czasie studiów pracowałam w firmie usługowej, tutaj reklamować jej nie będę, jedynym jej plusem (poza tonami zjadanego popcornu)był pyszny jabłecznik, który czasami zdarzało mi się jadać... był to dla mnie ideał ciasta z jabłkami. Na spodzie kruche ciasto, na nim pyszne, twarde kawałki jabłek polane masą, jakby budyniową, a na tym kruszonka polana kajmakiem. Nie jestem fanką szarlotek, jabłeczników
sierotka maRysia w kuchnibudyniową pianką, rozpływającą się w ustach! Na blogu znajdziecie również inną wersję tego ciasta, z malinami: Ciasto z malinami i budyniową pianką na kruchym spodzie . Jednak wersja z jabłkami stała się moją ulubioną, ale może dlatego, że po prostu uwielbiam wszelkiego rodzaju szarlotki, jabłeczniki i serniki :) Zobacz również przepisy: prosty przepis na ciasto szarlotka , szarlotka z połówkami jabłek oraz szarlotka
Kulinarne Przebojeskładniki na ciasto kruche: 400 – 450 g mąki 50 g cukru pudru 4 żółtka 200 g masła, schłodzonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: bułka
Domowy Smak JedzeniaOstatnie, jesienne wykorzystanie dyni. Ciasto zrobiłam w wersji bezglutenowe ale można równie dobrze zrobić na spodzie z mąki pszennej. Jabłecznika można upiec w zwykłej formie albo w formie do tarty. Wyszedł kruchy i aromatyczny kawałek ciasta, szczególnie na drugi dzień kiedy ciasto skruszało. Składniki na kruchy spód: 300 ml mąki kukurydzianej 100 ml mąki ziemniaczanej 1 czubata
Ze smakiem bez glutenuciasto z jabłkami. Jeśli chodzi o kruche ciasto, to jest ono bardzo ważne! Kruche i delikatne takie powinno być! Grubość ciasta ma również znaczenie, grube płaty mogą przytłaczać smak jabłkowego wypełnienia. Do dzisiejszego ciasta dodałam smalec. Jeśli więc jesteście na diecie wegetariańskiej, zamieńcie go na olej kokosowy lub dodajcie więcej masła. Smalec nadaje wyjątkowej kruchości ciastu i delikatności. Kruche ciasto(...)zamrożone ciasto można zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie wyłożyć nim spód formy. Ścierane ciasto mam wrażenie, że jest jeszcze lepsze po upieczeniu. Wolne przestrzenie, jakie twarzą się między startymi kawałkami ciasta powodują, że ciasto po upieczeniu jest jeszcze delikatniejsze i bardziej kruche. Jabłka Często pojawia się pytanie, jakich jabłek użyć do szarlotek czy też jabłeczników? To jest
SprawdzonaKuchnia.plCzy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szarlotką, jedynie wtedy na straganach możemy kupić najlepsze jabłka na idealny jabłecznik, czyli antonówki. A jaki jest ten idealny jabłecznik ? Oczywiście duża ilość jabłek, cynamon, prawdziwa wanilia, mielone goździki i delikatne kruche ciasto. Zapraszam na moją wersję szarlotki, mam nadzieję, że Wam posmakuje tak samo jak i mnie ! Zniknęła w chwilę. Szarlotka z antonówkami
Kulinarne przygody GatityPyszna, krucha szarlotka, której ledwo zdążyłem zrobić zdjęcie. Rozeszła się prawie w całości zanim zdążyła wystygnąć :) Składniki : -1/2 kg mąki, - 250 g masła, - 150 g
Przepisy MikołajaSzarlotka z orzechami włoskimi to zdecydowanie jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie ostatnio jadłam. Kruche, maślane ciasto, a w środku warstwa orzechów oraz duszonych jabłek z dodatkiem
dolcevitainmykitchenZobaczyłam, pokochałam i upiekłam bo jakże można nie zakochać się w takiej szarlotce. Do wypieku użyłam jabłek champion ale muszą być one twarde a w sezonie
Moje Małe CzarowaniePrzepyszna szarlotka z bezą (pianką) na kruchym spodzie. Jej smak, delikatny zapach cynamonu… obłędny. Rewelacyjnie smakuje podana na gorąco z domowymi lodami śmietankowo-waniliowymi. Szczerze
Oryginalny smakzwał tak zwał ... Ostatnio gdzieś wyczytałam ,że szarlotka to ciasto z surowymi jabłkami , a jabłecznik to takie do którego dodajemy jabłka przesmażone , musy jabłkowe itp. Ale ile w tym prawdy to już nie wiem Wiem natomiast ,że taka szarlotka na kruchym cieście , pachnąca cynamonem smakuje niesamowicie . I ciężko poprzestać na jednym kawałeczku ;) Składniki: foremka 28x25
Malinowa KawiarenkaJeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie zbyt wiele czasu spędzić w kuchni polecam wam szybkie ciasto jogurtowe z borówkami. Samo przygotowanie ciasta nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!uwielbiam jabłeczniki. Właśnie teraz w środku zimy naszła mnie ochota na takie cudo. Jabłecznik 13 łyżek mąki 250 g masła 4 jajka (białka + żółtka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 kg kwaśnych jabłek szklanka cukru Z mąki, masła, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół
Moje Pyszne Siódme Niebociasta z kremem, bo po prostu takie zjadane są u nas najchętniej. Ale czasami przyjdzie ochota na coś bardzo klasycznego, jak na przykład jabłecznik czy sernik. Tarta, którą wam dziś prezentuje to nic innego jak ciasto kruche z gruszkami i miodem w środku. Jak dla mnie jest to jedna z klasycznych propozycji, która będzie smakować większości. Oczywiście gruszki można zastąpić
Relaxtime