rozgrzewamy dwie łyżki masła (nie obiecywałam że będzie dietetycznie) i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 2 jajka możemy zostawić je w postaci tzw. sadzonego jajka lub lekko rozbełtać do postaci jajecznicy. To była wersja podstawowa. Teraz wersja dla tych lepiej zaopatrzonych w lodówce: plaster żółtego sera na jajka. Na boku na patelni podsmażamy plaster/plastry szynki (można by i bekonu ale wtedy
Smaki Brazyliijest dosc duze,jednak nie sa one zbyt popularne,pomimo swej dostepnosci.Mozna z nich przyrzadzac jajecznice,gotowac na twardo (3 minuty),na miekko (okolo 1 minuty),dodawac do salatek,wykorzystac jako przystawke np. z lososiem,piec na toscie chlebowym lub uzyc jako dodatku do tradycyjnego zurku. Wykorzystalam te fikusne jajeczka do przygotowania pysznego wiosennego sniadania.Zrobilam mianowicie tostowe muffinki,ktore daja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wczoraj nic nie parowałem, zjadłem na mieście ;) Dziś trzeba było się w końcu zabrać za coś dobrego, co by parowar się nie obraził, że jest zaniedbywany ;) Po jajecznicy z papryki , przyszła kolej na jajko na twardo :) Dziwnym zbiegiem okoliczności, również z papryką :) Nie było to może zamierzone, po prostu użyłem tego co miałem w lodówce :) Ogólnie miało to być śniadanie
Parowar Facetaczekoladę, nad gotującym się garnkiem z wodą. Rób to sprawnie, żeby nie sparzyć białek. Żółtka ubij w osobnej misce rownież nad parą, szybko, żeby nie zrobiła sie jajecznica:) Do ubitych żółtek wlej powoli roztopioną czekoladę i zmiksuj całość. Wyjmij ubitą kremówkę z lodówki, dodaj do niej żółtka z czekoladą, wymieszaj dobrze (możesz zrobić to mikserem na najniższych obrotach). Teraz
Słodko-Słony Świat Ilonyziemniaczany z serem (szybki, prosty smaczny sposób na dobre śniadanie lub kolację, a składniki potrzebne, na pewno masz w domu) Polecam taki placek dla miłośników placków ziemniaczanych i jajecznicy ;) Składniki: - 2 jajka - 1 duży ziemniak - pół cebuli - 4 plasterki sera żółtego -sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Obieramy ziemniaka, myjemy i tarkujemy na drobne paseczki. Cebule obieramy i kroimy
Gotuj Z Muzykązupy , jak i Smažený sýr (smażony ser ). I to właśnie on był inspiracją do stworzenia mojego dzisiejszego dania. Jest ciekawym urozmaiceniem śniadań czy też kolacji i doskonałą alternatywą dla jajecznicy , czy tez jajka sadzonego ;) Smažený sýr w każdym domu przyrządza się ” po swojemu ” , jednak jedno pozostaje niezmienne – smażymy go na patelni. Danie niesamowicie sycące , ale też niesamowicie
Ostra na SłodkoDania typowo dla wegetarian, ale również którzy nie przepadają za tradycyjną jajecznicą. Czym zastąpić klasyczne jajka? Oczywiście, że tofu! Dobrze doprawione przyciągnie osoby, którzy nie przepadają za smakiem klasycznego produktu z soi. Składniki: 2 porcje 1 kostka tofu marynowanego 1 łyżeczka kurkumy sól i pieprz 3 duże pieczarki 1 duży pomidor olej Sposób przygotowania: Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy
Truskawkowa Fiestakrem, 3. faszerowane kieszonki schabowe, 4. piwo Dreher (koźlak) 1. niedzielne śniadanie, 2. piwo Oberdorfer (Weissbier), 3. naleśnik z mięsem, 4. deser z malinami Śniadania były typowe dla hotelu: jajecznica, parówki (drugiego dnia bardzo fajne pikantne kiełbaski), sery i wędliny w plasterkach oraz oczywiście dżemy, jogurty i muesli. Wybór był spory i na pewno można się najeść. Z ciekawostek węgierskich
Pasja Smakumieszamy (cały czas patelnia musi być zestawiona). Gaz zmniejszamy do minimum. Stawiamy z powrotem patelnię na gaz i delikatnie mieszamy makaron uważając, żeby śmietana nie ścięła się jak jajecznica, ma jedynie trochę zgęstnieć, czyli się zredukować. Na sam koniec posypujemy startym serem. Życzę smacznego
Anielska Kuchnia Anichwilę kawałek boczku (nie pokrojonego), żeby się sparzył i oddał trochę swojego smaku. Po kilku minutach można go wyjąć. Po wystudzeniu można go wykorzystać na kanapki lub do jajecznicy ;) Ugotowaną fasolę lekko obsmażyć na maśle. Niech tylko się zazłoci, to wystarczy. Do wywaru dodać rozdrobnione warzywa oraz podsmażoną fasolę. Posolić do smaku i delikatnie gotować do miękkości warzyw
Codzienna kuchnia niecodziennaGrzebiąc w półkach zauważyłam kilka nowych mieszanych ziołowych, a wśród nich: W skład mieszanki wchodzą: płatki suszonych pomidorów, czosnek, bazylia, oregano, papryka. Mieszankę tę można wykorzystać do przyrządzania spaghetti, jajecznicy, przyprawiania mięs czy choćby tyko do posypania świeżego chleba z masłem. Mieszanka nie zawiera konserwantów czy glutaminianu sodu. Kupując gotowe mieszanki przypraw unikam tych z "dopalaczami" ;) Wybieram to, co naturalne
Codzienna kuchnia niecodziennazestawem WOLL Concept Plus: wszystkie zupy, gulasze, dania jednogarnkowe, mięsa duszone w ciemnym sosie, kaczka, bitki wołowe, gołąbki, warzywa na parze, warzywa gotowane na parze z duszonego mięsa, jajecznica, bigos, makarony i pierogi, chleby. Jednakże jak wszystko, także i ten zestaw posiada wady . Dla mnie wadą jest ciężar garnka . Aczkolwiek, jak zastanowić się, to jest i wadą, i zaletą
Codzienna kuchnia niecodziennapodsmażać około 5 minut stale mieszając. Podsmażony ryż poodsuwać na boki patelni, robiąc na jej środku puste kółko. W puste miejsce na patelni wbić jajka i podsmażać jak jajecznicę. Gdy jajka będą na wpół ścięte, szybko wymieszać je z ryżem. Ryż zdjąć z ognia, dodać sos sojowy i szczypiorek. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni Miejskasmaku. Wymieszać. Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoik pasty. Jajka i cebulka muszą być wsytudzone, żeby się jajecznica nie zrobiła:-) Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo zrezygnować z jego dodatku. Smak pasty można wzbogacić o drobno pokrojony
Gospodyni Miejskateraz cały myk tego dania - zdejmujemy patelnie z ognia i wlewamy naszą mieszankę ze śmietany i energicznie mieszamy (jeżeli nie zdejmiemy z ognia to zrobi nam się jedna wielka jajecznica) - nakładamy na talerze posypujemy tymiankiem, i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem( gotowy zmielony pieprz nie da nam tego cudownego aromatu i świeżości pieprzu) ja jestem zakochana w tym daniu
Basia w kuchni