Kotlet drobiowy pod pierzynką 234urozmaicenia pierzynka z pieczarek i sera. Taki bogaty kotlecik razem z ziemniaczkami i surówką stanowią bardzo sycący obiadek. Ja podałam z surówką z czerownej kapusty, marchewki i jabłka . składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 250 g pieczarek sól ziołowa oregano 1 cebula olej do smażenia 1-2 jajka bułka tarta ser żółty do posypania Cebulę obrać i pokroić
Monia miesza i gotuje
Stylowy przepis na ciasto wiewiórka 292Specjalnie dla Stylow i .pl przygotowałam przepis na krążące już w Internecie ciasto wiewiórka. Ciasto można porównać do ciasta marchewkowego, jest tak samo wilgotne. Zamiast marchewki dodajemy jabłka. Czytaj więcej
Ana Mari's world
Herbata zakazany owoc . 139Zapraszam na przepyszną herbatkę Zakazany owoc od firmy Skworcu . W jej skład wchodzą owoce ananasa , papai, rodzynek , fig, kawałki jabłka , hibiskus,plasterki pomarańczy jeżyny i kwiat piwonii . Herbata jest przepyszna , serdecznie zapraszam do wypróbowania :) Składniki : Herbata zakazany owoc od Skworcu Wrząca woda Cukier do smaku Wykonanie : Do kubka wsypać 1/2 łyżki mieszanki herbacianej , zalać wrzątkiem
Sama słodycz i szczypta chili
Gołąbki z kapusty pekińskiej z wieprzowiną 309Dzisiaj danie, które powstało z potrzeby chwili. W niedzielę warsztatowaliśmy na warsztatach „Kisimy po azjatycku”. Było kimchi i jabłka w koreańskiej paście z orientalnymi dodatkami. I kilka innych warzyw. Swoją drogą, jeśli ktoś ma ochotę na takie lub inne warsztaty, … Czytaj dalej
slodkokwasnapl
Placek z żurawiną i jabłkiem 166Potrzebowałam ciasta na niedzielny deser. Na parapecie leżały sterty jabłek, a do zamrażalnika po sobotniej wizycie na targu wsadziłam całkiem sporo poporcjowanej żurawiny. Niestety po zrobieniu moim zupełnie nieobiektywnym zdaniem fajnej sesji ciasto zniknęło bardzo szybko. Wieczorem chciałam zrobić wpis. Zaglądam do aparatu, a tam nie ma karty! Na szczęście ciasto było pyszne szybko
Polska Zupa
Pierniczki kakaowe serca 341lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru, gdy zrobi się za gęsty - soku z cytryny. Gotowe pierniczki przekładamy do metalowej puszki. Jeśli chcemy by szybko zmiękły wkładamy kawałki jabłek (wymieniamy co drugi dzień, by nie spleśniały). Pyszne serduszka z piernika gotowe :) Smacznego! A tu jeszcze jeden, sprawdzony od lat, pyszny pomysł na pierniczki: KLIK, KLIK
Moje Kuchenne Rewelacje
Wigilijny barszcz czerwony 586porcji): 1 kg ciemnych buraków 2 pietruszki 1/2 średniego selera 1/2 dużej cebuli 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki gorącej wody 1 jabłko 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól i pieprz sok z 1/2 cytryny* 2 łyżki octu (użyłam ryżowego)* do podania uszka, krokiety, kapusta wigilijna z suszonymi grzybami... Dzień przed przygotowaniem barszczu suszone(...)tarce. Pozostałe buraki obieram i kroję w plastry. Umieszczam w dużym garnku. Obieram i umieszczam w garnku również seler, pietruszkę, cebulę i czosnek. Dodaję również pokrojone na ćwiartki jabłko i przyprawy: ziele angielskie i liście laurowe. Zawartość garnka zalewam wodą, tak by przykrywała wszystkie składniki. Podgrzewam wszystko przez pół godziny. W drugim garnku podgrzewam grzyby w wodzie w której się
Mango Papaja
Wigilijny kompot z suszu 220innego do kolacji. I bardzo dobrze, bo jest pyszny, zdrowy i tradycyjny. I tylko tego dnia smakuje wyjątkowo! Częstujcie się! Składniki: 500 g suszonych owoców (m.in.: jabłka, gruszki, śliwki) 2 laski cynamonu ok. 6-8 goździków cukier do smaku 1-2 pomarańcze Czytaj dalej... Artykuł Wigilijny kompot z suszu pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smaku
Barszcz czerwony z suszona sliwka i sokiem jablkowym 305chyba mój ulubiony świąteczny barszcz. Barszcz na zakwasie z dodatkiem grzybów, suszonej śliwki i soku z jabłek. Odpowiednio słodki, odpowiednio kwaśny i mocno aromatyczny. Nie wymaga wiele pracy a efekt jest zawsze pyszny. Na święta obowiązkowy z domowymi uszkami. Polecam Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
mięciutkie domowe nadziewane pierniczki 3595upieczeniu studzimy je na kratce a następnie dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w puszcze lub słoiku. Gdyby zdarzyło się, że pierniczki stwardniały do pojemniczka z pierniczkami wkładamy kawałki np. jabłek, które zapewnią wilgoć pierniczkom, aby zmiękły lub umieszczamy je w wilgotnym pomieszczeniu. Polecam zrobić je z podwójnej porcji
Domowy Smak Jedzenia
Świąteczne pierniczki 282twarde. Z czasem zmiękną, wtedy mogą trafić na świąteczny stół lub jako dekoracja choinki. Jeśli chcemy aby pierniki szybko zmiękły, do puszki w której je przechowujemy wkładamy skórkę z jabłka. Składniki: 160 g masła 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru brązowego 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 20 g przyprawy korzennej 2 łyżeczki
Smakowity Blog Kulinarny
szybkie pierniczki 1000upieczeniu przekładamy na kratę i odstawiamy do wystudzenia. Możemy je dowolnie udekorować np. lukrem. Przechowujemy w zamkniętym słoju. Gdyby pierniczki stwardniały to np. do słoja z pierniczkami wkładamy obranych jabłek (które należy co kontrolować, aby nie pleśniały), z których pierniczki pochłoną wilgoć i będą miękkie
Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem 3660Jedną wkładamy do zamrażarki a druga na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie, blaszkę (24x29cm) wyklejamy ciastem z lodówki, posypujemy bułką tartą. Układamy owoce (zamiennie mogą być np jabłka i cynamon). Przygotowujemy budyń wedle przepisu na opakowaniu lecz w mniejszej ilości mleka niż zalecane. Gotowy i gorący przekładamy na owoce. Wyrównujemy powierzchnię. Na samą górę zetrzeć
Tagebuch po polsku
CYNAMON – pomaga czy szkodzi? / CZY WARTO UŻYWAĆ CYNAMONU? 159Mamy jesień, no a co za tym idzie nadszedł okres fantastycznych szarlotek. Tutaj znajdziecie mnóstwo przepisów na te najlepsze ;) Do szarlotki idą nie tylko jabłka, no, ale i cynamon! Czy wiecie, że cynamon to nie tylko fajna i aromatyczna przyprawa nadająca niezwykły aromat? Ma on również inne działanie, o którym zdecydowanie warto wiedzieć! Dlatego usiądźcie sobie wygodnie w fotelu
Ostra na Słodko
Ozdoby z masy solnej – z kawą i cynamonem 258suchych składników i dobrze wymieszać. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać kształty : gwiazdki, serduszka, dzwonki lub inne świąteczne kształty. Udekorować np. pestkami jabłka, pieprzem kolorowym, pestkami dyni itp. Suszenie : Gotowe dekoracje ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem i suszyć w temperaturze 50-70 stopni przez około godzinę
Niebieski kubek z kawa