jabłka - 25490 przepisów (strona:1046/1700)

Kasza jęczmienna z jabłkami... z frytkownicy! 95

Ciastko jęczmienne z jabłkami i cynamonem pieczone w beztłuszczowej frytkownicy  Purifry Multi Health Fryer marki Russell Hobbs

Poranek na słodko
Kilka słów o pastach kanapkowych NAbio. 173

lekko pikantna.  Po prostu pyszna. Smakowała mi najbardziej ze wszystkich! * z ciecierzycą i jagodami goji - czyli pasta z superfoods. Oprócz bazowych składników zawiera również mango, komosę, przecier z jabłek, przyprawę curry i imbir. Jest lekko słodka, nieco orientalna. Jagód nie pożałowano, za co duży plus. * z buraczkami i chrzanem Trochę jak nasza poczciwa ćwikła z chrzanem, jednak

Poranek na słodko
Szarlotka 130

szarlotka robiona przeze mnie od wielu lat. Jest zawsze hitem i znika w bardzo szybko ze stołu. Nie jest to jedyne ciasto z jabłkami które ,ale to taki mój pewniak. Zawsze wychodzi i bardzo szybko znika. ciasto : 0,5 kg krupczatki 3 żółtka 1 jajko 0,5 szkl śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polska Zupa
Co Lila jadła w środę ? 26 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 144

wyglądają ciekawie i smakują dobrze.  (Ten tłuszcz na kluskach to mój ulubiony i niezastąpiony  olej lniany ). Brokuły też wpadły na obiad! Podwieczorek 17:30 Sok wyciśnięty z jabłek i buraka.  Kolacja 19:00 Cukinia faszerowana mięsem mielonym z pomidorami, kukurydzą i serem żółtym. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Modra kapusta 118

Tradycyjna modra kapusta jest daniem kuchni wielkopolskiej i śląskiej i robi się ją z dodatkiem rodzynek, cebuli i jabłek. Wspaniale komponuje się z kluskami śląskimi. Poniżej przedstawiam jednak przepis jaki zapamiętałam z rodzinnego domu. Wersja może nieco uboższa, ale taką kapustę lubię najbardziej Pyszny dodatek do obiadu. 1 główka czerwonej kapusty 4 łyżki octu 2 łyżki cukru 2 łyżki

Bullio
SMOOTHIE SZARLOTKA 308

Szarlotka to słodki i gęsty koktajl o korzennym posmaku. Jeden z moich ulubionych. Dlaczego warto jeść jabłka: Podnoszą odporność Oczyszczają organizm z, np. ołowiu i kobaltu. Wspomagają trawienie. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 111

szaro i ponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami i gruszkami, czy rozgrzewające gulasze i potrawki. Jesień jest pyszna! To chyba czas w roku, gdy razem z Dominikiem jemy najwięcej zup. Przyznam, że nic nie robi lepiej

Cooking Monster
Tarta jesienna 124

Składniki: kruche ciasto: 20 dkg mąki 3 żółtka 10 dkg masła 2 łyżki cukru pudru beza: 3 białka 1 szklanka orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru dodatkowo: 4 jabłka 1 szklanka … Czytaj dalej Tarta jesienna

czarrna od kuchni
Uśmiechnięte Ciastka Z Jabłkiem 108

blaszki ciastek: 200 gr mąki 100 gr masła 2-3 łyżki cukru (razem z waniliowym) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 150 gr serka waniliowego homog. 4-5 jabłek 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy

Gotowanie...to proste !
Co Lila jadła w środę ? 26 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 128

wyglądają ciekawie i smakują dobrze.  (Ten tłuszcz na kluskach to mój ulubiony i niezastąpiony  olej lniany ). Brokuły też wpadły na obiad! Podwieczorek 17:30 Sok wyciśnięty z jabłek i buraka.  Kolacja 19:00 Cukinia faszerowana mięsem mielonym z pomidorami, kukurydzą i serem żółtym. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Dorsz po bretońsku. 403

Armor czyli północnego wybrzeża Bretanii. Kuchnia tego celtyckiego regionu stoi rybami i owocami morza (ach! popróbować by tego w jakiejś knajpce w rybackim porcie...), a także zwykłymi owocami (śliwki, jabłka), oraz deserami i ciastami. Pamiętacie galette śliwkowe Marzeny? To właśnie słodka strona bretońskiej tradycyjnej kuchni :) PS Alkohol użyty przy gotowaniu pali się lub wyparowuje - danie nie ma % ;) Składniki

zadanie-gotowanie
Zupa krem z dyni 147

chłodniejsze dni, kiedy tak bardzo potrzebujemy czegoś co rozgrzeje nasz organizm.  Zupa krem z dyni Składniki: 1 dynia (około 1,5 kg) 1 średnia marchewka 1 duże jabłko  1 litr wody puszka mleczka kokosowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry* szczypta papryki chilli  lub odrobina pasty chilli sól, pieprz opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cukru *  Jeżeli(...)patelni na małym ogniu, aby wydobyć z nich smak i aromat  o lekko cytrusowej nucie.    Zamiast kolendry można dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Przygotowanie: Dynię, marchew i jabłko obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj ok 40 min, aż wszystko będzie miękkie. Następnie za pomocą blendera zmiksuj całość do uzyskania jednolitej

wegujemy
Najbrzydszy obiad świata 137

Pamiętam, że jako dziecko bardzo lubiłam wątróbkę. Taką właśnie tradycyjną, z cebulką, czasami z dodatkiem jabłka. Później nastąpiła długa, długa przerwa. Nie jadłam wątróbki przez kilkanaście lat. I nie, żebym jej nie lubiła... Za chwilę napiszę dlaczego.  Hania odkryła wątróbkę w przedszkolu. To był jej obiad numer jeden. Jak mówiła: mamo, zgadnij co było na obiadek w przedszkolu

bistro mama
Marmolada z jabłek i tarniny (twarda) 172

Pisałam już o marmoladach miękkich teraz czas na marmolady twarde. Podstawowym surowcem do ich przygotowania są przeciery z owoców bogatych w pektyny: jabłka, agrest, czarne porzeczki, żurawina czy pigwa. Najczęściej jako surowiec podstawowy stosuje się przecier jabłkowy ponieważ po pierwsze jest najtańszy, a po drugie zawiera dużo pektyny i ma korzystny stosunek cukrów i kwasów. Dodatkowo wzbogaca się

Wiem co jem
Ulubione drożdżówki chłopaków. Bułeczki drożdżowe nadziane powidłami 195

podzieloną na mniejsze kawałki, ale czasami zmieniam ilość części lub ich układ w formie o innym kształcie. Zmienia się także nadzienie bo jako farszu, zamiast powideł, można użyć prażonych jabłek , marmolady albo zrobić nawet wersję wytrawną z warzyw lub/i mięsa. W tym ostatnim przypadku radzę jednak zmniejszyć ilość cukru w cieście, przynajmniej o połowę. Takie bułeczki drożdżowe nadziewane

Smaczna Pyza