jabłecznik na kruchym cieście - 659 przepisów (strona:24/44)

SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ – NAJLEPSZA! 121

Choć wiosna i lato to nie są typowo szarlotkowe pory roku, to jednak szarlotka to takie ciasto, które z przyjemnością zajadamy o każdej porze roku! Dziś

Ostra na Słodko
Jabłecznik ze śmietankową pianką 160

Dzień dobry :-) Sezon na jabłeczniki już otwarty. U nas jako pierwsze ciasto z jabłkami to to ze śmietankową pianką. Przepis znalazłam tutaj ( klik ) w sumie ciasto

kruche babeczki
Pyszny jabłecznik inaczej jak zwykle. 116

Bardzo prosty w wykonaniu i pyszny. Jabłuszka których użyjecie muszą być kwaśne i soczyste. Przepis pochodzi z mojej starej książki kucharskiej. Wykonanie ciasta – mąkę i

Kuchnia Pokoleń
Jabłecznik z polewą chałwową 193

Lubicie jabłeczniki? Ten jest zupełnie inny od tych wszystkich, które jadłam. Jabłka otulone ciastem, ale nie kruchym, a bardziej ucieranym. Do tego kokosowa beza.  Czy na święta pasuje? Hmn... mi się wydaje że szarlotki są dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów 😊 Na pewno

Kuchnia w czekoladzie
Szarlotka z bezą 319

Szarlotka to kolejne typowo jesienne ciasto i w takiej właśnie jesiennej scenerii ją prezentuję. Upieczona na kruchym cieście z chrupiącą bezą na wierzchu,a w środku

Kolorowa kuchnia Elki
Jabłecznik kwietniowy 135

spacer z rodzinką, popatrzyła na wodę i las. Tak po prostu beztrosko i radośnie. Jednak nie da rady, robię Jabłecznik dla rodzinki ale może potem wyjdziemy :) Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę.  Składniki ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 250 g masła miękkiego 200 g ksylitolu 150 g śmietany 18 %  5 żółtek cynamon  4 łyżeczki

Różowa kuchnia
Jabłecznik z budyniem i orzechami 138

Kolejne ciasto raczej kojarzące się z jesienią. Kocham tę porę roku i jej smaki :) Orzechy włoskie, jabłka i fantastyczne kruche ciasto o orzechowym smaku, skusisz się

Słodka Kraina Wypieków
Wielka Brytania, czyli angielski Apple Cake 299

Coraz bliżej święta - renifery trenują ciągnięcie sań, Mikołaj przygotowuje ostatnie prezenty, wszyscy czekają... A ja postanowiłem przygotować swoje pierwsze w życiu ciasto. Taki prezent dla samego

Wyprawy kulinarne
Jabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym 125

szarlotki i jabłeczniki: szarlotka super krucha , szarlotka z kruszonką i pianką , jabłecznik z Podkarpacia , jabłkowe muffinki , jabłecznik z kruszonką i pianką Umyte jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Starte owoce mieszamy z sokiem z cytryny. Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne można dosypać 2 łyżki cukru. Jabłka układamy na cieście. Teraz bierzemy schłodzone ciasto i jak kruszonką posypujemy

Gotujemy i jemy
Jabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym 164

szarlotki i jabłeczniki: szarlotka super krucha , szarlotka z kruszonką i pianką , jabłecznik z Podkarpacia , jabłkowe muffinki , jabłecznik z kruszonką i pianką Umyte jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Starte owoce mieszamy z sokiem z cytryny. Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne można dosypać 2 łyżki cukru. Jabłka układamy na cieście. Teraz bierzemy schłodzone ciasto i jak kruszonką posypujemy

Korniszonki
Jabczok – kuchnia podkarpacka 39

jest to najbardziej popularna nazwa na placek z jabłkami, ale nasze babcie i prababcie raczej nie piekły szarlotek, a jabłeczniki, jabczyniaki, albo właśnie jabczoki. Jabczok z Krasnej to smażone jabłka na kruchym spodzie z piankową kołderką i startym ciastem na wierzchu. Piana z białek ubita jest z dużą ilością cukru i zagęszczona mąką ziemniaczaną, dlatego nie opada i swoją słodyczą

Trzeci talerz
Rajskie jabłuszka. Deser. Jabłka w cieście z marcepanem i żurawiną 211

zupełnie innego a jednocześnie trafiłam dobrze w gust domowników. Upieczone jabłuszka, nadziane marcepanem i lekko pijanymi żurawinami, otulone krucho drożdżowym, serowym ciastem.... Całość uzupełnił sos ze świeżej żurawiny. Mówię Wam, coś pysznego ! Jabłka i żurawiny to świetne połączenie - w małych jabłecznikach też się sprawdziło. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Dyniowa fantazja 150

ciasto wymyśliłam sama od podstaw i jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Wspaniałe w smaku, piękny wygląd i robi się trochę jak jabłecznik, do tego na zimno. Extra! Składniki na kruchy spód: 10 dag cukru pudru 25 dag zmielonych wafli 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka kurkumy Masa: 1 kg dyni pokrojonej w kostkę 1/4-1/2 szklanki cukru 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej(...)galaretkę i odstawiam by wystygło. Kremówkę ubijam na sztywno i dodaje porcjami zimny mus. Masę wykładam na kruchym spodzie i całość wstawiam do lodówki.  Z drugiej kremówki ubijam pianę i dodaję rozpuszczoną i lekko tężejącą galaretkę. Pianę wykładam na wierzch ciasta i ponownie schładzam przez ok 2-3 godziny. Moja rada: By mus był bardziej delikatny proponuję dodać dwie

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania