Dwa tygodnie temu wróciłam z cudownego urlopu w Tatrach. Choć pogoda nie była najlepsza, to przeżyłam tam niezapomniane chwile i przeszłam szmat kilometrów po górskich szlakach
peggiwkuchniskładniki na ciasto kruche: 3 szkl mąki 1 i 1/2 szkl cukru 4 jajka 200 g masła, schłodzone 1 kisiel bez cukru (o czerwonym kolorze) 1
Domowy Smak JedzeniaDostałam od mamy słoiki ze smażonymi pigwami i pomyślałam ,że zrobię zdrowe ciasto a jak zdrowe to ze zdrowymi dodatkami typu otręby ,płatki owsiane ,ciemny cukier
Wypieki ReneKiedyś już Wam to opowiadałam … Że zawsze jak byłam mała … jak jeździliśmy do babci, na wieś, za Wieliczkę … to tam zawsze była szarlotka
Ostra na Słodkoskładniki na cisto: 190 g mąki 20 g cukru 100 g masła 1 żóltko 2 łyżki śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto
Domowy Smak JedzeniaJak mija Wam ostatni ciepły weekend tego lata? Ciekawa jestem, czy prognozy się sprawdzą, jeśli tak - od poniedziałku czeka nas chwila oddechu od upałów ... Bawcie
Garniec MagalieKiedy jest sezon na szybki jabłecznik ? ZAWSZE!!! To jedno z moich ulubionych ciast. Pięknie pachnie, cudownie wygląda… i jest bardzo proste do zrobienia. Jabłecznik z
Kulinarna PatilogiaCo tu się dużo rozwodzić, szarlotka w sezonie jabłkowym to jest istna królowa ciast. Wpierw zapomniana, a ostatnio odgrzana przez knajpy jako deser podawana z gałką
Nie Bo PiekłoW moim domu wszyscy uwielbiamy szarlotki. Piekę z rożnych przepisów, ale ta, niezmiennie od wielu lat pozostaje tą number one ! Jest o tyle wdzięczna, że można
Kulinarne przygody GatitySzarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast goszczących w naszych domach. Każdy ma swój wypróbowany sposób na jej przygotowanie, często przechodzący z pokolenia na pokolenie, różne przepisy
Smakołyki Berenikikruchym maślanym ciastem. CIASTO Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ Ucierane ciasto z prażonymi jabłkami na wierzchu, a do tego słodka chrupiąca kruszonka. SZARLOTKA Z MAJONEZEM Chcesz zrobić ciasto na jeszcze bardziej kruchym spodzie, dodaj do niego majonez! I bez obawy, smak majonezu nie jest absolutnie wyczuwalny w cieście, za to jest ono bardziej kruche i delikatne od tradycyjnej szarlotki. JABŁECZNIK
Słodki Blogtamtego! Kruchutkie, cieniutkie warstwy ciasta, a pomiędzy nimi całe jabłka napełnione rodzynkami i kremowy budyń. Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta! Polecam!!! Składniki na jabłecznik z budyniem: na formę 24x28 cm KRUCHE CIASTO: 325 g przesianej mąki 100 g przesianego cukru pudru szczypta soli 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę (choć w tym przypadku lepiej użyć 100 g masła(...)dodajemy oba cukry, a gdy znów zacznie wrzeć wlewamy rozpuszczony budyń, ciągle mieszając gotujemy około minuty od momentu zagotowania. Budyniem zalewamy jabłka. Resztę ciasta wałkujemy i przykrywamy nim wierzch jabłecznika, zlepiamy brzegi, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut na jasnobrązowy kolor. Studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Gotowe
Rozpustne gotowanieobie nazwy funkcjonują zamiennie więc zwał jak zwał, a ważne, że super smakuje:)! Ja zawsze wybieram jabłka kwaśne bo wtedy nawet lekko posłodzone idealnie smakują na kruchym cieście:)! Oto mój przepis na jabłecznik. Przepis na jabłecznik – składniki: Ciasto: 250g tłuszczu (schłodzonego) 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 150 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia
UgotujmyTo.plCzas jesieni to czas szarlotek, jabłeczników. Jeśli ktoś nie wie, to napiszę że jabłecznikiem nazywamy ciasto tylko z jabłek, szarlotką zaś, z obojętnie jakich owoców, mogą
Moje Małe Czarowanieciasta i schować do lodówki na 1 godz. Po tym czasie , przygotować blaszkę , wyłożyć nią papierem do pieczenia . Na spód blaszki rozwałkować schłodzone ciasto kruche ( część ciasta zostawić na wierzch jabłecznika) , podziubać widelcem i zapiec w nagrzanym piekarniku do temp. 180 C ok. 20 - 30 minut ( jak ciasto nabierze złotego koloru). Biszkopt : Ubić pianę na sztywno. Dodać cukier puder(...)dosypać kolendry mielonej. Dzięki tej przyprawie jabłuszka nabiorą dodatkowych smaków i aromatów - pomarańczowo - cytrynowych. Jabłecznik: Na upieczone ciasto wylewamy uduszone jabłka. Wylewamy najpierw biszkopt biały na całe jabłka a potem łyżką robimy kupki na białym biszkopcie. Na to wszystko kładziemy kawałki pozostałego ciasta kruchego i wkładamy ponownie do piekarnika na następne 45 - 50 minut i pieczemy w temp
Różne smaki w kuchni