Kolejny przepis, który przepisałam z zeszytu mojej mamy. Tych "zwędzonych" przepisów zamierzam wypróbować znacznie więcej, nie tylko na ciasta:-) Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej
IMPRESJA SMAKUświecie! Nie ma osoby, której by nie smakował. Ten jabłecznik piekła moja babcia, mama, a teraz ja. Kruchy z mnóstwem jabłek z cynamonem, mniam :) Przyznam się, że na jabłecznik mam tylko ten przepis. Próbowałam innych, ale zawsze wracam tylko do tego. Składniki: Pół kilograma mąki pół szklanki cukru jedno małe opakowanie cukru waniliowego 16 gram 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wołowina od rekinawystudzeniu obsypałam cukrem pudrem. Jabłecznik okazał się kolejnym pysznym ciastem z jabłkami. Teraz mamy na straganach dużo pysznych jabłek, polecam więc upieczcie tym razem taki jabłecznik. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do smaku. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysisię przyznać, ze jabłecznik mam opracowany najlepiej. Przyczyna jest dosyć prosta, nawet bardziej niż oczywista. Uwielbiam jabłecznik... I to wszystko, co można z nim pic i jeść, próbując nie mieć wyrzutów sumienia, kiedy zjem za dużo. Wtedy ładnie sobie tłumaczę, ze przecież ten jabłecznik jest bardzo zdrowy... Ciasto, jest mieszanina przepisów, z wyciągniętego z przepisów mamy, z wielu książek
Lajtkraft food intolerancePyszny bardzo łatwy jabłecznik. Mam ten przepis od mojej siostrzyczki. Pieką ten jabłecznik w przedszkolu dla dzieciaczków. Wykonanie ciasta – do miski wrzucić masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Wszystko posiekać nożem do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie szybko lekko zagnieść. Podzielić ciasto w proporcji 3/4- 1/4. Większą częścią ciasta wyłożyć blaszkę. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia dodać pokrojone
Kuchnia Pokoleńtego jabłecznika mam dość mieszane uczucia. W smaku wyszedł bardzo dobry i wilgotny, natomiast dosyć ciężko się kroił i z lekka mi się kruszył. W kategorii ciast tygodniowych, zwyczajnych, takich typowo do herbaty, gdy chce nam się czegoś słodkiego, oceniłabym go dość wysoko, ale jeśliby wziąć pod uwagę przygotowanie go dla gości… może niekoniecznie… a może to tylko(...)mnie tak źle wyszło? Źle pod względem krojenia, jeszcze raz muszę to zaznaczyć, bo smakowo jabłecznik jest bardzo fajny. 200 g masła 150 g brązowego cukru 3 jajka 200 g mąki 3 łyżki mleka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 słodkie jabłka szczypta cynamonu skórka otarta z 1 cytryny Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą
Smaki Na Talerzunajlepszy jabłecznik mojej mamy. Robi go zawsze wtedy, kiedy goście się zapowiadają nieoczekiwanie. Jabłecznik można jeść ciepły! Ten smak przypomina mi dzieciństwo.Pamiętam jak wyjadałam to cudo łyżką, prosto z blachy ! Składniki 380 g mąki pszennej pół szklanki cukru pudru 250 g miękkiego masła 4 żółtka lub 3 całe jaja ,jak wolicie półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie
Z Kuchni Do KuchniPrzepis na kruche ciasto w babeczkach bazuje na moim przepisie na Mini jabłeczniki. Jabłek mamy w tym roku pod dostatkiem, więc przygotowuję z nich na okrągło jakieś przetwory, piekę ciasta lub inne słodkości. To kolejna moja słodka propozycja do kawy z dodatkiem jabłek . Tym razem upiekłam kruche babeczki z jabłkami z krzyżykiem i cukrem pudrem. Te urocze mini jabłeczniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzarlotka "chodziła" za mną już od jakiegoś czasu. Taka z jabłek z własnego sadu, ale one jak na złość w tym roku baaardzo kiepskie. Najpierw
Kuchnia w czekoladzieJabłecznika specjalnie zachwalać nie trzeba, to jedno z tych ciast, które smakują każdemu. Dziś przedstawiam przepyszny jabłecznik mojej mamy, która jest mistrzynią w pieczeniu bezy. Na tym cieście była jej bardzo gruba warstwa, z wierzchu chrupiąca a w środku lekka i puszysta jak pianka. Ciasto wspaniale smakowało jeszcze gorące, z gałką lodów waniliowych. Pycha! *foremka 23*30 cm Składniki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazimą… Później przychodzi czas na bardziej sezonowe rozkosze podniebienia. Uwielbiam ciasta z jabłkami… jabłecznik, szarlotka, tarta… W dzieciństwie najłatwiejszego na świecie i zarazem najsmaczniejszego jabłecznika robiła moja mama. Teraz postanowiłam odtworzyć przepis… oczywiście w wersji bezglutenowej. Na średniej wielkości jabłecznik bezglutenowy (średnia tortownica) będziemy potrzebować: 6-7 niedużych jabłek garść rodzynek […] Post Smaczny jabłecznik bezglutenowy
Krzywa Prostaobierający jabłuszka, mama szykująca składniki i mała ja, która tak bardzo chce pomóc w pieczeniu ulubionego ciasta. Nieporadne miksowanie, uśmiechy, pochwały rodziców. A potem, to niecierpliwe wyczekiwanie, aż mama wyciągnie gorący jabłecznik z piekarnika. Ten zapach... jedyny i niezapomniany, cudowny. Cała rodzina zasiada przy stole. Słychać radosne rozmowy, a ja patrzę z dumą, bo to moje pierwsze ciasto, przy którym(...)wspomnień. Również wspomnień związanych z tymi, których z nami już nie ma... To ciasto upiekłam z myślą o córeczce, by miała takie piękne wspomnienia. I z myślą o mamie i siostrze, by przypomniały sobie dawne chwile podczas jego jedzenia. Takie ciasto jest dobre na każdy dzień, jest odpowiedzią na każdy kryzys i zwątpienia. W tym cieście kryje się miłość, która
Słodkie okruszkiglutenu, tłuszczów trans, itp., należy jeść sporadycznie. Przy okazji jej wykonywania przypomniała mi się pewna historia. Otóż będąc w ciąży umieściłam na moim profilu facebookowym zdjęcie owego jabłecznika. Kilka znajomych mam skomentowało, bym piekła póki mam czas, bo przy dziecku już nie będę zaglądać do piekarnika. Oooooj, jak bardzo się myliły. Nigdy nie gotowałam, piekłam, eksperymentowałam kulinarnie, więcej niż
Jeść, by żyć w zdrowiujabłek z dodatkiem cynamonu. Polecam też skubańca z budyniem, owoce można zmieniać do woli. Piotrek ma swój rewelacyjny przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką. A ja mam swój przepis na jabłecznik z migdałami. Pyszny jabłecznik, obsypany płatkami migdałów. To ciasto niektórzy nazywają skubańcem, gdyż ciasto ma taką konsystencję, że można je sobie skubać na blachę. Kiedyś robiłam już podobne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię