pasek posmarować resztą powideł, ciasno zawinąć i ułożyć wokół tego drugiego, powkładać plasterki jabbłek, moreli między paskami, na środku dać więcej jabłek, posmarować mlekiem ciasto ciasto posypać cynamonem i zostawić na 20 minut do podrośnięcia ciasto piec w 180C około 50 minut, wystudzone ciasto przełożyć na talerz i posypać pudrem cukrem - ciasto jest pyszne w smaku............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki jak w placku orzechowym (oprócz orzechów) + 1 łyżka kakao Wykonanie: Jak w pierwszym placku + dodajemy kakao zamiast orzechów Każdy placek pieczemy oddzielnie w temp. 180 stopni przez ok. 30 min. Masa jabłkowa: Składniki: 2 kg jabłek 1 szklanka cukru 1 dowolna galaretka (u mnie pomarańczowa) Wykonanie: Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Następnie smażymy
psgotujemycukinią i czosnkiem Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem
Moja smaczna kuchniamieszanką jabłka. Żółtka utarłem z cukrem waniliowym i resztą śmietany. Ubiłem białka i wymieszałem z żółtkową masą. Rozsmarowałem masę na jabłkach i wygładziłem powierzchnię. Od razu wstawiłem do gorącego piekarnika. Temperatura piekarnika 175°C , czas pieczenia ok. 40 minut
R'n'G Kitchenmaslem. Wykladamy czesc ryzu a pozniej jablek i znow ryz, jablka i konczymy cieniutka warstwa ryzu (tak aby ledwie, ledwie przykryl jablka). Posypujemy jeszcze raz cynamonem i cukrem. Dodajemy kilka wiurek masla i wsadzamy do piekarnika . Pieczemy 35 minut w 180 stopniach . Taki zapiekany ryz mozna jesc sam lub ze smietana , smietana wymieszana z cukrem wanilinowym, dzemem. ZYCZE SMACZNEGO
PychaDaniaOdwrócić, otworzyć, wyjmować upieczone gofry. Trzeba wyczuć temperaturę pieczenia, jednak to ogień i nie można nastawić pożądanej temperatury... Trochę zabawy przy pieczeniu jest, ale później mamy nagrodę w postaci wspaniałych gofrów. Ja podałam gofry z prażonymi jabłkami. Jabłka zrywałam w sadzie starych odmian drzew owocowych, znajdującym się tuż obok Kaszubskiego Domu Rękodzieła Ludowego. Jabłka, miód wielokwiatowy
królestwo garówDziś przepis na błyskawiczną szarlotkę, jak nie macie czasu na pieczenie, a ktoś ma do Was wpaść ten przepis sprawdzi się idealnie! ;) składniki 1 kg jabłek 2 kisiele morelowe lub brzoskwiniowe 200 g biszkoptów cynamon cukier puder Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i zagotować. Kisiel rozpuścić w 200 ml zimnej wody i następnie dodać do jabłek
Cukier&Puderdodajemy cukier puder, ubijamy i w ostatnim etapie dodajemy sypki budyń i dalej ubijamy. Tak przygotowaną bezę wylewamy i rozprowadzamy po jabłkach. Porcję herbatników do kruszonki łączymy z masłem i z skórą cytrynową, posypujemy delikatnie bezę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Wykładamy na talerz i posypujemy orzechami
BaRepaswaniliowym Dorzucamy suszone śliwki masę marcepanową mieszamy z jajkiem, cukrem muscovado, a następnie z jabłkami formę żaroodporną smarujemy masłem, wsypujemy jabłka i przykrywamy trójkącikami z ciasta filo, gdzieniegdzie łyżeczką nakładamy kawałeczki masła Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 25 minut na złoty kolor Serwujemy na gorąco lub na zimno z lodami lub bitą śmietaną:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniawyrośnięcie (ok. 15 min.) 6. Z podanych składników zrobić kruszonkę ( nie ma to być zbita masa ale rozpadające się kawałki) 5. Jabłka obrać i pokroić w dowolny sposób, wyłożyć na ciasto, a całość posypać kruszonką. 6. Piec ok. 50 min. w temp
A Ty Smakuj MnieRównomiernie rozłożyć masę makową, a na niej masę serową. Piec w temp. 160-180°C przez około 50 minut. Ostudzić. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1/2 szk. cukru 1 galaretka pomarańczowa Jabłka obrać
w mojej kuchniOdkładamy do przestudzenia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto dzielimy na małe kwadraty (np. 3x5) i na każdy z nich nakładamy jabłka. Zlepiamy tak, aby powstał rożek. Brzegi można docisnąć widelcem - powstanie ładny wzorek :). Rożki przed pieczeniem można delikatnie ponacinać z wierzchu. Pieczemy ok. 15-20 minut. Smacznego
KasiekGotujeGruszek zabrakło (tak jak w poprzedniej wersji), ale w zamian są jabłka :) Słodkie, wilgotne i mięciutkie. SKŁADNIKI: - 2 średnie jabłka - 1 średni banan - 1 jajko - 100 g mąki pełnoziarnistej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - konfitura z żurawiny, aronii itp. - 50 g suszonej żurawiny + 10 g na przyozdobienie wierzchu PRZYGOTOWANIE: Jabłuszka i banana obieramy. Kroimy
Zdrowie na języku :Pwyrośnięcia na ok 1h - gdy ciasto już wyrośnie odcinam sobie kawałki ciasta formuję placek i kładę go na rozgrzaną patelnie z olejem, piekę do zrumienienia z obu stron - równie dobrze można w środek racucha przed upieczeniem włożyć jabłko - do ciasta można również dodać odrobiny aromatu waniliowego, będzie dobrze współgrało z zupą - po upieczeniu wykładam na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu
Basia w kuchniszybciej.. inaczej. Z twarzy uśmiech nie schodzi. Chwila... a jakoś tak wszystko inaczej wygląda... Składniki: 55g mąki jajko małe jabłko starte na grubych oczkach (lekko odciśnięte, ok.50g?) 40g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, aromat coś do posłodzenia kapka mleka + orzeszki ziemne, płatki owsiane Mokre składniki mieszamy w miseczce, mąkę przesiewamy i łączymy z resztą
More food, love and dreams