Składniki na 1 porcję: 10 dag pieczarek, ewentualnie cebula 2-3 plastry boczku lub bekonu 2 jajka, sól tłuszcz do smażenia Przygotowanie; Umyte pieczarki i cebulę
Proste Potrawygrillowy rarytas ETERNO Opcjonalnie: podałam z zapiekanymi ziołowymi ziemniaczkami, które przygotował mój syn, Wykonanie: Z piersi wykroiłam polędwiczki, które schowałam do lodówki (następnego dnia użyłam je do jajecznicy). Podzieliłam mięso na dwa osobne filety, które rozbiłam dość cienko tłuczkiem do mięsa. Wewnętrzną część posoliłam i posypałam świeżo zmielonym białym pieprzem. Następnie posmarowałam cienko chrzanem z pigwą, zwinęłam
Blondynka Gotujemałym ogniu. Dodać grzyby, dusić jeszcze 5min. Gotową masę przełożyć do miseczki. Jajka rozkłócić, połączyć z jajkiem, które nam zostało od smarowania ciasta. Masło stopić, wlać jajka i usmażyć jajecznicę. Dodać do masy grzybowej, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładać do ostudzonych krążków, posypać pokruszonym kozim serem i udekorować ziołami
Z miłości do słodkościnich sok. Dodajemy jajka i dodatkowe 2 żółtka, cukier oraz oliwę z mąką ziemniaczaną i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, o ile ktoś nie planuje cytrynowej jajecznicy na kolację. Masę zagotowujemy i pozwalamy jej tak chwilę pobulgotać, ale nie więcej niż 3 minuty. Zostawiamy i po ostygnięciu miksujemy dla pewności. W pucharkach układamy
sama złodyczktórego zamierzam skorzystać, wbrew wcześniejszym zamierzeniom nie będę miał czasu przygotować niczego na obiad, postanowiłem zatem realizować swoje pasje rano - przygotowując śniadanie. Ponieważ ostatnio trochę znudziła mi się jajecznica, którą (nota bene) uwielbiam, postanowiłem przygotować coś w całkowicie odmiennym klimacie - pyszne tosty francuskie. Do przygotowania tostów wykorzystałem: chałkę (taka bułka zaplatana w warkocz, co ważne jest lekko słodka), serek homogenizowany
Wyprawy kulinarneminut), masa powinna się powoli ogrzewać gorącą parą i stawać się coraz cieplejsza i gęstsza. Szczególną uwagę zwróćmy na dno – gdy będziemy niedokładnie miksować może zrobić się jajecznica – najlepiej co jakiś czas zrobić przerwę i od dna zamieszać masę łyżką. Po takim czasie ubijania miskę zestawiamy z pary i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Z masła odejmujemy jedną łyżkę
Poezja smakudrobna kostke Szpinak posiekac drobno Podsmarzyc wszystko razem stopnowo dodajac wpierw boczek potem cebule i na koncu szpinak Wbic jajaka i posolic jarzynka Delikatnie mieszajac smarzyc jajecznice az sie jajka nie zetna Smacznego
Klaudynkowa kuchniaśmietanową mieszankę. Delikatnie podsmażamy na małym ogniu przez chwilę. Czekamy aż wszystkie składniki ładnie nam się połączą. Uważamy by nie trzymać na ogniu zbyt długo bo zrobi nam się jajecznica, a nie carbonara :) Podajemy na ciepło posypane żółtym serem lub pietruszką
Kolizje SmakówZachwycone jajecznicą z awokado postanowiłyśmy ponownie wykorzystać ten owoc z połączeniu z jajkiem. Tym razem przyrządziłyśmy pastę jajeczną. Efekt przeszedł nasze oczekiwania. Delikatna w smaku, aromatyczna, rozpływająca się w ustach. Pychota! Składniki: 2 jajka ½ awokado 1 łyżka majonezu Szczypiorek Sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Następnie chłodzimy, obieramy i dusimy widelcem. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w drobną
Kolizje SmakówVoila! Serdecznie zapraszam Was do akcji, której motywem przewodnim jest JAJO. A konkretnie śniadanie z jajem. Preferowane będą przepisy z jajem pod każdą postacią- gotowane, w koszulce, w jajecznicy... I niekoniecznie kurze. Jak tylko chcecie! Może uda Wam się mnie czymś zaskoczyć. Wszystkie chwyty i pomysły dozwolone. Akcja trwa od 1 do 12 września. Wszystkim zainteresowanym, niezarejestrowanym na Durszlaku
bastalenakozi oraz wcześniej podsmażony boczek. Smażymy chwile aby ser się lekko rozpuścił. Makaron gotujemy al. dente w osolonej wodzie. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem, jak na jajecznicę. Dodajemy śmietanę i parmezan, mieszamy wszystko dokładnie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy do niego śmietanę i mieszamy intensywnie, cały czas podgrzewając
Mania GotowaniaMój syn makaron, obok pizzy, czy pierogów może jeść codziennie, lubi makaron pod każdą postacią: spaghetti, podsmażany, z sosami, z jajecznicą, czy w zupie. Nie miałam dzisiaj zbytnio czasu na gotowanie, a on głodny czekał na obiad. A do tego makaron to jedno z najszybszych dań. Podczas, gdy makaron sie gotował, postanowiłam przygotować do niego błyskawiczny sos, najprostszy pod słońcem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKażdego roku robimy ich spore zapasy, najczęściej mrożąc je, ale zdarza się też, że marynujemy kurki w delikatnej zalewie octowej, wg tego przepisu ! Mrożone jednak mają większe zastosowanie, w jajecznicy, w zupach, zapiekankach. Polecam np. zupę krem z kurkami i ryżem. Zeszłoroczna Kartoflanka z kurkami też bardzo nam smakowała. Kurki są zawsze dla mnie inspiracją do przygotowywania zup, tym razem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjuż wiecie jajko w koszulce obok jajecznicy to moje ulubione śniadanie. Polecam pokusić się o przygotowanie przepiórczego jajka w koszulce, które następnie będzie ułożone na grzance. Jajka przepiórcze doskonale komponują się z różnorodnymi składnikami. Jajko w koszulce gotuje się bez skorupki w zakwaszonej wodzie, do momentu aż zetnie się białko. Żółtko musi pozostać płynne. Przepiórcze jajko w koszulce trzeba gotować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlesie mamy darmowy, wykwintny produkt. Cieszmy się tym produktem cały rok, gdyż blanszuję kurki i zamrażam. Zimą jak mamy kaprys wyciągamy kurki z zamrażalnika i wykorzystujemy je do: jajecznicy , zupy , czy też sosu kurkowego. Sos kurkowy najbardziej nam smakuje z drobiem oraz rybami, czy też kluskami lub kotletami ziemniaczanymi. Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej cebuli, dodając
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię