moje moce wróciły. Zrobiłam ciasto z nektarynkami, do którego można wykorzystać wszystkie twardawe owoce, tj śliwki, morele, a nawet jabłka- gwarantuję, że wyjdzie! Składniki: 260 g przesianej mąki pszennej 110 d cukru 30 g brązowego cukru łyżeczka proszku do pieczenia 120 g miękkiego masła roślinnego 1 dojrzały banan szczypta ssoli * 50 g żurawiny suszonej, albo jagód goi – tylko
greenscarfsamo dno by później triumfalnie wznieść się na wyżyny... Macie jeszcze brzoskwinie? I mało czasu na pieczenie? To poniższe ciasto jest dla Was :) Jest bardzo analogiczne do prezentowanego już wcześniej na blogu ciasta "Wiewiórka" ( klik ). Zwiększyłam tylko ilość cynamonu, jabłka zamieniałam na brzoskwinie i zrezygnowałam z bakalii. Efekt? Bardzo szybki i aromatyczny wypiek do kawki/herbatki :) Ciasto na małą blachę(...)Składniki: 4jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2/3 szklanki oleju łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 4-5 brzoskwiń Brzoskwinie obrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Pokroić je w grubsze plasterki .Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej. Następnie wsypać mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem. Wymieszać i wlać do blaszki wysmarowanej tłuszczem
My simple kitchenZostało mi kilka białek...zastanawiałam się co z nimi zrobić...i zrobiłam ...cygańskie ścieżki ale ciut inaczej....które w sumie nie wyszły tak jak trzeba..Do
Moje domowe kucharzenieLubię łączyć różne smaki, dlatego połączyłam ser, jabłka i orzechy. To takie ciasto trzy w jednym - sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową. Ciasto jest pracochłonne, jednak warto się pokusić, ponieważ efekt końcowy jest imponujący. Składniki: Ciasto orzechowe: 8 jajek 1 szklanka cukru 150 g zmielonych orzechów 200 g margaryny 3/4 szklanki(...)obie mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Sernik pieczemy w tej samej blaszce co ciasto orzechowe - ok. jednej godziny w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: 3 kg jabłek 4 galaretki cytrynowe Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jabłka przesmażamy
Pyszności Słodkościjajka 3 łyżki miodu płynnego 1/4 szklanki esencji z czarnej herbaty 30 dag mąki 10 dag cukru kryształu 1 łyżeczka sody przyprawa do piernika Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 łżka masła 1 żółta galaretka cukier do smaku - opcjonalnie Masa budyniowa: 500 ml mleka 4-5 łyżek cukru (wedle smaku) 20 dag masła 2 budynie waniliowe lub śmietankowe(...)herbatą. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C do suchego patyczka. Po wystudzeniu, ciasto przekroić na 2 blaty. 2. Obrane jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej. Masło roztopić i dodać do niego jabłka i prażyć. Zdjąć z ognia, dodać suchą żółtą galaretkę
Kuchnia domowa Aniekstraktu waniliowego 1 kg kwaśnych jabłek (często daję trochę ponad 1,5 kg) kilka łyżek cukru (do jabłek) Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Tortownicę (24 lub 26 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Mąkę, cukier, żółtka i ekstrakt przełożyć do misy robota lub na blat. Dodać pokrojone w kostkę masło. Posiekać(...)około 1,5 - 2 cm wysokość. Nakłuć widelcem. Wyłożyć na ciasto folię i obciążyć np grochem. Wstawić do piekarnika na około 10 minut. W międzyczasie przygotować jabłka. Obrane pokroić i wrzucić do garnka lub na patelnię. Podlać odrobiną wody i dusić aż zmiękną. Dodać cukier do smaku (można też dodać cynamon). Podpieczony
Sto kolorów kuchniważnym dniu :) Oto przepis: 0/5 szklanki mąki gryczanej 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki cynamonu 2 małe jajka mały dojrzały banan 1 szklanka drobno startej marchewki 1/3 szklanki oleju rzepakowego banany i jabłka z twarożkiem (gotowy deserek w słoiczku) kilka owoców do ozdoby Jajka ucieramy z pokrojonym w kosteczkę bananem. Stopniowo dodajemy olej(...)następnie miksując na mniejszych obrotach wymieszane suche składniki. Na koniec dodajemy startą marchewkę. Mieszamy po czym masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (użyłam formy o średnicy 18cm). Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzeniu, foremką do ciastek wycinamy 3 krążki. Przekładamy je zmiksowanym twarożkiem z bananem lub gotowym deserkiem dla dzieci. Ozdabiamy owocami
Mienta blogplaska łyżeczka proszku do pieczenia Placek miodowy: 300 g maki 150 g margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki śmietany 12% 100 g cukru Krem budyniowy: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej cukier wanilinowy 250 g masła 1/2 l mleka Krem z jabłek: 2 kg jabłek ( użyłam(...)cukrem. Następnie wsypujemy make zmieszana z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wlewamy do foremki , wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy ok. 30 minut. Placek miodowy : Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym , następnie zlepiamy w kule. Wylepiamy dno foremki pokrytej papierem do pieczenia. Ja upiekłam 2 takie placki w temp
Słodkości i nie tylkoorzechami wloskimi upieczony ze swiezymi jagodami zurawiny i podany z karmelizownymi jablkami.Danie dzis przeszlo probe generalna i jest naprawde znakomite.Zurawina to swietny dodatkiem do dan miesnych,a karmelizowane jablka z nuta slodyczy dopelniaja smakowo cale danie.Mieso jest smaczniejsze dzieki slodko-kwasnym jagodkom i lzej strawne.Ponadto dluzej zachowuje swiezosc,dzieki obecnosci kwasu benzoesowego,naturalnego konserwanta obecnego w zurawinie.Jej intensywny,optymistyczny kolor(...)kolorze pieczeniowymtzn.straci czerwony kolorek.Gdy do pieczenia dodamy cala zurawine ,a po upieczeniu owoce zblendujemy,bez dodatkowego gotowania,sos co prawda nie bedzie mial plywajacych jagodek,za to sliczny malinowy kolor.Zatem masz dwie opcje do wyboru.Gdy nie mamy dostepu do swiezej zurawiny mozna ja zastapic dodatkiem konfitury zurawinowej ze sloiczka.W miedzyczasie obrac jablka,wydrazyc specjalnym nozykiem srodek i pokroic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nasz sylwestrowy słodki hit! upiekłam je popołudniu by jeszcze móc zrobić zdjęcia przy dziennym świetle, i musiałam schować głęboko do szafki, tylu było chętnych, że nawet
Dzieje kuchennej WiewióryTradycyjny jabłecznik, choć troszkę zmodyfikowany.Ok. 2 kg jabłek obieramy, tarkujemy, dosładzamy do smaku i zagotowujemy w garnku(należy uważać, aby ich nie rozgotować
Maminek kulinarnymiseczce. Przy użyciu pędzelka smarujemy boki prostokątów (będą to miejsca łączenia ciastek). Na środku każdego (po przekątnej) kładziemy po łyżce jabłek. Ciastka składamy na pół, tworząc trójkąty. Łączymy boki, następnie przygniatamy widelcem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciastek robimy nożem nacięcia (2 – 3), następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem Demerara. Wstawiamy do piekarnika(...)cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na gładką masę). Utarty lukier przełożyłam do foliowego woreczka na mrożonki, odcięłam róg (mały kawałek) i polałam przygotowane ciastka. Ciastka francuskie z jabłkami, to idealna propozycja dla lubiących domowe wypieki, ale cierpiących na chroniczny brak czasu. Ich największą wadą jest to, że nie można poprzestać na jednym i znikają w zatrważająco szybkim
mojewypiekiinietylkołyżek cukru - 5 łyżek mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju - kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast Masa I: - Duża butelka Pysia lub Kubusia zielonego (kiwi jabłko banan) - 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże) Masa II: - 400 mln śmietanki deserowej(...)Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez 25-30 minut. Masa I: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia zagotować. Dodać budynie
Kuchcik gotujePyszne zakręcone bułeczki z karmelową glazurą zyskały tak ogromną popularność, że mógłbym je piec codziennie, a i tak znalazłoby się równie duże grono chętnych. Tym razem postanowiłem urozmaicić nieco poprzedni przepis na cynamonowe ślimaczki z jabłkami (dla chętnych przepis tutaj ) i przygotować je z bananem, masłem orzechowym i dużą ilością mieszanki różnych orzechów. Wyszły doskonale, połączenie słonawego masła(...)słodkim karmelem jest fenomenalne, a dodatek bananów tylko utwierdza mnie w tym przekonaniu. Zatem zabieramy się do pieczenia! Od razu uprzedzam, że bułeczki mają silne działanie uzależniające :D. Składniki na ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 30 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka (dałem całą) 2 żółtka 50 g masła 2/3 łyżeczki soli Przygotować zaczyn
Food Squareczekoladowe. Przeczytacie o nich niebawem a teraz zapraszam na wyjątkowe bułeczki, które piekłam w ubiegła niedzielę. Bardzo długo świeże ciasto drożdżowe napełnione smakowitym farszem owocowym. Co mogłoby być lepszego?!? Przepis na ciasto znajdziecie w książkach Liski, farsz również podpatrzony w "O jabłkach". Polecam!!! Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego(...)Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy cynamon, cukier i owoce jagodowe. Składniki kruszonki wkładamy do miseczki i zagniatamy palcami by powstały okruszki. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy z niego kulki, spłaszczamy ich środek. Robimy wgłębienie. Smarujemy śmietaną, nakładamy nadzienie i posypujemy kruszonką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Wyrośnięte bułki wkładamy do pieca
Dzieje kuchennej Wiewióry