herbatnik - 3836 przepisów (strona:85/256)

Obłędny Sernik krówkowo-waniliowy. 201

kajmakiem tworzy wyjątkowo dobraną parę. Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej dzięki czemu jest równy, zwarty oraz aksamitny. Spód, który najbardziej mi pasował do słodkiej masy serowej bazuje na herbatnikach z dodatkiem ciemnego kakao holenderskiego, oraz dla wydobycia głębi smaku czekolady odrobinie kawy rozpuszczalnej. Całość zwieńczyła dekoracja z orzechów Pekan, które doskonale pasują do krówki, Smacznego. Składniki:  Na masę(...)wypieków 2 jajka 100 ml śmietanki kremówki 36% 20 g mąki ziemniaczanej (1 czubata łyżka stołowa) 400 g (1 puszka) masy krówkowej(kajmakowej) Na spód:  180 g herbatników  15 g ciemnego kakao 70% 50 g roztopionego masła ćwierć łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dodatkowo:  orzechy pekan do przybrania  (kilka sztuk) Wykonanie:  Uwaga! Sernik jest pieczony w kąpieli

vaniliowoczekoladowa
Agrestowy sernik na zimno 111

dzieje przy krojeniu nożem. Agrestowy sernik na zimno Czas przygotowania: 90 minut + czas chlodzenia Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Składniki Spód: 250 g herbatników 100 g masła 2 czubate łyżki kakao Masa owocowa: 500 g jogurtu typu greckiego 8 łyżeczek żelatyny 5 łyżek cukru pudru 200 ml kremówki 30% 400 g czerwonego agrestu Masa serowa(...)mascarpone 200 g jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: agrest to ozdoby Wykonanie: Masło rozpuszczamy, herbatniki mielimy, dodajemy rozpuszczone masło i kakao i dokładnie miksujemy. Tortownicę wykładamy folią spożywczą, wsypujemy masę herbatnikową, wyrównujemy i delikatnie dociskamy do dna. Wkładamy do lodówki. Szykujemy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklani

Kulinarne przygody Gatity
Jogurtowiec borówkowo- porzeczkowy 180

większych miastach znajdziecie je pewnie w każdym supermarkecie.  Jeśli nie- przepis zapiszcie i za rok przyda się na pewno ;) Składniki: Na blaszkę 24x24cm  ok 12 herbatników kakaowych 2 duże kubki jogurtu naturalnego 6 łyżek cukru pudru 200g porzeczek czerwonych 200g borówki amerykańskiej 1 galaretka malinowa 1 galaretka leśna lub jagodowa 1 galaretka cytrynowa 1 opakowanie delicji o smaku(...)wiśniowym 6 łyżek żelatyny 140ml gorącej wody Sposób przygotowania: Formę wykładamy folią spożywczą i układamy obok siebie warstwę herbatników. Owoce myjemy i osuszamy. Dzielimy na 2 części, przy czym jedna mniejsza od drugiej- na wierzch ciasta.  W osobnych kubeczkach miksujemy większą część porzeczek i borówek. Do dwóch szklanek wlewamy po ok 70 ml gorącej wody i dajemy

Kuchnia w czekoladzie
Sernik czekoladowy z wiśniami i galaretką 151

wierzch pod galaretkę. składniki: masa serowa 700 g zmielonego sera 300 ml śmietanki 30 % 6 łyżek cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny spód 200 g herbatników maślanych 120 g masła na wierzch galaretka wiśniowa ok 400 g wydrylowanych wiśni Masło rozpuścić w rondelku. Herbatniki zmielić w rozdrabniaczu. Zmielone herbatniki dokładnie połączyć z rozpuszczonym masłem. Masą wylepić

Monia miesza i gotuje
Tarta z wiśniami na zimno 568

otrzymać bardziej trwałą warstwę, do frużeliny najlepiej dodać o jedną łyżeczkę żelatyny więcej. Przepis można wykorzystać w formie o średnicy 21cm . Tarta z wiśniami na zimno Składniki: SPÓD 150g herbatników 80g masła KREM 250g mascarpone 150ml śmietanki 30% 2 łyżki domowego cukru z wanilią FRUŻELINA 400g wiśni 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżeczki(...)mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody Wykonanie: - tortownicę wyłożyć na spodzie i po bokach papierem do pieczenia - herbatniki rozdrobnić w malakserze na piasek - masło roztopić, wymieszać z herbatnikami - masą ciasteczkową wylepić dno formy, schłodzić w lodówce - mascarpone i śmietanka powinny być mocno schłodzone - do naczynia przełożyć zimną śmietankę i mascarpone, dodać domowy cukier waniliowy, całość

