Szybka i dobra przekąska, super sprawa na imprezę :) Uwielbiam ciasto francuskie zarówno na wytrawnie jak i na słodko. Jednak w pierwszej kombinacji smakowej jem je rzadziej... Tym samym postem żegnam się z Wami do 17 czerwca, ponieważ wyjeżdżam do Norwegii :) Potem wracam tutaj z nowymi przepisami! :) WEGAŃSKIE PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM przepis autorski // 3 porcje ~3 parówki sojowe
chili & sugarjakie bułki. Czosnkowe! I to nie zwykłe jakieś tam czosnkowe tylko mega-czosnkowe! :) Wyżerka dla prawdziwych twardzieli! I to też tylko w piątek (o ile nie idziemy na jakąś imprezę). To będziemy mieć weekend żeby wyziew z ust doprowadzić do ładu i porządku :) Bo dwa dni ziania ogniem mamy jak w banku! :) Ale prawda jest taka, że te bułki
Marder&Marder Manufacturenajlepiej pasuje do czipsów? No co? No wiadomo co! Własnie piwo! A że nadchodzi Sylwester to pomyślałem, że nazwę ten chleb właśnie chlebem sylwestrowym. No bo przecież idealnie pasuje. Impreza, piwo, czipsy... No czego chcieć więcej? 300 ml piwa jasnego 140 g mąki żytniej typ 720 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży
Marder&Marder Manufactureodstawiłem do pierwszego rośnięcia to zupełnie nie wyrastał i dopiero po 12 godzinach nieco się podniósł. Więc obrobiłem jak trzeba i pozostawiłem do drugiego rośnięcia. Ale miałem imprezę więc nie bardzo mogłem się nim zajmować. Więc dopiero po kolejnych 12 godzinach do niego zajrzałem :) Nie wiem, być może można krócej, ale wolę nie ryzykować - ten smak jest warty tego czekania
Marder&Marder ManufactureAaahhh, cudowny dzień! Madzia jest na jakiejś firmowej imprezie, a ja właśnie w domu leniuchuję i kończę pić drugie piwo. Za jakieś 2 minuty otworzę trzecie. Tak dobrze mi idzie, że prawdopodobnie zanim skończę ten wpis to będę się zbliżał do końca czwartego :) Tak więc wybaczcie mi ewentualne błędy, literówki, itp. :) Wspominałem ostatnio o sklepie z mąkami (i akcesoriami) e-maka.pl
Marder&Marder Manufacturenaprawdę. Mi osobiście bardziej smakował bakłażan, ale to kwestia gustu, cukinia tez była bardzo dobra. Myślę, że jeszcze kiedyś do tego przepisu wrócimy. To całkiem fajna przekąska na jakąś imprezę. 2 cukinie 2 bakłażany 100 g brązowej soczewicy 1 nieduża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili szczypta majeranku szczypta tymianku 100 g świeżo startego parmezanu 2 jajka kulka mozzarelli
Marder&Marder Manufacturemacie do niego dostępu to inne też powinno się nadać. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy powoli na sporej łyżce masła. Po kilku minutach zapraszamy na patelnianą imprezę drobno pokrojoną szynkę parmeńską. Dodajemy ryż i po chwili podlewamy piwem (pamiętajcie o temperaturze płynów!). Gdy piwo wsiąknie zaczynamy powoli dodawać bulion. Czekamy aż część płynów wsiąknie w ryż, część się zredukuje. Żeby
Marder&Marder Manufacturemamy też osiedlowe sarny, bażanty, lisy... Podobno są też dziki, ale ich jeszcze osobiście nie widziałem. Ale przynajmniej nasze koty mają jakieś towarzystwo, pewnie wieczorami chodzą do bobrów na imprezy :) Wróciliśmy ze spaceru, jest sporo po 22, a ja siadam żeby wpisać przepis na gulasz. Który ostatnio zjedliśmy razem z kaszą bulgur. Był pyszny. Kasza bulgur również. Idealne jedzenie
Marder&Marder ManufactureKolejny burger w naszym burgerowym cyklu. Tym razem miniburger. Takie małe, idealnie kształtne burgery, w sam raz na przykład na ogrodową imprezę. Je się je o wiele wygodniej niż klasyczne wielkie burgery. Te duże uwielbiam, ale nigdy nie potrafiłem ich jeść, zawsze na koniec jestem cały umazany sosami i dodatkami. A te miniburgery doskonale chwyta się w dłoń
Marder&Marder ManufactureTaki przeciętny czas to jest pół roku. A czasami bywa i dłuższy. Ale jak za te pół roku czy za rok dojrzeje mi wszystko to co mam nastawione to impreza chyba ze 2 miesiące będzie trwała :) I miną pewnie kolejne 2 miesiące zanim dojdę do siebie żeby móc wam te wszystkie przepisy podać. A tymczasem, przyglądając się słoikom, niektóre wstrząsając
Marder&Marder ManufactureŚledziowa kopuła to wspaniała przystawka na świąteczno-wigilijny stół ale nie tylko, doskonale sprawdzi się w czasie karnawałowych imprez –ma jedną wadę bardzo szybko znika ze stołu! Składniki 40 dag filetów śledziowych w zalewie octowej-matiasów 1 łyżka soku z cytryny 30 dag pieczarek marynowanych 400 ml małych buraczków marynowanych 2 cebule 3 łyżki majonezu z czosnkiem KIELECKI sól
Wanilia i Kardamonpomimo, że do świąt Wielkiej Nocy jeszcze jest trochę czasu, to takie jajka często goszczą na moim stole. A ponieważ mamy karnawał, doskonale się nadają na przekąskę w czasie imprezy. Poniżej podaję jeden z najprostszych farszów - czyli akurat powstały z tego, co zostało mi w lodówce. Takie małe sprzątanie pozostałych resztek. Ale śmiało możecie kombinować. Świetnie smakują również z kukurydzą
My simple kitchenjutro. Liczy się tylko tu i teraz. (I ewentualna myśl jak ominąć wielką kałużę na swojej drodze i nie ugrzęznąć w niej na dobre ;)) Sałatkę zrobiłam na imprezę urodzinową. Mi osobiście baaaardzo smakowała, gościom również. Zniknęła w bardzo szybkim tempie (dobrze, że chociaż miska została:P) ;). Nie jest skomplikowana i pięknie prezentuje się na stole, ze względu
My simple kitchenwytchnienia. Czas na trening. A może i coś mocniejszego?;) Żeby Was nie zasłodzić dzisiaj na stół wkracza sałatka. Jej smak towarzyszy mi od dzieciństwa, gdyż gości ona na każdej imprezie u moich dziadków. A wiejska dlatego, ponieważ kiełbasa i ogórek, które wchodzą w jej skład, jakoś kojarzą mi się ze wsią :) Składniki: 3/4 dużego słoika marynowanych pieczarek 3 jajka ugotowane
My simple kitchenzeszłym roku robiłam kwiatowo owocowe kostki lodu, pamiętacie? W tym roku kostki z bratkiem i listkiem mięty. Lubię takie kostki, bo podane napoje nabierają wtedy niepowtarzalnego wyglądu i na imprezach robią efekt WOW :) Wykonanie jest bajecznie proste, wystarczy kilka chwil. Foremki do lodu zalałam wodą mineralną niegazowaną, w każdym zagłębieniu foremki zatopiła jeden kwiatek bratka i listek świeżej mięty. Wstawiłam
Blondynka Gotuje