cytryny – w zależności jak kwaśne lubicie 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki Pół szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 ml gorącej wody 250 g herbatników digestive 200 g masła Przygotowanie: Cytryny sparzyć, umyć dokładnie. Skórkę zetrzeć, a sok wycisnąć. Masło rozpuścić, a herbatniki pokruszyć. Można wrzucić je do grubego woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta, albo(...)prostu zmiksować blenderem. Ja wybrałam opcję z blenderem. Rozpuszczone masło dodać do herbatników, wymieszać i utworzyć z masy spód do tarty przyciskając herbatniki z masłem do ścianek i spodu formy. Ja blaszkę uprzednio wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą. Spód ciasta schłodzić przez co najmniej godzinę. Śmietanę kremówkę ubić, dodać mascarpone, skórkę z cytryny, sok i cukier puder. Zmiksować dokładnie
Fabryka pomysłówstartą czekoladę, rodzynki , świeże owoce itp. 1 kg twarogu 6 łyżek cukru pudru cukier waniliowy 1 szkl.śmietany 36 % 100 ml mleka 4 łyżki żelatyny duże opakowanie herbatników kilka pokruszonych "ludków" z sezamu i pestek w karmelu polewa czekoladowa Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę herbatników. Twaróg wymieszać z cukrami. Śmietanę ubić na sztywno , stopniowo dodawać(...)delikatnie wymieszać. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w ciepłym mleku.Delikatnie wlewać do masy serowej i wymieszać, dodać pokruszone "ludki"i znów wymieszać.Masę wylać na herbatniki.Na wierzch ułożyć herbatniki, polać polewą , udekorować .Odstawić do stężenia do lodówki
Moje domowe kucharzenieCytrynka to po prostu taka moja wersja sernika na zimno. Ciasto składa się z kilku warstw, które w całość wiążą galaretki cytrynowe. Spód zrobiłam z herbatników ale można ciasto zrobić również na niskim biszkopcie. Można zrobić również wersję z galaretkami o innym smaku lub zmieszać różne smaki. składniki: 800 g zmielonego sera, u mnie z wiaderka 5 galaretek cytrynowych(...)łyżki cukru waniliowego 300 ml śmietanki 30 % oraz herbatniki do wyłożenia formy starta czekolada do posypania Jedną galaretkę cytrynową rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Przelać na płaski talerz i zostawić do całkowitego stężenia. Można sobie ją przygotować dzień wcześniej. Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Blaszkę 30x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami, u mnie
Monia miesza i gotujemleka 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 galaretki brzoswiniowe 250 g margaryny lub masła dodatkowo 1 puszka masy krówkowej o smaku advocata 2 duże opakowania herbatników 500 ml śmietany 30 % 100 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru kilka kostek mlecznej czekolady wiśnie z soku 1. W 500 ml mleka mieszamy obie mąki. Resztę gotujemy. Kiedy mleko(...)galaretki brzoskwiniowe. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. 2. Miękką margarynę lub masło ucieramy stopniowo dodając zimny budyń. 3. W dużej prostokątnej blaszce ( 25×40 ) rozkładamy pierwszą warstwę herbatników. Nakładamy krem i równo go rozsmarowujemy. Dalej układamy drugą warstwę ciastek i krem krówkowy o smaku advocata, podgrzany lekko w kąpieli wodnej i trzecią wartswę herbatników. 4. Na wierzchu wykładamy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyżółtka 6 łyżek cukru 2 łyżki cukru waniliowego 150 g miękkiego masła masa śmietanowa 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan fixsy starta czekolada do posypania oraz ok 200 g herbatników ok 120 g krakersów 1 puszka masy kajmakowej (510 g) Przygotować biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści a piana będzie(...)słodkie. Zamiast śmietan fiksów można użyć żelatyny ( 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w kilku łyżkach wody ). Złożenie ciasta Na wystudzony budyń wyłożyć krem budyniowy. Ładnie wyrównać. Na kremie ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Warstwę herbatników posmarować masą kajmakową. Masę aby lepiej się smarowała można wcześniej włożyć na kilkanaście minut do gorącej wody lub postawić obok grzejnika. Na masie kajmakowej ułożyć
Monia miesza i gotujeśmietany (używam 18%) 200 g masy krówkowej / kajmakowej 1 lekko kopiasta łyżka żelatyny spożywczej 2 łyżki gorącej wody ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo kilka kostek gorzkiej czekolady 16 herbatników Formę wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami. Żółtka oddzielić od białek. W dużej misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Ucierać dalej na puszystą(...)masy żółtkowej wsypać budynie w proszku, dodać masę krówkową i ser. Miksować do połączenia składników. Pianę z białek przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię. Włożyć blachę do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C. Piec 60 minut na rumiano. Upieczony sernik dokładnie ostudzić. Sernik musi być bardzo zimny
Weekendy w domu i ogrodzieLubicie salami?;) Nie, to nie będzie mięsna propozycja;) To będzie deser!:) Czekoladowa roladka, uderzająco podobna do salami, nafaszerowana jest samymi pysznościami – mamy tutaj: orzechy, migdały, herbatniki i ciasteczka amaretti, do tego wyraźnie wyczuwalny jest smak gorzkiej czekolady i likieru amaretto. Ciekawy i smaczny deser, który zachwyca wyglądem. Dodatkowo każdy plasterek jest wyjątkowy, bo każdy jest inny:) W zależności(...)bakalie i ciasteczka wmieszały się w masę, taki też będzie przekrój poszczególnych plasterków. Skusicie się?:) 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (min. 70%) 100 g ciasteczek amaretti 150 g herbatników 120 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 3 duże jajka 2 łyżki likieru amaretto 2 łyżki kakao w proszku 80-100 g słupków migdałowych garść orzechów laskowych garść pistacji
Smaki Na Talerzuroli głównej wystąpił piernik przekładany powidłami, nie wiem czemu nie cieszył się zbytnią popularnością ;(, ale również pierniczki dojrzewające (fakt, spokojnie mogły poleżeć jeszcze długi czas), makowiec, sernik i herbatniki. Do tego dodajemy ulubione bakalie. Jeśli mają być mało wyczuwalne, to siekamy je drobniutko. Ja lubię wiedzieć co jem, dlatego za bardzo ich nie rozdrabniam Podam poniżej proporcje, jakich użyłam(...)dobra, kryjącego nadal w sobie. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/12\/bajaderki.jpg","recipeIngredient":["4 szkl. okruch\u00f3w ciast ( u mnie makowiec, piernik, sernik, herbatniki)\r","70 g mas\u0142a\r","2-3 czubate \u0142y\u017cki d\u017cemu (u mnie aroniowo-jab\u0142kowy z wanili\u0105)\r","3 \u0142y\u017cki amaretto\r","2\/3 szkl
Mieszam w GarnkuNONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Święta, święta i po świętach pozostało sporo ciasta, na szczęście jest na to rada :) Kartofelki czy też bajaderki bazują właśnie na cieście, herbatnikach czy ciastkach. Po pokruszeniu ciasta i dodania do niego paru składników w prosty sposób możemy wyczarować pyszną i szybką w wykonaniu słodka przekąskę idealną do kawy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ( na +/- 16szt): 600g herbatników, ciasta itp. 100g miękkiego masła 2 łyżki nutelli 3-4 łyżki alkoholu np. wódki garść posiekanych orzechów około ½ szklanki wiśni w alkoholu roztopiona czekolada do polania kartofelków Wykonanie: ciasto
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Rolada kokosowa zrobiona jest w podobny sposób jak kartofelki bo i tu i tu używamy kruszonych herbatników. Jednak na drugi raz przeprażę trochę kokos aby mocniej wydobyć jego aromat i na pewno dodam polewę z gorzkiej czekolady aby w pełni przypominała w smaku batoniki kokosowe. W arto się pokusić(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 300g herbatników 2 łyżeczki gorzkiego kakao 120g drobnego cukru + niewielka ilość gorącej wody 150g wiórków kokosowych 150g cukru pudru 150g masła ( 1 łyżka idzie do ciemniej masy) Wykonanie: herbatniki kruszymy ( ja użyłam malaksera
Słodkie zapomnienieNONE MicrosoftInternetExplorer4 Rocky Road to coś na wzór bloku czekoladowego czy krajanki czekoladowej i bazuje na paru składnikach między innymi na czekola dzie , pian kach marshmallows i herbatnikach. Jest to bardzo szybka w wykonaniu i mega smaczna słodka przekąsk a bez pieczen ia. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)fareast-language:EN-US;} Składniki ( forma 22x22cm) 120 g masła 300 g czekolady 3 łyżeczki golden syrup lub syropu klonowego 100 g pianek mini marshmallows 150-200g herbatników cukier puder do oprószenia Wykonanie: do rondla dajemy masło, posiekaną czekoladę oraz golden syrup , wszystko podgrzewamy, aż do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej masy, ( uwaga warto co chwilę mieszać ,żeby masa
Słodkie zapomnienieśmietanki 30% 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru Na białą polewę: 100 g białej czekolady 100 ml śmietanki 30 % Dodatkowo: 50 g zmielonych orzeszków ziemnych niesolonych Herbatniki maślane Mleko Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia(...)śmietanowa: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do powstania odpowiedniej konsystencji. Przełożenie: Na biszkopcie rozprowadzić krem Michałkowy. Następnie na warstwę kremu wyłożyć herbatniki maślane, maczane uprzednio w mleku. Na herbatniki wylać schłodzoną białą polewę, na to nałożyć masę śmietankową (u mnie przy użyciu szprycki). Posypać zmielonymi orzeszkami. Schłodzić w lodówce. Smacznego
My sweet a lifeurozmaicać na różne sposoby. Zapewniam, że z czasem zaprezentuję Wam mnóstwo pomysłów na takie łakocie, a tym razem przedstawiam wafelki ze zwykłym kremem z masy krówkowej (kajmaku) wzbogacone o herbatniki. Pychotaaa! Koniecznie spróbujcie! Tu znajdziecie inne moje wafelkowe propozycje - klik . 1 paczka wafli tortowych (*) Masa: 1 puszka masy krówkowej (400g) 100g masła/margaryny Dodatkowo: około 250g herbatników (polecam Cukry(...)Nyskie ) Przygotować masę. Masę krówkową z masłem/margaryną należy bardzo dokładnie zmiksować na gładki i jednolity krem. Wafle posmarować masą, ułożyć na niej warstwę herbatników, posmarować masą, położyć wafel, masa, wafel i tak do wyczerpania się składników. Na końcu powinien znajdować się suchy wafel. Całość obwinąć folią aluminiową lub spożywczą i włożyć do lodówki - obciążając jakimś
Di gotujeniezbyt słodkiego,o konsystencji ptasiego mleczka, z ukrytą galaretką i w ciepłym kolorze. To zamiast tortu urodzinowego na kolejną moją osiemnastkę 😉 Składniki (na blachę (22 x 34) cm): 15 herbatników 350 g pieczonej dyni (najlepiej odmiany Hokkaido) 500 g sera z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku ok. 20 g gorzkiej czekolady olej do smażenia Dynię ze skórą pokroić(...)pomocą ręcznego blendera. Ewentualnie posłodzić. Resztę dyni można posolić lub posypać cynamonem i zjeść 😋 Mus dyniowy zmiksować z serem. Do masy dodać tężejące galaretki, zmiksować do połączenia składników. Herbatnikami wyłożyć dno formy. Na herbatniki wyłożyć masę serowo-dyniową. Wyrównać powierzchnię. Całość oprószyć tartą czekoladą. Wstawić do lodówki na ok. godzinę
Weekendy w domu i ogrodzieszklanki mleka – 200g kaszy jaglanej (2 woreczki) – 200g masła orzechowego z kawałkami orzechów – 150g mąki kokosowej – 3 banany – 2 łyżki kakao – kilkanaście herbatników (można pominąć) *opcjonalnie: można dosłodzić *do dekoracji – roztopiona gorzka czekolada, masło orzechowe, orzeszki ziemne, wiórki kokosowe Kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy i umieszczamy w rondelku wraz z mlekiem. Całość gotujemy(...)kokosową, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę o wielkości 20×25 cm wykładamy folią aluminiową. Tak przygotowaną formę wypełniamy masą jaglaną, dobrze dociskamy i wykładamy na wierzchu całymi herbatnikami, które będą stanowić spód. Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki. Po ok. 30 minutach sprawdzamy, czy herbatniki są już miękkie. Jeśli tak – przekładamy ciasto do góry nogami
Be Fit Be Strong