Smakołyki Bereniki
Sernik na zimno z borówkami 174

białego twarogowego mielonego 200 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki agrestowe 250 - 300 g dojrzałej borówki amerykańskiej 8 - 10 łyżek cukru pudru spód do sernika: 200 g herbatników kakaowych (kupione tutaj ) 100 g masła 2 łyżki cukru Przygotowanie: Herbatniki drobno rozkruszyć, dokładnie wymieszać z roztopionym masłem i cukrem. Powstanie masa przypominająca mokry piasek. Dno formy wyłożonej folią spożywczą(...)papierem do pieczenia, lekko dociskając dokładnie pokryć masą z herbatników. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 700 ml wrzącej wody (nie gotować) i odstawić do wystudzenia. Tak samo postąpić z galaretkami agrestowymi. Ser zmiksować z dodatkiem cukru pudru (6 - 8 łyżek) i lekko tężejącymi galaretkami cytrynowymi. Ilość cukru dostosować do swoich upodobań, u mnie jest umiarkowanie słodkie. Ubić śmietanę z dodatkiem

Kuchcik gotuje
pyszny sernik śliwkowy na kruchym spodzie... 132

SERNIK: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 1 szklanka, aromat migdałowy 2 krople, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, herbatniki pełnoziarniste - ile potrzeba, śliwki 1/2 kg, cukier puder - ile potrzeba z podanych składników /białko do piany do sernika/ zagnieść ciasto, forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto na dnie ułożyć(...)połączyć składniki nie za długo z białek ubić sztywną pianę, dać do masy serowej i łyżką delikatnie wmieszać w masę na podpieczony spód wylać masę serową, na wierzchu poukładać herbatniki jakie masz i lubisz na herbatnikach ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu, piec w 180 C około 60-70 minut, do suchego patyczka, sernik zostawić do wystygnięcia w blaszce, przed

W Mojej Kuchni Lubię
Blok czekoladowy 146

zajadaliśmy się tym pysznym   kawałkiem ciemnej bryły czekoladowej i zatopionych w niej ciasteczek. Mój blok jest niczym innym jak domową czekoladą ze wspaniałymi dodatkami, żurawiną, orzechami i oczywiście herbatnikami. Ten przepis jest stary, ale doczekał się modyfikacji. Kiedyś bardzo podobny robiła moja mama       Składniki: 400 g masła (82 %) 100 g cukru 180 g mleka w proszku(...)niegranulowanego) 220 g gorzkiego kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g herbatników garść orzechów włoskich garść żurawiny         Wykonanie: Masło roztopiłam w rondelku razem z cukrem. Orzechy pokroiłam na cząstki. Żurawinę namoczyłam w gorącej wodzie. Po przestudzeniu odcisnęłam. Mleko w proszku wymieszałam z kakao, a następnie przesypałam do roztopionego masła. Wymieszałam na gładką masę

Kuchnia u Krysi
Ciasto Kinder Country 387

Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 350 ml śmietany 30% 250 g mascarpone 200 g herbatników 2 białe czekolady 1 mleczna czekolada 1 gorzka czekolada płatki śniadaniowe Nestle Kangus lub inne (pszenica w miodzie) Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do wystudzenia. 200 ml kremówki(...)odstawić. 150 ml kremówki ubić na sztywno, dodać wystudzoną, płynną czekoladę, dokładnie połączyć. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ciasno ułożyć pierwszą warstwę herbatników, wyłożyć jasną masę, wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, przykryć ciemnym kremem, wyrównać. Wierzch udekorować pszenicą. Schłodzić w lodówce. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Jagodowy deser w kieliszkach 253

mały- taki właśnie jest deser przygotowany w kieliszkach do wina. Smak jagód pod postacią galaretki i delikatnej pianki jagodowej doskonale łączy się z warstwą bananową i pokruszonymi herbatnikami. Składniki: Na 6 sztuk: 1 galaretka jagodowa lub owoce leśne 350ml słodkiej 30% śmietanki 100g jagód leśnych 2 łyżeczki cukru pudru 100g herbatników kakaowych 150ml jogurtu naturalnego 1 banan Sposób przygotowania: Galaretkę(...)resztę studzimy. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz lekko roztarte jagody. Nakładamy po 1 łyżce na środek galaretki. Banana miksujemy z jogurtem, wylewamy wokół pianki jagodowej. Desery posypujemy pokruszonymi herbatnikami, a na nie ponownie wykładamy po dwie łyżki warstwy jagodowej, tym razem wyrównując ją dokładnie do brzegów kieliszka. Powoli rozlewamy przestudzoną, tężejącą galaretkę a wierzch zdobimy kleksem pozostałej pianki jagodowej

