herbatnik - 3836 przepisów (strona:69/256)

Ciasto Śnieżny puch 417

cytrynowe 0,5 l gorącej wody 250 ml śmietanki 30-36% 2-3 łyżki cukru pudru Posypka kokosowa 6 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżka cukru 1 łyzka masła Spód herbatniki maślane Galaretki rozpuścić w gorącej, nie wrzącej wodzie i odstawić do całkowitego wystudzenia. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na dnie poukładać gęsto herbatniki(...)Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Połączyć z twarogiem i tężejącą galaretką. Masę twarogową wylać na herbatniki i odstawić do lodówki do stężenia. Na patelni roztopić masło, dodać wiórki i cukier. Cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło zezłocić posypkę. Ostudzić i posypać na wierzch ciasta. Ciasto Śnieżny puch By Published: Total time: Calories per serving

Pieguskowa Kuchnia
Sernik z masą krówkową o smaku kukułki na herbatnikowy spodzie 187

krówkowej o smaku kukułki Helio   5 jajek 1 budyń waniliowy Winiary z cukrem 50 g miękkiego masła 1 cukier waniliowy 2 łyżki kaszy manny  1 długi wagonik herbatników Cukry Nyskie jasne lub kakaowe 1 czekolada Milka mleczna 1 łyżka słodkiej śmietanki 30 % blaszka o wymiarach w której piekłam to 25/38 aby był wyższy proponuję blaszkę o wymiarach 24/30(...)masłem, budyń waniliowy i kaszę mannę, wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Następnie porcjami dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy herbatniki ja akurat wyłożyłam kakaowe ale mogą być jasne maślane. Na herbatniki wykładamy ser i wyrównujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45/ 50 minut. Jeśli sernik pieczecie

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto Rafaello bez pieczenia 144

Ciasto idealne dla wielbicieli kokosa. Dodatkowym atutem jest prostota jego wykonania oraz brak konieczności użycie piekarnika :) Polecam  Składniki: * herbatniki 450 g * 200 g miękkiego masła * 200 g wiórek kokosowych * 1 l mleka * 3 łyżki mąki pszennej * 3 łyżki mąki ziemnaczanej * 1 szklanka cukru * 1 cukier waniliowy * 2 żółtka * łyżeczka naturalnego olejki z migdałów ( opcjonalnie) Przygotowanie: Do garnuszka wlewam półtorej(...)miękkim masłem na koniec wsypujemy 150 g wiórek kokosowych i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. Blaszkę do pieczenia 30 x 25 wyłożyłam papierem do pieczenia. układam warstwo herbatniki i masę otrzymując trzy warstwy herbatników i 3 warstwy masy. Na koniec ciasto posypuje pozostałymi wiórkami kokosowymi i wstawiam do lodówki minimum na 3 godziny. (Ja wstawiam na całą noc). Smacznego

Kulinarne przygody
Ciasto Kinder Country 164

Składniki:  * 350 ml śmietanki słodkiej 30% * 250 g herbatników * 250 g serka mascarpone * 2 białe czekolady * 2 mleczne czekolady * 3 szklanki płatków Kangus + kilka garści na wierzch ( nie muszą być oryginalne, mogą być dowolne) Przygotowanie: Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej o odstawić do wystudzenia. W misce ubijamy 200 ml śmietany 30% , gdy śmietana zaczyna się ubijać dodajemy łyżkami(...)śmietanki 30% na sztywno a następnie dodajemy do niej partiami wystudzoną czekoladę mleczną i mieszamy łyżką. Przygotowaną blaszkę do pieczenia wykładamy papierem a następnie układamy na dno herbatniki. Następnie przekładamy przygotowaną wcześniej masę z białą czekoladą. Na wierch ponownie układamy herbatniki a na nie masę z mleczną czekoladą. Wyrównujemy łyżką. Wierzch posypujemy kilkoma garściami płatków i gotowe ciasto wkładamy

Kulinarne przygody
3 Bit z herbatnikami. 104

wanilia" (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie) 200 g  miękkiego masła II. Bita śmietana:  300 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru III. Dodatkowo: 300 g maślanych herbatników woda różana 1 puszka masy kajmakowej (510 g) czekolada/ wiórki czekoladowe/ kamyczki karmelowe/ kamyczki czekoladowe do dekoracji Sposób przygotowania: Z osłodzonego brązowym cukrem mleka gotujemy budynie (razem). Odstawiamy do ostygnięcia(...)czynności stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Miksowanie kończymy, gdy całość połączy nam się w jednolitą masę. Odstawiamy. Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy, aż troszkę zmięknie. Na dnie brytfanki/blachy/tortownicy układamy obok siebie herbatniki. Skrapiamy je delikatnie wodą różaną. Następnie rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek. Na nie wykładamy masę budyniową, którą również przykrywami herbatnikami. Wierzch deseru stanowi bita śmietana, udekorowana czekoladą

DominikaDolci
Babeczki galaretkowe 141

Zapraszam na małe, smaczne babeczki na zimno z galaretką i owocami. Na spodzie z pokruszonych herbatników od  Cukry Nyskie z dodatkiem masła posmakują dzieciom i dorosłym. Polecam   Składniki: 1 op.  herbatników owsianych z żurawiną od Cukry Nyskie 30 g masła 1 galaretka truskawkowa bez żelatyny (na 375 ml) kilka świeżych truskawek (3-4 szt) bita śmietana kolorowa(...)posypka Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy wałkiem albo w blenderze bardzo drobno. Masło rozpuszczamy w mikrofalówce (ok. 30 sekund) i dodajemy do rozkruszonych ciastek, mieszamy. Na dno silikonowych foremek do babeczek wkładamy po 1 łyżeczce masy i lekko ją ugniatamy. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl gorącej wody. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy je w kostkę. Przekładamy truskawki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasto Kinder Country 139

140g preparowanej pszenicy w miodzie (3,5 szklanki o pojemności 250 ml; płatki typu Kangus) Masa ciemna: 200 ml śmietanki 30-36% 200g czekolady mlecznej Dodatkowo: 250-300g herbatników 40g preparowanej pszenicy w miodzie do posypania wierzchu (1 szklanka)  Przygotować masę jasną. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, a następnie(...)preparowaną pszenicą. Przygotować masę ciemną. Czekoladę mleczną również roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z rozpuszczoną czekoladę. Formę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć herbatnikami. Na ciastkach kolejno ułożyć masę jasną, ponownie warstwę herbatników oraz masę z czekoladą mleczną. Wierzch ciasta równomiernie posypać pszenicą. Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą

Di gotuje
Różowy sernik gotowany 148

sernik gotowany w pięknym różowym kolorze. Ostatnio zakochałam się w sernikach gotowanych i co jakiś czas robię je w innej formie. Polecam na weekend do kawy. Składniki: 300 g herbatników 200 g masła 6 łyżek ksylitolu (cukru) 2 jajka 150 g serka twarogowego 250 g mascarpone 3/4 szk mleka 2 op. budyniu malinowego 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej(...)kaszą manną i mieszamy. Gotujemy przez chwilę, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Blaszkę wykładamy folią spożywczą i układamy na dnie warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy ciepłą masę sernikową, wyrównujemy i układamy drugą warstwę ciastek. Odstawiamy do ostygnięcia. Rozpuszczamy galaretki: jedną w 500 ml wody a drugą w 100 ml wody i odstawiamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sernik z gotowanymi malinami i galaretką 154

kopiasta szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy z cukrem Winiary 5 jajek 2 kopiaste łyżki miękkiego masła 2 serki waniliowe homogenizowane Danone 1 długi wagonik kakaowych herbatników 500 g malin mrożonych 3 łyżki cukru 2 galaretki malinowe 500 ml wody blaszka o wymiarach 26/37 cm Wykonanie : Do misy blendera pokruszyć ser, następnie dodać, cukier, masło, cukier waniliowy(...)miski.Dodać,serek waniliowy, budyń i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać partiami do sera, mieszać delikatnie łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a spód w herbatnikami.  Na herbatniki delikatnie wyłożyć ser. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec około 50 minut. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach wyłączonego piekarnika, gdy będzie dość chłodny wyciągamy

Sama słodycz i szczypta chili
Mleczny blok z pistacjami i żurawiną 185

musiałam upiec jeszcze ciasto aby było coś słodkiego na niedzielę do kawy ;))) 3/4 szkl cukru 150 g masła 3/4 szkl wody  400 g mleka w proszku 100 g herbatników (u mnie dwukolorowe) 1/2 szkl łuskanych solonych pistacji 2/3 szkl suszonej żurawiny Wodę, masło i cukier przełożyć do garnka i zagotować do rozpuszczenia się wszystkich składników. Przestudzić i wsypać mleko(...)proszku. Dokładnie wymieszać. Dodać pokruszone herbatniki, żurawinę i pistacje. Wymieszać. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą i przełożyć do niej masę. Wyrównać wierzch i owinąć folią. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Rady:   Mleko wsypać do przestudzonej wody gdyż zrobią się grudki. Ja się spieszyłam i ciężko było

