dodać łyżeczkę soli, wymieszać. Tak przygotowaną masą natrzeć delikatnie każdą kieszonkę schabu. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. W każdej kieszonce schabu umieścić plaster jabłka i posypać świeżo zmielonym pieprzem, tak aby pieprz znalazł się również w kieszonkach. Wierzch mięsa posypać tymiankiem. Nadziane mięso włożyć do siatki wędliniarskiej lub ciasno obwiązać mocną nitką. Mięso(...)przygotowaną mieszanką (punkt 10) i w tej temperaturze piec przez około 90 minut. Podczas pieczenia mięso co jakiś czas podlewać mieszanką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Siatkę wędliniarską można nabyć np. na Allegro. Należy wybrać duży rozmiar, aby podczas wkładania do niej mięsa plastry jabłek się nie połamały. Silna nitka z powodzeniem zastępuje siatkę wędliniarską. Wino można zastąpić większą ilością
Gospodyni MiejskaWami nie podzielić. Po drobnych modyfikacjach powstał genialny chleb (albo jak kto woli ciasto), który świetnie sprawdzi się w roli śniadania lub szybkiej przekąski. To trochę takie musli w pieczonej formie, które w zasadzie bez żadnych dodatków jest już gotowe do jedzenia. Jak widzicie sporą jego część stanowią bakalie, które możecie tak naprawdę dobrać według własnych upodobań. I według(...)użyłam mąki z kaszy niepalonej) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych orzechów i pestek (np. włoskie, migdały, pestki dyni, słonecznika, pistacje) 2 szklanki pokrojonych suszonych owoców, najlepiej niesiarkowanych (np. rodzynek, moreli, jabłek, mango) 1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 2. W dużej misce ubij mikserem jajka, miód i maślankę
Powiedz dietom niewykałaczek. Wkładam ją do naczynia żaroodpornego i przekładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 1,5h - po upływie połowy czasu przekręcić na druga stronę Gotową kaczkę dzielę na części i podaję z domowymi kluseczkami lanymi oraz z jabłkiem
Kuchnia co dniabitą śmietaną (wręcz narodowy deser Holendrów), lecz jak na złość akurat zabrakło tego przysmaku. Zauważyłam jednak, że z pieca "wyjechały" appelflap'y, kolejny przysmak mieszkańców kraju wiatraków. Appelflap to trójkątne ciasteczko z ciasta francuskiego, wypełnione mieszaniną jabłek, rodzynek, cukru i cynamonu. Gdy tak jedliśmy te nasze ciasteczka, Maciek spytał czy umiałabym coś takiego sama zrobić w domu. Pffff(...)powrocie zabrałam się za robienie appelflap'ów. Potrzebujemy (na 4 porcje): - 4 kwadraty z ciasta francuskiego (+/-13x13cm) - 1 jabłko - garść rodzynek - łyżka cukru + odrobina do posypania appelflap'ów - łyżeczka cynamonu Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Obieramy jabłko. Wycinamy środek. Kroimy na małe kawałki. Dodajemy rodzynki, cukier oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Tak powstałe nadzienie nakładamy na kwadratowe
W mojej holenderskiej kuchniwiększą ilością zwykłego) 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki zagnieść podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć foremki do muffinek (oblepić dno i brzegi cienką warstwą ciasta) drugą włożyć do zamrażarki. Nadzienie ok 1/2 kg jabłek pokrojonych w kostkę 1 budyń waniliowy (śmietankowy) ugotowany według przepisu na opakowaniu(...)można dodać trochę mniej mleka) cynamon skórka starta z pomarańczy Do każdego wgłębienia muffinkowego wkładamy łyżkę jabłek posypanych cynamonem ( lubię dużo cynamony - każdy niech doda według własnych upodobań)i skórką pomarańczową, łyżkę budyniu i dokładnie przykryć startym na tarce ciastem z zamrażarki. Pieczemy w temperaturze ok 150 stopni do zarumienienia z wierzchu - u mnie około 45 minut. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniłyżkę wody. Ciasto zagnieść w kule, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 30 minut. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a te na plasterki. Dodać cynamon i łyżkę cukru, wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć w pokrytej papierem do pieczenia formie na tartę lub w tortownicy o średnicy około 20 cm. Podziurkować widelcem boki i spód
wyzwania kuchenneProste do zrobienia..i smaczne... 2 szkl. mąki 2/3 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 jajko 1/2 szkl.oleju 2 gruszki
Moje domowe kucharzeniebiałka i powoli wmieszać je we wszystko. Na koniec bakalie. Długa keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto. Piecz w 180 stopniach około godzinki. Sprawdzać, do suchego patyczka. Piernik może poleżeć nawet ponad tydzień. Jest wilgotny dzięki jabłkom. Im starszy tym lepszy! Możecie polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą! Smacznego! https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Z Kuchni Do Kuchniskleja, dodać 1-2 łyżki zimnej wody - ciasto zafoliować, schłodzić - tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia - ciasto podzielić na trzy równe części - jeden kawałek ciasta rozwałkować na wielkość spodu tortownicy - najlepiej podsypać ciasto mąką i rozwałkowywać od razu na papierze do pieczenia, gdyż ciasto jest dość delikatne i może być trudno je przenieść - ciasto nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika(...)dusić do miękkości - owoce powinny być miękkie, ale nie należy doprowadzić do rozpadnięcia się jabłek - masę jabłkową ostudzić - orzechy włoskie posiekać na kawałki - do masy jabłkowej dodać orzechy, wymieszać ZAKRYTY TORT WIEDEŃSKI - pozostałe kawałki ciasta wyjąć z lodówki - jeden rozwałkować na papierze do pieczenia na placek wielkości dna tortownicy, nakłuć widelcem - z drugiego utworzyć brzeg ciasta, przyklejając
Smakołyki Berenikisię ostatnio złożyło, że z chęcią sprawdzam różne mięsa pieczone w niskich temperaturach. Po rostbefie przyszła kolej na kaczkę. Niewątpliwą zaletą tak pieczonego mięsa jest fakt, iż po włożeniu do piekarnika, nie trzeba się nim za dużo zajmować - ale trzeba dużo cierpliwości. Dlatego najlepiej planować jako dużą obiadokolację. Metodę z solanką podawała Magda Gessler(...)solanki, przed pieczeniem, dobrze osuszyć , niektóre przepisy podają, że powinno to zająć parę godzin (ten etap pominęłam). Czosnek rozdrobnić w blenderze. Przełożyć do moździerza, dodać soli i rozgnieść na pastę. Osuszoną kaczkę dobrze natrzeć czosnkiem z solą, posypać ze wszystkich stron majerankiem (wmasować go w mięso). Kaczkę posolić też w środku, włożyć wydrążone jabłko ze skórką , zaszyć lub spiąć
Stare GaryWilgotny piernik przełożony jabłkami i żurawiną pięknie prezentuje się na świąteczny stole. Ozdobiony jest ciemną i białą czekoladą, bombkami z masy marcepanowej i kuleczkami. Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 3 łyżki oleju słonecznikowego 2/3 szklanki cukru 2 duże jaja 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich 1 szklanka(...)proszek do pieczenia - wymieszaj po czym wsyp do masy jajecznej. Dodaj zmielone orzechy, wymieszaj i wylej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (28cm x 38 cm). Upiecz w temp. 160 st C z termoobiegiem do suchego patyczka. (około 35 min). Po wystudzeniu przekrój ciasto na 2 blaty. Starte jabłka podlej
Gotuj Sam!cytryny WYKONANIE Masło utrzeć z cukrem, dodać trzy jajka orzechy,mąkę, proszek do pieczenia, cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać. Piec w okrągłej tortownicy. Na termoobiegu 160 C ok. 30 min. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. W między czasie przygotować masę jabłeczną. Jabłka umieścić w garnku, dodać 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, budyń, sok z cytryny i stale mieszając doprowadzić
W kuchennym oknie Ewyzawsze pełne powagi, przecież powinno być inaczej...Składniki:Ciasto (blaszka 25x36 cm):2 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek1 kostka margaryny2 łyżki kakao2 łyżki mleka aromat śmietankowy + dowolne owoce (u mnie jabłka)Galaretka:2 galaretki wiśniowe750 ml wodyKrem:2 budynie śmietankowe750 ml mleka4 łyżki cukru1 kostka masła / margarynyWierzch:tarta czekolada lub polewa - wedle(...)uznaniaSposób przygotowania:1. Robimy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo po 1 żółtku, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat śmietankowy. Ubijamy pianę z białek i mieszamy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy do blaszki. Do drugiej połowy dodajemy kakao i mleko, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Na wierzch układamy pokrojone na cząstki owoce
Kuchnia domowa Aniśmietany - 4 żółtka (u mnie "L") - 2 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru z wanilią) Masa bezowo-budyniowa: - 4 białka - 150g drobnego cukru trzcinowego (lub zwykłego) - 2 proszki budyniowe bez cukru (śmietankowe) Masa owocowa: - słoik musu z jabłek (u mnie 900g) - 1 kisiel cytrynowy (u mnie bez cukru, dodałam(...)papierem do pieczenia. Drugą pokruszoną część (kruszonkę) przekładamy do mniejszej miski i umieszczamy w lodówce. Blaszkę z ciastem nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i również odstawiamy do lodówki (wystarczy na 10 minut) Schłodzone ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiekamy 15 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. W tym czasie przygotowujemy sobie jabłka, które mieszamy
Smaczne Zdrowemasła 1 jako 1 żółtko 1 cukier wanilinowy 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ser: 250 g sera białego (typu klinek lub z kostki) 250 g mascarpone 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru 1 cukier wanilinowy Jabłka: 8 antonówek 6 łyżek cukru cynamon (ilość wg uznania) 1/4 szklanki wody Suche składniki mieszamy(...)pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki do pieczenia (moja 22 x 23 cm). Ser biały rozgniatamy jak najdrobniej widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Następnie wszystkie składniki masy serowej dokładnie mieszamy łyżką aż się połączą ze sobą (nie polecam miksowania, bo masa stanie się zbyt rzadka). Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki
Czary - gary w kuchni