Kuchnia w czekoladzie
ciasto z jabłkami z kruszonką herbatnikową i cynamonową śmietaną... 160

szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka MASA JABŁKOWA: jabłka 1 kg, cukier 1/2 szklanki, goździki 2 sztuki, woda 4 łyżki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, herbatniki 200 gram ŚMIETANA: śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 1 łyżka, fix do śmietany 1 opakowanie, cynamon 3/4 łyżeczki obrane jabłka ze skórki pokroić na plasterki do garnka, wlać wodę(...)mąkę z proszkiem i tylko połączyć składniki mikserem na gładkie dość gęste ciasto tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w blaszce, na wierzchu rozsmarowac masę jabłkową, herbatniki kakaowe pokruszyć na jabłka, lekko je przycisnąć do masy piekarnik elektryczny nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 55-60 minut, pod koniec pieczenia nakryłam herbatniki

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik krówkowy 208

Składniki na spód herbatniki czekoladowe, 150g masło, 100g Składniki na masę twaróg sernikowy, 1 kg masa krówkowa, 1 puszka jajka, 3 szt cukier, 3 łyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżki płatki migdałowe, 3-4 łyżki Przygotowanie Herbatniki mielimy w malakserze. Masło topimy, wlewamy do herbatników, mieszamy. Masą wykładamy dno formy (26cm) wysmarowanej margaryną i obsypanej grysikiem. Odkładamy. W dużej misce umieszczamy

Gotowanie moimi oczami
Sernik na zimno jagodowo-malinowy 150

białego sera śmietankowego 800g serków homogenizowanych waniliowych (użyłam 4 opakowania) 500g jagód + garść na wierzch 200g malin + garść na wierzch 5 łyżek cukru 4 galaretki malinowe 500ml wrzątku 200g herbatników biszkoptowych (2 opakowania) 3 galaretki rozpuszczamy w 100ml wrzątku (dodatek do sera, by masa zgęstniała), odstawiamy do stężenia. 1 galaretkę rozpuszczamy w 400ml wrzątku i odstawiamy do stężenia. Ser, serki(...)homogenizowane, cukier, jagody oraz maliny miksujemy na gładki krem, dodajemy tężejące galaretki (3 galaretki) i miksujemy do połączenia. Dodajemy 100g pokruszonych herbatników i łączymy za pomocą szpatułki, by mikser zbyt nie rozdrobnił ciastek. Spód tortownicy wykładamy pozostałymi 100g herbatników, wlewamy masę serową i wstawiamy do lodówki. Wierzch ciasta zdobimy jagodami i malinami, zalewamy tężejącą galaretką

Gotowanie i blogowanie
Czekoladowe trufle w orzechowym krokancie 158

orzechowym krokancie dodaję do zabawy „Szybkie piątki” na Facebook. Składniki: 100 g masła / margaryny 3 łyżki ciemnego kakao do wypieków 4 krople aromatu pomarańczowego 120 g herbatników (u mnie Cukry Nyskie z mieszanki PIK ) 1 szklanka cukru (można dać mniej) orzechowy krokant (u mnie z Cukieteria.pl ) Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy w misie blendera z nożami. W rondelku z grubszym(...)kakao i cukrem (na małym ogniu). Na koniec do masy dodajemy aromat pomarańczowy, mieszamy. Ściągamy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Do lekko przestudzonej masy dodajemy rozdrobnione w blenderze herbatniki. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wstawiam do lodówki, aby masa zgęstniała. Z masy w rękach tworzymy trufle wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze. Trufle obtaczamy w orzechowym krokancie wysypanym

Słodkie okruszki
Deserki z kiwi i mascarpone 131

Nadało też lekko zielonkawego koloru. Deserki są szybkie i proste do przygotowania, polecam szczególnie na obecne upały! Składniki: 4 białka 125g serka mascarpone 4 dojrzałe kiwi 1/2 szkl. cukru herbatniki pełnoziarniste Sposób przygotowania: Białka wybijamy do metalowej miski, umieszczamy nad garnkiem z wrzątkiem, dodajemy cukier i delikatnie ubijamy nad parą tak tylko, by cukier się rozpuścił. Zestawiamy (białka nie mogą(...)można to zrobić 2 razy lub dodatkowo użyć gazy, by pozbyć się wszystkich). Białka ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy, stopniowo dodajemy ubite białka i na koniec mus z kiwi. Herbatniki łamiemy w drobne kawałki i wkładamy do szklanek/pucharków do 1/3 wysokości, ostrożnie łyżką nakładamy krem. Na wierzch dorzucamy po kilka ziarenek granatu (lub mogą też być porzeczki), wkładamy

Kolorowy Przepisownik