herbatnik - 3836 przepisów (strona:67/256)

SERNIK GOTOWANY, PARZONY 242

szklanki ksylitolu i cukru trzcinowego (lub więcej, gdy preferujemy bardziej słodkie ciasta) Dodatkowo: - puder trzcinowy (lub zwykły) - kilka kropli olejku migdałowego (lub cytryny) - kremówka Spód tortownicy wyłożyć herbatnikami (najlepiej wykorzystać tortownicę ze szklanym spodem, gdy mamy). Boki przesmarować masłem. W garnku roztopić masło. W misie miksera ubić na puch jajka z cukrem. Dodać do nich partiami ser i proszek budyniowy(...)Dokładnie zmiksować. Do roztopionego masła przelać ubite jajka z serem i proszkiem budyniowym. Mieszając doprowadzić całość do wrzenia. Garnek zdjąć z palnika. Masę wylać na spód z herbatników. Wyrównać. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Całość schłodzić. Następnie delikatnie polukrować. Lukier przygotowujemy z pudru z olejkiem migdałowym (marcepanowy) i kremówką lub z sokiem z cytryny (cytrynowy). Podajemy schłodzone. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Czekoladowa kopuła - sernik na zimno 160

mnie z wiaderka Jogo 200 g czekolady białej 200 g czekolady ciemnej może być gorzka,mleczna lub deserowa 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki mleka 3-4 herbatniki Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Szklaną miskę wyłożyć folią spożywczą. Miska musi być na tyle duża aby zmieściła się cała masa, może być ciut większa. Moja miska(...)lodówki. Następnie w kąpieli wodnej rozpuścić ciemną czekoladę. Czekoladę przestudzić i dokładnie połączyć z drugą połową masy serowej. Masę przełożyć do miski. Wierzch ładnie wyrównać. Wierzch posypać drobno pokruszonymi herbatnikami, lekko docisnąć aby herbatniki przykleiły się do masy. Miskę ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała. Przed podaniem sernik wystawić wcześniej z lodówki. Przełożyć na talerz

Monia miesza i gotuje
Szarlotka z bitą śmietaną bez pieczenia 147

wykonaniu nie potrzebuje dużo składników a mimo to jest pyszne :) Polecam. Składniki: * Jabłka 1,5 kg przed obraniem * 2 galaretki cytrynowe * śmietana 30 % 400 ml * 2 łyżeczki cukru pudru * herbatniki 230 g ( jedno opakowanie ) * żelatyna 2 łyżeczki * woda 50 ml * do posypania cynamon + 3 kostki czekolady startej na tarce Przygotowanie: Jabłka obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę(...)misce na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy żelatynę i mieszamy łyżką do połączenia składników. Blaszkę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia. Na dno układamy pierwszą warstwę herbatników, a na nie wylewamy jabłka w galaretce. Układamy kolejną warstwę herbatników a na nie śmietanę, która równomiernie rozsmarowujemy. Na koniec posypujemy ciasto cynamonem i czekoladą. Wstawiamy do lodówki na minimum

Kulinarne przygody
Ciasto Śnieżny puch 429

cytrynowe 0,5 l gorącej wody 250 ml śmietanki 30-36% 2-3 łyżki cukru pudru Posypka kokosowa 6 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżka cukru 1 łyzka masła Spód herbatniki maślane Galaretki rozpuścić w gorącej, nie wrzącej wodzie i odstawić do całkowitego wystudzenia. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na dnie poukładać gęsto herbatniki(...)Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Połączyć z twarogiem i tężejącą galaretką. Masę twarogową wylać na herbatniki i odstawić do lodówki do stężenia. Na patelni roztopić masło, dodać wiórki i cukier. Cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło zezłocić posypkę. Ostudzić i posypać na wierzch ciasta. Ciasto Śnieżny puch By Published: Total time: Calories per serving

Pieguskowa Kuchnia
Sernik z masą krówkową o smaku kukułki na herbatnikowy spodzie 198

krówkowej o smaku kukułki Helio   5 jajek 1 budyń waniliowy Winiary z cukrem 50 g miękkiego masła 1 cukier waniliowy 2 łyżki kaszy manny  1 długi wagonik herbatników Cukry Nyskie jasne lub kakaowe 1 czekolada Milka mleczna 1 łyżka słodkiej śmietanki 30 % blaszka o wymiarach w której piekłam to 25/38 aby był wyższy proponuję blaszkę o wymiarach 24/30(...)masłem, budyń waniliowy i kaszę mannę, wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Następnie porcjami dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy herbatniki ja akurat wyłożyłam kakaowe ale mogą być jasne maślane. Na herbatniki wykładamy ser i wyrównujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45/ 50 minut. Jeśli sernik pieczecie

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto Rafaello bez pieczenia 152

Ciasto idealne dla wielbicieli kokosa. Dodatkowym atutem jest prostota jego wykonania oraz brak konieczności użycie piekarnika :) Polecam  Składniki: * herbatniki 450 g * 200 g miękkiego masła * 200 g wiórek kokosowych * 1 l mleka * 3 łyżki mąki pszennej * 3 łyżki mąki ziemnaczanej * 1 szklanka cukru * 1 cukier waniliowy * 2 żółtka * łyżeczka naturalnego olejki z migdałów ( opcjonalnie) Przygotowanie: Do garnuszka wlewam półtorej(...)miękkim masłem na koniec wsypujemy 150 g wiórek kokosowych i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. Blaszkę do pieczenia 30 x 25 wyłożyłam papierem do pieczenia. układam warstwo herbatniki i masę otrzymując trzy warstwy herbatników i 3 warstwy masy. Na koniec ciasto posypuje pozostałymi wiórkami kokosowymi i wstawiam do lodówki minimum na 3 godziny. (Ja wstawiam na całą noc). Smacznego

Kulinarne przygody
Ciasto Kinder Country 176

Składniki:  * 350 ml śmietanki słodkiej 30% * 250 g herbatników * 250 g serka mascarpone * 2 białe czekolady * 2 mleczne czekolady * 3 szklanki płatków Kangus + kilka garści na wierzch ( nie muszą być oryginalne, mogą być dowolne) Przygotowanie: Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej o odstawić do wystudzenia. W misce ubijamy 200 ml śmietany 30% , gdy śmietana zaczyna się ubijać dodajemy łyżkami(...)śmietanki 30% na sztywno a następnie dodajemy do niej partiami wystudzoną czekoladę mleczną i mieszamy łyżką. Przygotowaną blaszkę do pieczenia wykładamy papierem a następnie układamy na dno herbatniki. Następnie przekładamy przygotowaną wcześniej masę z białą czekoladą. Na wierch ponownie układamy herbatniki a na nie masę z mleczną czekoladą. Wyrównujemy łyżką. Wierzch posypujemy kilkoma garściami płatków i gotowe ciasto wkładamy

Kulinarne przygody
3 Bit z herbatnikami. 117

wanilia" (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie) 200 g  miękkiego masła II. Bita śmietana:  300 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru III. Dodatkowo: 300 g maślanych herbatników woda różana 1 puszka masy kajmakowej (510 g) czekolada/ wiórki czekoladowe/ kamyczki karmelowe/ kamyczki czekoladowe do dekoracji Sposób przygotowania: Z osłodzonego brązowym cukrem mleka gotujemy budynie (razem). Odstawiamy do ostygnięcia(...)czynności stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Miksowanie kończymy, gdy całość połączy nam się w jednolitą masę. Odstawiamy. Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy, aż troszkę zmięknie. Na dnie brytfanki/blachy/tortownicy układamy obok siebie herbatniki. Skrapiamy je delikatnie wodą różaną. Następnie rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek. Na nie wykładamy masę budyniową, którą również przykrywami herbatnikami. Wierzch deseru stanowi bita śmietana, udekorowana czekoladą

DominikaDolci
Babeczki galaretkowe 151

Zapraszam na małe, smaczne babeczki na zimno z galaretką i owocami. Na spodzie z pokruszonych herbatników od  Cukry Nyskie z dodatkiem masła posmakują dzieciom i dorosłym. Polecam   Składniki: 1 op.  herbatników owsianych z żurawiną od Cukry Nyskie 30 g masła 1 galaretka truskawkowa bez żelatyny (na 375 ml) kilka świeżych truskawek (3-4 szt) bita śmietana kolorowa(...)posypka Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy wałkiem albo w blenderze bardzo drobno. Masło rozpuszczamy w mikrofalówce (ok. 30 sekund) i dodajemy do rozkruszonych ciastek, mieszamy. Na dno silikonowych foremek do babeczek wkładamy po 1 łyżeczce masy i lekko ją ugniatamy. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl gorącej wody. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy je w kostkę. Przekładamy truskawki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasto Kinder Country 147

140g preparowanej pszenicy w miodzie (3,5 szklanki o pojemności 250 ml; płatki typu Kangus) Masa ciemna: 200 ml śmietanki 30-36% 200g czekolady mlecznej Dodatkowo: 250-300g herbatników 40g preparowanej pszenicy w miodzie do posypania wierzchu (1 szklanka)  Przygotować masę jasną. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, a następnie(...)preparowaną pszenicą. Przygotować masę ciemną. Czekoladę mleczną również roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z rozpuszczoną czekoladę. Formę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć herbatnikami. Na ciastkach kolejno ułożyć masę jasną, ponownie warstwę herbatników oraz masę z czekoladą mleczną. Wierzch ciasta równomiernie posypać pszenicą. Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą

Di gotuje
Różowy sernik gotowany 164

sernik gotowany w pięknym różowym kolorze. Ostatnio zakochałam się w sernikach gotowanych i co jakiś czas robię je w innej formie. Polecam na weekend do kawy. Składniki: 300 g herbatników 200 g masła 6 łyżek ksylitolu (cukru) 2 jajka 150 g serka twarogowego 250 g mascarpone 3/4 szk mleka 2 op. budyniu malinowego 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej(...)kaszą manną i mieszamy. Gotujemy przez chwilę, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Blaszkę wykładamy folią spożywczą i układamy na dnie warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy ciepłą masę sernikową, wyrównujemy i układamy drugą warstwę ciastek. Odstawiamy do ostygnięcia. Rozpuszczamy galaretki: jedną w 500 ml wody a drugą w 100 ml wody i odstawiamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sernik z gotowanymi malinami i galaretką 166

kopiasta szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy z cukrem Winiary 5 jajek 2 kopiaste łyżki miękkiego masła 2 serki waniliowe homogenizowane Danone 1 długi wagonik kakaowych herbatników 500 g malin mrożonych 3 łyżki cukru 2 galaretki malinowe 500 ml wody blaszka o wymiarach 26/37 cm Wykonanie : Do misy blendera pokruszyć ser, następnie dodać, cukier, masło, cukier waniliowy(...)miski.Dodać,serek waniliowy, budyń i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać partiami do sera, mieszać delikatnie łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a spód w herbatnikami.  Na herbatniki delikatnie wyłożyć ser. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec około 50 minut. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach wyłączonego piekarnika, gdy będzie dość chłodny wyciągamy

Sama słodycz i szczypta chili
Mleczny blok z pistacjami i żurawiną 194

musiałam upiec jeszcze ciasto aby było coś słodkiego na niedzielę do kawy ;))) 3/4 szkl cukru 150 g masła 3/4 szkl wody  400 g mleka w proszku 100 g herbatników (u mnie dwukolorowe) 1/2 szkl łuskanych solonych pistacji 2/3 szkl suszonej żurawiny Wodę, masło i cukier przełożyć do garnka i zagotować do rozpuszczenia się wszystkich składników. Przestudzić i wsypać mleko(...)proszku. Dokładnie wymieszać. Dodać pokruszone herbatniki, żurawinę i pistacje. Wymieszać. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą i przełożyć do niej masę. Wyrównać wierzch i owinąć folią. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Rady:   Mleko wsypać do przestudzonej wody gdyż zrobią się grudki. Ja się spieszyłam i ciężko było

Smakołyki Asi
Ciasto Kubanka 816

szkl mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru Dodatkowo 1/2 l śmietanki 30% śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru 1/2 słoika powideł śliwkowych herbatniki maślane i kakaowe kakao czekolada Nasączenie 1/2 szkl naparu z kawy 2-3 łyżki rumu Biszkopt : białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Gdy cukier się rozpuści i piana będzie błyszcząca(...)dokładnie wymieszać. Napar : kawę połączyć z rumem. Ostudzony biszkopt przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie nasączyć. Na wierzch wyłożyć masę budyniową i wyrównać. Ułożyć warstwę herbatników maślanych i posmarować je cienko powidłami śliwkowymi. Na powidła ułożyć warstwę kakaowych herbatników. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Wyłożyć na wierzch ciasta i wstawić do lodówki

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto Kinder Country 120

140g preparowanej pszenicy w miodzie (3,5 szklanki o pojemności 250 ml; płatki typu Kangus) Masa ciemna: 200 ml śmietanki 30-36% 200g czekolady mlecznej Dodatkowo: 250-300g herbatników 40g preparowanej pszenicy w miodzie do posypania wierzchu (1 szklanka)  Przygotować masę jasną. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, a następnie(...)preparowaną pszenicą. Przygotować masę ciemną. Czekoladę mleczną również roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z rozpuszczoną czekoladę. Formę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć herbatnikami. Na ciastkach kolejno ułożyć masę jasną, ponownie warstwę herbatników oraz masę z czekoladą mleczną. Wierzch ciasta równomiernie posypać pszenicą. Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania