Można ją piec, dusić, gotować. Najpopularniejsze wersje to faszerowana jabłkami lub pomarańczą. Mięso z upieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach , szybkich zapiekankach itp. Bardzo oryginalnie smakuje w zupie z żôłtich wrëków (którą można znaleźć na Kujawsko-Pomorskim Gęsinowym Szlaku Kulinarnym), jednogarnkowym daniu z dodatkiem brukwi. Gęś pieczona w musztardzie(...)jarzębinową . Marynowanie: najlepiej całą noc Czas pieczenia: każdy kg gęsi razy 45 minut (np. 4 kg gęsi x 45 minut = 3 godziny pieczenia) Składniki: Wypatroszona gęś (ok. 4 kg), 3 łyżki musztardy dijon, 3 łyżki majeranku, 2 łyżki miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu, sól i pieprz, 2 jabłka ze skórą, jeden por (biała część). Przygotowanie: Musztardę
SzczyptaSmaQpieczona i odstawić na noc do lodówki. 3. W dniu pieczenia kaczki piekarnik rozgrzać do 220 C, rondel włożyć bez przykrycia na 20-30 minut, a następnie obniżamy tem. pieczenia do 180 C i przykrywamy pokrywą garnek. Podczas pieczenia podlewamy kaczkę tłuszczem, po godzinie kaczkę obracamy na drugą stronę. Część wytopionego tłuszczu można odlać podczas pieczenia(...)Pół godziny przed końcem pieczenia dodajemy dwa jabłka, wycinamy gniazda nasienne, a zostawiamy łupiny, kroimy w ćwiartki. Kaczkę należy podawać gorącą. Dobre do krojenia kaczki są ostre duże kuchenne nożyce
Apetyczna babeczkablaszki z kominem. Możecie podwoić porcję żeby babka wyszła wysoka. Składniki: 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej 2 łyżki jasnej mąki orkiszowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża marchew 1 średnie jabłko 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka(...)łyżki ksylitolu (można zastąpić syropem z agawy, miodem lub po prostu użyć cukru) Przygotowanie:Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę.Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.Marchew i jabłko obrać i zetrzeć drobno na tarce.Do naczynia z ubitymi jajkami dodać jogurt naturalny i mąkę. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Gdyby masa była naprawdę dość gęsta można dodać
Ze smakiem i z pasjąświecie przemęczona, albo znowu będę chora... Dziwny jest fakt, że jeszcze wczoraj tryskałam energią. SKŁADNIKI: 5 łyżek płatków owsianych naturalna spiżarnia ok 75g puree z pieczonej dyni 1/2 jabłka łyżeczka cynamonu łyżeczka syropu z agawy odrobina mleka roślinnego- u mnie sojowe (na oko- aby ułatwić mieszane składników) WYKONANIE: wszystkie składniki (oprócz jabłka) dokładnie(...)sobą mieszamy jabłko kroimy w kosteczkę każdy z kawałków jabłka obtaczamy ciastem- 1 łyżka- na jednego knedla całość umieszczamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 przez
healthy dreamspieczenia 100 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 3 żółtka Składniki na nadzienie jab łkowe: 1,5 kg jabłek ( takich, które nie rozsypują się podczas pieczenia) sok z 1 niedużej cytryny 70 g szuszonej żurawiny 40 g masła 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( u mnie mączka ryżowa(...)sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Do doskonale ubitej piany dodajemy łyzkę mączki ziemniaczanej, mieszamy. Ubitą pianę wykładamy na jabłka, wyrównujemy. Na górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Najlepiej samakuje jeszcze ciapła
Mia Cucina Sofietajabłek zanużonych w galaretce. Polecam,bo jest naprawdę smaczny. biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia wkładka jabłkowa: 5 jabłek (ok. 800 g) 2 łyżki cukru trzcinowego 2 galaretki cytrynowe 2 szkl. wody pianka śmietankowa: 500 ml śmietanki tortowej 36% 1 łyżka cukru 1 łyżka(...)żółtka. Ubić na puszystą masę,dodać mąkę przesianą z proszkiem,delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę ( użyłam kwadratowej 26/26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temp. 180*. Upieczony biszkopt wystudzić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę,włożyć do garnka,dodać cukier i smażyć kilka minut uważając by jabłka za mocno się nie rozgotowały i zachowały
Kolorowa kuchnia Elkiprostokątną blachę: 36x28. SMACZNEGO! SKŁADNIKI: 6 jaj 1,5 szkl.cukru 2 i 3/4 szkl. mąki 2 cukry waniliowe proszek do pieczenia (30 gr.) 3 czubate łyżeczki kakao 1 łyżeczkę sody 1 szkl. oleju 7 jabłek WYKONANIE: jabłka obieramy i kroimy w kostkę, białka oddzielamy od żółtek ubijamy, dodajemy(...)żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę, cały czas miksujemy, dodajemy łyżkami mąkę, kakao miksując, wlewamy powoli olej, do wymieszanego ciasta dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy, wykładamy na blachę, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku(góra/dół- bez termoobiegu) 45 min. Posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą
Kuchnia Beatyświeże, mrożone lub suszone. Składniki: 1 margaryna 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 2-3 łyżki śmietany 1 budyń waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia 1 kg kwaskowatych jabłek rodzynki lub skórka pomarańczowa, smażona pigwa tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: Margarynę ucieramy mikserem, dodając żółtka i cukier. Kiedy masa jest puszysta, dodajemy przesiany przez(...)tartą. Ciasto rozdzielamy na 3 części. Na spód dajemy trochę więcej ciasta, następnie połowę jabłek i rodzynki. Nakładamy następną warstwę ciasta, jabłka i bakalie. Przykrywamy pozostałym ciastem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Anioły w kuchniSkładniki : 1 masło, może być margaryna 5 żółtek 1/2 szklanki cukru + 3/4 szklanki cukru do białek 3 szklanki mąki płaska łyżeczka cynamonu do jabłek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej do białek około 1,5-2 kg jabłek Przygotowanie: Margarynę posiekać, najlepiej na stolnicy, dodać żółtka, cukier, proszek - wszystko posiekać nożem(...)wyłożyć przesmażone jabłka Białka ubijamy na pianę z cukrem -3/4 szkl Gdy białka już ubite, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ostrożnie mieszamy Wykładamy je na jabłka, posypujemy pozostawionym ciastem-kruszonką Pieczemy przez około 50 min. w temp. 170-180 stopni C. Z tej ilości składników wyjdzie nam duża blaszka ciasta
Proste Potrawywyraźnej tafli czekolady na masie. Przygotowanie: Ciasto: Roztopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie powoli dodawać kolejno składniki: żółtka, roztopione masło, proszek do pieczenia z mąką i mleko - mleko z mąką dodawać na przemian. Ciasto podzielić mniej więcej na dwie równe(...)piekarnik do 180stopni. Jasną część ciasta wylać na blaszkę, następnie wylać delikatnie ciemniejsze ciasto. Ułożyć wiśnie i jabłka (jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałki). Jabłka można lekko docisnąć. Piec 30min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Masa budyniowa: Ugotować budyń z łyżką cukru i ostudzić. Najlepiej przykryć budyń folią spożywczą lub woreczkiem foliowym by nie zrobił się
W kuchni u Monikiłyżeczka przyprawy do piernika 4 jabłka orzechy włoskie Banany, jajka i olej zmiksować na puree. Dodać resztę składników i wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać. Jabłka wydrążyć. Pokroić na plastry. Ułożyć na cieście. Posypać orzechami. Piec 60 minut w temperaturze 170*C. Smacznego
Chocolate Muffin Blogbudyniem -kruche z jabłkami i budyniem Ciasto: 25 dag margaryny 3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka Ponadto 8 jabłek ( ilość zależy od wielkości) dżem pomarańczowy ( 16 łyżeczek) kupiłam w KLIK 1 l mleka ( u mnie 0,5 %) 3 budynie waniliowe(...)zrobił się kożuch . Przelewam większą część budyniu na ciasto, na budyń układam połówki jabłek, wydrążonym na dół, na jabłka reszta budyniu i kruche ciasto, można swobodnie przenieść je na wałku . Lekko dociskam i piekę. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę jakieś 50 minut w 180 st C ( grzałka góra-dół) Po wystudzeniu posypuję pudrem , można zrobić lukier, ale wtedy
Takie tam pichcenieŚladami słodkiej babeczki Orzechowiec z jabłkami Składniki : margaryna - 250 g cukier - 120 g mąka - 350 g kwaśna śmietana - 2 łyżki proszek do pieczenia - 2 łyżeczki jajka - 2 szt Masa jabłkowa galaretki cytrynowe - 2 szt jabłka - 2 kg Masa orzechowa : masło - 80 g miód - 3 łyżki orzechy pokrojone - 220 g cukier - 120 g Przygotowanie : Ciasto Wszystkie składniki na ciasto(...)połączyć, zagnieść ciasto, podzielić na trzy części. Każdą część wyłożyć na blachę o wymiarach 25x30 , wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem, piec w nagrzanym piekarniku do 185 stop, do zarumienienia się ciasta. Każde ciasto piec oddzielnie. Masa jabłkowa : Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć jabłka do garnka, podlać odrobiną wody, smażyć kilka
Kuchnia Danusimyślę, że wśród Was również znajdzie wielu fanów. Składniki: 5 jajek ( jak małe to 6 ) 1 kostka margaryny ½ szklanki cukru 3 szklanki mąki 1 op. proszku do pieczenia ( małe ) 12 średnich jabłek ½ szklanki pudru cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy ½ szklanki cukru, ucieramy. Dodajemy kolejno margarynę, proszek(...)wanilinowy, mieszamy. Jabłka wykładamy na ciasto. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy ½ szklanki pudru cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszamy. Wykładamy na jabłka. Ciasto z lodówki ścieramy na tarce o dużych oczach na pianę. Pieczemy w piekarniku w 180 o C przez 30 – 40 minut ( góra i dół ). Gdy ciasto przestygnie posypujemy pudrem cukrem. SMACZNEGO
Smaki Ewy