Skoro już grudzień za pasem , postanowiłam już powoli wprowadzać przepisy gdzie dominują korzenne smaki jak cynamon ,jabłka,orzechy, przyprawa do piernika.Dlatego tak kocham zimę , mogę wtedy napełnić dom przytulnością i ciepłem oraz zapachem marcepanu i przyprawy do piernika.Dziś polecam Wam piernik z masą grysikową czyli kaszą manną.Zapraszam. Ciasto: ******************** 2 szkl.mąki pszennej 1 szkl.cukru 1 szkl.mleka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCZYM PODAWAĆ Parmezan jest najlepszym dodatkiem do wina. Swoim doskonałym smakiem może uwiecznić dania z sałat, makaronów czy mięs. Jest doskonały do warzyw i owoców, np. gruszek lub jabłek. Starty parmezan idealnie nadaje się do zup, risotto, spaghetti. źródło: smakizycia.pl WARTOŚCI ODŻYWCZE W parmezanie mamy mnóstwo wzbogacających nasz organizm witamin i minerałów. Począwszy od fosforu, magnezu, sodu, wapnia, cynku
Gotuję TestujęMięso z kaczki nie należy do nisko kalorycznych, ale za to jaki wspaniały ma smak! Bardzo popularnym sposobem jest pieczenie kaczki z owocami: jabłkami, pomarańczami czy też z żurawiną. Ja tym razem proponuje przepis na kaczkę po staropolsku pieczoną z ziemniakami i cebulą. Składniki: - wypatroszona kaczka ( u mnie waga wynosiła 1,5 kg ) -ziemniaki, ilość wg.uznania -kilka cebul -majeranek
Kulinarne przemysleniaSkładniki : 1 dojrzała brzoskwinia 1 jabłko 1 łyżeczka miodu naturalnego 2 łyżeczki ziaren sezamu 2 łyżki nasion amarantusa ( popping ) 1/2 szklanki wody lub kilka kostek lodu Sposób wykonania : B rzoskwinie i jabłko obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój na kawałki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i wypij. S moothie to jest źródłem fosforu, żelaza, potasu, magnezu, witamin
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 dojrzała brzoskwinia 1 jabłko 1 łyżeczka miodu naturalnego 2 łyżeczki ziaren sezamu 2 łyżki nasion amarantusa ( popping ) 1/2 szklanki wody lub kilka kostek lodu Sposób wykonania : B rzoskwinie i jabłko obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój na kawałki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i wypij. S moothie to jest źródłem fosforu, żelaza, potasu, magnezu, witamin
Przepisy i porady kulinarneinnego jak ciasto kruche z gruszkami i miodem w środku. Jak dla mnie jest to jedna z klasycznych propozycji, która będzie smakować większości. Oczywiście gruszki można zastąpić np. jabłkami, ale uwierzcie, że dodatek miodu oraz cynamonu świetnie tu współgra. Ciasto wychodzi idealnie kruchutkie, moje zmiękło odrobinę pod samymi gruszkami, ale to chyba dlatego, że nie żałowałam miodu A następnym
Relaxtimekremu. Połączenie dyni ze słodką marchewką wyśmienicie się tu sprawdziło! Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa kawałek dyni - bez skóry, wielkości 2 jabłek, u mnie resztka zamro ż onego zapasu z minionego sezonu 4 marchewki - średnie 1 ziemniak - średni 1 żółta papryka - mała kawałek selera - wielkości 1 orzecha włoskiego 1 pietruszka - mała
Grunt to przepis!Sałatka jest prosta, sycąca i bardzo smaczna. składniki: 200 g grubego makaronu (u mnie trojkolorowe świderki) ok 200 g gotowanego mięsa kurczaka 3 ogórki konserwowe puszka kukurydzy mała cebula jabłko kilka kropli soku z cytryny sól, pieprz do smaku 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, wystudzić. Mięso pokroić(...)kostkę, podobnie ogórki i cebulę. Jabłko umyć, nie obierać, wydrążyć gniazdo nasienne, również pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Kukurydzę osączyć. Składniki sałatki wymieszać, dodać majonez i jogurt oraz przyprawy do smaku. Wymieszać
