dziecięce przyjęcie. Krucha, podzielna, a do tego wypełniona pysznościami: czekoladowymi groszkami, orzechami pekan i uwielbianymi przez dzieci M&M'sami. Dla kogo: dla rodziców szukających ciasta na urodzinową imprezę dziecka dla chcących sprawdzić jak to jest jeść pizzę w słodkim wydaniu dla lubiących połączenie (orzechy + czekolada) Składniki: 300g mąki pszennej (ok. 2 szklanki) 125g miękkiego masła 100g brązowego cukru
Mania WypiekaniaJuż bardzo dawno temu znalazłam ten przepis i czekał na długiej liście "do zrobienia". Udało się! Jest to świetna sprawa na imprezy - dzięki masie, która skleja cały kopiec faworkowy można go nawet łatwiej przewieźć. Ponadto słyszałam, że można taki kopiec także długo przechowywać, np. zrobić na prezent i zapakować w celofan. Nie wiem ile wytrzyma taki gotowy kopiec
Mania Wypiekaniawcale nie są trudne do przygotowania. Na spód możecie wybrać wasz ulubiony smak babeczki, a potem go udekorować. Powodzenia! Dla kogo: dla mam szukających pomysłu na dziecięcą imprezę dla lubiących tradycję w nowym wydaniu dla chcących przenieść się do nieba :) Składniki na dekorację: 4-5sztuk żelków w kształcie tęczy (rozciętych na cztery części) białe pianki marshmallows (najlepiej mini
Mania Wypiekaniadruga część moich przepisów na pyszne tapas. Te małe przekąski wspaniale sprawdzają się na większych i mniejszych imprezach. Łatwo je przygotować, podawać i jeść. Ja szczególnie gorąco polecam Wam tapas na romantyczną kolację. Małe miseczki z pysznymi, kolorowymi tapas, które można jeść palcami , wraz z dobrym hiszpańskim winem i stłumionym światłem świec, stworzą niezapomnianą atmosferę... Dziś kolejne punkty obowiązkowe
Kuchnia Prezydentowejczłowiek nie świnia, zdanie może zmienić, więc i moje uległo totalnej weryfikacji, gdy zdarzyło mi się u znajomych na domowej imprezie spróbować (a następnie wraz z Prezydentem samodzielnie opróżnić pół michy!) tej niezwykle smacznej sałatki (dzięki Wam wielkie Agnieszko i Tomku!). W Sylwestra zrobiłam
Kuchnia Prezydentowejnastręcza żadnych problemów. Z mojej strony dodam jeszcze tylko tyle, że z pewnością zastąpi ona niejeden boef stroganov tudzież inne mięsne "eintopfy" na niejednym przyjęciu czy imprezie. Jeżeli jeszcze nie jedliście/nie robiliście, po prostu musicie spróbować! I nie zamierzam opisywać smaku boeuf bourguignon, bo każdy za Was będzie miał odmienne doznania smakowe, ale tylko pozytywne. Jestem
Kuchnia PrezydentowejDzień dobry, Czerwiec rozpoczął się dla mnie nieoczekiwanie. Właśnie wybieraliśmy się z Mężem na imprezę z okazji Dnia Dziecka, jednak tam nie dotarliśmy. Pojechaliśmy za to do szpitala, gdzie na świat przyszedł mój synek, Tadeusz. Czy nie był to piękny prezent na Dzień Dziecka? :) Powoli wracam do życia, również do blogowania. Jak Wam kiedyś wspominałam, udało mi się przed porodem
Chilli Czosnek i Oliwapodczas Najedzeni Fest – no może nie do końca ponieważ na stoisku umami faktycznie mocno pachniało po podniesieniu pokrywki Wielu wystawców i kilka znanym nam osób z innych imprez kulinarnych, u których zawsze chętnie sięgamy po przygotowane specjały – również dzisiaj nasz ulubiony Zielony Talerz nie zawiódł z torcikiem snikers czy lodami pomarańczowo-kaktusowymi (chyba mamy do nich słabość). Także
Kuchenne WariacjeSmak. Były słodkie zupy jak i wytrawne (barszcz, zupa migdałowa czy czekoladowa), różne ryby (karp, pstrąg), kanapki z kapustą i oscypkiem czy sałatki śledziowe w kilku wariantach. To kolejna impreza z cyklu Małopolski Smak i choć tym razem było dużo zimniej niż w letnich miesiącach to jednak gorąca atmosfera i zabawa pozostały takie same
Kuchenne Wariacjeczerwona fasolka. Inne dodatki i przyprawy do dania to już indywidualna interpretacja. Jest to szybkie i proste w wykonaniu danie. Polecamy każdemu nie tylko na obiad ale i na imprezę Składniki: - 250 g mięsa mielonego wołowego - 400 g pomidorów - 1 duża papryczka chili - 1 duża cebula - 1 ząbek czosnku - 1/2 szklanki bulionu wołowego - 1 łyżka oliwy - 1/2 łyżeczki sproszkowanej ostrej
Kuchenne WariacjeMiała być impreza. Nie za bardzo miałam czas pomyśleć co przygotuję, na zakupy poszłam więc bez jakiejś wizji. Chodząc między półkami wpadły mi w ręce tortellini. Pomyślałam, będzie sałatka. Wróciłam do domu, dodałam to co wydawało mi się, że będzie pasowało i wyszło coś takiego. tortellini suszone pomidory w oliwie feta oliwki kapary Tortellini ugotować
Polska Zupamogło się bez nich obyć żadne dziecięce przyjęcie urodzinowe w naszej rodzinie. Robiłam je także na różne imprezy szkolne gdy chłopcy byli młodsi. Dzieci je po prostu uwielbiały. Są mocno kakaowe, mięciutkie i słodkie. Czytaj więcej
Wiem co jembloga, za wyjątkiem Piegusa czyli sympatycznej autorki bloga o tym samym tytule, siedzącej obok mnie, także blogerki z krótkim stażem. Mam nadzieje, że jeszcze kiedyś się spotkamy na podobnych imprezach. Degustacja obejmowała sześć gatunków win: - włoskie Atelie, Prosecco Doc – białe półwytrawne wino musujące - francuskie Sancerre Blanc, Chauvignol – białe wytrawne wino o cytrusowym aromacie - urugwajskie Don Pascual, blanc de noirs – różowe
Wiem co jemSzybka w wykonaniu i smaczna. Świetnie sprawdzi się na każdej imprezie, więc gorąco ją polecam na ostatnią sobotę karnawału :) Składniki: 1 szklanka suchego makaronu w kształcie ziarenek ryżu 2 pojedyncze laski klasycznych kabanosów wieprzowych czerwona papryka 1 duża dymka ze szczypiorem 1 puszka 420 g konserwowej fasoli Red Kidney 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 135g sera typu feta kiełki rzodkiewki
Kuchenne zapiski Edyty