jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:219/436)

1454. Mufinki z gruszkami i jabłkami 197

Proste do zrobienia..i smaczne... 2 szkl. mąki 2/3 szkl. cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 jajko 1/2 szkl.oleju 2 gruszki

Moje domowe kucharzenie
Wilgotny piernik z jabłkami 146

białka i powoli wmieszać je we wszystko. Na koniec bakalie. Długa keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto. Piecz w 180 stopniach około godzinki.  Sprawdzać, do suchego patyczka. Piernik może poleżeć nawet ponad tydzień. Jest wilgotny dzięki jabłkom. Im starszy tym lepszy! Możecie polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą! Smacznego! https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Z Kuchni Do Kuchni
Zakryty tort wiedeński (jabłecznik z orzechami i rodzynkami) 287

skleja, dodać 1-2 łyżki zimnej wody - ciasto zafoliować, schłodzić - tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia - ciasto podzielić na trzy równe części - jeden kawałek ciasta rozwałkować na wielkość spodu tortownicy - najlepiej podsypać ciasto mąką i rozwałkowywać od razu na papierze do pieczenia, gdyż ciasto jest dość delikatne i może być trudno je przenieść - ciasto nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika(...)dusić do miękkości - owoce powinny być miękkie, ale nie należy doprowadzić do rozpadnięcia się jabłek - masę jabłkową ostudzić - orzechy włoskie posiekać na kawałki - do masy jabłkowej dodać orzechy, wymieszać ZAKRYTY TORT WIEDEŃSKI - pozostałe kawałki ciasta wyjąć z lodówki - jeden rozwałkować na papierze do pieczenia na placek wielkości dna tortownicy, nakłuć widelcem - z drugiego utworzyć brzeg ciasta, przyklejając

Smakołyki Bereniki
Kaczka długo pieczona 216

się ostatnio złożyło, że z chęcią sprawdzam różne mięsa pieczone w niskich temperaturach. Po  rostbefie przyszła kolej na kaczkę. Niewątpliwą zaletą tak pieczonego mięsa jest fakt, iż po włożeniu do piekarnika, nie trzeba się nim za dużo zajmować - ale trzeba dużo cierpliwości. Dlatego najlepiej planować jako dużą obiadokolację.  Metodę z solanką podawała Magda Gessler(...)solanki, przed pieczeniem, dobrze osuszyć , niektóre przepisy podają, że powinno to zająć parę godzin (ten etap pominęłam). Czosnek rozdrobnić w blenderze. Przełożyć do moździerza, dodać soli i rozgnieść na pastę. Osuszoną kaczkę dobrze natrzeć czosnkiem z solą, posypać ze wszystkich stron majerankiem  (wmasować go w mięso). Kaczkę posolić też w środku, włożyć wydrążone jabłko ze skórką , zaszyć lub spiąć

Stare Gary
Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną 173

Wilgotny piernik przełożony jabłkami i żurawiną pięknie prezentuje się  na świąteczny stole. Ozdobiony jest ciemną i białą czekoladą, bombkami z masy marcepanowej i kuleczkami. Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 3 łyżki oleju słonecznikowego 2/3 szklanki  cukru 2 duże jaja 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich 1  szklanka(...)proszek do pieczenia - wymieszaj po czym wsyp  do masy jajecznej.  Dodaj zmielone orzechy, wymieszaj i  wylej ciasto do  wyłożonej papierem do pieczenia formy (28cm x 38 cm).  Upiecz w temp. 160 st C z termoobiegiem do suchego patyczka. (około 35 min). Po wystudzeniu przekrój ciasto  na 2 blaty.  Starte jabłka podlej

Gotuj Sam!
Szarlotka pychotka 3063

cytryny WYKONANIE Masło utrzeć z cukrem, dodać trzy jajka orzechy,mąkę, proszek do pieczenia, cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać. Piec w okrągłej tortownicy. Na termoobiegu 160 C ok. 30 min. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. W między czasie przygotować masę jabłeczną. Jabłka umieścić w garnku, dodać 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, budyń, sok z cytryny i stale mieszając doprowadzić

W kuchennym oknie Ewy
Fale Dunaju z galaretką 519

zawsze pełne powagi, przecież powinno być inaczej...Składniki:Ciasto (blaszka 25x36 cm):2 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek1 kostka margaryny2 łyżki kakao2 łyżki mleka aromat śmietankowy + dowolne owoce (u mnie jabłka)Galaretka:2 galaretki wiśniowe750 ml wodyKrem:2 budynie śmietankowe750 ml mleka4 łyżki cukru1 kostka masła / margarynyWierzch:tarta czekolada lub polewa - wedle(...)uznaniaSposób przygotowania:1. Robimy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo po 1 żółtku, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat śmietankowy. Ubijamy pianę z białek i mieszamy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy do blaszki. Do drugiej połowy dodajemy kakao i mleko, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Na wierzch układamy pokrojone na cząstki owoce

Kuchnia domowa Ani
KRUCHA SZARLOTKA BABCI LALI, Z BEZOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ 423

śmietany - 4 żółtka (u mnie "L") - 2 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru z wanilią) Masa bezowo-budyniowa: - 4 białka - 150g drobnego cukru trzcinowego (lub zwykłego) - 2 proszki budyniowe bez cukru (śmietankowe) Masa owocowa: - słoik musu z  jabłek (u mnie 900g) - 1 kisiel cytrynowy (u mnie bez cukru, dodałam(...)papierem do pieczenia. Drugą pokruszoną część (kruszonkę) przekładamy do mniejszej miski i umieszczamy w lodówce. Blaszkę z ciastem nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i również odstawiamy do lodówki (wystarczy na 10 minut) Schłodzone ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiekamy 15 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. W tym czasie przygotowujemy sobie jabłka, które mieszamy

Smaczne Zdrowe
Sernik z jabłkami 215

masła 1 jako 1 żółtko 1 cukier wanilinowy 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ser: 250 g sera białego (typu klinek lub z kostki) 250 g mascarpone 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru 1 cukier wanilinowy Jabłka: 8 antonówek 6 łyżek cukru cynamon (ilość wg uznania) 1/4 szklanki wody Suche składniki mieszamy(...)pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki do pieczenia (moja 22 x 23 cm).  Ser biały rozgniatamy jak najdrobniej widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Następnie wszystkie składniki masy serowej dokładnie mieszamy łyżką aż się połączą ze sobą (nie polecam miksowania, bo masa stanie się zbyt rzadka).  Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki

Czary - gary w kuchni
Jesienna bezglutenowa szarlotka 190

około 1 godzinę. Tortownicę o średnicy około 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wylep 1/3 schłodzonego ciasta. Resztę ciasta włóż do zamrażarki. Ciasto ponakłuwaj widelcem i podpiecz około 10 – 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudź. Kolejną 1/3 ciasta wylep boki tortownicy. 2/3 jabłek pokój w średnią kostkę, resztę zetrzyj na grubej tarce. Posyp cukrem waniliowym(...)minut. Po tym czasie wymieszaj, odciśnij z nich sok i wyłóż na podpieczony spód. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wyłóż na wierzch ciasta. Piecz ok. 50-60 minut w temperaturze 180ºC. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Marmolada jabłkowa z pomarańczą 106

Dzisiaj mamy dla was marmoladę jabłkową z pomarańczą. Jabłko i pomarańcza to genialne połączenie. Każdy wie, że jedno do drugiego pasuje. A najlepiej wiedzą o tym

Marder&Marder Manufacture
Krem buraczano - jaglany z olejem rzepakowym 123

musicie zrobić to upiec buraka w piekarniku w folii aluminiowej. Moje buraki piekły się w piecu chlebowym u babci na wsi. Składniki 8 średnich buraków pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej pół szklanki mleka kokosowego 1 czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jabłko 2 cm świeżego kłącza imbiru pół łyżeczki curry pół łyżeczki lub mniej kurkumy pół łyżeczki nasion kolendry

Z Kuchni Do Kuchni
Piernikowe muffiny ( minibabeczki ) 145

szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 3 łyżki kakao - 3 jajka - 1 szklanka mleka - 1 szklaka kwaśnych jabłek tartych na grubych oczkach - 2 łyżki miodu - 3/4 szklanki oleju - 1 pełna łyżka przyprawy do piernika - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenie + 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 24 łyżeczki ulubionej konfitury / marmolady polewa: -50 gr masła - szczypta soli - 2 łyżki(...)jaja, mleko, jabłka, miód i olej. Wymieszać szybko za pomocą widelca. Nie rozbijajmy grudek - babeczki będą wtedy fajnie wilgotne. Formę do muffinek lub foremki ( u mnie silikonowe) wyłożyć papilotkami. Do każdej wkładać 1,5 łyżki ciasta, nałożyć marmoladę, przykryć płaską łyżką ciasta. W sumie nie może być nie więcej ciasta niż 3/4 wysokości foremki, gdyż podczas pieczenia może wypłynąć

kawawszklance
Jabłecznik z kratką 149

Zastanawiałam się dlaczego ja tak rzadko piekę jabłeczniki i szarlotki. Przecież lubię je zarówno ja jak i moja rodzina. Trzeba to będzie nadrobić. Ostatnio wygrzebałam stare

Na słodko lub wytrawnie
Faszerowane kacze udka z winną, jabłkowo-żurawinową glazurą 168

zależało mi by były smaczne, ale też nietypowe. Takim przygotowaniem zaskoczyłam Męża, który zjadając je nie krył zadowolenia. Składniki: 5 kaczych udek 30 dkg mielonej szynki wp. 1 jabłko 80g suszonej żurawiny 100ml czerwonego, półsłodkiego wina sól morska, pieprz kolorowy do smaku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 cebula 50g margaryny zwykłej olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kacze udka(...)odrobinie na roztłuczony kawałek i zwijamy na kształt nóżki. Nitką spożywczą owijamy i wiążemy, by w trakcie pieczenia się nie rozwaliły. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i opiekamy udka z każdej strony po ok 4 minuty.  2. Obrane i pokrojone jabłko bez gniazd nasiennych łączymy z suszoną żurawiną. Zalewamy winem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania