optymistyczne :-) Kolekcja przetworów z dyni powiększa się - słoiczki z dżemem zajmują coraz więcej miejsca na piwnicznych półkach, w kolejce czeka już jego kolejna odsłona - dżem z dyni i jabłek. Tymczasem na talerzu króluje pomarańczowa tarta z dyni oraz korzenne placki i muffinki. Będzie też zapiekanka z dyni i oczywiście dyniowa zupa - krem. A dziś przepis na puree
babka w formieSzczęśliwie, ostatni tydzień urlopu postanowiliśmy spędzić w domowych pieleszach, nie ma więc takiej potrzeby, Mam zamiar upiec przynajmniej jedną szarlotkę (macie jakieś dobre przepisy na ciasta i przetwory z jabłkami...? Bo nasza jabłonka obrodziła wręcz zaskakująco), a za chwilę zabieram się za dżem figowy... Póki co jednak powrócę duchem do słonecznego lata. Sezon na pomidory uciekł mi jakoś
Pożeraczka, czyli raz adobrzekuchni wschodniej. Solianka – zupa mięsna lub rybna przyrządzona z dodatkiem ogórków kwaszonych, koncentratu pomidorowego, zrumienionej cebuli, ewentualnie kaparów i oliwek oraz soku z cytryny, podprawiona śmietaną. Kaczka pieczona z jabłkami. Baranina. Ciasto czekoladowe. Wino z Winnicy Jasiel. Wódka zbożowa naturalna z manufaktury Old Polish Vodka . Po kolacji czas spać po długim i pełnym atrakcji dniu, tym bardziej że następny
królestwo garówSkładniki : 2 średnie selery 1 jabłko około 6 łyżek śmietany 18 % 1 garść rodzynek sok z 1/2 cytryny Sposób wykonania : S elery obierz, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą , zetrzyj na tarce o dużych lub średnich oczkach, jak wolisz, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj. Jabłko obierz ze skórki, zetrzyj na tarce i dodaj do selera, wymieszaj. Teraz dodaj śmietanę
Przepisy i porady kulinarneblaszki o wymiarach 20 x 30 cm, może być jednak mniejsza wtedy ciasto będzie wyższe.Polecam bo to jedno z prostszych ciast ale bardzo smacznych,owoce zawsze sezonowe np jabłka,gruszki,wiśnie
Niespełnione zdolności kulinarnekolejny pomysł z serii: Co dziś będzie w cieście francuskim Składniki: 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego 350 – 400 g filetu z indyka garść posiekanej, świeżej natki pietruszki 1 jabłko 2 łyżki smalcu gęsiego (warto dodać sobie zdrowego tłuszczu) garść posiekanych orzechów włoskich 1 żółtko sól, czarny pieprz świeżo mielony do smaku opcjonalnie posiekane ziarna świeżego pieprzu zielonego(...)już wpływ Francji i wrzucania pieprzu, gdzie popadnie ) Wykonanie: Filet z indyka posiekać bardzo drobno. Doprawić solą i czarnym pieprzem (pieprz zbędny jeśli użyjemy zielonego pieprzu). Jabłko umyć, obrać, drobno pokroić i dodać do mięsa. Dodać do całości posiekaną pietruszkę, opcjonalnie posiekany zielony pieprz, posiekane orzechy włoskie oraz gęsi smalec (dzięki temu farsz nie będzie za suchy). Całość dokładnie
gutfutselera naciowego – 500 gramów szpinaku – 4 soczyste brzoskwinie KOKTAJL MARCHEW I KAPUSTA Składniki: – 0,5 l świeżego soku z marchwi – 0,5 l soku jabłkowego – 4 liście kapusty – 4 jabłka WYKONANIE: Wszystkie składniki należy dokładnie opłukać, pokroić na mniejsze części i zmiksować na gładki płyn blenderem ręcznym lub kielichowym. Można podawać z lodem. SAŁATKA Z PĘCZAKIEM Składniki
karmelowytylko z orzeszków ziemnych. 2. Równowaga smaków Do koktajlu (porcja dla 2 osób) warto dodać ok. 1 szklankę (ilość po pokrojeniu składników na niewielkie kawałki) słodkich owoców takich jak jabłko, gruszka, mango, ananas, brzoskwinia, melon, itp. Musimy jednak pamiętać, że koktajl nie powinien być tylko słodki. Gwarantuję, że zdecydowanie zyska na smaku, gdy dodamy do niego jakiś kwaśny dodatek. Może(...)prostu zacząć miksować i sprawdzić, co nam odpowiada, a co nie. Ale już dość gadania! Pora na koktajl :) Koktajl owocowy z jarmużem porcja dla 2-3 osób Składniki: 1 jabłko 1 banan 1/2 świeżego ananasa (lub odpowiadająca ilość ananasa z puszki) 1 pomarańcza 2 kiwi duża garść jarmużu woda do rozcieńczenia Owoce myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pomarańczę
