herbatnik - 3836 przepisów (strona:81/256)

Turrón de chocolate, czyli hiszpański blok czekoladowy 129

Turrón de chocolate, hiszpański blok czekoladowy Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 170 g mlecznej czekolady 65 g masła orzechowego 35 g masła 3 łyżki ekspandowanej pszenicy 70 g herbatników cukier puder do obtoczenia Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło orzechowe, masło i czekoladę. Herbatniki kruszymy w ręku. Do rozpuszczonej czekolady wkładamy herbatniki i pszenicę. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki

Kulinarne przygody Gatity
Śnieżny Puch 197

niedzielę" .   W tym tygodniu było bez pieczenia ale za to sernikowo.  Przepis na "Snieżny Puch" zaczerpnięty został z bloga Nastoletnie Wypiekanie. Składniki:  spód ok. 200 g herbatników Śnieżny puch: 500 g twarogu sernikowego, zmielonego  3 łyżki cukru pudru 2 śnieżki (bita śmietana w proszku) 1 szklanka mleka 2 galaretki  500 ml wrzącej wody kokosowa posypka(...)łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Spód: Blaszkę o wymiarach wyłożyć folią spożywczą.  Na dnie poukładać herbatniki. Śnieżny puch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie,  odstawić do wystudzenia. Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej i puszystej  bitej śmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony

Życie zaczyna się w kuchni
Kinder Country- szybkie ciasto bez pieczenia 161

ciasto na poniedziałek;) Wspólnie z Szóste Niebo  i Ewusiowe Smaki  przygotowałyśmy błyskawiczne ciasto Kinder country. Składniki: 350 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 250 g herbatników 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady 3 szklanki prażonej pszenicy + garść na wierzch Przygotowanie: Białe czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. 200 ml śmietanki ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, miksujemy(...)wodnej roztapiamy czekolady mleczne, studzimy. Pozostałą śmietanę (150ml) ubijamy na sztywno, dolewając ostudzoną mleczną czekoladę. Mieszamy do połączenia składników. Formę do pieczenia lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć herbatniki jeden koło drugiego, wlać jasną masę, wyrównać,ponownie wyłożyć herbatnikami i wylewamy masę ciemną. Wierzch posypujemy garścią prażonej pszenicy, wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny

Życie zaczyna się w kuchni
CIASTO NA DELICJACH Z BANANAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ 144

MINUT (+ OKOŁO 12 GODZIN CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 30 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-15 WYMIARY BLACHY: 40*24 CM. Składniki: Około 400 g delicji pomarańczowych, około 200 g herbatników, 5 bananów, 400 g masła, 3 łyżki cukru pudru, 4 szklanki mleka, 3 budynie waniliowe, 2 galaretki pomarańczowe. Przygotowanie: Blachę wykładam folią spożywczą, układam delicje, pozostałe dziury wypełniam pokruszonymi herbatnikami. Odlewam(...)przestudzony budyń i mieszam do uzyskania gładkiej masy. Dzielę na 3 części. Banany kroję w niezbyt grube plasterki. Pierwszą część masy wylewam na delicje, układam plasterki banana i warstwę herbatników, powtarzam czynność. Następnie wylewam pozostały krem, układam banany i zalewam tężejącą galaretką. Ciasto chłodzę około 12 godzin (najlepiej pozostawić w lodówce

JejKuchnia
Makowiec z jabłkami na herbatnikach. Szybki makowiec japoński. 267

35x25 cm ) - 5 jajek - 15 dag cukru - 10 dag masła - 8 łyżek kaszy manny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - puszka gotowej masy makowej 850g - 6 średniej wielkości jabłek - paczka herbatników ( ok. 24 sztuki ) Dodatkowo - tłuszcz do wysmarowania blachy - papier do pieczenia - polewa czekoladowa, lub cukier puder ( opcjonalnie ) Wykonanie Jabłka obierać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka oddzielić(...)następnie dodać jabłka i dokładnie wymieszać. Na koniec do ciasta dodać ubitą pianę z białek i delikatnie zamieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na dnie herbatniki. Na herbatniki wylać równomiernie masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40-50 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić w nim ciasto

