pomarańcze obrałam ze skórki. Jabłka pokroiłam w cienkie plasterki, a pomarańcze w małą kostkę. Daktyle i śliwki pokroiłam na drobne kawałki. Rodzynki sparzyłam wrzątkiem. Do miski przełożyłam jabłka, pomarańcze, daktyle, śliwki i rodzynki. Dodałam 3 łyżki oliwy i dokładnie wymieszałam. Część odpowiednio przygotowanych owoców włożyłam do kurczaka. Kurczaka przełożyłam do naczynia żaroodpornego, pozostałą część owoców wyłożyłam obok(...)oliwy i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temp 180 º C. Kiedy kurczak się zarumienił, przełożyłam go na drugą stronę i polałam sosem, który się wydzielił podczas pieczenia. Kiedy jabłka były miękkie, wyjęłam owoce z naczynia żaroodpornego, aby się nie przypaliły. Kurczaka ponowni wstawiłam do piekarnika, aby się zarumienił z drugiej strony. Tak oto przygotowany kurczak gościł
nietadietazdążyłam je upiec w sam raz na śniadanie. Zapach, który ulatniał się po domu szybko zbudził domowników. Buchty nie zdążyły nawet ostygnąć. Polecam!!! Składniki na buchty pieczone z jabłkami i cynamonem na 8 bułeczek: ROZCZYN: 370 g mąki 30 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru CIASTO: 60 ml ciepłego mleka(...)ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, obieramy i kroimy w 1 cm kostkę. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka, cukier, cynamon, mieszamy i smażymy około 5 minut. Jabłka mają zachować kształt i tylko lekko zmięknąć. Gotowe nadzienie studzimy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką. Delikatnie wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, następnie dzielimy
Rozpustne gotowanieSkładniki: 1,5 szklanki mąki pszennej łyżka szmalcu 3-4 łyżki margaryny 1 jajko 1/4 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia kwaśna śmietana (tyle ile zabierze ciasto) szczypta soli paczka cynamonu jabłka ze słoika lub swoje uprażone na ogniu Wykonanie: Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać cukier roztrzepany z jajkami, proszek(...)pieczenia, sól, wyrobić ciasto, wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wyłożyć tortownicę. Ponakłówać widelcem aby powietrze miało ujście. Na ciasto wyłożyć jabłka z cynamonem. Piec 50 minut
Pychotkaaa500g startych jabłek 1 łyżka kokosu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: Sześć żółtek utrzeć z połową cukru. Dodać masło, mak, kaszę mannę, starte jabłka, proszek do pieczenia, kokos i dokładnie wymieszać mikserem. Osobno ubić białka jajek z drugą połową cukru. Sztywną pianę przenieść delikatnie drewnianą łyżką do masy makowo - jabłkowej i lekko wymieszać. Ciasto przenieść
Kuchnia Pani Wiosnygodziny ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Kruche ciasto jest bardzo delikatne, więc będzie się kruszyć. Formę z ciastem wylepiamy palcami. Na ciasto przekładamy gotowy mus z jabłkami. Szarlotkę pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestablachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować, podsypując mąką, wylepić dno blachy. Nakłuć widelcem. Wyłożyć jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta i ułożyć na jabłkach. Na wierzchu rozsmarować masę orzechową. Piec około 50 minut w temperaturze 170 o C. Wierzch można przykryć papierem, by się nie za szybko zrumienił lub na dolnej grzałce piekarnika, włączając pod koniec(...)pieczenia również górną grzałkę. Innym rozwiązaniem jest podpieczenie dolnego ciasta przed wyłożeniem jabłek (tego sposobu nie sprawdzałam
Czerwień i błękitjajka 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 125 g masła 5 dużych łyżek wody 220 ml mąki (szklanka bez jednej łyżki) łyżeczka proszku do pieczenia na nadzienie: 6 małych jabłek (najlepiej wysokich i chudych) 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki rodzynek łyżka skórki kandyzowanej cytrusowej 3 łyżki powideł śliwkowych łyżeczka kakao Masło, cukier puder, kakao i wodę zagotować(...)kakao i bakaliami. Nadziać jabłka, ułożyć je w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Do wystudzonej masy kakaowej wmiksować żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Ciasto przełożyć do foremki i wypełnić nim luki między jabłkami Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 30-40 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapotrzebujemy: - 2 jabłka - 60 g marcepanu - ok 3-4 łyżki mleka wegańskiego - 200g mąki migdałowej - opakowanie proszku do pieczenia - 3 jajka - 150 g masła - 50 g cukru - 100g kawałki migdałów (ja użyłam takich gotowych posiekanych w kawałki) Jabłka umyć i pokroić w kostkę. Marcepan pokroić w kostkę i zagotować(...)mlekiem na jednolitą masę. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Pokolei wbijać jajka i dalej miksować. Dodać rozpuszczony marcepan, mąkę migdałową i proszek do pieczenia. Na sam koniec wrzucić jabłka i kawałki migdałów. Wszystko wymieszać. Piec ok 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sos marcepanowy : - mleko roślinne - kawałek marcepanu Marcepan pokroić w kostkę
Szybko Tanio Smaczniemiękkiego masła 200 g cukru pudru 150 g mielonego maku 4 jajka, żółtka oddzielone od białek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek kaszki manny garść ulubionych bakalii 300 g jabłek, startych na dużych oczkach Składniki na polewę: 60 g masła 1 czubata łyżka kakao 1/4 szklanki cukru 1 łyżka wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)ucieramy z cukrem pudrem aż do uzyskania jednolitej jasnej masy, a następnie do dajemy po 1 żółtku. Nie przerywając ubijania, dodajemy mak, kaszkę manną i proszek do pieczenia. Dodajemy utarte jabłka i bakalie, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do makowej masy i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia
My Culinary Artduży banan 200 g zimnego masła/oleju kokosowego (najlepiej, aby był rafinowany, czyli bez aromatu kokosa) 150 g curku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g bułki tartej około 2,5 kg jabłek (użyłam 2 kg jabłek i pół kg gruszek, bo rzucili na promocji w biedrze, więc dlaczego by nie 2 łyżki cynamonu 50 ml soku(...)wysyp bułkę tartą, która wchłonie nadmiar soku z jabłek. Wyłóż równomiernie jabłka, dociśnij dłonią, a na samą górę zetrzyj resztę zmrożonego ciasta. Postaraj się, aby jabłka były przykryte. Piecz całość w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu posyp szarlotkę cukrem pudrem. Smacznego! ps. Jeszcze ciepłą szarlotkę podałam z lodami
greenscarf2szt śmietana 18%, 2 łyżki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka cukier waniliowy, 2 łyżeczki Składniki na masę mak mielony, 200g cukier, 200g jabłka tarte, 300g jajka, 4szt kasza manna, 4 łyżki masło, 100g proszek do pieczenia, 1 łyżeczka sól, szczypta kandyzowana skórka pomarańczowa, 1/2 szkl Przygotowanie Składniki na ciasto łączymy i szybko zagniatamy. Połowę ciasta wykładamy na dno blaszki(...)zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy na puch, nadal miksując dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mak, kaszę manną, starte jabłka, proszek do pieczenia, sól i bakalie. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy makowej. Całość delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wylewamy masę makową, na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy
Gotowanie moimi oczamiRobiłam już kiedyś faszerowane szyjki. Tym razem postanowiłam zrobić farsze - jeden na bazie mięsa wieprzowego, drugi drobiowego - z dodatkiem wątróbki. Oba wyszły świetnie. Farsz wieprzowy
Stare Garydaniach kuchni wschodniej. Solianka – zupa mięsna lub rybna przyrządzona z dodatkiem ogórków kwaszonych, koncentratu pomidorowego, zrumienionej cebuli, ewentualnie kaparów i oliwek oraz soku z cytryny, podprawiona śmietaną. Kaczka pieczona z jabłkami. Baranina. Ciasto czekoladowe. Wino z Winnicy Jasiel. Wódka zbożowa naturalna z manufaktury Old Polish Vodka . Po kolacji czas spać po długim i pełnym atrakcji dniu, tym bardziej(...)została odrestaurowana przez właścicieli restauracji, która mieści się w pomieszczeniach dawnej stacji. Tam czekała na nas kawa, herbata oraz Marcinek. Marcinek Hajnowski to ciasto wywodzące się z Pałacu Carskiego, pieczone było na świętego Marcina. W lipcu tego roku zostało ono wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Kolejny punkt programu to wizyta w Restauracji Stoczek w Białowieży, mieszczącej się
królestwo garówChleby z przepisów Dany piekłam nie raz. Zawsze były pyszne. Chleby z tartym jabłkiem według Jej przepisów też już piekłam. Zawsze znakomite. Więc tym bardziej ucieszyłam się, kiedy zobaczyłam, że wrześniowa piekarnia Amber to chleb od Dany ( bolg Leśny Zakątek .) Chleb jest pyszny, wspaniały, wilgotny! Wymaga nieco czasu, ale nie pracy - jest jednym z tych chlebów, które(...)starłam jabłka w robocie, ale to wszystko ;). Pyszny! Pieczcie, nie pożałujecie Foremki wyłożyłam papierem do pieczenia - ostatnio stosuję to często. Miałam mąkę orkiszową pełnoziarnistą i taką dodałam - było pysznie. Dodałam też sporo kminku. Ale w naszym domu kminek jest wszędzie. Dana na swoim blogu pisze, że jabłka są nie tylko dekoracją, ale że dzięki nim chleb dłużej
Stare Garymąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny cynamon 1 kg jabłek Wykonanie: Cukier, mąkę, kaszę manną oraz proszek do pieczenia wymieszać starannie łyżką. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i wymieszać z cynamonem. Mieszankę sypkich składników podzielić na trzy części ( ja rozsypuję do trzech szklanek), pierwszą część rozłożyć równomiernie
Ciasteczkowy Potwór