jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:58/436)

Szarlotka mojej babci 197

mąki, czyli jakieś 2,5 szklanki 25 dkg margaryny- cała kostka 0,5-1 szklanki cukru 4 żółtka 1 łyżka śmietany 22% 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: 2kg jabłek 0,5 szklanki wytrawnego wina 1 mała łyżeczka masła cynamon lub sok z cytryny jeśli lubicie Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy margarynę oraz śmietanę(...)Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy do masy z żółtek i margaryny. Ciasto powinno mieć gładką i miękką strukturę. Jabłka myjemy i obieramy, ścieramy na wiórki, zalewamy winem i dusimy około 5 minut w międzyczasie dodając masło.   Ciasto należy podzielić na dwie części w proporcji 3/4-1/4. Większą porcją wyklejamy blachę- może być prostokątna

Luźna Kuchnia
Jesienna szarlotka wg Aleex 168

powtarzalne elementy, ale nie przeszkadza mi to. Zawsze znajdzie się coś, co uatrakcyjnia ten weekendowy czas. W tym tygodniu było to pieczenie szarlotki jesiennej. Cudownie było zanurzyć się w mojej kuchni, która szybko wypełniła się zapachem smażonych jabłek i cynamonu oraz mruczeniem Hugo siedzącego na stołeczku i śledzącego każdy mój ruch. Już dawno pieczenie ciasta nie sprawiło mi takiej(...)Niemiec we wczorajszym siatkarskim półfinale. Polecam. Składniki: • 3 jajka + 1 dodatkowo • 250 g margaryny Kasi • 50 dag mąki pszennej • 180 g cukru • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 1,5 - 2 kg jabłek • cukier do jabłek, do smaku • 1 pełna łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: 1. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Margarynę, mąkę

W mojej kuchni
Kruche ciasto rabarbarowe 182

Ciasto jest bardzo delikatne, rabarbar kwaskowy a beza słodka ! Kruche ciasto rabarbarowe Składniki: 1 kostka masła 5 jajek 2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 jabłko 3 laski rabarbaru szczypta soli1/2 łyżeczki kardamonu1 łyżeczka cynamonuWykonanie:Z zimnego masła, żóltek, mąki, cukru waniliowego i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy(...)plasterki rabarabar. Białko ubijamy ze szczyptą soli i z cukrem na sztywną masę.Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm. Na ciasto układamy rabarbar i jabłko, posypujemy przyprawami, wykładamy pianę z białek, a na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z  zamrażalnikana.Pieczemy w piekarniku

Kulinarne przygody Gatity
Zimowe ciasto żurawinowo-jabłkowe 140

mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian ze śmietaną.Kolejnym krokiem jest dorzucenie do ciasta rodzynek i większej części zmiażdżonych na małe kawałki orzechów. Białka ubijamy i połowę dodajemy do ciasta - łączymy delikatnie łopatką. Następnie dodajemy drugą połowę białek i świeżą żurawinę.Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wierzch dekorujemy obranymi jabłkami  w kształcie półksiężyców(...)posypujemy wszystko resztą orzechów i kilkoma przekrojonymi żurawinami.Pieczemy około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C, do suchego patyczka.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Muffinki z jabłkami i płatkami owsianymi 133

oleju - 2 jaja - 180 gram jogurtu naturalnego - 3 jabłka - 1/2 szklanki płatków owsianych - garść orzechów laskowych - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Płatki owsiane zalewam gorącą wodą. Jabłka obieram i kroję w drobną kostkę. Orzechy siekam na kawałeczki. Mieszam suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, orzechy. W drugiej misce łączę ze sobą mokre: olej(...)jogurt, płatki owsiane, jabłka. Wszystko łączę ze sobą. Napełniam foremki do 3/4 ich wysokości. Piekę ok. 40 minut w temp. 170'C (termoobieg). Muffinki są miękkie, delikatne, z lekko chrupiącą skórką.  SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Prosta szarlotka 168

porcje 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki gęstej kwaśniej śmietany 20 dag margaryny 3 żółtka 15 dag cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 2 małe słoiczki słodkiego przecieru z jabłek 3 łyżki kaszy manny przepis Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i  cukrem pudrem, siekamy nożem z margaryną , żółtkiem i śmietan. Zagniatamy ciasto i oziębiamy(...)dwie części .Pierwszą część rozwałkowujemy i układamy na blasze, posypujemy równomiernie kaszą manną a następnie nakładamy przecier z jabłek . Resztę ciasta rozwałkowujemy i układamy na jabłkach , wierzch ciasta dziurkujemy widelcem . Pieczemy około 50 minut w gorącym piekarniku .Posypujemy cukrem pudrem

Smakowite Dania
Sernik z jabłkami pod czekoladową kruszonką 237

wyłożonej papierem do pieczenia. Wylać masę sernikową i ułożyć kawałki jabłek. Na wierzch wysypać resztę kruszonki i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min. Sernik najlepiej się kroi po schłodzeniu. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Serniki pieczone , Szarlotki Tagged: budyń , czekolada , jabłka , płatki owsiane , twaróg

https:KKuchniaMniam
Sałatka z buraczków i czerwonej fasoli 227

ogórki kiszone2 jabłka1 cebula1 puszka czerwonej fasoli1/2 pęczka szczypiorkutarty chrzan ze słoiczka do smaku2-3 łyżki gęstej śmietanysól, pieprzSposób przygotowania:1. Ugotowane (u mnie pieczone) i obrane buraki, jabłka i ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej.2. Cebulę i szczypiorek siekamy drobno.3. Fasolę odsączamy z zalewy.4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i chrzanem.5. Sałatkę

