Kawa podana jako zimny koktajl z lodami czekoladowymi i bitą śmietaną na pewno skusi smakoszy tego czarnego napoju. Pyszny, zimny, orzeźwiający koktajl można udekorować pokruszonymi herbatnikami. Polecam! Koktajl kawowo - czekoladowy Składniki na 2 koktajle: 200ml mocnej, wystudzonej kawy 200g lodów czekoladowych 4 kostki lodu, pokruszone 200ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżki serka mascarpone(...)opcjonalnie) łyżka cukru pudru pokruszone herbatniki do dekoracji Wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, a gdy śmietanka jest już sztywna dodajemy serek mascarpone i miksujemy krótko. Kawę miksujemy z lodami czekoladowymi, rozlewamy do wysokich szklanek, dodajemy pokruszony lód, dekorujemy bitą śmietaną i herbatnikami. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnimasę śmietanową: 300ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Na poncz: pół szklanki ciepłej, przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru Dodatkowo: opakowanie herbatników maślanych 4-5 bananów sok z połowy cytryny puszka gotowego kajmaku kakao lub starta czekolada do dekoracji Wykonanie: Na dnie formy układamy biszkopty, biszkopty nasączamy przygotowanym ponczem (woda zmieszana(...)kremu dodajemy 3 łyżki kajmaku (wcześniej kajmak warto rozmieszać łyżką, by miał gładką konsystencję), krem miksujemy tylko do połączenia składników. Krem wykładamy na banany, rozprowadzamy równo. Na kremie układamy herbatniki. Na herbatnikach rozprowadzamy kajmak i ciasto schładzamy około 30 minut. Krem śmietankowy: żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy ją, aż do rozpuszczenia (ja podgrzewam w mikrofali około
Smak mojej kuchniparę różnych smaków, ale moją uwagę przykuł smak czekoladowy z ekstra ciemnym kakao :). Tak powstało ciasto na ciemnym biszkopcie z warstwą kremu czekoladowo – budyniowego. Wierzch ozdobiłam pianką z brzoskwiniami, herbatnikami i polewą czekoladową. Ciasto będzie idealne na Święta, szczególnie dla osób, które lubią czekoladę. Polecam… Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka(...)puszka brzoskwiń o wadze 820g 2-3 łyżki cukru pudru Polewa: 150g masła 3 kopiaste łyki kakao 3 kopiaste łyżki cukru 8-9 łyżek wody Dodatkowo: około 200g herbatników starta czekolada do posypania Krem czekoladowy: 1. W 300ml mleka rozmieszać oba budynie, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Do rondelka wlać pozostałe mleko, dodać cukier wanilinowy, połamaną gorzką i mleczną czekoladę
Mała Cukierenkaimpreza nie może się obyć bez tej przekąski. Nie wiem tylko skąd wzięła się jej nazwa - keks. Dla mnie keks to ciasto z bakaliam i, a nie andrut z herbatnikami :). W każdym razie cała rodzina kocha ten ichniejszy keks i impreza bez niego jest imprezą straconą. Dla kogo: dla fanów andrutów dla lubiących smak mleka w proszku dla szukających przepisu(...)375g masła (niecałe 2 kostki) 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki ciepłej wody 3 łyżki kakao łyżka cukru waniliowego 300-400g herbatników szklanka orzechów włoskich opakowanie kwadratowych adrutów (4-6 sztuk wafli) Wykonanie: Masło rozpuścić w rondelku wraz z cukrem, cukrem waniliowym i kakao. Ściągnąć z palnika i do gorącej masy
Mania Wypiekaniakulinarne wspomnienie z dzieciństwa. Nie wyobrażam sobie tygodnia z domowymi słodyczami bez tego deseru. Szczególnie lubi go mój syn. Tym razem przyrządziłam wersję z orzechami i oczywiście pokruszonymi herbatnikami. Szczerze ją polecam. Można oczywiście dodać także inne bakalie, ale nie za wszystkimi przepadam. A ponieważ w planach miałam konsumpcję to wybrałam ten dodatek, który mnie pasował ;) Składniki(...)mleka w proszku 150 g masła 1/2 szkl. cukru 1/3 szkl. wody 3 łyżki kakao herbatniki (ok. 100 g) posiekane orzechy (ok. 100 g) Wykonanie: W małym garnku rozpuścić masło, dodać, cukier, kakao oraz wodę i podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści. Wystudzić. W większej misce wymieszać mleko, pokruszone herbatniki oraz posiekane orzechy. Do mleka dodać masę maślaną
zadanie-gotowanieminut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Kisiel cytrynowy: 1,5 szklanki wody 1 szklanka cukru 3 cytryny 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody + 1 paczka herbatników Do rondelka przelać wodę, dodać cukier, sok i skórkę z cytryn, startą na drobnych oczkach oraz masło, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki wody, dodać do gotującego się płynu(...)mieszać aż kisiel zgęstnieje. Gorący kisiel wylać na biszkopt, musi być na tyle gęsty, by nie spłynął z ciasta. Na kisiel poukładać herbatniki, całość odstawić do wystudzenia. Pianka cytrynowa: 1 galaretka cytrynowa (u mnie agrestowa) 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć
Domowa cukiernia EwyKostka cappuccino to ciasto na zimno, bez pieczenia- wystarczy tylko zmiksować składniki i schłodzić ciasto w lodówce :) Składniki: 2 opakowania herbatników Petit Beurre Cukry Nyskie, 800 ml śmietanki 30%, 1 łyżka cukru pudru, 8 łyżeczek cappuccino waniliowego, 1,5 opakowania żelatyny do deserów. Przygotowanie: Blaszkę wykładamy herbatnikami. Ubijamy 400 ml schłodzonej kremówki z cukrem pudrem na sztywną pianę(...)koniec dodajemy 3/4 opakowania żelatyny do deserów wymieszanej z wodą zimną i gorącą (wg. przepisu na opakowaniu). Wylewamy masę na herbatniki i schładzamy w lodówce. Masę cappuccino robimy podobnie, tylko zamiast cukru dodajemy cappuccino (można użyć innego smaku). Wylewamy masę i na koniec posypujemy startą gorzką czekoladą. Chłodzimy kilka godzin w lodówce
Aga w kuchnibudyń waniliowy 50 g roztopionego masła mus kokosowy : 3/4 szklanki mleka 5 -6 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżeczki żelatyny pół szklanki cukru pudru 330 ml śmietany 30% Dodatkowo: herbatniki na spód sernika owoce ok 300g - użyłam czarnej porzeczki mrożonej . Można zastąpić je innymi owocami - maliny, jagody , borówki , truskawki ... 1 łyżka wiórków kokosowych do obsypania wierzchu(...)sernika Wykonanie : Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia . Na spodzie ułożyć jedną warstwę herbatników. Wszystkie składniki na masę serową włożyć do miski i wymieszać krótko mikserem , tylko do połączenia się składników. Mleko kokosowe po otwarciu puszki należy dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na przygotowany spód z herbatników. Posypujemy owocami. (równomierną cienką warstwą ) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C. Na dół
Malinowa KawiarenkaSkładniki: herbatniki 200 gram, margaryna 250 gram, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki "L", sok z limetki 2 łyżki, skórka z limonki 100 gram, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 1/2 szklanki, kakao 2 łyżki, galaretka wiśniowa 2 opakowania w garnku najlepiej teflonowym stopić margarynę, wsypać cukier, skórkę z limonki, wlać sok z limonki, dodać(...)wiaderka wsypać budyń, kaszkę manną i szybko mieszać do zagotowania masy forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć herbatniki na herbatniki wylać 3/4 masy i wyrównać wierzch do pozostałej masy wsypać kakao i wymieszać rózgą masę kakaową rozsmarować na masie jasnej, schować do lodówki galaretki rozmieszać w 900 ml gorącej wody, wystudzić i prawie tężejącą wylać
W Mojej Kuchni LubięSzybko znika. 400 g jogurtu greckiego 2 jajka 0,5 szklanki cukru( mniej jeśli budyń jest z cukrem) 0,5 łyżki cukru waniliowego 1/4 szklanki oleju 45 g budyniu herbatniki do wyłożenia blachy 20 na 20 cm około 12 herbatników (mogą być dowolne ja użyłam kakaowych) Żółtka oddziel od białek. Z żółtek zrób kogiel - mogiel. Dodaj olej jogurt, budyń(...)proszku i 1/4 szklanki cukru. Dobrze zmiksuj. Białka ubij z pozostałym cukrem. Piane dodaj do pozostałych składników. Delikatnie wymieszaj. Przygotuj formę posmaruj ją masłem obsyp mąką i wyłóż herbatnikami. Wlej ciasto. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz około 50 minut bez termoobiegu. Pozostaw w piekarniku do wystygnięcia. Smacznego
cukrem pudrem posypanepieczenia. Dzięki temu nie tylko zaoszczędzam czas ale też zawsze mam w domu zapas na wypadek niespodziewanej weny twórczej. *foremka 25*34 cm Składniki: 30 kakaowych herbatników paczka biszkoptów okrągłych (mogą być z kakaowym środkiem) 200 g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 200 g orzechów włoskich 2 jabłka 2 opakowania galaretki pomarańczowej(...)lubicie, ja użyłam herbaty) Orzechy włoskie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (jak do marchewki). Jajko sparzyć wrzątkiem i oddzielić żółtko od białka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki moczyć w herbacie i ułożyć na dnie foremki. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem na pulchną, jasną masę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanki słodkiego mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 25 dag masła 25 dag kokosu ok.3 paczek herbatników maślanych 1 szklanka adwokatu Wykonanie: W 1/2 szklanki mleka roztrzepujemy żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozprowadzoną mąkę z żółtkami i gotujemy(...)Masło ucieramy, dodajemy po jednej łyżce przestudzonego budyniu. Następnie dodajemy . kokos i adwokat i delikatnie mieszamy łyżką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia ciasta, na nim rozkładamy 1 paczkę herbatników (10 dag ), nakładamy masę , a na masę herbatniki - powinny wyjść 3 warstwy. Na wierzch wykładamy krem i posypujemy kokosem . Ciasto wkładamy do lodówki i przykrywamy folią. Smacznego
Gorący kąsekszklanki cukru 750 g serka mascarpone sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 wafelek czekoladowy „Lusette” Panierka: 2 jajka 1 płaska łyżka cukru pudru 100 g herbatników Dodatkowo: 50 g czekolady deserowej 50 g czekolady mlecznej kilka listków świeżego szpinaku 1 wafelek czekoladowy „Lusette” olej do smażenia Przygotowanie: Dodatkowo: Listki świeżego szpinaku rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem(...)jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając. Następnie dodać mascarpone, sok z cytryny i szpinak. Zmiksować i zamrozić (najlepiej przez noc). Panierka: Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Herbatniki przełożyć do foliowego woreczka i rozbić tłuczkiem do mięsa. Łyżką do lodów forować kulki i do każdej włożyć kawałek wafelka. Następnie każdą kulkę otoczyć w ubitym jajku, potem w herbatnikach
Oryginalny smaksernikowego 5 łyżek mąki pszennej budyń śmietankowy lub waniliowy 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 5 jajek (w temperaturze pokojowej) szczypta soli łyżeczka aromatu waniliowego 200g maślanych herbatników 150g roztopionego masła 3-4 duże łyżki miodu Przygotowanie: Herbatniki umieszczamy w misie blendera. Po skruszeniu ciastek dodajemy do nich roztopione(...)mieszając. Po połączeniu wszystkich składników stopniowo wbijamy żółtka, oddzielając je od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Łączymy je drewnianą szpatułką z serem. Masę serową wykładamy delikatnie na ubite herbatniki. Wstawiamy do rozgrzanego do 130 stopni piekarnika na 75-90 minut. dole piekarnika ustawiamy miseczkę z wodą, aby sernik był gładki. Studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika. Smacznego
ChilliJemyNiespodzianką w tym cieście jest użyty do masy składnik, a mianowicie pepsi (lub coca-cola). Ciasto jest przepyszne. Nigdy nie przypuszczałam, że zalanie orzechów i pokruszonych herbatników tym gazowanym napojem da taki wyśmienity efekt. Musicie spróbować sami. Ciasto robiłam już kilka razy i zawsze zachwyca. Polecam:) Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 2/3 szkl. cukru(...)łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: 150g herbatników 140-150g orzechów włoskich 3/4 – 1 szkl. coca-coli 200g masła 3-4 łyżki cukru pudru Masa śmietanowa: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) Dodatkowo: 1/4 szkl. coca-coli do nasączenia ciasta 50g mlecznej czekolady Białka
Smaki Na Talerzu