jajecznica - 2219 przepisów (strona:102/148)

Kurki 114

wymagają długiej obróbki termicznej w przeciwieństwie do podgrzybków czy borowików. Smażone lub duszone smakują znakomicie. Nadają się także do marynowania, ale smakiem ustępują innym grzybom, chociażby gąskom. Dodane do jajecznicy znacznie podnoszą smakowitość tej potrawy. Uduszone ze śmietaną mogą być dobrym dodatkiem do pieczonego drobiu. Szczególnie wysoko cenione we Francji

Wiem co jem
Masło klarowane 145

przez osoby uczulone na mleko krowie. Krystalizuje się w temperaturze pokojowej. Od niego wzięło się powiedzenie "żyć jak pączek w maśle” gdyż dawniej smażono na nim pączki, a jajecznica przyrządzona na takim masełku smakuje wybornie". Czytaj więcej

Wiem co jem
.621. z czekoladowym akcentem na Dzień Czekolady 101

posłodzić masę. Na patelni rozgrzać olej (łyżeczkę/łyżkę) i wylać masę, smażyć na małym ogniu ok. 2 minuty, po czym "rozbełtać" masę łopatką i postępować z nią jak z jajecznicą :) Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

breakfast of dreams
.665. stworzeni dla siebie 102

jajecznica na szparagach~ A podczas gotowania szparagów wcinam kromkę z batatowym hummusem ("oops, i did it again") Zapraszam na lekki biszkopt (na białkach) z rabarbarem! :) KILK TUTAJ , lub na zdjęcie

breakfast of dreams
.674. czy można odzwyczaić się od fotografowania jedzenia 152

Śniadanie z Norwegii: ~płatki pełnoziarniste z mlekiem ; flatbread wasa z jajecznicą i papryką ; chleb pełnoziarnisty z dżemem jagodowym~ Całe szczęście, że miałam to zdjęcie bo...zapomniałam sfotografować dzisiejsze śniadanie. Mówię poważnie, aparat leży na szafce nie tknięty :D Czy można odzwyczaić się od fotografowania śniadań?   Podczas pobytu w Norwegii moje wszystkie śniadania wyglądały w 90% jak to wyżej

breakfast of dreams
.688. o kurka... 127

jajecznica z kurkami i szczypiorkiem ; tosty graham~ Pierwszy raz jadłam te grzyby...Posmakowały mi i teraz na pewno zawsze będę je kupować w sezonie :) Jak to tato określił "królowe grzybów" :) I taki wege suchar - jedynie kurki jakie jem ;) Ktoś zrozumiał

breakfast of dreams
Bułki z pomidorami 114

mogę jej pójść na rękę i zrobić :) W sumie dość ciekawie smakują, a ostatnio odwykłem już od takiego "egzotycznego" pieczywa, pora sobie poprzypominać troszkę inne smaki. Na śniadanie do jajecznicy okazały się idealnym wyborem. 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu 5 łyżek wody pieprz kajeński - na czubku łyżki 1,5 łyżeczki soli 40 g masła

Marder&Marder Manufacture
Podłużne bułki pszenne 96

Otóż takie podłużne bułki z mąki pszennej. Takie zwykłe śniadaniowe bułki. Zwykłe, ale niezwykle smaczne. Mięciutkie i puchate, na śniadanie idealne. Madzia pochłaniała je z dżemem, a ja do jajecznicy. Mniaaam :) 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 250 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju 6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych) Wszystkie

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 105

stopni na 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. A ja idę, jak tylko skończę to pisać, na jajecznicę wspomaganą tym właśnie chlebkiem :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory

Marder&Marder Manufacture
Niedzielna piekarnia #2 132

wyrośnie. Trudno. W sumie i tak chyba nie lubię pieczywa z makiem :) Bo właściwie to było tak, że chciałem na niedzielę zrobić na śniadanie dla Madzi świeże pieczywko. Do jajecznicy, czy jajek w koszulkach, czy ogólnie do jakiegoś lekkiego śniadania. Tak szybko jeden chleb wykręcić chciałem zanim się obudzi. Wstałem więc przed świtem i zrobiłem ten chleb. Znaczy się

Marder&Marder Manufacture
Niedzielna piekarnia #3 125

kulinarne więc tak naprawdę nie wiem kiedy znowu zostanę dopuszczony do kuchni... A w najbliższych przepisach będę miał dla was: rogale solanki, czyli całe obsypane gruboziarnistą solą, idealne do jajecznicy, pszenny chleb z siemieniem lnianym, chleb orkiszowy, pszenno-żytni chleb półrazowy i chleb z makiem. A w międzyczasie pewnie jakieś Madzi przepisy będą wpadały. Oby tylko zupełnie mnie nie wydziedziczyła

Marder&Marder Manufacture
Lemon curd - krem cytrynowy 110

dodatkowe żółtka) i wsypujemy cukier. Zaczynamy podgrzewać na malutkim ogniu i cały czas mieszamy (ważne jest żeby ogień był malutki i żeby mieszać cały czas, żeby nam nie wyszła jajecznica). Jak nam się ładnie wszystko połączy to dodajemy resztę składników. Mieszamy aż krem się zagotuje i zgęstnieje. I będzie gładki. Następnie przecieramy przez sitko. Jeżeli chcemy jeszcze zwiększyć cytrynową

Marder&Marder Manufacture
Bezy 86

końcu udało się. Właściwie to Madzia na mnie wymusiła :) Właściwie to nie wiem czemu tyle z tym zwlekałem, bo zrobienia tych bezików jest prostsze niż zrobienie dobrej jajecznicy. A jeśli macie dzieci, to one je pokochają, gwarantuję. Ja osobiście nie byłem w stanie zjeść więcej niż 3 na raz, ale ja po prostu mało słodkich rzeczy jem. Wasze dzieci będą

Marder&Marder Manufacture
Jajka po benedyktyńsku 124

jakiegoś czasu ponownie odkrywamy jajka. Już przejadła nam się weekendowa jajecznica i próbujemy w coraz to nowych odsłonach jajko zaserwować. Zatem nie trudno zgadnąć, że chyba najbardziej znanym sposobem na ciekawe podanie jajka jest jajko po benedyktyńsku, czyli na toście, z boczkiem i oblane sosem holenderskim. Jest wiele teorii na pochodzenie tej potrawy. Mi osobiście najbardziej podoba się

Marder&Marder Manufacture
Muffinki - murzynki 142

Któregoś weekendu wstaliśmy rano, wypiliśmy kawę, zjedliśmy jajecznicę i Madzia nagle wykrzyknęła: "Murzynek! Dzisiaj murzynek!" Powiem szczerze, że nie od razu ją zrozumiałem. Madzia ma w zwyczaju wypowiadać rzeczy, których nie rozumiem (tylko wciąż nie rozgryzłem, czy to jej wina, że dziwne rzeczy mówi, czy moja, że nie rozumiem). Wyjrzałem więc przez okno, ale żaden nie szedł. Murzynek znaczy się

Marder&Marder Manufacture