jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:221/436)

Cebulowa tarte flambée 164

wersja to ciasto z cebulą, boczkiem z dodatkiem crème fraîche lub sera fromage. Znane są również jego odmiany np owocowa z jabłkami i cynamonem, leśna (gdy dodamy grzyby) lub z różnymi odmianami sera. Legendy głoszą, że gdy pieczono chleb (w piecach opalanych drewnem) na samym początku piec był zbyt gorący by dokonać wypieku. W tym czasie pieczono właśnie tarte

Szybko Tanio Smacznie
Czekoladowe ciastka z pistacjami i jabłkiem. 161

wymieszany ze stewią w pudrze i odrobiną wody różanej Wszystkie składniki oprócz orzechów i jabłka zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jabłko pokroić w kostkę, a pistacje posiekać i wmieszać do ciasta. Masę przelać do silikonowych foremek. Piec około 20 minut, uważając by się nie przypiekły. Po tym czasie wyjąć, ostudzić

Poranek na słodko
FILET Z KURCZAKA W JABŁKACH 156

łyżka sosu sojowego ciemnego   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:    Filet z kurczaka myję. Dokładnie doprawiam przyprawami oraz nacieram sosem sojowym. Jabłka myję następnie kroimy w plastry lub pół plastry. Całość dokładnie zawijam w folie aluminiową. Filet piekę w piekarniku 180 stopni przez 30 min. Po upieczeniu studzę. Podaję na zimno do pieczywa lub na ciepło do ziemniaków, kaszy

Gotowanie Patki
STRUDEL JABŁKOWY 171

wyłóż na ściereczkę podsypaną mąką i wałkuj na bardzo cieniutki płat. Na cieście równomiernie rozprowadź bułkę tartą jabłka, rodzynki cukier i cynamon. Strudla zawij w rulon i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Włóż do pieca nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na około 25 minut. Przestudzonego Strudla posyp cukrem pudrem

Kukuleczki
Mus jabłkowy z brzoskwiniami na zimę - idealny dla dzieci 122

większe kawałki to możemy kroić na większe części. Do garnka wlewamy sok i wsypujemy jabłka. Gotujemy na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną. Wtedy dodajemy brzoskwinie i miód (można pominąć). Chwilę gotujemy. Gdy zawrze ściągamy z pieca. Mus wylewamy do czystych, wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Odwracamy do góry dnem, by się zassały. Jeśli martwicie się, że się

Mania Wypiekania
What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu - Katie Quinn Davis 230

swoich sił w kuchni i sporządzić wybrane dania. Wybór przepisów jest naprawdę ogromny. Począwszy od smoothie, duszonej fasolki, poprzez uszka z pieczonymi pomidorami, wietnamską sałatkę z chrupiącym boczkiem, minibabeczki z wołowiną i bekonem i paszteciki z wieprzowiną, jabłkiem i pistacjami aż po francuskie babeczki z malinami, bezowe całuski i tort czekoladowy. Poszukujecie doskonałego przepisu na pyszne danie? W „What

Tetiisheri
Jabłuszka z kruchego ciasta z farszem (Dolcetti farciti con mele) 150

małym ogniu około 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Ciastka Schłodzone ciasto należy rozwałkować i wyciąć z niego jabłuszka. Posłużyłam się formą jabłka wyciętą z papieru (wysokość ok. 10 cm). Wycięłam 10 jabłuszek. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i 5 jabłuszek z ciasta. Na jabłuszka nałożyć farsz i przykryć drugą warstwą wykrojonych jabłuszek. Brzegi ciastek docisnąć widelcem. Ciastka piec

La grande e la piccola cuoca
Słodkie placuszki z jabłkiem 1086

dużej ilości tłuszczu są może kaloryczne, ale grzechem byłoby nie zjeść choćby kilku ;) Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mleka szczypta soli 3 jabłka obrane i pokrojone w grubsze plastry olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć

Kuchnia w czekoladzie
Owoce zapiekane pod kruszonką 138

kawałki, przekładamy do miski i wraz z mąką i cukrem zagniatamy na ciasto. Ciasto rozcieramy w dłoniach tworząc kruszonkę. 2. Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki, przekładamy do foremek wraz z malinami. Posypujemy obficie kruszonką.  3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut

Szefowa kuchni
Słodycz przyjaźni 136

dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem, sodą i solą - mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto będzie dość zwarte). Na koniec dodajemy duszone jabłka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę (24 x 24) wyłożoną papierem i pieczemy przez około 60 minut w temp 170 stopni (do suchego patyczka). Ciasto błyskawica Ciasto błyskawica Ciasto błyskawica SMACZNEGO

peggiwkuchni
sękacz jabłkowy z orzechami 195

następnie zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na trzy części. Każdą z osobna rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy osobne blaty w 180 st. C na złoty kolor. składniki na masę jabłkową: 2000 g jabłek 2 jasne galaretki wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy. Następnie ściągamy z ognia. Dodajemy suchą

Domowy Smak Jedzenia
Cynamonki 174

mące ziemniaczanej. Masło roztopić dodając cukier i cynamon, Ciasto rozwałkować i posmarować za pomocą pędzelka masłem z cynamonem następnie wyłożyć jabłka. Ciasto zwinąć w roladę i pokroić na krążki. Krążki włożyć do formy na muffiny i piec 20 minut w 180 stopniach

Pychotkaaa
Wiewiórka 117

miksujemy.  Przesianą mąkę mieszamy z sodą i cynamonem, dodajemy do masy jajecznej i całość mieszamy.  Do gotowej masy dodajemy jabłka, rodzynki, migdały, posiekaną gorzką czekolada i starte orzechy. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170st. Z przepisu wychodzą 2 foremki keksówki 23cm

Gotowanie moimi oczami
Soczysta pierś kaczki z żurawiną, miodem i jabłkami na winie 297

druga stronę i smażymy 2 minutki. Następnie w brytfannie układamy piersi skórą do góry, naokoło układamy połówki jabłek bez pestek ( możemy w środek włożyć po łyżeczce żurawiny) i wszystko zalewamy pozostałą marynatą. Całość pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C.  Po upieczeniu kaczkę wyciągamy na deskę żeby odpoczęła przez krojeniem. Jako dodatek świetnie

Niezły Młynek
KROKIETY Z MUSEM JABŁKOWYM W CYNAMONOWEJ PANIERCE 198

ryżowej + żytniej ) – 1 szkl * mleko 0,5% – ok. 2 szkl * duże jajko – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cynamon- 1 łyżeczka * olej ( u mnie kokosowy ) – 4 łyżki * sól – 1 szczypta NADZIENIE: * jabłka – ok. 500 g * cukier – 4 łyżki PANIERKA: * białko – 2 szt * cynamon – 2 łyżki * płatki owsiane

Ostra na Słodko