motywacji, żeby się od niej uczyć. Szczególnie, że z deserów
Przepysznik - BLW i nie tylko