Kuchnia domowa Ani
Pstrąg z jabłkami zapiekany w cydrze 139

Ryba pieczona w orzeźwiającym aromacie cydru i z aromatycznym dodatkiem świeżych jabłek Z cydrem , jako głównym składnikiem potrawy, eksperymentowałam już przy okazji Ciasta z czereśniami, cytryną i cydrem . Wtedy było na słodko. Tym razem proponuję smaki bardziej wytrawne. Kolejny raz sięgnęłam po Grójecki Cydr Jabłkowy , dokonując nieodzownej, wstępnej degustacji trunku już przy obmyślaniu potrawy :) Ach te delikatne bąbelki(...)Zostawię jednak coś w butelce do wykorzystania przy gotowaniu... źródło: Cydr Grójecki Grójecki Cydr Jabłkowy wybitnie mi podpasował do użycia jako zalewa, w którym piekła się moja ulubiona rybka - pstrąg ! Do tego zapieczone cząstki jabłek i moje podniebienie miało w porze obiadowej istną orgię smaków :) Rybka była też wyborna na zimno , po nocnym leżakowaniu w lodówce. Z sosu cydrowego

Grunt to przepis!
Jabłka pieczone na cieście francuskim 172

Pyszne jabłuszka, ciekawie podane sprawdzą się na deser :) Z racji tego, że jabłka nie będą się długo piekły można wybrać miękkie jabłka lub obrać je ze skórki jeśli jej nie lubicie. 2 jabłka garść orzechów włoskich łyżka rodzynków szczypta cynamonu łyżka miodu op. ciasta francuskiego żółtko do posmarowania Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i cynamonem. Jabłka

Smakołyki Asi
Muffinki fasolowe z jabłkiem 131

łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść rodzynek 1 jabłko Sposób przygotowania: Fasolę przepłukujemy kilka razy, a następnie pozostawiamy na około 10 minut w wodzie wrzucamy odsączoną fasole do blendera, dodajemy pozostałe składniki (oprócz rodzynek i jabłka) wszystko blendujemy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję na koniec dodajemy rodzynki, mieszamy(...)papilotki na muffinki do około 1/2 wysokości jabłko obieramy i kroimy w kostkę wykładamy jabłko na środku każdej muffinki przykrywamy jabłka resztą ciasta, tak żeby jabłka nie przebijały przez ciasto pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około 30 minut (ja sprawdziłam drewnianym patyczkiem czy nie ma już surowego ciasta) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szybka rolada jabłkowa 376

łyżeczka proszku do pieczenia - płaska 1 szklanka mąki pszennej - u mnie tortowa INNE: masło do posmarowania papieru - przyznam się, że zapomniałam... ale użyłam dobrej jakości papieru do pieczenia i obyło się bez przypalenia, papier oderwałam bez problemów cukier pude r - do obsypania ciasta po upieczeniu i wystudzeniu Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i dość grubo wysmarować(...)krótko miksować na najwolniejszych obrotach miksera do połączenia składników - lub delikatnie wymieszać przy pomocy łopatki, jak było w oryginalnym przepisie . Masę wyłożyć na przygotowane jabłka, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do piekarnika. Piec 30-35 minut w 160C. Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką kuchenną, a następnie stolnicą - lub dużą deską czy tacą - odwrócić ciasto do góry dnem

Grunt to przepis!
Szarlotka sypana 93

jesienne dni. Trochę sceptycznie podchodziłam do tego przepisu, ale ciasto się udało i było smaczne. Składniki: szklanka cukru szklanka kaszy manny szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek 0,5 łyżki mielonego cynamonu 200 g masła Przygotowanie Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z cynamonem. Cukier(...)mąkę, mieszamy ze sobą. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blaszkę (moja ma wymiary ok 26x24cm) smarujemy masłem albo wyścielamy papierem do pieczenia. Na dnie blaszki równomiernie rozprowadzamy 1/3 suchej masy. Następnie układamy połowę startych jabłek (nie odciskamy z nich soku). Na to kolejno: 1/3 masy suchej + druga połowa jabłek + reszta masy suchej. Po wyrównaniu całość równomiernie pokrywamy kawałkami

e-PrzepisyKulinarne
Salceson czyli ciasto z jabłkami 148

NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: (na blaszkę kwadratowej o boku 23 cm) 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2-3 łyżki kakao 5 jajek 60 dag jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sodki(...)szklankę oleju Sposób wykonania: Jaja i cukier-ubić. Wsypać: mąkę, kakao, cynamon, sodę i proszek. Dokładnie wymieszać. Wlać olej i ponownie dokładnie zmiksować. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę. Piec około 45-50 min w tem. 175 st. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

Smaki Natalii
Ciasto z musem jabłkowym i budyniem 561

bloga "Gotuję, bo lubię" Składniki: Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 ½ łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki wody ½ proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 1/4 szklanki wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ opakowania galaretki pomarańczowej Masa budyniowa: 900ml mleka 3 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki(...)składniki dokładnie się połączą, przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25 minut. W czasie kiedy biszkopt się piecze przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i myjemy. Kroimy na kawałki średniej wielkości i wkładamy do garnka. Dodajemy cynamon, cukier, masło oraz wodę. Dusimy na małym ogniu, aż zmiękną. Zdejmujemy wówczas garnek

Kolizje Smaków