Ratunku obiadgrilla, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki ziemniaczanej będziemy potrzebować: 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach 250 g ogórków kiszonych 3 jajka ugotowanych na twardo 1 papryka czerwona 1 jabłko winne (około 250 g) 3 łyżki usiekanej natki pietruszki 3 łyżki oliwy lub oleju 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego lub śmietany 1 łyżeczka musztardy stołowej 2 łyżki soku(...)dostawiam do wystudzenia. Ziemne ziemniaki obieram i kroję w kostkę, pokrojone przekładam do miski. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę i dodaję do ziemniaków. Jabłko obieram usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę i dodaję do sałatki. Ogórki kroję w drobną kostkę i dodaję do pozostałych składników. Żółtka oddzielam od białek, białka kroję w kostkę i dodaję
Uwaga Babcia Gotujejest uprawiana jako roślina ozdobna w sadach, przydomowych ogródkach, parkach i działkach. Owoce pigwy dojrzewają jesienią - we wrześniu i październiku. Są żółte, duże i kształtem przypominają małe gruszki lub jabłka, dlatego często nazywa się je "owocami jabłkowymi". Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są twarde i kwaśne (dlatego nazywane bywają polską cytryną), jednak można
W mojej kuchniśrednio wychodzi mi jeden na 5 minut. Nadzienie to ugotowana zielona soczewica, zeszklona na maśle klarowanym cebulka, surowe jajko i przyprawy. Podwieczorek 17:30 Sok wyciśnięty z buraka, jabłka i gruszki. Na początku Lili nie posmakował, bo mówiła, że za kwaśny (według mnie baaaardzo słodki). Jak drugi raz skosztowała to chciała więcej i więcej. Kolacja 19:00 Kotlety
lady-och-mistrzyni.blogspot.comstrączkach do samodzielnego łuskania. Taki do samodzielnego łuskania smakuje dużo lepiej. Szyszki chmielu to tylko sobie rosły na płocie, ale na pewno będą doskonałym dodatkiem do kaczki z jabłkami . Rukiew wodna, niestety u nas przeważnie traktowana jako ozdoba talerza, a jest to jedna ze zdecydowanie najzdrowszych roślin, której właściwości lecznicze znane już były w starożytności. Zastąpmy zwykłe sałaty rukwią
królestwo garówprzedszkola. Ale zamiast koncentrować się na mniej przyjemnych obowiązkach i niedogodnościach jesieni, lepiej czerpać z jej obfitości pełnymi garściami. A jest z czego! Grzyby, dynie, sezonowe owoce takie jak jabłka, gruszki, śliwki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja sezon jesienny otwieram daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej, tartą na kruchym cieście, okraszoną kurkami, boczkiem i cebulą. Nie taka jesień
Smakowity Blog Kulinarnyuznania wystawiły kapuście świątynię. Najzdrowsza (zawiera najwięcej składników odżywczych) jest spożywana na surowo. Surówka z kapusty włoskiej z jagodami goji i miodem. Składniki: - 1 nieduża główka kapusty włoskiej - 1 jabłko (Granny Smith) - ok. 70g suszonych jagód goji - czerwona hawajska sól morska - miód akacjowy (doskonały dla diabetyków) - oliwa pomarańczowa Jagody goji zalewamy letnią, przegotowaną wodą na 10 minut, następnie odcedzamy(...)bardzo ostrym nożem). Oprószamy czerwoną hawajską solą morską. Lekko wygniatamy – tylko na tyle, aby nie było potrzeby wylewać zgromadzonego soku. Do kapusty ścieramy na tarce jarzynowej (grube oczka) jabłko ze skórką, dodajemy odcedzone jagody goji – łączymy składniki. Doprawiamy do smaku miodem akacjowym oraz skrapiamy oliwą pomarańczową – mieszamy. Surówka z kapusty włoskiej z jagodami goji i miodem będzie wyśmienitym uzupełnieniem
mojewypiekiinietylko250g marchwi (waga przed obraniem) 250g korzenia pietruszki (przed obraniem) 150g korzenia selera (przed obraniem) lub mały słoiczek selera konserwowego 3 średniej wielkości ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 duże jabłko 200g szynki konserwowej 1 puszka groszku konserwowego 4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler umyć i ugotować do miękkości. Obrać ze skórek(...)pokroić w kostkę. Obrać i pokroić w kostkę także jabłko, ogórki i szynkę. Dodać odcedzony groszek konserwowy, majonez oraz przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i pozostawić przed podaniem na kilka godzin w lodówce
Kuchnia w czekoladzie