jajecznica - 2219 przepisów (strona:118/148)

Omlet z pieczarkami 192

Składniki na 1 porcję: 10 dag pieczarek, ewentualnie cebula 2-3 plastry boczku lub bekonu 2 jajka, sól tłuszcz do smażenia Przygotowanie; Umyte pieczarki i cebulę

Proste Potrawy
Drobiowe Roladki z Chrzanem z Pigwą 179

grillowy rarytas  ETERNO Opcjonalnie: podałam z zapiekanymi ziołowymi ziemniaczkami, które przygotował mój syn,  Wykonanie: Z piersi wykroiłam polędwiczki, które schowałam do lodówki (następnego dnia użyłam je do jajecznicy). Podzieliłam mięso na dwa osobne filety, które rozbiłam dość cienko tłuczkiem do mięsa. Wewnętrzną część posoliłam i posypałam świeżo zmielonym białym pieprzem. Następnie posmarowałam cienko chrzanem z pigwą, zwinęłam

Blondynka Gotuje
Vol-au-vent ze szparagami 172

małym ogniu. Dodać grzyby, dusić jeszcze 5min. Gotową masę przełożyć do miseczki. Jajka rozkłócić, połączyć z jajkiem, które nam zostało od smarowania ciasta. Masło stopić, wlać jajka i usmażyć jajecznicę. Dodać do masy grzybowej, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładać do ostudzonych krążków, posypać pokruszonym kozim serem i udekorować ziołami

Z miłości do słodkości
Serniczki cytrynowe z Oreo i hipsterskim kremem cytrynowym 240

nich sok. Dodajemy jajka i dodatkowe 2 żółtka, cukier oraz oliwę z mąką ziemniaczaną i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, o ile ktoś nie planuje cytrynowej jajecznicy na kolację. Masę zagotowujemy i pozwalamy jej tak chwilę pobulgotać, ale nie więcej niż 3 minuty. Zostawiamy i po ostygnięciu miksujemy dla pewności.      W pucharkach układamy

sama złodycz
Francja, czyli śniadaniowe tosty francuskie 179

którego zamierzam skorzystać, wbrew wcześniejszym zamierzeniom nie będę miał czasu przygotować niczego na obiad, postanowiłem zatem realizować swoje pasje rano - przygotowując śniadanie. Ponieważ ostatnio trochę znudziła mi się jajecznica, którą (nota bene) uwielbiam, postanowiłem przygotować coś w całkowicie odmiennym klimacie - pyszne tosty francuskie. Do przygotowania tostów wykorzystałem: chałkę (taka bułka zaplatana w warkocz, co ważne jest lekko słodka), serek homogenizowany

Wyprawy kulinarne
Tort makowy z kremem jajecznym 396

minut), masa powinna się powoli ogrzewać gorącą parą i stawać się coraz cieplejsza i gęstsza. Szczególną uwagę zwróćmy na dno – gdy będziemy niedokładnie miksować może zrobić się jajecznica – najlepiej co jakiś czas zrobić przerwę i od dna zamieszać masę łyżką. Po takim czasie ubijania miskę zestawiamy z pary i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Z masła odejmujemy jedną łyżkę

Poezja smaku
Jajecznica ze szpinakiem, boczkiem i cebula 181

drobna kostke Szpinak posiekac drobno  Podsmarzyc wszystko razem stopnowo dodajac wpierw boczek potem cebule i na koncu szpinak  Wbic jajaka i posolic jarzynka  Delikatnie mieszajac smarzyc jajecznice az sie jajka nie zetna  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Spaghetti carbonara 259

śmietanową mieszankę. Delikatnie podsmażamy na małym ogniu przez chwilę. Czekamy aż wszystkie składniki ładnie nam się połączą. Uważamy by nie trzymać na ogniu zbyt długo bo zrobi nam się jajecznica, a nie carbonara :) Podajemy na ciepło posypane żółtym serem lub pietruszką

Kolizje Smaków
Pasta jajeczna z awokado 231

Zachwycone jajecznicą z awokado postanowiłyśmy ponownie wykorzystać ten owoc z połączeniu z jajkiem. Tym razem przyrządziłyśmy pastę jajeczną.  Efekt przeszedł nasze oczekiwania. Delikatna w smaku, aromatyczna, rozpływająca się w ustach. Pychota! Składniki: 2 jajka ½ awokado 1 łyżka majonezu Szczypiorek Sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Następnie chłodzimy, obieramy i dusimy widelcem. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w drobną

Kolizje Smaków
Wszystkie chwyty dozwolone czyli zapraszam na śniadanie z jajem 233

Voila! Serdecznie zapraszam Was do akcji, której motywem przewodnim jest JAJO. A konkretnie śniadanie z jajem. Preferowane będą przepisy z jajem pod każdą postacią- gotowane, w koszulce, w jajecznicy... I niekoniecznie kurze. Jak tylko chcecie! Może uda Wam się mnie czymś zaskoczyć. Wszystkie chwyty i pomysły dozwolone.  Akcja trwa od 1 do 12 września. Wszystkim zainteresowanym, niezarejestrowanym na Durszlaku

bastalena
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym 238

kozi oraz wcześniej podsmażony boczek. Smażymy chwile aby ser się lekko rozpuścił. Makaron gotujemy al. dente w osolonej wodzie. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem, jak na jajecznicę. Dodajemy śmietanę i parmezan,   mieszamy wszystko dokładnie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy do niego śmietanę i mieszamy intensywnie, cały czas podgrzewając

Mania Gotowania
Sos śmietanowo-serowy do makaronu 218

Mój syn makaron, obok pizzy, czy pierogów może jeść codziennie, lubi makaron pod każdą postacią: spaghetti, podsmażany, z sosami, z jajecznicą, czy w zupie. Nie miałam dzisiaj zbytnio czasu na gotowanie, a on głodny czekał na obiad. A do tego makaron to jedno z najszybszych dań. Podczas, gdy makaron sie gotował, postanowiłam przygotować do niego błyskawiczny sos, najprostszy pod słońcem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z kurek z karmelizowanym porem 149

Każdego roku robimy ich spore zapasy, najczęściej mrożąc je, ale zdarza się też, że marynujemy kurki w delikatnej zalewie octowej, wg tego przepisu ! Mrożone jednak mają większe zastosowanie, w jajecznicy, w zupach, zapiekankach. Polecam np. zupę krem z kurkami i ryżem. Zeszłoroczna Kartoflanka z kurkami też bardzo nam smakowała. Kurki są zawsze dla mnie inspiracją do przygotowywania zup, tym razem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grzanka z jajkiem w koszulce 162

już wiecie jajko w koszulce obok jajecznicy to moje ulubione śniadanie. Polecam pokusić się o przygotowanie przepiórczego jajka w koszulce, które następnie będzie ułożone na grzance. Jajka przepiórcze doskonale komponują się z różnorodnymi składnikami. Jajko w koszulce gotuje się bez skorupki w zakwaszonej wodzie, do momentu aż zetnie się białko. Żółtko musi pozostać płynne. Przepiórcze jajko w koszulce trzeba gotować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos kurkowy 164

lesie mamy darmowy, wykwintny produkt. Cieszmy się tym produktem cały rok, gdyż blanszuję kurki i zamrażam. Zimą jak mamy kaprys wyciągamy kurki z zamrażalnika i wykorzystujemy je do: jajecznicy , zupy , czy też sosu kurkowego. Sos kurkowy najbardziej nam smakuje z drobiem oraz rybami, czy też kluskami lub kotletami ziemniaczanymi. Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej cebuli, dodając

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię