Spaghetti bolognese z papryką 239Klasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Co jeść przed i po treningu? 195wysokim indeksie glikemicznym. W 2 godizny po posiłku powinno spożyć się ok. 20 g białka. Nie należy także pomijać warzyw i owoców, szczególnie o właściwościach zasadotwórczych, czyli np. bananów, jabłek, gruszek, szpinaku, ziemniaków. Na przekąskę po treningu może się składać np. koktajl mleczno-jogurtowy z bananem, truskawkami i miodem. Ważne nawodnienie Należy także podkreślić, że zarówno przed treningiem
AZgotuj!
Ciasto mandarynkowe 175Przyznaję, że bywam monotematyczna. I tak, kiedy jesienią do mojej kuchni wkraczają jabłka, potrafię „wałkować” je przez miesiąc, a i dwa, bez przerwy. Ale zawsze z pierwszymi płatkami śniegu ta fiksacja nagle przechodzi w kolejną, na temat cytrusów, które w listopadzie powoli startują i w grudniu w mgnieniu oka zalewają okoliczne warzywniaki. Soczyste pomarańcze, lekko cierpkie grejpfruty
Fitsweet.me
Barszcz czerwony 223buraczków ćwikłowych 1 mały seler (korzeń) 1 mały por 1 duża marchew 1 duża pietruszka (korzeń) 2 liście laurowe kilka sztuk suszonych grzybów (około 6 grzybków) 1 duże kwaskowe jabłko 1 łyżka cukru kryształu 1,8 litra wody sok z 1/2 cytryny 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,5 łyżki soli Jak przygotować barszcz z buraków ćwikłowych . Buraczki obrać(...)dodać liście laurowe i grzyby. Wstawić na ogień, zagotować po czym zmniejszyć ogień na mały i gotować przez 1,5 godziny. Po 1,5 godziny dodać pokrojone w plastry jabłko (wraz ze skórką), sól, pieprz, cukier oraz kwas z buraków. Kontynuować gotowanie przez kolejną godzinę. Pod koniec gotowania dodać sok z połowy cytryny. Barszcz wystudzić. Kiedy zimy przelać przez gęste
mecooks
Tort czekoladowo makowy z bezami a także recenzja książki - Moje wypieki na 4 pory roku. 239wszystkie. Wiosna obfituje w ciasta radosne, lekkie, W lecie kuchnia pachnie truskawkami, malinami ,poziomkami aż w końcu jagodami. Jesienią nadal korzystamy z letnich owoców ale wprowadzamy już jabłka i dynię oraz śliwki. Zimą natomiast spiżarnie pełne są zapasów więc je wykorzystujemy. Dodajemy cynamon i przyprawy korzenne a ciasta podajemy z kubkiem kaka, mlekiem i miodem! Książka będzie towarzyszyć
Radość kipiąca uśmiechem.
Barszcz ukraiński 212żeberek lub łopatki wieprzowej 1/4 małej główki białej kapusty 2 marchewki pietruszka korzeń selera 4 średnie ziemniaki 5 ząbków czosnku 2 duże cebule 200 g drobnej fasoli białej jabłko winne 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka cukru pieprz i sól do smaku Dodatkowo: mała wiązka natki pietruszki gęsta(...)łyżkami płynu z garnka i smażyć jeszcze około 5 minut. Podsmażone buraki wrzucić do zupy i gotować pod przykryciem na małej mocy palnika. Do zupy dodać pokrojone w kostkę jabłko i ocet jabłkowy, gotować około 10 minut. Do zupy wrzucić posiekaną natkę pietruszki, część pozostawić do dekoracji. Zupę przyprawić do smaku pieprzem i solą, sprawdzić, czy fasola i buraki
Kuchcik gotuje
Śledzie w śmietanie 223zimnej wodzie przez około 2 godziny. Odlewam wodę i kroję je w poprzek na cienkie paski. Przekładam do miski. Obieram cebulę i kroję ją w kostkę. Obieram też jabłko i ścieram na tarce. Dodaję wszystko do śledzi. Śmietanę mieszam z musztardą, cukrem i pieprzem. Zalewam nią śledzie z jabłkiem. Wszystko dokładnie mieszam, ewentualnie dodaję więcej cukru lub musztardy. Sałatkę
Kuchnia co dnia
Sałatka jarzynowa 146znacznie skromniejszy niż dzisiaj. Jadało się głównie świeże lub kiszone ogórki, taką samą kapustę, marchew, czosnek i cebulę. Nie zapominajmy również o owocach. Na staropolskich stołach, podczas sezonu, królowały jabłka, wiśnie, czereśnie i śliwki. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacture
Domowe rafaello (przepis) I o tym jak zorganizować zimową imprezę? 259się domyślacie, organizacja w większości spadła na mnie. Postawiłam na prostotę. Wystarczy kilka domowych bułeczek, przekąsek i słodkości – u nas domowe rafaello ( przepis poniżej ), proste ciasto z jabłkami ( przepis ), beziki, bazyliowe bułeczki z frankfurterkami (przepis), drożdżowe rożki z kabanosem ( przepis ), owocowe sałatki, mieszanki orzechów, do tego napoje i kawa. Oczywiście wszystko w większych ilościach. Ale jak to wszystko
Słodkie okruszki
Koktajl z imbirem i szpinakiem 235Koktajl z imbirem i szpiankiem jest doskonałem źródłem energii ! Czego chcieć więcej! Pysznie-smacznie-zdrowo i do tego baaardzo intensywnie zielono Składniki /1 porcja: – duża garść szpinaku – 1 jabłko – 1/2 pomarańczy – kawałek świeżego imbiru – 125 ml wody niegazowanej Przygotowanie: Wszystkie owoce i warzywa myjemy. Jabłko i pomarańczę obieramy, wrzucamy do blendera i wlewamy wodę. Następnie szpinak i imbir. Wszystko
I LOVE LIFE
Świąteczna karkówka 232Przepis na pieczoną karkówkę doskonale wpisuje się w świąteczną serię. Już kiedyś zamieściłam karkówkę z jabłkami ( przepis tutaj ), a dziś daję drugą wersją pysznego mięsa. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie
Ciasto śledziowe 215wafle tortowe - 1 szt śledź solony - 3 szt. jajka -3 szt. cebula - 1 szt. sól pieprz jabłko - 1 szt Warstwa 2 wafle tortowe - 1 szt. marchewka - 250 g ser śmietankowy topiony - 100 g jajko - 1 szt majonez(...)pieprz wafel tortowy - 1 szt Przygotowanie: Warstwa 1 Śledzie wymoczyć w dwóch wodach, odlać, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. Jabłko i cebulę obrać, pokroić, dodać jajka i cebulę, wszystko razem zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Warstwa 2 Marchewkę ugotować, pokroić, przełożyć do miksera, dodać jajko, serek śmietankowy
Kuchnia Danusi
Schab w sosie musztardowym z bulgurem i sałatką z kiszonych ogórków 181ziarnami gorczycy) olej do smażenia mąka do obtoczenia sól, świeżo zmielony pieprz do podania: ugotowana kasza bulgur, natka pietruszki Sałatka z kiszonych ogórków: 12 kiszonych ogórków 1 duże, słodkie jabłko pół czerwonej cebuli 1 mała czerwona papryka 1 mała marchewka 2 łyżki posiekanego koperku 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu Schab w sosie musztardowym z bulgurem: Cebule(...)bulgurem (lub inną kaszą) posypany posiekaną natką pietruszki. Sałatka z kiszonych ogórków: Ogórki kiszone kroimy na plasterki. Paprykę kroimy w małe paseczki, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Słodkie jabłko oraz marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy w misce. Dodajemy posiekany koperek, łyżkę oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku łyżeczką płynnego miodu oraz pieprzem. Odstawiamy
Poezja smaku
Czerwona kapusta z przyprawami po islandzku 248obiadu. Gorąco polecam, ponieważ czerwona kapusta po islandzku jest po prostu pyszna! Czerwona kapusta z przyprawami po islandzku Składniki: pół niedużej czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 zielone jabłko pół szklanki dżemu z żurawiny 1-2 łyżki octu z czerwonego wina 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,25 łyżeczki mielonego imbiru 2 goździki garść suszonej żurawiny szklanka soku żurawinowego(...)smażenia Przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać drobno poszatkowaną czerwoną kapustę. Chwilę smażyć często mieszając. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do smażącej się kapusty. Dodać ocet z czerwonego wina, dżem z żurawiny, przyprawy: cynamon, imbir, goździki, podlać niewielką ilością soku żurawinowego
Codzienne Gotowanie