facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 125 ml oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 600 g jabłek cukier puder Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia. Do masy strużką wlewać olej(...)dodać ekstrakt waniliowy, ubić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Na górę wyłożyć owoce, lekko dociskając. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Domowa cukiernia Ewykażdej wykonujemy lekkie wgłębienie na środku (możemy użyć w tym celu szklanki - lekko dociskamy bułeczkę dnem szklanki). Na odciśnięte wgłębienie wykładamy porcje podsmażonych jabłek. Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w temperaturze 200 stopnie przez około 15 minut (do zrumienienia brzegów). Bułeczki jogurtowe z jabłkiem Wykonanie w TM5: Mąkę przesiewamy do kielicha, dodajemy jogurt, brązowy(...)każdej wykonujemy lekkie wgłębienie na środku (możemy użyć w tym celu szklanki - lekko dociskamy bułeczkę dnem szklanki). Na odciśnięte wgłębienie wykładamy porcje podsmażonych jabłek. Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w temperaturze 200 stopnie przez około 15 minut (do zrumienienia brzegów). Bułeczki jogurtowe z jabłkiem SMACZNEGO
peggiwkuchnibłyskawiczne i właściwie samo się robi. Składniki na ciasto 4 jaja całe szklanka cukru brązowego Diamant + do posypania cynamon pół margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia półtorej szklanki mąki, może nawet ciut więcej jabłka pokrojone na cząstki. Składniki na polewę 1/3 kostki margaryny łyżka kopiasta kakao łyżka wody 3-4 łyżki cukru Rozgrzej piekarnik(...)stopni. Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i roztopioną margarynę- chłodną, ale nie musi być zimna. Zmiksuj by połączyć w całość. Okrągłą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę. Posyp delikatnie po wierzchu brązowym cukrem Diamant, poukładaj jabłka. Posyp je delikatnie cynamonem i znów cukrem. Piecz około 35-40 minut w temperaturze
Z Kuchni Do Kuchnijabłeczniki. Właśnie teraz w środku zimy naszła mnie ochota na takie cudo. Jabłecznik 13 łyżek mąki 250 g masła 4 jajka (białka + żółtka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 kg kwaśnych jabłek szklanka cukru Z mąki, masła, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół(...)oczkach i wyciskamy z soku. Połowę ciasta ścieramy na dno blachy*. Na cieście rozkładamy starte jabłka, a na nie ścieramy 1/4 ciasta. Białka ubijamy z cukrem i wykładamy na wierzch. Następnie ścieramy pozostałą cześć ciasta. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru. * Blacha powinna być o pojemności większej niż prodiż. Dla niezorientowanych
Moje Pyszne Siódme Niebopokrój w cząstki. Roztop margarynę. Odstaw ,niech się wystudzi.Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj. Następnie wlej margarynę. Ucieraj delikatnie.Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę.Poukładaj jabłka. Włóż do nagrzanego peikarnika na ok. 190 stopni, piecz około od pół godziny do 45 minut.Sprawdzaj patyczkiem lub ...spaghetti.Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni, posypać cynamonem (ewentualnie). Z zamrażarki wyjąć drugą połówkę, na tarce o dużych oczkach zetrzeć resztę ciasta. Szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić, kroić. Smacznego! Szarlotka z jabłek prażonych Szarlotka z jabłek prażonych Szarlotka z jabłek prażonych listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Składniki na ciasto(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 gr mąki ryżowej 120 gr ziemnego masła 50 gr cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (ja nie dodawałam) 1 małe jajko szczypta soli Składniki na wypełnienie 1 słoik jabłek prażonych o wadze około 900 gr cynamon (ewentualnie)'; document.write
moj przepis nabardziej, że nie jest pracochłonne... Składniki: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki oleju 1 ,5 szklanki cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3 łyżki kakao 5 jabłek ew. rodzynki, orzechy, żurawina Ponadto cukier puder Wykonanie: Jabłka obieramy ze skórki usuwamy nasiona kroimy w grubszą krostę. Białka oddzielamy(...)żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy żółtka, cukier, cienkim strumieniem wlewamy olej oraz stopniowo dodajemy przesianą, wymieszaną mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakaem oraz cynamonem. Na końcu wsypujemy jabłka, mieszamy delikatnie ciasto łyżką drewnianą. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C pieczemy ciasto 60 minut. Po upieczeniu, chłodne posypać cukrem pudrem. Smacznego
kgwjanczewomuffinek 40 minut składniki: 70 g brązowego cukru 70 g cukru opakowanie cukru waniliowego 170 g jogurtu naturalnego 100 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g mąki pszennej 2 jabłka 50 g płatków owsianych góralskich wykonanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej i jogurt i ponownie wymieszać. Mąkę przesiać i połączyć z ciastem(...)dodając również proszek do pieczenia (Miksować przez 1-2 minuty na najmniejszych obrotach miksera) Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Do ciasta dodać jabłka i płatki owsiane. Wymieszać szpatułką. Ciasto nakładać do papilotek. Piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni Polecam
Ania i Marcin gotująłyżki mielonego lnu 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania (opcjonalnie) Wykonanie Rodzynki zalewamy amaretto i czekamy 10 min. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek dodajemy - cukier, rodzynki wraz z likierem, sok z cytryny, płatki(...)uzyskania zwartej konsystencji, ale nie może być za sztywna. Dodaj wtedy jeszcze trochę wody. Jeżeli będą grudki to możesz chwilę podgrzać, energicznie mieszając. Następnie do jabłek dodajemy- mąkę, proszek do pieczenia, i siemię lniane. Mieszamy dokładnie ręką. Jabłka powinny być otoczone mokrymi składnikami. Tortownicę (średnica 28cm) wykładamy na spodzie papierem, a boki smarujemy olejem kokosowym. Jabłka przekładamy
Apetyt na Zielonejabłka 2 jajka 2 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżki miodu 1 łyżeczka bio proszku do pieczenia Ser biały przekładamy do miski i dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy płatki gryczane, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia i mieszamy. Jabłka ścieramy na tarce i wraz z dwoma żółtkami i miodem dodajemy do masy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)pomocą łyżki delikatnie mieszamy z masą. Z powstałego ciasta dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynek i wkładamy do foremek do muffin. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Dobrze jest zostawić muffiny na kolejne pół godziny w jeszcze ciepłym, ale wyłączonym piekarniku. To lekki i smaczny deser lub dodatek do kawy. Płatki gryczane powstają w wyniku gniecenia całych
My Chcemy JeśćSkładniki: 3 sztuki jajka, 1 szklanka cukru, 1/2 kostki palma, 2 szklanki mąka tortowa, 1 czubata łyżeczka proszek do pieczenia NADZIENIE: 1 słoik 1/2 litra prażone jabłka, 6 sztuk duże gruszki, 2 łyżki cukier, 1/2 szklanki woda, 1 torebka kisiel wiśniowy, - ile potrzeba cukier puder do posypania gruszki obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę, dodać cukier, wodę(...)zmiksować na dość gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie natłuszczać niczym 3/4 ciasta przełożyć do blaszki i rozsmarować prażone jabłka a na nie kisielowe gruszki i resztę ciasta - piec w 200C około 40-45 minut wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem łatwe, szybkie, tanie ciasto ucierane z gruszkami w kisielu i jabłkami prażonymi obficie
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 szklanka cukru, 3 szklanki mąki, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 margaryna, 4 jabłka słodkie, 6 brzoskwiń, 2 łyżki śmietany kwaśnej Przygotowanie: Z mąki, cukru, proszku do pieczenia , jajek, śmietany i miękkiej margaryny zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy na 30 min do lodówki. W tym czasie(...)Jedną część wykładamy na posmarowaną blachę, tak by zakryło nam całe dno blachy, na to wylewamy nasz mus z jabłek i brzoskwiń. Z drugiej części ciasta wycinamy paski i układamy na cieście na ukos tworząc wzorek. Pieczmy ok 30 min w 180 stopniach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem
Aga w kuchniłyżki mielonego siemienia lnianego 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania (opcjonalnie) Wykonanie: Rodzynki zalewamy amaretto i czekamy 10 min. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek dodajemy - cukier, rodzynki wraz z likierem, sok z cytryny(...)uzyskania zwartej konsystencji, ale nie może być za sztywna. Dodaj wtedy jeszcze trochę wody. Jeżeli będą grudki to możesz chwilę podgrzać, energicznie mieszając. Następnie do jabłek dodajemy- mąkę, proszek do pieczenia, i siemię lniane. Mieszamy dokładnie ręką. Jabłka powinny być otoczone mokrymi składnikami. Smarujemy olejem kokosowym formę i układamy jabłka, dość mocno je przyciskając. Wstawiamy do nagrzanego
Apetyt na Zieloneczęsto. Składniki na tortownice 24 cm 1 szkl mąki pszennej 3/4 lub 1/2 ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 125 gr rozpuszczonego i ostudzonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka jabłka, rabarbar lub inne owoce Kruszonka: 2 łyżki masła, 2,5 łyżki cukru, 3 łyżki mąki 1. Jeśli mamy rabarbar mrożony to odmrażamy go na sicie aby pozbawić(...)zbędnej wody. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę 2. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i schładzamy ja w lodowce. 3. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta piankę, dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło. Całość mieszamy i wylewamy na tortownicę wyłożona papierem do pieczenia. Na wierzch dajemy owoce oraz kruszonkę. Pieczemy w 200 stop przez
Gotowanie...to proste !