Kuchnia z widokiem na ogród
Kawowy 3 bit 197

łyżki mąki ziemniaczanej 200 g margaryny Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek kawy cappuccino -dowolny smak galaretka cytrynowa    Dodatkowo: 2 paczki herbatników (około 50 sztuk) 5 łyżek dżemu porzeczkowego puszka masy kajmakowej (ja użyłam zwykłej, ale może być kakaowa) Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru. Na najmniejszych obrotach miksera dodawać(...)mleka wlać rozrobione w mleku mąki, chwilę pogotować. Margarynę ucierać do białości dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę budyniową wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Na masę budyniową ułożyć herbatniki, następnie masę kajmakową i znowu warstwę herbatników, którą smarujemy dżemem. Wstawić na chwilę do lodówki i w tym czasie przygotować masę śmietanową. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, ostudzić

talerz przyjemności
Ptasie mleczko 392

cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy kolejno po jednym żółtku oraz kakao, a na koniec wlewamy żelatynę i całość mieszamy do połączenia składników. Tortownicę (26 cm) wykładamy herbatnikami, a na herbatniki wykładamy masę kakaową. Odstawiamy do lodówki, by stężała. Warstwa żółta: 4 jaja 6 łyżek cukru 2 łyżki żelatyny 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli Dodatkowo: herbatniki

Cynamonowe szczęście
Biały puch z truskawkowym musem 190

truskawki postanowiłam pokombinować i przełożyłam musem truskawkowym ten tzw.puch. Jedząc ma się wrażenie  jakby sezon truskawkowy już się zaczął. I oto właśnie chodziło. Składniki: ciasto 170-200 g herbatników 3/4 kostki masła 100 g białej czekolady krem 600 ml śmietany 30-36 % 300 g białej czekolady 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny(...)truskawkowy 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe pół szklanki wody Wykonanie: ciasto Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło rozpuścić w rondelku. Herbatniki rozkruszyć bardzo drobno. Czekoladę, masło i herbatniki dokładnie połączyć wyłożyć dno tortownicy mocno dociskając. Odstawić do lodówki na około godzinę. krem 100 ml. śmietany podgrzewać w rondelku razem z czekoladą. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić /namoczy

Pysznie & Pięknie
Sernik kajmakowy 94

sernik, a jeszcze jak dodać do niego trochę kajmaku takiego gotowego z puszki toż to niebo w gębie. Dla mnie bomba ........kaloryczna też. Składniki: na spód 150 g herbatników 100 g białej czekolady 100 g masła masa serowa 1 szklanka drobnego cukru 1 kg białego sera (dwukrotnie zmielonego) 200 ml śmietanki 30% 5 jaj 1 budyń waniliowy 1 puszka masy(...)kajmakowej 3 czubate łyżki kaszy mannej łyżeczka pasty waniliowej Wykonanie: Herbatniki zmielić lub mocno pokruszyć przy pomocy wałka lub tłuczka. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Masło rozpuścić w rondelku. Wystudzić. Herbatniki, czekoladę i masło połączyć do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć mocno dociskając dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ser, żółtka, śmietankę, suchy budyń, kaszę mannę i pastę waniliową

Pysznie & Pięknie
Ciasto "Pijak" 1091

żółtek 5 łyżek domowego cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego (2x40 g) 2 szklanki mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g miękkiego masła 4 łyżki wódki ok 200 g herbatników wódka do nasączania herbatników wiórki kokosowe do posypania Polewa: 60 g masła 4 łyżki cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę(...)łyżce budyniu. Na koniec wmieszać wódkę. Ciasto nasączyć za pomocą pędzelka wódką wymieszaną z odrobiną wody. Masę wyłożyć na ciasto kokosowo-makowe, na masę ułożyć warstwę nasączonych w wódce herbatników. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Polewa czekoladowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki, ja robię

Smakołyki Asi
Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie 611

Idealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Tym razem na spodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach(...)osobno białka i żółtka) 100 g masła 0,5 szklanki bakalii (u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa i rodzynki) 1 opakowanie budyniu waniliowego lub kisielu cytrynowego Kruchy spód: 400 g herbatników 1 pełna łyżka gorzkiego kakao 200 g masła Przygotowanie: Spód ciasteczkowy: Masło roztopić na małym ogniu. Herbatniki rozdrobnić w blenderze na drobny proszek. W większym naczyniu połączyć masło z ciasteczkami