6niebogospodarstwa są również przetwory z własnych owoców i warzyw. Przetwory, wyroby rękodzieła ludowego do kupienia w sklepiku. Dla wtajemniczonych stary dziki sad za stodołą, a w nim stare odmiany jabłek - pyszne. Nam udało się uczestniczyć w pokazie wypiekania opłatków przy użyciu starych zabytkowych szczypiec (ferramenta oblatoria). Ostatnim gospodarstwem, które odwiedziliśmy było „ Gospodarstwo pod czerwonym dębem„ prowadzone przez Zofią
królestwo garówDelikatne, mięciutkie ciasto na maślance z cudownie kwaśnymi owocami lata - porzeczkami. I ta kruszonka... Niebo w buzi :) Do tego ciasta możecie wykorzystać swoje ulubione owoce. Świetnie smakuje z jagodami, jabłkami czy żurawiną :) Najważniejsze, by pamiętać, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, wtedy ciasto na pewno Wam się uda :) Polecam! Ps. Jeśli śledzicie mój profil na Instagramie
Domowa cukiernia Ewyobiedzie, czasami może zastąpić obiad, możecie ją przygotować na podwieczorek. Jest to też niesamowita bomba energetyczna na śniadanie. W swoim składzie ma miód, cynamon, płatki migdałowe i kwaskowate jabłka. Przygotowanie zajmie Wam jakieś 10 do 15 minut i tyle. Potem pieczemy i zajadamy! Sprawdźcie sami! Życzę smacznego i koniecznie dajcie znać czy Wam smakowało ;-))) A Wy macie
SMYKWKUCHNI170stopniach około 20 minut. W zależności od piekarnika trzeba kontrolować ciasto. Wymiary blachy 25x37cm Po upieczeniu usunąć papier z ciasta. Masa jabłkowa: 1 słoik musu jabłkowego lub prażonego jabłka u mnie domowy mus z pigwy ok 750g 1 cytrynowa galaretka Wykonanie: Mus rozgrzać w rondelku, do gorącego wsypać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretki. Przestudzony wyłożyć na upieczony
W garach u Gosizbyt dużej wprawy w zawijaniu kapusty :) , a i parzenie nie wymaga jakiś akrobacji kulinarnych.Zapraszam. 1 duża główka kapusty pekińskiej 25 dag.mięsa wieprzowego najlepiej karkówki 1 mała cukinia 1 jabłko 1 cebula 2 marchewki 1 por 2 czerwone papryki 2 pomidory 1 itr bulionu 2 liście laurowe ziele angielskie 2 goździki kminek sól,pieprz przecier pomidorowy 3 łyżki(...)każdy kładziemy farsz,i formujemy pakieciki.W rondlu podgrzewamy resztę bulionu z kostki i z łyżki smalcu.Wsypujemy pokruszony liść laurowy,goździki,pieprz i pół łyżeczki kminku.Wrzucamy pokrojone w ósemki jabłko i układamy ściśle obok siebie gołąbki, zalewamy przecierem pomidorowym( możemy go wymieszać ze śmietaną).Przykrywamy pokrywą rondel i zostawiamy na małym ogniu.Po 45 minutach gołąbki są gotowe do podania
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkismaczny, dostępny ani tani jak cukier, ale na pewno zdrowszy. Ja pod kruszonką umieściłem 2 garstki mrożonych owoców leśnych (około 100g), ale świetnie sprawdzą się również maliny, jabłka, gruszki… zresztą co lubisz to dodaj. Jestem przekonany, że wszystkie owoce pod kruszonką będą pyszne. Dla mnie ilość cukru była idealna, ponieważ owoce użyte przeze mnie są kwaśne, natomiast jeśli
BlendmanZapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 7 przepisów. Marzena Makaron z warzywami i mięsem Kasia Szybki ucierany placek z jabłkami a'la szarlotka z kokosową nutą Magdalena Cytrynowa babka piaskowa Joanna Błyskawiczna sałatka z awokado, oliwkami, pomidorami i mixem sałat Małgorzata Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca
Magiczne Życie Marty