herbatnik - 3836 przepisów (strona:84/256)

Sernik na zimno jagodowo-malinowy 159

białego sera śmietankowego 800g serków homogenizowanych waniliowych (użyłam 4 opakowania) 500g jagód + garść na wierzch 200g malin + garść na wierzch 5 łyżek cukru 4 galaretki malinowe 500ml wrzątku 200g herbatników biszkoptowych (2 opakowania) 3 galaretki rozpuszczamy w 100ml wrzątku (dodatek do sera, by masa zgęstniała), odstawiamy do stężenia. 1 galaretkę rozpuszczamy w 400ml wrzątku i odstawiamy do stężenia. Ser, serki(...)homogenizowane, cukier, jagody oraz maliny miksujemy na gładki krem, dodajemy tężejące galaretki (3 galaretki) i miksujemy do połączenia. Dodajemy 100g pokruszonych herbatników i łączymy za pomocą szpatułki, by mikser zbyt nie rozdrobnił ciastek. Spód tortownicy wykładamy pozostałymi 100g herbatników, wlewamy masę serową i wstawiamy do lodówki. Wierzch ciasta zdobimy jagodami i malinami, zalewamy tężejącą galaretką

Gotowanie i blogowanie
Czekoladowe trufle w orzechowym krokancie 168

orzechowym krokancie dodaję do zabawy „Szybkie piątki” na Facebook. Składniki: 100 g masła / margaryny 3 łyżki ciemnego kakao do wypieków 4 krople aromatu pomarańczowego 120 g herbatników (u mnie Cukry Nyskie z mieszanki PIK ) 1 szklanka cukru (można dać mniej) orzechowy krokant (u mnie z Cukieteria.pl ) Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy w misie blendera z nożami. W rondelku z grubszym(...)kakao i cukrem (na małym ogniu). Na koniec do masy dodajemy aromat pomarańczowy, mieszamy. Ściągamy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Do lekko przestudzonej masy dodajemy rozdrobnione w blenderze herbatniki. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wstawiam do lodówki, aby masa zgęstniała. Z masy w rękach tworzymy trufle wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze. Trufle obtaczamy w orzechowym krokancie wysypanym

Słodkie okruszki
Deserki z kiwi i mascarpone 140

Nadało też lekko zielonkawego koloru. Deserki są szybkie i proste do przygotowania, polecam szczególnie na obecne upały! Składniki: 4 białka 125g serka mascarpone 4 dojrzałe kiwi 1/2 szkl. cukru herbatniki pełnoziarniste Sposób przygotowania: Białka wybijamy do metalowej miski, umieszczamy nad garnkiem z wrzątkiem, dodajemy cukier i delikatnie ubijamy nad parą tak tylko, by cukier się rozpuścił. Zestawiamy (białka nie mogą(...)można to zrobić 2 razy lub dodatkowo użyć gazy, by pozbyć się wszystkich). Białka ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy, stopniowo dodajemy ubite białka i na koniec mus z kiwi. Herbatniki łamiemy w drobne kawałki i wkładamy do szklanek/pucharków do 1/3 wysokości, ostrożnie łyżką nakładamy krem. Na wierzch dorzucamy po kilka ziarenek granatu (lub mogą też być porzeczki), wkładamy

Kolorowy Przepisownik
Grysikowiec z galaretką i owocami (bez pieczenia) 288

mleka 200 g masła 2/3 szkl cukru łyżka cukru waniliowego 1 szkl grysiku 2 galaretki malinowe brzoskwinia 1 szkl borówki amerykańskiej 1 szkl malin ok 100 g herbatników Galaretki rozpuścić w 2 szkl gorącej wody, ostudzić. Blaszkę (21x21cm) wyłożyć folią aluminiową i ułożyć warstwę herbatników. 2/3 mleka zagotować z masłem i cukrami. Resztę zimnego mleka wymieszać z kaszką manną (dzięki(...)temu nie zrobią się grudki podczas gotowania). Gdy mleko z masłem się zagotuje, wlać kaszkę i mieszać energicznie rózgą aż zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki, ostudzić. Na masę grysikową wyłożyć owoce, zalać tężejącą galaretką malinową. Ciasto przełożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia

Smakołyki Asi
Porzeczkowa pyszotka. 193

paczuszek śmietany fix   1 szklanka cukru pudru 2 cukry z wanilią 1,5 słoiczka dżemu porzeczkowego 3 tabliczki mlecznej czekolady 3 łyżki śmietanki 12% około 185 g kakaowych herbatników blaszka o wymiarach  35/30 cm Wykonanie: Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, następnie ciągle mieszając mikserem dodawać po jednym żółtku,śmietanę, kakao i mąkę(...)sztywno. Spodnią część ciast posmarować połową dżemu, na dżem wyłożyć połowę masy śmietanowej,następnie przykryć drugą częścią ciasta.Wierzch posmarować resztą dżemu i śmietany.Na masę śmietanową wyłożyć kakaowe herbatniki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Herbatniki polać polewą.Ciasto włożyć do lodówki na noc. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik na zimno z czereśniami 158

kogo: dla fanów ciast na zimno dla tych, którzy myślą co zrobić z kilogramem sera leżącego w lodówce dla kochających serniki na zimno Składniki na herbatnikowy spód: 250g herbatników (2,5 małej paczki) 100g masła łyżka cukru pudru (można pominąć) Składniki na masę sernikową: 1kg sera białego (może być wiaderkowy) 150g śmietany 12% łyżka cukru waniliowego 200g cukru pudru(...)łyżeczek żelatyny  500g czereśni Składniki na dekorację: 100g czekolady mlecznej 2 łyżki masła czereśnie do dekoracji Wykonanie spodu herbatnikowego: Masło rozpuścić. Herbatniki zmielić w blenderze lub włożyć do worka i mocno tłuc wałkiem, by się pokruszyły. Do zmielonych herbatników dodać cukier (można pominąć) oraz wlać roztopione masło i wymieszać. Masę herbatnikową przełożyć do tortownicy i uklepać dłonią lub ubić

Mania Wypiekania
Tartaletki bez pieczenia z malinami 193

Dziecinnie proste deserki na wspaniałym kruchym, czekoladowym spodzie. Delikatna bita śmietanka i soczyste malinki są dopełnieniem całości. Deserki z niewielką moją pomocą wykonała córcia ;) Spód:  150 g herbatników 80 g masła  2/3 tabliczki mlecznej czekolady z bakaliami Krem:  500 ml śmietanki 30% cukier do smaku ok 200 g świeżych malin Dekoracja: kilka kostek białej czekolady listki mięty(...)Wykonanie: Herbatniki drobno pokruszyć, masło z mleczną czekoladą rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Wylepić nimi foremki na mini tarty (aby spody tartaletek łatwiej wyciągnąć z foremki można je wyłożyć folią). Schłodzić. Zimną śmietankę ubić na sztywno, słodząc do smaku. Herbatnikowe spody wyjąć z foremek, nałożyć ubitą kremówkę i maliny. Tartaletki posypać startą białą czekoladą i udekorować miętą. Smacznego

Smakołyki Asi
Sernik śmietankowy z polewą jogurtową i malinami 331

zostawiam w nim sernik aż wystygnie. Następnie wstawiam sernik na całą noc do lodówki. Przestrzeganie tych kilku zasad sprawi, że wasze serniki będą idealne! Składniki: Spód: 400 g herbatników 3 łyżki kakao 100 g roztopionego masła Masa serowa: 1 kg dobrego twarogu sernikowego w wiaderku 330 ml śmietany 30% 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 opakowania(...)budyniu waniliowego bez cukru (80 g) Polewa: 400 g jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy w malakserze, następnie mieszamy z kakao i roztopionym masłem. Po wymieszaniu powinny przypominać wilgotny piasek. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz, tak aby papier wystawał poza obręcz. Do tortownicy wsypujemy rozdrobnione herbatniki i dociskamy do dna. Formę z przygotowanym spodem

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik czekoladowy bez pieczenia 1173

dałam wiaderkowy) 200 ml śmietany kremówki 36% 200 g czekolady gorzkiej 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady białej cukier puder do smaku 6 łyżeczek żelatyny Spód 140 g herbatników 70 g masła Herbatniki pokruszyć drobno i zblendować. Wymieszać z rozpuszczonym masłem . Ciastka powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć pokruszonymi ciastkami i ubić łyżką. Odstawić(...)zmiksować wraz z  masa serową, a następnie podzielić ser na trzy równe części. Do jednej części dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę gorzką, zmiksować i wlać na herbatniki. Do drugiej części dodać rozpuszczoną w kąpieli czekoladę mleczną, zmiksować i wlać na poprzednią warstwę sera. Do trzeciej części dodać rozpuszczoną czekoladę białą, zmiksować i wlać na wierzch ciasta. Odstawić

O kuchni z uczuciem
Sernik na zimno z galaretkami 166

Dziś przygotowałam sernik   z pysznymi kakaowymi herbatnikami od CUKRY NYSKIE    Sernik szybko zniknął jak świeże bułeczki. Bardzo dziękuję za smaczną paczuszkę i zapraszam do ich sklepu , gdzie znajdziecie dużo produktów w atrakcyjnej cenie.                                           Sernik na zimno(...)galaretkami Składniki : serek waniliowy - 1000 gr żelatyna - 3 łyżki śmietanka 36 % - 200 g cukier puder -  150 g herbatniki kakaowe Petit Beurre CUKRY NYSKIE - 100 g galaretki wiśniowe- 2 opak galaretki kolorowe - 4 szt Przygotowanie : Galaretki kolorowe rozpuścić każdą w szklance gotowanej wody, wylać do płaskiego naczynia, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe  kolorowe galaretki pokroić

Kuchnia Danusi
Torcik orzechowy bez pieczenia 197

kroi, dlatego też można przygotować do w formie „ciasteczek” i każdą z warstw osobno pokroić na małe porcje. Przepis z książki „Pyszne 25” A. Starmach. Składniki: 500g maślanych herbatników 350g masła 300g cukru pudru 200g zmielonych orzechów włoskich 2 żółtka 3 okrągłe wafle o średnicy tortownicy 5 łyżek naturalnego kakao 4 łyżki śmietanki kremówki połówki orzechów do dekoracji Wykonanie: Herbatniki(...)drobno kruszymy w robocie kuchennym. W dużej misce miksujemy miękkie masło z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodajemy herbatniki oraz 2 łyżki śmietanki. Na początku mieszamy łyżką a następnie ręką. Masę dzieli my na 3 równe części. Kakao mieszamy z pozostałą śmietanką i dodajemy do jednej z mas. Dokładnie łączymy. Do drugiej z mas dodajemy zmielone orzechy włoskie. Do trzeciej

Pyry na Gaz
Torcik piankowo-galaretkowy 498

natrafiła się teraz, kiedy za oknem straszny upał i nie chce się uruchamiać piekarnika ;) Polecam Wam tą piankę z całego serca, jest niezwykle delikatna i orzeźwiająca. Spód: 120 g herbatników kakaowych 60 g masła Pianka: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka agrestowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa Spód: herbatniki drobno pokruszyć, masło rozpuścić. Wszystko wymieszać(...)Spód tortownicy (śr.26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wyłożyć pokruszone herbatniki. Schłodzić. Pianka: Każdą galaretkę rozpuścić osobno w szklance gorącej wody, ostudzić. Zimne mleko skondensowane zmiksować na puszystą piankę, podzielić na 3 części. Galaretki wymieszać z piankami. Jedna czerwoną zostawić na wierzch. Galaretki wylewać chochelką na przemian, na sam środek spodu ciasteczkowego (jak w zebrze). Odstawić

Smakołyki Asi
TRUFLE ORZECHOWO - CZEKOLADOWE 123

SKŁADNIKI :  150 g herbatników 100 g orzechów ziemnych 100 g czekolady deserowej 50 g masła 1 łyżka cukru 1/4 szklanka mleka                                                             PRZYGOTOWANIE :  Herbatniki mielimy blenderem bardzo drobno, prawie(...)mąkę. Orzechy ( można użyc dowolnych ) również drobno mielimy.  W garnku ogrzewamy mleko, cukier, masło, połamaną czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się składników, nie zagotowujemy. Herbatniki i orzechy przekładamy do miski, wlewamy ciepłą masę czekoladową i dokładnie mieszamy. Formujemy małe kuleczki które obtaczamy w kakao i mielonych orzechach. Układamy czekoladki na talerzu i chłodzimy w lodówce aż całkowicie stwardnieją

Kulinarne Fantazje Marioli
CIASTO KOSTKA ALPEJSKA 155

DODATKOWO :  150 g herbatników kakaowych 50 g tartej czekolada lub kakao do posypania słodka herbata do nasączenia                                                               PRZYGOTOWANIE :  Białka ubijamy robotem na sztywno, następnie dodajemy cukier(...)nasączamy słodką herbatą. Margarynę ucieramy mikserem, dodajemy partiami masę orzechową aż całą wyrobimy. Na koniec wlewamy ajerkoniak i wsypujemy pokruszone bezy. Masę wykładamy na biszkopt. Na masę rozkładamy herbatniki. Ciasto odkładamy do lodówki. Bardzo zimną śmietanę ubijamy mikserem z cukrami na sztywno, wlewamy ostudzoną żelatynę, chwilkę mieszamy. Śmietanę wykładamy na herbatniki i ciasto ponownie chłodzimy, najlepiej kilka godzin lub całą

Kulinarne Fantazje Marioli
Truskawkowy puch 124

cukrem pudrem. Na koniec dodajemy wystudzoną galaretkę i dalej ubijamy, aż masa zgęstnieje i się nieco napowietrzy. wstawiamy do lodówki.  Blaszkę wykładamy folią aluminiową i na dnie układamy herbatniki, jeden przy drugim.  Na warstwę herbatników  (pasują tutaj każde) wylewamy schłodzoną masę. Całość umieszczamy na pół godziny w lodówce.  Dodatkowo: kilkanaście truskawek  2 galaretki truskawkowe Galaretki(...)rozpuszczamy w 800 ml wrzątku. Na masie śmietanowej układamy truskawki i powoli zalewamy je tężejącą galaretką.  Wkładamy ponownie do lodówki.  Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, kiedy herbatniki zdążą zmięknąć. Skomentuj

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania