jajecznica - 2219 przepisów (strona:122/148)

Placki z serkiem homogenizowanym i morelami 136

Kiedyś moje śniadania wyglądały zawsze tak samo... Ta sama jajecznica, kanapki, jajka na miękko i wszystkie inny standardowe zestawienia przeciętnego Polaka na śniadanie. Jednak od kiedy moja głowa jest pełna niestandardowych pomysłów a zainteresowanie sztuką kulinarną sięga swoje maksimum, moje śniadania to przede wszystkim moja największa radość. Radość dla oczu, radość dla podniebienia. Radość dla K. Sama radość, ciekawe

Mango Papaja
Najlepszy omlet z kurkami 219

lesie sporo kurek, zachęcamy więc do jedzenia ich nie tylko na obiad, ale i na śniadanie. Nie musimy ograniczać się do jajecznicy z kurkami, która jest zresztą przepyszna. Możemy zrobić pyszny omlet. Często w potrawach jak ta ginie, smak składnika głównego, czyli kurek. Tutaj grzyby czuć doskonale, do tego wiejskie jajka i delikatny maślany smak! Inspiracją dla tego dania była

OstryKęs
Małosolne 179

zakisić. Tak stwierdziła moja mama, gdy na pytanie po co robię zdjęcia ogórkom powiedziałam, że oczywiście na blog. Czy każdy? No nie wiem, to podobnie jak każdy umie zrobić jajecznicę i kotlety. Każdy, kto ma ten pierwszy raz za sobą. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Cynamonowa owsianka z jabłkiem i rodzynkami 159

zimie najlepiej rozgrzewają rano gorące śniadania. Szczególnie kiedy musimy wyjść do szkoły czy pracy. Mogą być to wszelkiego rodzaju owsianki, zupy mleczne, jajecznica, itp. Nie zawsze jednak mamy na tyle czasu żeby sobie dobre, pożywne i ciepłe śniadanie przygotować. Dlatego u mnie króluje najczęściej owsianka z płatków błyskawicznych, z różnymi dodatkami, albo

Ze smakiem i z pasją
Omlet z warzywami i otrębami 149

pamiętam żebym kiedykolwiek jadała omleta na śniadanie, u mnie zawsze jest to szybki obiad. Prosty w przygotowaniu, smaczniejszy niż jajecznica i można dodać do niego to, co akurat zalega w lodówce. Bez znaczenia czy będą to warzywa czy szynka i tak będzie smaczny :)  Składniki: 2 duże jajka  1/3 niewielkiej cukinii  kawałek żółtej papryki 1 ząbek czosnku

Ze smakiem i z pasją
GRZANECZKI-ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 314

więc tylko kilka razy do roku udaje nam się razem siąść do stołu, ale wtedy jest to już prawdziwa uczta! Zawsze podajemy twaróg pełen warzyw, mąż przygotowuje swoją słynną jajecznicę, a czasami menu urozmaicamy różnymi grzankami. Ostatnio nasze podniebienia pobiły grzanki z ciasta francuskiego. Przepis jest "na oko" i nie wymaga sztywnego trzymania się składników (można użyć pieczarek

Przepisy Aleksandry
Muffinki cytrynowo-makowe 194

celu naczynie umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą lub bezpośrednio na palniku. Ta druga metoda jest szybsza, jednak bezpieczniejszy jest pierwszy sposób przygotowywania tego kremu. Nie chcemy przecież jajecznicy ;) Lemon curd jest gotowy, gdy lekko klei się do drewnianej łyżki, a jego konsystencja przypomina dość gęsty budyń. Krem odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie zużyjemy całego, można przechowywać go później

Ratunku obiad
Spaghetti carbonara 177

wlać na patelnię, wymieszać. Dodać ugotowany makaron i podgrzewać przez chwilę na małym ogniu, do czasu aż sos stanie się kremowy i gęsty, uważając by nie zamienił się w jajecznicę. Podawać natychmiast. Smacznego! Wyliczenia: makaron 2 zł śmietanka 2 zł jajka 2,1 zł boczek 3 zł parmezan/grana padano ok. 5 zł cebula 0,2 zł czosnek

Obiad za dychę
"Kempingowa książka kucharska" - recenzja 155

zdobycia (nie ma rzeczy niemożliwych!) lub drogie - np. 2 kg małżów w Bieszczadach;) Hiszpańska paella, chiński omlet, satay z kurczaka z sałatką azjatycką, grillowane ćwiartki ananasa, egipska szakszuka czy jajecznica po indyjsku to tylko niektóre "światowe" przykłady :) Potrawy prezentowane w książce są przystosowane do warunków "biwakowych", czyli możliwe do przyrządzenia na grillu lub jednopalnikowej kuchence , a co za tym idzie

Kraina Tysiąca Smaków
Frittata z warzywami i boczkiem 250

palniku kuchenki, ale musi być malutki ogień i pod przykryciem. W piekarniku trzymałam do ścięcia się jajek, a potem pozostało już tylko zajadać:) * wszelkie omlety, a przede wszystkim jajecznicę robię od lat w takiej kombinacji. Czyli więcej żółtek niż białek. Smak jest nieporównywalnie lepszy niż w tradycyjnej proporcji

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pieczarki faszerowane jajecznicą 154

oczyściłam, ukręciłam nóżki, które następnie zmiksowałam (można oczywiście drobno pokroić) i przesmażyłam razem z cebulą na odrobinie oleju. Wylałam na to rozbełtane jajka z żółtkiem, dobrze przyprawiłam i zrobiłam jajecznicę. Można dodać jeszcze trochę żółtego sera. Nałożyłam na kapelusze pieczarek, posypałam szczypiorkiem (ale lepiej to zrobić jak już się wyciągnie z piekarnika) i zapiekałam w temp. 200*C przez

Zdrowa Kuchnia Sowy
Makaron z kurczakiem i niezawodną gorgonzolą 195

Robiłam ostatnio z gorgonzolą pyszne placki ziemniaczane oraz równie smaczną jajecznicę . Dzisiaj szybkie danie typu zapiekanka (ale bez zapiekania) również z gorgonzolą:) Wykonane wg zasad Kuchni Pięciu Przemian. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Omlet z kurkami 197

kurkami (i kilka w książce, którą dopiero co recenzowałam) to stwierdziłam, że i ja muszę w końcu te kurki kupić i coś z nich przygotować. Najpierw miałam ochotę na jajecznicę, potem na zupę kremową, a jak przyszło co do czego to skończyło się na omlecie:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 176

grzyby, nadające się do spożycia praktycznie w każdej postaci. Można zrobić z nich zupę, smażyć na maśle oraz marynować - przyznam się, że ja tylko marynuję ! Podobno doskonale smakują z jajecznicą. UWAGA: opieńki na surowo są trujące. Dlatego przed przygotowaniem potrawy, trzeba je koniecznie obgotować prze 15-20 minut. A tu już po przyrządzeniu Opieńki oczyścić, umyć i obgotować przez

kolorowotorcikowo
Jajka faszerowne z pieczarkami 230

Mój tata uwielbia jajka, szczególnie faszerowane i w postaci jajecznicy. Choć nie pogardzi zwykłymi ugotowanymi na twardo. Właśnie dla niego wyczarowałam te jajka na szybko. Składniki: 5 jajek 7 pieczarek 2 łyżki majonezu łyżka chrzanu szczypiorek lub ewentualnie suszony koperek sól pieprz olej Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli. Ostudzić i zimne obrać ze skorupek. Pokroić

Pasja Smaku