Ze smakiem i z pasją
Orzechowe kuleczki sylwestrowe 191

szybkie, małe (na jeden kęs) pyszności. Polecam Wam takie orzechowe kuleczki również od tak jako małą słodycz lub coś dobrego do popołudniowej kawy lub herbaty. Spróbujcie. Składniki: 2 opakowania herbatników korzennych z polewą kakaową (u mnie Cukry Nyskie ) –  w sumie 126 g około 3 i 1/2 pełnej łyżki masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio 1 pełna łyżka nutelli(...)krokant orzechowy do obtoczenia kolek Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy w misie blendera z nożami. Pokruszone herbatniki przesypujemy do miski, dodajemy 3 pełne łyżki masy orzechowej i pełną łyżkę nutelli. Całość mieszamy łyżką (niejako rozcierając masę), aż do dokładnego połączenia składników (jeśli zajdzie taka potrzeba można dodać więcej masy orzechowej pod koniec mieszania – ja dodałam jeszcze 1/2 łyżki). Na koniec masę

Słodkie okruszki
Sernik "Śnieżka" 144

powinno zabraknąć ciacha na stole :) Ten świąteczny deser jest troszkę pracochłonny, dlatego proponuję przygotować go dzień wcześniej. Składniki na blaszkę ok. 36 x 23: spód ciasta: 20 dużych herbatników 1 biała czekolada (90g) 5 łyżek mleka margaryna do posmarowania foremki 1 warstwa: 2 łyżki żelatyny 6 łyżek zimnej wody 1 szklanka mleka 350 g serka homogenizowanego (naturalnego) 5 łyżek cukru(...)homogenizowanego (naturalnego) 300 ml śmietanki kremówki 36% 6 łyżek cukru pudru 2 łyżki kakao Dodatkowo: "śnieżki" Dr Oetker do ozdoby Przygotowanie: Blaszkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy - wkładamy do woreczka i ubijamy tłuczkiem do mięsa :) Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej - ja zagotowałam w garnku wodę, na garnek położyłam małe okrągłe naczynie żaroodporne (żeby nie dotykało wody

Alutka-Gotuje
Czekoladowo-orzechowy deser kremowy 143

prostu umilić nim wolne chwile sobie i rodzinie Spróbujcie. Składniki: (na 4 porcje) 100 ml zimnej śmietanki 30% 250 g mascarpone 3-4 pełne łyżki nutelli około 12 herbatników Regionalnych korzennych z polewą kakaową Cukry Nyskie czekoladowe kuleczki w mlecznej czekoladzie Przygotowanie: Śmietankę wyjmujemy z lodówki, ubijamy około 2 minuty (ma się „napuszyć”). Do ubitej śmietanki przekładamy partiami(...)nutelli należy dostosować do własnych upodobań (mniej lub mocniej słodkie desery, nie należy z nią przesadzić, aby deser nie był mdły), próbujemy. Na dno pucharków/szklaneczek kruszymy po 2 herbatniki korzenne, następnie nakładamy porcję czekoladowo-orzechowego kremu, wierzch deserów posypujemy chrupiącymi kulkami w mlecznej czekoladzie i wbijamy po jednym herbatniku korzennym. Podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Sernik straciatella z pomarańczami – bez pieczenia 129

smaki. Pomarańczy (z racji uczulenia) musiałam sobie niestety odmówić, ale tak mi pasował ich dodatek w tym okresie przedświątecznym, że zrobiłam w tej wersji dla Rodziny:) Spód: 200 g herbatników kakaowych 80 g stopionego masła 1/2 łyżeczki cynamonu Sernik: 1 kg sera twarogowego (z wiaderka) 100 g białej czekolady 200 ml mleka kokosowego 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu(...)wanilii 100 g posiekanej czekolady (u mnie mleczna, jakieś 70-80g;) ) 3-4 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 pomarańcze 2 galaretki pomarańczowe Herbatniki mielimy na pył. Łączymy z roztopionym, lekko przestudzonym masłem oraz cynamonem. Dno tortownicy (23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy herbatnikami dno oraz boki, lekko dociskając. Żelatynę zalewamy około 1/4 szklanki zimnej wody. Odkładamy do napęcznienia. Czekoladę drobno

Smaki Na Talerzu