Smakołyki Asi
Ciasto Kubanka 806

szkl mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru Dodatkowo 1/2 l śmietanki 30% śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru 1/2 słoika powideł śliwkowych herbatniki maślane i kakaowe kakao czekolada Nasączenie 1/2 szkl naparu z kawy 2-3 łyżki rumu Biszkopt : białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Gdy cukier się rozpuści i piana będzie błyszcząca(...)dokładnie wymieszać. Napar : kawę połączyć z rumem. Ostudzony biszkopt przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie nasączyć. Na wierzch wyłożyć masę budyniową i wyrównać. Ułożyć warstwę herbatników maślanych i posmarować je cienko powidłami śliwkowymi. Na powidła ułożyć warstwę kakaowych herbatników. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Wyłożyć na wierzch ciasta i wstawić do lodówki

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto Kinder Country 111

140g preparowanej pszenicy w miodzie (3,5 szklanki o pojemności 250 ml; płatki typu Kangus) Masa ciemna: 200 ml śmietanki 30-36% 200g czekolady mlecznej Dodatkowo: 250-300g herbatników 40g preparowanej pszenicy w miodzie do posypania wierzchu (1 szklanka)  Przygotować masę jasną. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, a następnie(...)preparowaną pszenicą. Przygotować masę ciemną. Czekoladę mleczną również roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z rozpuszczoną czekoladę. Formę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć herbatnikami. Na ciastkach kolejno ułożyć masę jasną, ponownie warstwę herbatników oraz masę z czekoladą mleczną. Wierzch ciasta równomiernie posypać pszenicą. Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą

Di gotuje
Wafle "Bajaderka" 208

Prawdziwa słodkość bez pieczenia, wafle przełożone pyszną masą na bazie gorzkiej czekolady z dodatkiem wiórek kokosowych, orzechów i pokruszonych herbatników, zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych , masa jest słodka i pachnie dobrą mleczną czekoladą. Deser który potrzebuje tylko kilku chwil do przygotowania , jest  tak dobry, że znika  w kilka chwil…to nic, że kalorie J Świetne na każdą(...)szklanki mleka w proszku  pełnego 7 dag gorzkiej czekolady 1/2  szklanki wiórek kokosowych 1/4 szklanki mielonych niezbyt drobno  orzechów włoskich lub arachidowych 1/4 szklanki pokruszonych maślanych herbatników Sposób przygotowania: Masło umieścić w rondelku o grubym dnie, wlać zwykłe mleko, wsypać cukier, dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę, podgrzewać aż wszystko się rozpuści i będzie jednolite, nie gotować

Wanilia i Kardamon
Kasza manna z masłem orzechowym, miodem i herbatnikami. 135

Składniki: Na kaszę: 3 szklanki mleka 6 lekko kopiastych łyżek kaszy manny 4-5 łyżek masła orzechowego 2 kopiaste łyżki miodu prawdziwego Dodatkowo: 5 dag orzeszków ziemnych kilka sztuk herbatników maślanych 1 mały banan sok z cytryny miód prawdziwy według uznania Wykonanie: 1. Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Gotujemy(...)wykonaną kaszę przekładamy do trzech miseczek. 3. Orzechy drobno siekamy i rumienimy lekko na suchej i gorącej patelni. Banany kroimy w grube plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Herbatniki drobno kruszymy 3. Na kaszę wsypujemy herbatniki, układamy banany, posypujemy orzeszkami i polewamy miodem. 4. Tak wykonana kasza jest gotowa do podania. Podajemy na ciepło lub na zimno. 5. Smacznego życzę

Izabelawkuchni
sernik z mlekiem w proszku i skórką pomarańczy 150

domowej polewy i dużą ilością kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wyglądał klasycznie ale niewielkie detale sprawiły, że miał nietuzinkowy smak.  *forma 25*34 cm Składniki: na spód: duża paczka maślanych herbatników 100 g masła 2 łyżki cukru pudru sok z połowy cytryny na masę serową: 1 kg sera na sernik ( z wiaderka) 6 jajek 125 g masła roztopionego 2 kopiate łyżki(...)szklanka cukru skórka i sok z cytryny na wierzch: 2 łyżki cukru pudru łyżka likieru pomarańczowego 2-3 łyżki domowej polewy (lub stopionej czekolady) 100 g skandyzowanej skórki pomarańczowej Herbatniki włożyć do grubego woreczka i za pomocą wałka rozdrobnić. Wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i rozpuszczonym masłem. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, wysypać herbatniki i ubić wałkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia